+ Konuyu Yanıtla
1 / 3 Sayfa 123 SonSon
1 den 10´e kadar toplam 22 ileti bulundu.
    İletiler
    648
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Lightbulb Kasko ve Sigorta Hukuku Mantığı Hakkında birkaç husus

Herkese Merhaba,

Özellikle Sigorta Avukatlığı yapan dostlarımız varsa, onların tecrubelerine ihtiyacım var.

Geçtiğimiz ay kaza yaptım, araç pert e çıktı.

2007-2008 için katalog fiyatı 55bin ytl gözüküyor aracın, yani kasko
    değeri 55binYTL.

poliçede : "Rayiç bedelin üzeri ödenmez" diye not var.

Enflasyon klozu poliçeye dahil.

Aracın bugunkü piyasa ederi 53-58binYTL

Sorularımı aktarıyorum;

1) Katalog değeri 55bin ytl olmasına rağmen , 52binYTL den sigorta ettirdim , enflosyonla birlikte 54binYTL alacak hakkım oluşuyor gibi gözüküyor. 54binYTL talep etsem sigorta bunu nasıl yorumlar? Hukuken talep edebilirmiyim?

2) Aracı 55binYTl den sigortalatsaydım, enflasyonla birlikte 57-58binYTL talep hakkım olacaktı , ama aracın piyasası 55binYTL ise, kasko 55binYTL ödeyecekti. Peki o zaman ben neden fazla prim ödeyeceğim? Ödediğim prim farkını geri talep edebilir miyim?

3) Kasko 48binYTL önerdi, itiraz ettim ve madde 1 deki açıklamayı yaptım.
    itirazımı kabul etmezlerse benim haklarım neler? mahkemeye gitmeden paramı almak istiyorum.

Dİyelimki kabul etmediler, bende itiraz için mahkemeye gittim. Kaza oluş tarihinden sonra ilk bedel önerisine itiraz tarihi itibariyle faiz talep edebilir miyim? Edersem kabul görür mü?

*mahkeme 2 ay sürse, banka faizi nerdeyse 1000ytl ... + beni madur ediyorlar, araç kiralasam , kiralık araç bedelini talep edebilir miyim?

Hukuki NET Güncel Haber

Kasko ve Sigorta Hukuku Mantığı Hakkında birkaç husus konulu yargıtay kararı ara
    Kasko ve Sigorta Hukuku Mantığı Hakkında birkaç husus konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    Turkiye.
    İletiler
    2.302
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Kasko ve Sigorta Hukuk Mantığı Hakkında Bir kaç Sorum

Öncelikle Enflasyon klozunu tekrar gözden geçirmek adına aşağıdaki yazıyı dikkatle okumanız gerektiği kanaatindeyim,

Kasko Poliçelerinde yer alan Enflasyon Koruma ne anlama gelmektedir?

Sigorta edilen aracın poliçede belirtilen Sigorta Bedeli (görüntü, iletişim cihazları ile taşınan emtea dahil), her ay için DİE tarafından ilan edilmiş olan TEFE' ye göre hesaplanarak belirlenecektir.

Ancak bu şekilde tespit edilecek olan sigorta bedeli hiçbir şekilde aracın hasar tarihindeki piyasa rayiç değerini aşmayacaktır.

Aracın poliçe başlangıç tarihinde tam değerden sigorta ettirilmesi şarttır. Yapılacak incelemede aracın sigorta başlangıç tarihinde, piyasa rayiç değerinin altında sigorta edildiğinin tespit edilmesi halinde eksik sigorta uygulaması yapılacaktır.

Kaskonuzdaki Enflasyon klozu yukarıda altını çizerek belirttiğim şekilde geçerlidir.Bu nedenle;

1-Aracın pert olması halinde azami alacağınız limit poliçede belirtilen 52.000 YTL dir.

2-Aracınızı 55.000 YTL üzerinden sigortalatsaydınız hasar tarihindeki araç piyasa değerine göre azami (poliçede belirtilen) 55.000 YTL üzerinden sigorta şirketi ödeme yapacaktı . Ayrıca aracınızı sigorta ettirirken poliçe yaptırdığınız tarihteki liste fiyatı üzerinden sigorta ettirmek durumundasınız .Fakat liste fiyatı piyasa değerinin üzerinde olabiliyor. Bu durumda piyasa ederini öğrenip liste fiyatı üzerinden %10 dan fazla düşürmemek kaydıyla poliçenizi yaptırma hakkınız var.

İletiler
    648
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Kasko ve Sigorta Hukuk Mantığı Hakkında Bir kaç Sorum

Alıntı deniz02 rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster

Aracın poliçe başlangıç tarihinde tam değerden sigorta ettirilmesi şarttır. Yapılacak incelemede aracın sigorta başlangıç tarihinde, piyasa rayiç değerinin altında sigorta edildiğinin tespit edilmesi halinde eksik sigorta uygulaması yapılacaktır.

.Fakat liste fiyatı piyasa değerinin üzerinde olabiliyor. Bu durumda piyasa ederini öğrenip liste fiyatı üzerinden %10 dan fazla düşürmemek kaydıyla poliçenizi yaptırma hakkınız var.

Bu 2 paragraf birbiriyle çelişiyor. Böyle bir hakkım varsa, kullanınca neden eksik sigorta olacak onu anlamadım.

Ayrıca enflasyon klozu olan poliçe nasıl sadece teminat bedeli ile sınırlı kalıcak onu izah edermisiniz, adı üzerinden enflasyon klozu, teminat değerini enflasyon oranında arttırıyor.

Mesleğiniz nedir diye sorabilir miyim? Bilgiler biraz tutarsız geldi bana...

İletiler
    648
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Arrow Re: Kasko ve Sigorta Hukuk Mantığı Hakkında Bir kaç Sorum

Kendim sordum , kendim araştırıp yazıyorum. İlerde bir başkasının işine yarar umarım.

1) sigorta değeri , bu değerin hasar aşamasında bir yaptırımı yok , kitap değeri 55bin ise, siz 50bin den sigorta ettirdiyseniz bu bir kusur değildir.
    sadece hasar olursa alacağınız tutar, bu bedelle sınırlı olur.

2) enflasyon klozu, bu kloz poliçede varsa, sigorta başlangıcı ile hasar arasındaki süreç değerlendirilir ve die enflasyon rakamlarıyla hesaplanır.
    örn: bu olayda, poliçe değeri 50bin idi , hasar ;sigorta başlangıcının 11.ayı , teminat değeri 54,500 civarı çıkıyor. yani sigortadan alınabilecek max. değer 54,500 ytl.

3) Rayiç bedel : işte burda 3 kağat yapılıyor, bu konuda baskıcı olmanız gerekiyor. önce 43bin önerildi, en son 48,500 de kapandı. dava süresini finanse edecek gücüm olsa mahkemeye giderdim çünkü rayiç bedeli aşamaz maddesi benim fikrimce haksız şarttır. Primini ödediysem bedeli almak en doğal hakkım. kimse zevkine kaza yapmayacağına göre... burda dolandırılıcık söz konusu da olamaz.

200bin ytl ye uyduruk bi tabloyu sigorta ettirebilirim. Bu tablo benim için değerlidir, ahmet için değersizdir. Sigorta çıkıpta "200bin lik prim ödedin enayi , ama ben sana 10 ytl ödicem bu tablo 5 para etmez" diyemez.

Eknot: poliçe satarken "hallederiz sorun olmaz" diyen bir acenta da sigorta yaptırmayın , benim gibi sinir krizi geçirirsiniz.

İletiler
    648
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Kasko ve Sigorta Hukuk Mantığı Hakkında birkaç husus

Dostlar yorum yapabilecek kimse yok mu?

Yeni Sorum:

"rayiç bedelin üzeri ödenmez" maddesi, haksız şarta girermi, bunun için mahkemeye gitsen hangi mahkemeye dava açmalıyım.

Nerede
    Hatay, Türkiye.
    İletiler
    3.380
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Türk Ticaret Kanunu' nun sorunuzla ilgili maddeleri aşağıdadır.

Madde 1283 - Sigortacı, sigorta ettiren veya sigortadan faydalanan kimsenin ancak hakikaten uğradığı zararı tazmine mecburdur. Sigorta bedeli sigorta olunan menfaatin değerini aşarsa sigortanın bu değeri aşan kısmı batıldır. Bu sebeple sigorta bedeli indirilir, sigorta priminin dahi ona tekabül eden kısmı indirilir ve primin fazla tahsil edilen kısmı geri verilir; şu kadar ki; menfaat değeri tarafların rey birliği ile seçtikleri bilir kişiler tarafından önceden takdir ve tahmin edilmiş ve taraflarca kabul olunmuşsa sigortacı bu değere itiraz edemez.

Madde 1288 - Sigorta bedeli, sigorta değerinden aşağı olduğu takdirde ve sigorta edilmiş menfaatin bir kısmının halele uğraması halinde sigortacı aksine mukavele bulunmadıkça sigorta bedelinin sigorta değerine olan nispeti neden ibaretse zararın o kadarından mesul olur.
    Sigortacının sigorta bedelini aşmıyan zararın tamamından mesul tutulacağı şeklinde sigorta mukavelesinin değiştirilmesini sigorta ettirenin rizikonun gerçekleşmesinden önce istemesi halinde, bu isteğin noter protestosu ile sigortacıya bildirildiği günden sonra gelen günden itibaren akit hükümleri, kendiliğinden, sigortacının sigorta bedelini aşmıyan zararın tamamından mesul bulunduğu şeklinde değiştirilmiş olur. Sigortalı, tarifede derpiş edilen prim farkını esas primin ödenmesine ait hükümler uyarınca öder.

Madde 1289 - Sigortacı sigorta olunan menfaatin konusu olan malın değerini tahkik için o malı dilediği zaman muayene edebilir.

Madde 1299 - Sigorta bedelini ödeme borcu, karada ve iç sularda taşıma rizikolarına ait sigortalar dahil, bütün mal sigortalarında, rizikonun gerçekleştiğini sigortacıya ihbar borcunun 1292 nci madde hükmünce doğduğu tarihten muaccel olur. Tazmini lazımgelen sigorta bedeli, sigorta olunan menfaatin rizikonun gerçekleştiği zamandaki değerine göre tesbit olunur. Bu değer sigorta bedelini aşarsa sigorta olunan mal tamamen telef olduğu takdirde sigorta bedelinin ödenmesi lazımdır. Kısmen telef halinde tazminat miktarı, aksine mukavele yoksa, sigorta bede- linin malın değerinin tamamına olan nispetine göre tayin olunur.

Madde 1300 - Sigorta edilen malın değeri poliçede gösterilmemiş ise sigorta ettiren kimse, bu malın rizikonun gerçekleştiği andaki değerini ispata mecburdur. Sigorta edilen malın değerinin poliçede gösterilenden az olduğunu iddia eden sigortacı, bunu ispata mecburdur; 1283 üncü madde hükmü mahfuzdur. Değer hakkında taraflar her türlü delil gösterebilecekleri gibi mahkeme dahi toplanmış delillerle edindiği kanaatini kuvvetlendirmek için taraflardan birisine re`sen yemin ettirebilir.

İletiler
    648
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Question Re: Kasko ve Sigorta Hukuk Mantığı Hakkında birkaç husus

Alıntı Av.Fırat Bayındır rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Türk Ticaret Kanunu' nun sorunuzla ilgili maddeleri aşağıdadır.

Madde 1283 - Sigortacı, sigorta ettiren veya sigortadan faydalanan kimsenin ancak hakikaten uğradığı zararı tazmine mecburdur. Sigorta bedeli sigorta olunan menfaatin değerini aşarsa sigortanın bu değeri aşan kısmı batıldır. Bu sebeple sigorta bedeli indirilir, sigorta priminin dahi ona tekabül eden kısmı indirilir ve primin fazla tahsil edilen kısmı geri verilir; şu kadar ki; menfaat değeri tarafların rey birliği ile seçtikleri bilir kişiler tarafından önceden takdir ve tahmin edilmiş ve taraflarca kabul olunmuşsa sigortacı bu değere itiraz edemez.
    sevgili dostum, bu açıklayıcı madde için çok teşekkür ederim.
    Geriye bir tek sorum kalıyor.

yukarıdaki maddeye göre; araçların kasko kitap değeri , rey birliği yani seçilen bilirkişiler tarafından önceden taktir ve tahmin edilmiş değer olarak kabul edilebilir mi?

İletiler
    648
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

davayı açtım, hadi hayırlısı

İletiler
    648
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

avukat arkadaşlar bir sorum var;

Enflasyon Korumalı Kasko Poliçesinde, Poliçe teminat değeri her ay die oranında artış gösteriyor ya, 11.ay da yaklaşık %10 yüksekmiş olucak.

Özetle:

Başlangıç yani poliçede yazan teminat 50bin ytl , 11 ay sonra 55bin ytl değerine ulaşmış olacak doğru mu?

peki 55bin ytl hale gelen teminata karşılık, 50binytl rayiç bedel çıkar ise,
    5bin ytl lik prim iadesi hakkım olur mu , olmaz mı?

Kasko Poliçelerinde yer alan Enflasyon Koruma ne anlama gelmektedir?

Sigorta edilen aracın poliçede belirtilen Sigorta Bedeli (görüntü, iletişim cihazları ile taşınan emtea dahil), her ay için DİE tarafından ilan edilmiş olan TEFE' ye göre hesaplanarak belirlenecektir.

Ancak bu şekilde tespit edilecek olan sigorta bedeli hiçbir şekilde aracın hasar tarihindeki piyasa rayiç değerini aşmayacaktır.

İletiler
    648
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Lightbulb Re: Kasko ve Sigorta Hukuk Mantığı Hakkında birkaç husus

çıldıracağım, yahu hukuk bu kadar mı ezilir, anlamıyorum.

Dosya bilirkişiye gitti, dosyada 10 farklı araç ilanı vardı, bilirkişiden değer tespiti istedim.

Gelence cevap şu (4 satır)

Dosyada bulunan belgelere göre ve benimde yaptığım araştırmalara göre aracın rayiç değeri 50binTL dir (ek teminat dahil)

Dosyada emsal araç yok, yani 50bin rayiç dedin ama, 50bini verince ben hangi aracı alabilecem? yani rayiçle örtüşen araç yok ortada.

Ayrıca bilirkişi araştırma yaptım diyor, ama belge yok, toplam rapor 2 sayfa, dosyayı özetlemiş, 4 satırda sonuç vermiş.

oysa dosyaya göre (bende bilirkişiden sonra sigorta dosyasını anca inceleyebildim) dosyaya göre araç teminat değeri 48,050 + enflasyon, piyasa rayiç değeri 50bintl (ek teminat hariç) , 1500tl ek teminat var, 51,500 yapıyor. yani sigorta %100hileyle kendi 51500olarak tespit ettiği hasarı 50bin ödedi.

Şimdi, rayiç değerin ne olduğunu, sigorta yaptırmadaki amacın, hasar anında sigorta edilenin aynısını yerine koyabilmek olduğunu, ödenen rayiç değerle örtüşen araç olmadığından, bu bedelin batıl olduğunu söyledim, ek rapor istedim ama bilirkişiden umudu kestim.

başka bilirkişi talep etsem, gene bi 200tl yazacak, gene bunun gibi biri çıkarsa ayvayı yedim.

fikir verebilecek kimse varmı?

+ Konuyu Yanıtla
1 / 3 Sayfa 123 SonSon

Bu sayfada bulunan kavramlar:

http:www.hukuki.netshowthread.php39612-Kasko-ve-Sigorta-Hukuku-Mantigi-Hakkinda-birkac-husus

Forum