+ Konuyu Yanıtla
1 / 3 Sayfa 123 SonSon
1 den 10´e kadar toplam 23 ileti bulundu.
    İletiler
    18
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Adalete inanmaya devam edin. Keyfi site yönetimlerine son verilebilir!

Bilindiği gibi, Toki, Kiptaş ve benzeri kuruluşların çoğu toplu konut satarak, site yönetimini kendileri oluşturmakta. Bu sitelerde oturan insanların çoğu, site yönetiminden şikayetçi, fakat site yönetimine karşı eli bir şey yapamamaktadır. çünkü bunların çoğunun elinde, "tapu belgesi" yok. daireler "Satış vaadi sözleşmesiyle satılmış" durumda.

Bu nedenle, mülkün sahibi, binayı yapan firma imiş gibi görünüyor. Oysa, Daire hak sahibine satılmış, hak sahibi konutu teslim almış ve içinde oturmaktadır. Ancak, bunu "tapu belgesi ile kanıtlayamamaktadır.

Durum böyle olunca, yani mülkün sahibi kağıt üzerinde inşaat firması imiş gibi göründüğü için, gerçek kat maliki yönetici seçimlerine davet edilmemekte ve kendi yöneticisini kendisi seçememektedir.

Oysa, Gerçek "kat maliki" elinde "satış vaadi sözleşmesi" olan kişidir ve site yönetimi seçimlerinde de oy kullanılabilmelidir.

Nitekim, Kat mülkiyeti yasasında buna engel bir madde de bulunmamaktadır. Ama durum net de değildir.

Bu durumda, netleştirilmesi gereken konu, "gerçek kat malikinin" kim olduğunun "hukuken" saptanmasıdır.

Yani soru üç aşamalı olmakla birlikte açık ve nettir:
    “Satış vaadi sözleşmesi” ile satılmış olan ve bedeli tamamı ile ödenerek hak sahibine teslim edilmiş olan bir konutun, gerçek sahibi kimdir? Henüz “tapu belgesi” verilmediği için, konutu yapan firma mı? Yoksa bedelin tamamını ödeyerek, konutu teslim almış olan hak sahibi mi?
    Eğer konutun gerçek sahibi, konut bedelinin tamamını ödeyerek konutunu teslim almış olan hak sahibi ise, bu kişi, Kat Mülkiyeti Yasası gereği, yönetici seçme hakkına sahip midir? Yoksa oy hakkı, inşaatı yapan veya konutu satan firmaya mı aittir.

Bu sorunun cevaplanması durumunda, "keyfi yönetime" otomatik olarak son verilmiş olur. Çünkü oy hakkı olan "gerçek kat malikleri çağırılmadan yapılan "seçim" her seçim geçersiz ve yönetici de, otomatikman yetkisiz olacaktır.

Fakat ne hikmetse, nedendir bilmem, hiç bir hukukçu bu yolu göstermediği gibi, bunu tespit için falanca mahkemede filanca tür bir dava açmanız gerekli demiyor veya diyemiyor.

Cevap alamayacağımı bildiğim halde, sorum şu:
    "Gerçek "kat malikinin kim olduğunu hukuksal olarak belirlemek için" hangi mahkemeye, ne tür bir dava açmalıyım ki, gerçek kat malikinin kim olduğu (dolayısı ile oyu kimin kullanacağı) belli olsun."

Zahmetleriniz için şimdiden eşekkürler.

Dostça selamlarımla...

Hukuki NET Güncel Haber

Adalete inanmaya devam edin. Keyfi site yönetimlerine son verilebilir! konulu yargıtay kararı ara
    Adalete inanmaya devam edin. Keyfi site yönetimlerine son verilebilir! konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    Ankara
    İletiler
    1.526
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Adalete inanmaya devam edin. Keyfi site yönetimlerine son verilebilir!

Elinizdeki satis vaadi ile aynen ifa davasi acarak tapu uzerinde size tescil yapilmasini saglayabilirsiniz,bu durumda diger sorununuz da cozulmus olacak..

İletiler
    5.000
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Adalete inanmaya devam edin. Keyfi site yönetimlerine son verilebilir!

Sizin site forumlarına aykırı bir biçimde aynı konu için 3 başlık açmanız gibi bir keyfilik konusunda ne yapabiliriz?

Şu iki linkte de aynı konu hakkında soru sormuşsunuz:
    https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=40848
    https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=40849

Şu linkte de kat mülkiyeti kurulmadan nasıl site yönetimi seçildiğini sormuşum:

Başladığınız yerden devam edin. Aynı konu için yeni başlık açmayın.

İletiler
    18
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı Ulaş Değirmenci rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Elinizdeki satis vaadi ile aynen ifa davasi acarak tapu uzerinde size tescil yapilmasini saglayabilirsiniz,bu durumda diger sorununuz da cozulmus olacak..
    Sayın Ulaş değirmenci, Sorun benim şahsımla ilgili değil,
    1.) Benim "Tapu Belgem" var ancak bu durum sorunu çözmeye yetmiyor
    2.) Çünkü bir çok "hak sahibi", şu ya da bu sebeple tapusunu almadığı veya nakti olmadığı için alamıyor.
    3.) Bu da, site yönetimini belirlemek için çoğunluk sağlanamaya yetmiyor.

Soru ve sorun,
    1) (genel olarak) elinde "satış vaadi sözleşmesi" olan kişilerin, site yönetimi seçimlerine katılmalarının bir hak olup olmadığı meselesi.
    2.) Yani, elinde "tapusu" olsun olmasın, "satış vaadi sözleşmesi" site yönetimi seçimlerinde, tapu ile eşdeğer bir belge olarak kabul edilebilir mi?
    3.) Bunu sağlamak için ne yapmalı?

Teşekkür ederim...

İletiler
    18
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı sdt23 rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Sizin site forumlarına aykırı bir biçimde aynı konu için 3 başlık açmanız gibi bir keyfilik konusunda ne yapabiliriz?

Şu iki linkte de aynı konu hakkında soru sormuşsunuz:
    https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=40848

Şu linkte de kat mülkiyeti kurulmadan nasıl site yönetimi seçildiğini sormuşum:

Başladığınız yerden devam edin. Aynı konu için yeni başlık açmayın.
    Sayın Hukuksever,
    Benim sorduğum sorulardan, neden bu kadar alındığınızı anlayamadım. Benim sorduğum 3 soru birbirinin aynısı değil. Aynı konuyla ilgili olmakla beraber, biraz dikkatlice okursanız göreceksiniz ki, ayrı ayrı şeyler!

Sizin verdiğiniz cevaplar ise, kusura bakmayın ama, soru anlaşılmadan, verilmiş çalakalem cevaplar.

Her soruya cevap vermek zorundamısınız bilmiyorum ama? Cevabınızdan anladığım kadarı ile, bunu başkalarına bırakmanız bence daha doğru olur! Yada "Bence... diyerek hiç değilse kendi görüşünüzü yazmanız daha doğru olur. Zira yasanın nerede olduğunu ve ne yazdığını ben yardımınız olmadan da okuyabilirim. Burada bulunmamın sebebi, olayların bir hukukçu gözüyle nasıl görüldüğünü öğrenmek. Ama sizin verdiğiniz cevaplar genellikle, kaynak gösterme niteliğinde. Oysa benim, bir çok site ziyaretçisi gibi, hukukçu yorumuna ve yol göstericiye ihtiyacım var.

Yinede, sorular arasında bir bağlantı olduğunu anlamış olmanıza sevindim.

İlginiz için yine de teşekkür ederim. Bundan sonra, sizin deyişinizle, aynı konu hakkında farklı başlık altında soru sormayacağıma kesinlikle, emin olabilirsiniz.

İletiler
    5.000
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Kat mülkiyeti usulüne uygun kurulmadıysa, kat malikleri genel kurulu yapılamaz.
    Buradan daha kısa sürede sonuca gidebileceğinizi söyledim, bu birincisi.

Siz bu evi bir başkasından satın alarak bugün üzerinize tapu çıkartsaydınız bile eski yönetim bir sonraki seçime kadar görev yapacaktı, bu iki.

Ayrıca kat maliklerinin üçte birinin oyuyla her zaman olağanüstü kurul yapılarak uygun sayı sağlanarak yönetim değiştirilebilir, bu üç.

Ve tapunuz yoksa kat maliki değilsiniz, bu da dört.

Yani;
    1. Eğer kat mülkiyeti kurulmadıysa, toplantıda alınan kararların hükmü yoktur.
    2. Kurulduysa, sitenin üçte birinden fazlası tapularını aldığı zaman olağanüstü genel kurula çağırır, üçte bire karşı üçte bir oya sahip müteahhit yeni yönetimi seçer.

Nerede
    Ankara
    İletiler
    1.526
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı Bahadir.yigit rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Soru ve sorun,
    1) (genel olarak) elinde "satış vaadi sözleşmesi" olan kişilerin, site yönetimi seçimlerine katılmalarının bir hak olup olmadığı meselesi.
    2.) Yani, elinde "tapusu" olsun olmasın, "satış vaadi sözleşmesi" site yönetimi seçimlerinde, tapu ile eşdeğer bir belge olarak kabul edilebilir mi?
    3.) Bunu sağlamak için ne yapmalı?
    Gayrimenkullerde ayni haklarin tesisi bakimindan tescil kural olarak kurucu niteliktedir,bu nedenle kisilerin kat maliki olarak nitelendirilebilmesi icin mutlaka adlarina tapuda tescil olmali diye dusunuyorum.Bu nedenle ellerindeki satis vaadinin kendilerine bir oy hakki vermeyecegi gorusundeyim,burada yapilmasi gereken yukaridaki mesajimda da belirttigim gibi bir sekilde tapuda tescil yapilmasini saglamaktir..

Saygilarimla.

Nerede
    istanbul, şişli, Türkiye.
    İletiler
    1.653
    Dilekçeler Sözleşmeler
    1
    Dosya Yükleme
    1

Alıntı Bahadir.yigit rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Sayın Hukuksever,
    Benim sorduğum sorulardan, neden bu kadar alındığınızı anlayamadım. Benim sorduğum 3 soru birbirinin aynısı değil. Aynı konuyla ilgili olmakla beraber, biraz dikkatlice okursanız göreceksiniz ki, ayrı ayrı şeyler!

Sizin verdiğiniz cevaplar ise, kusura bakmayın ama, soru anlaşılmadan, verilmiş çalakalem cevaplar.

Her soruya cevap vermek zorundamısınız bilmiyorum ama? Cevabınızdan anladığım kadarı ile, bunu başkalarına bırakmanız bence daha doğru olur! Yada "Bence... diyerek hiç değilse kendi görüşünüzü yazmanız daha doğru olur. Zira yasanın nerede olduğunu ve ne yazdığını ben yardımınız olmadan da okuyabilirim. Burada bulunmamın sebebi, olayların bir hukukçu gözüyle nasıl görüldüğünü öğrenmek. Ama sizin verdiğiniz cevaplar genellikle, kaynak gösterme niteliğinde. Oysa benim, bir çok site ziyaretçisi gibi, hukukçu yorumuna ve yol göstericiye ihtiyacım var.

Yinede, sorular arasında bir bağlantı olduğunu anlamış olmanıza sevindim.

İlginiz için yine de teşekkür ederim. Bundan sonra, sizin deyişinizle, aynı konu hakkında farklı başlık altında soru sormayacağıma kesinlikle, emin olabilirsiniz.
    Sayın Bahadır Yiğit, hukuki nette kimseye cevap verilmesi mecburiyeti olmadığı gibi iyiniyetle ve doğru noktalara temas ederek verilen yanıtları beğenmemenizi yadırgadım. İyiniyeti bu şekilde cezalandırmanız hiç hoş değil. Kat maliki sayılmanız için satış vaadi sözleşmesine dayanarak tapu tescil davası açmanız gerekli olduğu anlatılmış...

İletiler
    18
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı sdt23 rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Kat mülkiyeti usulüne uygun kurulmadıysa, kat malikleri genel kurulu yapılamaz.
    Buradan daha kısa sürede sonuca gidebileceğinizi söyledim, bu birincisi.

Siz bu evi bir başkasından satın alarak bugün üzerinize tapu çıkartsaydınız bile eski yönetim bir sonraki seçime kadar görev yapacaktı, bu iki.

Ayrıca kat maliklerinin üçte birinin oyuyla her zaman olağanüstü kurul yapılarak uygun sayı sağlanarak yönetim değiştirilebilir, bu üç.

Ve tapunuz yoksa kat maliki değilsiniz, bu da dört.

Yani;
    1. Eğer kat mülkiyeti kurulmadıysa, toplantıda alınan kararların hükmü yoktur.
    2. Kurulduysa, sitenin üçte birinden fazlası tapularını aldığı zaman olağanüstü genel kurula çağırır, üçte bire karşı üçte bir oya sahip müteahhit yeni yönetimi seçer.
    Sayın Hukuk sever,

Acil cevabınız ve görüşleriniz için teşekkür ederim.

Ama burada bir yerlerde, hukuksal bir çaresizlik yatmıyor mu?

Yani, birileri herşeyi ele geçirmiş. Ne hesap veriyor, ne otestoya cevap. Ne Yönetim planı veriyor, nede bir seçim yapılıp yapılmadığı belli.

Binayı satan kurum. Ben size bunu sattım. Yönetimi de tapu çıkıncaya kadar ben belirlerim. Sizde, benim görevimi yapıp yapma mama karrışamazsınız. Size cevap bile vermiyorum. Siz benim muhatabım bile değilsiniz diyor. Ve biz buna katlanmak zorundayız! Ve hiç bir hukukçu, bunula ilgili şu yapılmalı diyemiyor. Bu nasıl iş?

Sizce hukuk bu kadar aciz mi? Böyle bir hukuk veya hukuk devleti olabilir mi.

Doğrusu ben buna inanmıyorum! Bunun mutlaka bir yolu olmalı.

Görevini yapsa, yine sesimi çıkarmayacağım. Öyleya kimi seçersek seçelim bir aidat ödemek zorundayız. Ama hem parayı toplayacaksınız, hem sulama yapmayacaksınız. Hem güvenlik için para toplayacaksınız ama güvenlik görevini yapmayacak. Ya da ben yönetiyorum diyeceksiniz, ama, balkon kapamalara, yeşil alanların korunmasına, çocuk parklarına bakmayacaksınız?

Bunun mutlaka bir yolu olmalı!

Paylaştığınız görüşlerinizden ötürü tekrar teşekkür ederim.

Dostça selamlarımla..

Nerede
    Ankara
    İletiler
    1.526
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sizce hukuk bu kadar aciz mi? Böyle bir hukuk veya hukuk devleti olabilir mi.

Doğrusu ben buna inanmıyorum! Bunun mutlaka bir yolu olmalı.

..
    Bunun mutlaka bir yolu olmalı!
    Kanun degisikligi olmadan malesef yapilacak bir sey yok,bu konuda hukuka kabahet bulmamak gerekiyor,malum kanun koyucu sizin derdinizi dusunmez baska islerle ugrasirsa bu magduriyet bitmez..

+ Konuyu Yanıtla
1 / 3 Sayfa 123 SonSon

Bu sayfada bulunan kavramlar: