Merhaba,
Hukuki.net forumdaki bosanma ile ilgili yazilan yazilari 3 gundur okuyor ve arastirma yapiyorum. Benim sorunum da bosanma, terk, nafakalar ve velayet ile ilgilidir. Asagidaki sorunlarima sadece avukat arkadaslar cevap verebilirlerse memnun olurum. Simdiden tesekkur eder saygilarimi sunarim.
Once hayatimi kisaca anlatmam lazim. 40 yasinda 1990 senesinde evlenmis bir bey olup 5, 15 ve 17 yaslarinda esimle musterek 3 cocugumuz var. Esimle 18 yillik evliyim ama neredeyse 15 yildir anlasamama, gecimsizlik ve son 4 yildan beri de şiddetli gecimsizlik ve evlilik birliğinin temelden yikilmasiyla cekilmez bir hayat yasiyorum. Siddetli gecimsizligin sebeblerini kronolojik siralama ile izah etmek istiyorum:
1. Esim evliligimin basindan beri beni kendi kiz kardeslerim ve annemden bile kiskanmaya basladi. Ailem Ankarada biz Kayseride bulunmamiza ragmen ailemden biri yanimiza gelip kalamazdi. Tartisma cikmasin diye artik ailem evimize gelmemeye basladi hatta telefonda bile rahat konusamaz oldum. Bu konuda defalarca konustuk, kendi ailesi de nasihat cekti ama maalesef muvaffak olamadik. Kendi arabamla Kayseride 3 takla atarak kaza gecirdim ailem geldi ama bir hafta zor dayadilar ve geri donduler. Kisacasi bu kiskanclik 18 yildir beni yedi bitirdi.
2. Esim ilk gunden beri nedendir bilinmez ev hanimi olmasina ragmen ev isleriyle ilgilenmemektedir. Kendisinden elinden geldigi kadar evi temizlemesini, giysi, bulasik vb yikamasini ve yemek yapmasini istemisimdir. Fakat 18 yildir esim yuzunden ben ve cocuklarim pislik icinde ve yari ac yari tok bicimde yasamaktayiz. Esim evdeki gorevlerini yapsin diye evliligimizin ikinci yilinde camasir ve bulasik makinalari aldim, her turlu kolayligi sagladim. Zamanla kendisi saclarini yolmaya ve yoldugu saclarini evin izine atmaya basladi. Saclarinin yarisi yok sekilde gezerdi. Davranis bozukluklari gostermeye basladi ve kendi istegiyle Kayseri Tip Fakultesi Psikiyatri servisinde yatarak tedavi gordu. Fakat bir faydasini bulmadi.
3. 1993 yilinda aramizda bir kaza gecti. Bir gece evde otururken kendisi elindeki bir tahta degnek ile bana durterek saka yapiyordu. O kilim uzerinde ben ise koltukta oturur vaziyette idik. Birden elektrikler kesildi ve salon kapkaranlik oldu. O ise hala durtmeye devam ediyordu. Kendisine yapmamasini defalarca soyledim ama durmadi. Ciddiyetimi gostermek icin koltukta yanibasimda bulunan terligi ona dogru hafifce attim. Hafifce diyorum cunku zaten en fazla iki metre uzagimdaydi. Maalesef terlik gozune isabet etti ve bir gozunde %80 gorme kaybi olustu. Cok vicdan azabi duydum, cunku esmi hala seviyordum. Elimden gelen tibbi tedavi yollarina basvurdum, Kayseriden Istanbula gelerek doktor doktor gezdik ama retina yirtilmasi oldugundan caresi yok dediler. Kendisi hic sikayetci olmadi. 1997 de Ankaraya tasindik ve ben kendisine bir konut kooperatifinden kendi adina bir hisse aldim ve 20 ayda hissenin borcunu bitirdim. Bunu beni affetsin diye yapmistim ve bu olaydan sonra zaten cogu hatalarini gormezden gelmeye basladim.
4. Fakat aradan yiller gecti, iki tane oglum buyumeye ve okula gitmeye basladilar. Onlarin temizligi, bakimi, karinlarinin doymasi gerekiyordu.Ayrica evin temiz olmamasi, evde zamaninda yemek pisirilmemesi cocuklarin ruhsal gelisimini hatta okuldaki basarilarini menfi etkiledi.
5. Esimle beraber Ankarada 2004 e kadar yedi yil kaldik. Kendi ailem de Ankarada yasadiklarindan esimin kiskancliklari cok artti ve cekilmez hale geldi. Esimle bu yuzden aramizda kavgalar cikti. Kendisi en az 4 kez ilac icerek, iki kez camdan atlamaya tesebbus (son anda babamla birlikte ellerinden tutarak kurtardik) ile ve iki kez de caddeden gecen arabalarin onune kendisini atarak intihara kalkismistir. Artik aramizda sevgi ve saygi kalmadi. Ankarada yasadigimiz 7 yilda 6 kez ev degistirdik ve her gittigimiz yerde aile kavgalarindan rezil olduk. Cocuklarimin psikolojileri mahvoldu. Ne yaptiysam care bulamadim. Bensiz hicbir yere gitmez, yani bir ayligina ayri yasayalim sen de ben de kendimize gelelim dedim olmadi. Benle beraber gittigi yerde de muhakkak kavga cikarirdi.
5. 2000 yilinda babasi vefat etti ve ailesi bir dogulu (Kars) oldugundan kendisini mirastan mahrum birakmak istediler. Bu amacla kendisinden zorla noter tasdikli imza almaya calistilar. Ben esimin imza vermemesi gerekitigini belirttim ve savciliktan suc duyurusunda bulunduk. Daha sonra esimin annesi istanbuldan ankaraya yanimiza geldi ve benden 5000YTL borc istedi. Veremeyecegimi soyleyince babasinin uzerine olan bir konut kooperatifi hissesini satin almami ama karsiliginda esimin tum miras haklarindan vazgecmesini istedi. O zamanki sartlarda kabul ettik, cunku esimin babasindan birseyin kendisine miras kaldigini dusunmesini ve sevinmesini istemistim. Hisseyi 2500YTL vererek aldim ve esimin uzerine kaydettirdim. Bu arada 2003 de kizimiz dogdu. Bu bile esimle aramizi bir turlu duzeltmeye yetmedi.
6. 2004 yilinda isim geregi Istanbula yerlestim. Artik ogullarimiz buyumuz delikanli olmuslardi. Fakat evdeki sorunlar onlari ve beni mahvetmisti. Esim bir turlu aksama kadar TV seyretmesine, gazeteler okumasina ragmen ev islerini yapmiyordu. Mutfakta bulasik dag gibi birikiyor, bunlari bazen haftada bir yikiyordu. Kullanacak temiz tabak, kasik bulamayincaya kadar mutfak pislik icindeydi. Zemin vicik vicik yemek artiklariyla dolu, banyo ve WC de boyleydi. Cocuklarim okuldan eve yemek yemek icin geliyorlar ama yemek olmadigi gibi mutfaga da giremiyorlardi. Ve basliyorlar anne ogul kavgaya. Aksam isten eve gelince bu kavgalar sirasina kirilmis cesitli mutfak esyalari, oda kapilari, masalar görmeye basladim. Hatta birbirlerini ekmek bicagiyla kovaladiklari bile olmustu. Esim evde ogullarimin ciplak dolastiklarini ve hatta kucuk kizima cinsel organlarini gosterdiklerini, ogullarimin kendisine agza alinmayacak sozler ve kufurler soylediklerini sikayet ediyordu. Ogullarim da annelerini evin icinde ciplak dolasirken gorduklerini bana soyluyorlardı.
7. Esim kendisiyle ogullarim arasinda cikan kavgalar sonucunda vucudunda olusan morluklar ıcın once jandarmaya sonra da hastaneye giderek rapor almis ve savciliga kocam ogullarimi azmettirerek beni darb etti sikayetinde bulunmustur. Esimin bu sekilde actigi 3 adet ceza davasinda ayrica benim hayatimda baska bir kadin oldugundan ve hem kendisini hem de kizimi gun asiri dovdugumden bahsetmistir. Hatta esim ben iste iken aile mahkemesinden Mart 2007de giyabimda 6 ay evden uzaklastirma cezasi cikarttirmis ve sucsuz yere evden uzaklastirildim. Aradan 2 hafta gecince cocuklari zapdetemedigini, kizimin babam diye agladigini soyleyerek eve gelmem icin ricada bulunmustur. Eve gelince de ertesi gun sikayetci olmus, cep telefonumu gasp etmistir. Mahkeme kararini cignedigimden dolayi hapse dusmekten beni taniyan guvenlik elemanlarinin yardimiyla kurtuldum ve ayrica cep telefonumu bizzat savcidan aldigim yaziyla geri alabildim.
8. Esimin buyu ile ugrastigini ve bana/cocuklarima buyu yaptirdigini da tespit ettik. Benim resimlerimin arkasina, giydigim bir atletime arapca yazilar yazdirdigini buldum. Kucuk bir kagitta kendi el yazisiyla yazilmis ifadeler de bulduk. Buyuk oglum yataginin altinda ve esimin cantasinda cesitli buyu malzemeleri bulmustur. Buldugumuz bu malzemeleri (elyazili kagit haric) buyuden cok etkilendigimiz icin denize attik. Atmadan once fotograflarini cektim ve video kaydi yaptim.
9. Tum bu olaylardan (ki uzun oldu dusuncesiyle buraya yarisindan azini yazabildim) sonra artik kizim dahil cocuklarim annelerinden nefret ediyor ve tiksiniyorlar. Psikolog raporunda da ortaya cikan sonuca gore hicbir cocuk annesinden bu derecede nefret edemezmis. Cunku anneleri onlarin hayatlarini, ufuklarini mahvetti, cocuklarim ne cocukluklarini yasayabildiler ne de okullarinda basarili olabildiler. Esimden cogu zaman ben de darb yedim ama gidip de sikayetci olmadim. Bana ve esyalara verdigi zararlara misal: Ayak parmagimi kirdi (15 gun is goremez raporu var), kolumu yaraladi (7 gun is goremez raporu var), dizüstü bilgisayarimi parcaladi, cep telefonumu duvara vurarak kirdi, iki adet TV (37+72 ekran), bir calisma odasi masasi, iki adet elektrikli supurge....
10. Esim beni evden uzaklastirmak icin tekrar aile mahkemesine basvurmus fakat bu kez onceden haberim olmustu ve hakim bayan karsisina berber ciktik.
Hakim beni ve buyuk oglumu da dinledi ve tabiri caiz ise ne yapacagini sasirdi. Hakime yaptigim oneri sonucunda beni, esimi ve buyuk oglumu (bir ay once 17 yasina basmisti) psikoloji klinigi olan bir saglik kurulusundan rapor alarak mahkemeye getirmemizi istedi ve basindan kovdu. Bakirkoy Ruh Sinir den 3 ay sonrasina randevu verdiler, bekliyoruz.
11. Tum yasadiklarima once cocuklarim sonra kendi ailem ve esimin ailesi sahittir. Esimin ailesi artik lehimde sahitlik etmiyorlar. Cunku 3 hafta once evi terk ettim. Ayri ev tuttum, kizim onun yaninda, iki oglum Ankarada ailemin yaninda su an. Esimin su an yasadigi eski evimizin kira dahil tum masraflarini oduyorum, mutfak ihtiyaclarini sagliyorum.

SORULARIM:
1. Aile birliginin temelden sarsilmasi gerekcesiyle 2 hafta once bosanma davasi actim. Cocuklarimin velayetini istedim. Dilekceyi kendim yazdim. Yukaridaki yasadiklarimizi ve ceza davalarini da dusunecek olursak bir avukat tutmamiz daha uygun olur muydu?
2. Esimin actigi 3 ceza davasindan ikisinin birer durusmasina ciktik. Durusmadan once esim benden sozlu olarak davadan vazgecmesi icin 500YTL para istedi ama ben ciddiye almadim. Durusmada hakime kocamdan sikayetci degilim dedi. Su an ikinci durusmalari bekliyoruz. Ucuncu dava yine aynı sikayetleri iceriyor ve henuz celb gelmedi.
3. Esim 1993 de meydana gelen kaza sonucu %80 gorme kaybından dolayı bana bir yaptirim uygulatabilir mi?. Tazminat gibi.. Zaman asimi olur mu?
4. Esimin ruhsal sorunlari oldugunu neredeyse tum polis/jandarma ifadelerinde belirtmeme ragmen hic bir kisi ve kurum harekete gecmedi. Mahkemede esim sikayetinden vazgectiginden bu konuyu orada acmamistim. Jandarmaya ve zabitaya muayene icin basvurdum, bana raporu olmayan hastayi biz hastaneye goturemeyiz dediler. Polis/jandarmada verdiğim ifadelerde bu ricami belirttim, bu ifadeleri savcilar okuyor diye ayrica savciliga gidip istekte bulunmadim. Esimin tam bir muayenesi icin ne yapabilirim.?
5. Anlasmali bosanmaya esim yaklasmiyor, seni surum surum surundurecegim diyor. Avukat kocasi olan birkac arkadasi da var ve onlardan fikir aldigini biliyorum. Bu durumda benim de profesyonel destege ihtiyacim oldugunu dusundum ve 4 avukatla gorustum. Soyledikleri birbirinden farkliydi ve kafami karistirdilar. Bazi yakinlarim sen bu isi avukatsiz surdur, (affiniza siginiyorum) biz cok avukata para kaptirdik, avukatlara guven olmaz diyerek beni bir bosluga ittiler. Sizce avukat tutmama gerek var mi? Varsa beni anlayacak bir avukata gercekten ihtiyacim var. Konustugum avukatlardan bu goz meselesinde bile beni korkutanlar oldu. Oysa bu olay kaza sonucu oldu, esime kendimi affettirmek icin yillarca ugrastim. Kendisi de sikayetci olmamistir.
6. Esim evi terkten dolayi tedbir nafakasina basvuracagini tahmin ediyorum. Esimi ailesi de istemiyor ve kira kontrati uzerime olan eski evimizde kaliyor, yaninda kizim da var. Eger tedbir nafakasi alirsa o evin kontarini feshetmeyi ve tedbir nafakasindan baska hicbir yardimda bulunmamayi dusunuyorum. Sizce ne yapmaliyim?

BENIM HATALARIM:
Benim ickim, kumarim, musrifligim ve hayatimda esimden baska birisi yoktur. Cok tutumluyumdur, disarida yanimda ailemden birisi yokken sadece simit yerim. Ama ailem yanimdaysa onlari memnun etmek icin (imkanim olcusunde) her seyi yaparim. Kendime bir giyecek alirsam aile fertlerinden herbirine de bir giyecek almaya ozen gosteririm. Cocuklarimi cok severim, hele kizimi dakikalarca sarilip operim. Bunlari yazarken bile gozumde buram buram tutmekte, cunku ona 3 haftadir gormuyorum. Aci icindeyim.
Hatalarima gelince esimi kendimi zorlayarak da olsa yani gostermelik seni seviyorum diyemedim. Onun müsrifliğine ve pisliğine göz yumamadim. Aramizdaki sevginin yok olmasina buyu ile ugrasmasinin daha cok sebeb oldugunu dusunuyorum. Cunku ogullarimi evde ciplak gormesi, ogullarimin da annelerini evde ciplak gorduklerini iddia etmeleri nasil aciklanabilir?.. Aramizdaki sogukluk o derecede ki 4 yildir ayri yatmaktayiz. Ailemle irtibatimin kesmemi istemesini, onlar icin evimize gelmesinler demesini daha anlayisla karsilayabilirdim.. Ama olmadi, yapamadim.

Inanin soracagim daha cok konu var, sizlerden gelecek cevaplara gore digerlerini de sormayi ve yonlendirmeyi uygun gordum.
Sizlere simdidem tesekkurlerimi sunuyorum.
Hoscakalin.