Merhabalar,
Forumlarda detaylı aramama rağmen benim sorunumla tam olarak benzeşen bir konu bulamadım ve sonunda yeni konu açmaya karar verdim.
Üniversite öğrencisiyim. Yarı-zamanlı (part-time) olarak özel sektörde bir firmada iki yılı aşkın süredir çalışmaktayım. İlk öğrenmek istediğim yarı-zamanlı çalıştırılan elemanların da tam-zamanlı çalışanlar gibi ücretli yıllık izin hakları olup olmadığıdır, çünkü bu iki yıl içinde biz yarı-zamanlı çalışanlara böyle bi hakkımız olmadığı söylenmiştir ve dolayısiyle eğer varsa bu hakktan hem de iki kere kullanmam gerekirken yoksun bırakılmış oluyorum.
İkinci olarak ta SSK’ya prim ödenen gün sayısıyla ilgili; işyerimde tam-zamanlı çalışanlar 180 saat çalışmakta ve SSK primleri ayda 30 gün olarak yatmaktadır, biz yarı-zamanlı olarak ayda 120 saat çalışmaktayız ancak SSK primlerimiz ise ortalama 15 gün yatmaktadır. Kanunen bu doğru mudur yoksa bizim primlerimizin de tam-zamanlı çalışanlar gibi 30 gün mü yatması gerekmektedir? Kanuni haklarımızı iyi bildiğimiz ve takip ettiğimiz söylenemez, bu yüzden yardımlarınızı kanun maddeleri eşliğinde verebilirseniz memnun olurum ya da kısacası bu tip sorunlar için özel sektör çalışanlarını ilgilendiren çalışma kanunları tam olarak hangileridir?
İlginiz ve yardımlarınız için teşekkürler.