İlk dilekçede başvuru sahibi yada sahipleri kimlik bilgilerini belirtilmeli, ilgili olaylar ve yapılan milli işlemler özetlenmeli ve başvuru sahibinin ihlal edildiğini ileri sürdüğü Sözleşme maddeleri belirtilmelidir.
Başvuruyu biravukat yapmalı
Mahkeme masrfaı yoktur
Şikayet bildirim tarihi ilk dilekçe tarihidir.Faxla fönderilebilir
The Registrar
European Court of Human Rights
Council of Europe
F-67075 Strasbourg Cedex
Tel: (0) 3 88 41 20 18
Faks: (0) 3 88 41 27 30
Avrupa İnsan Hakları sözleşmesi çerçevesindeki davalar kabul edilmektedir.Her dava kabul edilmez.Açılan davalarda oran %10 yada 20 arası değişmektedir.Sözleşmenin 34. maddesi davaların görülebilmesi kurallarını düzenler.
35. madde ise kabul edilebilirlilik kurallarını açıklar.
Madde 34
İşbu Sözleşme ve protokollerinde tanınan hakların Yüksek Sözleşmeci Taraflardan biri tarafından ihlalinden zarar gördüğü iddiasında bulunan her gerçek kişi, hükümet dışı her kuruluş veya kişi grupları Mahkeme’ye başvurabilir. Yüksek Sözleşmeci Taraflar bu hakkın etkin bir şekilde kullanılmasına hiçbir suretle engel olmamayı taahhüt ederler.
Madde 35
1. Uluslararası Hukukun genel olarak kabul edilen prensiplerine göre, ancak iç hukuk yollarının tüketilmesinden sonra ve kesin karardan itibaren altı aylık süre içinde Mahkeme’ye başvurulabilir.
Mahkemenin başvuruyu kabul etmediği haller,
İmzasız ise, daha önc eincelenmiş yada esas olarak aynıysa, dayanaktan yoksun ve başvuru hakkını suistimal eden başvurular kabul edilmez ve yargılamanın her aşamasında bu karar verilebilir.
Asıl Kriter sözleşme haklarının ihlal edilip edilmediğidir.Çocuklarda başvuru hakkını kullanabilirler.
Bu haklar nedir?
Madde 1: İnsan haklarına saygı yükümlülüğü
Madde 2: Yaşama Hakkı
Madde 3: İşkence yasağı
Madde 4: Kölelik ve zorla çalıştırma yasağı
Madde 5: Özgürlük ve güvenlik hakkı
Madde 6: Adil yargılanma hakkı
Madde 7: Kanunsuz ceza olmaz ilkesi
Madde 8: Özel hayatın ve aile hayatının korunması
Madde 9: Düşünce, vicdan ve din özgürlüğü
Madde 10: İfade özgürlüğü
Madde 11: Toplanma ve örgütlenme özgürlüğü
Madde 12: Evlenme hakkı
Madde 13: Etkili başvuru hakkı
Madde 14: Ayırımcılık yasağı
Madde 15: Olağanüstü hallerde yükümlülük azaltma
Madde 16: Yabancıların siyasal faaliyetlerinin kısıtlanması
Madde 17: Hakların kötüye kullanımının yasaklanması
Madde 18: Hakların kısıtlanmasının sınırları
Ayrıca protokollerle ek haklar gelmiştir.Bunlar
Mülkiyet hakkı, eğitim hakkı, serbest seçim hakkı, Borçtan dolayı özgürlükten yoksun bırakılma yasağı, serbest dolaşım hakkı,Vatandaşların sınır dışı edilme yasağı, yabancıların toplu sınırdışı yasağı,savaş ya da yakın savaş tehlikesi zamanları hariç, ölüm cezasının kaldırılmasını öngörmektedir (hatırlarsanız bu 57. hükümet döneminde anayasal zemine oturtulup terör suçları da buna eklenmişti ancak yeni hükümet terör suçlarını kapsam dışı bırakıp protokole uygun hale getirdi) bunu desteklemediğimi biliyorsunuz.Yabancıların sınır dışı edilmelerine ilişkin usul güvenceleri,Cezai konularda temyiz hakkı, Haksız mahkumiyet için tazminat,Çifte yargılanmama ve çifte cezalandırılmama hakkı,Eşler arasında hakların eşitliği
iletinizi ve açmis oldugunuz bu forumu yeni gördüm. Vermis oldugunuz bilgiler için çok tesekkür ederim. Benim için gerçekten çok yararli oldu.
Bu arada; herhalde, dava dilekçesinin fransizca yazilmasi gibi bir zorunlulukolmayip, örnegin, ingilizce yazilmasi, herhalde mümkündür, öyle degil mi?
Bir de, pratik uygulamada bir davanin ortalama ne kadar sürdügü, bu konudaki genel temayüller vb. hakkinda tecrübesi olan da, bu bilgileri aktarsa fena olmayacakti, ama anladigim kadari ile, bu sitede hiç, avrupa insan haklari mahkemesine dava açan bir üye yoktur.!
Sayın zara,
Ben Avrupa insan hakları mahkemesine iki başvuru yaptım.Başvuruları iki yıl önce yapmıştım. Hala inceleme devam ediyor.Avrupa komisyonuna üye ülkelerin sayısının artması ile ne yazıkki İnsan hakları mahkemesinin de işleyişi yavaşladı.Üstelik başvuru gerekçem makül sürede yargılanma hakının ihlali ile ilgili idi.Ama yinede etkili bir müessese olduğunu düşünüyorum.
Başvuru sırasında tek masraf posta masrafıdır.Yani dilekçenizi gönderme masrafı.
Dilekçeyi de türkçe yazabilirsiniz. Mahkeme çeviri yapıyor. Ama yazışmalar sizin seçtiğiniz dil ile yapılıyor.
Öncelikle sitemize hosgeldiniz. Verdiginiz bilgiler için çok tesekkür ederim. Açikçasi, konu ile ilgili uygulamaya yönelik tecrübelerin aktarilmasi isabet oldu. Anladigim kadari ile oradaki davalar da oldukça uzun sürmektedir. Dilekçenin türkçe de yazilabilmesi, genel olarak, ayri bir avantaj oldugunu söylemek mümkündür.
O halde; sadece dava dilekçesi degil, topyekûn dava dosyasini ve ekli delillerimizi de tekamül ettirmemiz ve o sekilde göndermemiz gerekir. Bir hayli posta masrafi olmasi da bu durumda dogaldir.
Sayın zara
hoş bulduk
Evet dilekçe ve ekli belgeliri Türkçe yollayabilirsiniz. ama şunu hatırlatayım sonraki yazışmalar Türkçe değil.Yani mahkemeden gelen belgeler sizin seçtiğiniz birdilde yapılıyor(İngilizce -fransızca)Ayrıca yabancı dil içtihat aramada faydalı oluyor. Bildiğiniz gibi avrupa İnsan hakları mahkemesi bir içtihat mahkemesidir.Dilekçenizde mahkemenin geçmişte aynı konuda verdiği kararları örnek göstermeniz büyük fayda sağlayacaktır.
İnsan hakları mahkemesindeki iş yoğunlu ile ilgili olarakta sanırım mahkeme yeni düzenlemer yapacakmış.Bu konuda henüz araştırma yapmadım.
Posta masrafı ise Türkiyedeki dava harçları ile karşılaştırılınca inanın hiç bir şey değil.
İcra dan ağır ceza ya kadar heryerde bir harç verip duruyoruz ama hala adelet sistemininen büyük sıkıntısının maddi yetersizlik olduğunu söylüyorlar.Verdiğimiz bu paralar nereye gidiyor anlamadım doğrusu.
Umarim, benim ülkemde, avrupa insan haklari mahkemesine müracaat etmemi gerektirmeyecek olumlu gelismeler yasanir da buna gerek kalmaz. Ama basvuru kaçinilmaz oldugunda, bu vak'a Türkiye'de bir nev'i "ilk" olacagindan, gösterebilecegim yargitay içtihadi yoktur. Kazanirsam, benim davam Türkiye'de ilk "emsal" olacaktir.
Ama anladigim kadari ile dava dosyami türkçe hazirlayip ayni dosyada meselâ ingilizceyi seçmem gerekmektedir. (daha sonraki yazismalar için) Dava açtiktan sonra taraflara yargialamnin asamalari ingilizce olarak teblig ediliyor mu? Bilfiil durusmalara katilma hakki var midir? Yoksa sadece, nihai kararin taraflara tebligi ile mi yetinilmektedir?
Dava dosyasi epey kabarik olacagindan posta masraflarinin da bir hayli çok olacagini düsünmüstüm. Bilirsiniz, burada Yargitay'a orta kalinlikta bir dava dosyasi ve eklentileri için bile, dünyanin parasini ödüyoruz. Öyle ki; temyiz harci çok komik kaliyor ve üstelik de karar bozulunca geri bu harci geri alabiliyoruz.
Hukuk fakültesinde okurken, icra ve iflas hukuku dersinde, Hocalarimizin bize, hep, icra dairelerinin ve mahkemelerinin kamu hizmeti vermesi nedeni ile, burada verilen hizmetlerin esasinda ücretsiz oldugunu (olmasi gerektigini) ve fakat bununla birlikte, yasal mercilerde vatandaslardan sadece çok cüz' i miktarda (ufak katki payi niteliginde)icra ve dava harcinin alinmakta oldugunu; devletin, bize harçlarin tamamini ödetmesi durumunda bu külfetin altindan kalkamayacagimizi, anlattiklarini, özellikle de her harç ödeyisimde, animsamadan edemiyorum!! icra dairesinde hapishane harcini bile bize ödetiyorlar! neyse ki; bizden cüz'i miktarda harç aliniyormus (!!)
Resmi dil her ne kadar Fransızca ve İngilizce olsa da Mahkeme yazı işleri müdürlüğüne sözleşmeyi imzalamış herhangi bir devletin diliylede yazabilirsiniz.Fax veya elektronik postayla yapılan başvurular daha sonra posta ile teyit edilmelidir.Bunu eklemeyi unuttum.
Belgelerde zımba yada yapışkan kullanmadan sayfaları numaralandırarak göndermeniz daha iyi olur.İlk başvurudan sonra yazı işleri müdürlüğü adınıza dosya açar.Bu dosya numarası tüm yazışmalarda olmak zorundadır.Yazı işleri müdürlüğünün sizden istenenleri tam ve zamanında yapmanız önemli yoksa başvuru hakkınızdan vazgeçtiğiniz değerlendirmesi ile karşılaşabilirsiniz.
Gönderdiğiniz belgeler size iade edilmez.O nedenle sadece suretlerinizi göndermenizi öneririm.Bir avukat tarafından başvurmanız gerektiği konusunda daha önce yazmış olduğum yazının doğru olmadığını şahsi başvuru da yapılabileceğini söylüyorlar
Adli yardım avukat tutulabilmesi için ancak ileriki safhalarda avukat tutmak için maddi imkan yoksa olabilir.
Dil Konusundaki İçtüzük
Madde 34
(Kullanılacak diller)
1. Mahkeme�nin resmi dilleri İngilizce ve Fransızca�dır.
2. Bir başvuru hakkında kabuledilebilirlik kararı alınmadan önce, Sözleşme�nin 34.maddesine göre başvurucular veya temsilcileri tarafından gönderilen bütün muhaberat ve dilekçeler, Mahkeme�nin resmi dillerinden birinde değilse, Sözleşmeci Devletlerin resmi dillerinden biriyle yapılır.
3. (a) Bir Sözleşmeci Devletin resmi dillerinden birinin kullanılmasına devam edilmesi için Daire Başkanı tarafından izin verilmedikçe, bir duruşma konusunda veya davanın kabuledilebilir bulunmasından sonra başvurucuların veya temsilcilerinin bütün muhaberatı ve dilekçeleri Mahkeme�nin resmi dillerinden birinde yapılır.
(b) Böyle bir iznin verilmesi halinde, Yazı İşleri Müdürü, başvurucunun sunuşlarının ve beyanlarının sözlü veya yazılı çevirisi için gerekli düzenlemeyi yapar.
Sayın Zara,
Sayın alisankay'ın da belirttiği gibi dilekçenizi gönderdiğiniz zaman mahkeme sizi bir numara veriyor.Daha sonraki yazışmalar bu numaratakip ediliyor.
Mahkeme sizi davanın her aşaması ile ilgili olarak bilgilendiriyor. Ama bu bilgilendirme seçtiğiniz yabancı dil ile yapılıyor.
Sanırım içtihat lar ile ilgili bir yanlış anlaşılma oldu. Dilekçenizde İnsan hakları mahkemesinin aynı konu ile ilgili içtihatlarını eklemenizi önermiştim.Umarım bu konu ile ilgili bir yanlış anlaşılma olmaz zira İnsan hakları mahkemesinin eski içtihatları kararda etkili oluyor.
Benim davalar duruşmalı değil. Bu yüzden duruşmalar ile ilgili bilgim yok.
Sizin davanın konusu nedir? Sözleşmenin hangi maddesinin ihlalini öne süreceksiniz?
BEnim davam makül sürede yargılanma hakının ihlali. 30 yıldır süren bir dava ve hala sürmekte.Bende de tonlarca belge vardı ama ben sadece gerekli olanları seçtim.Bir kaç içtihat ekledim(İnsan hakları mahkemesi içtihatı).
Bİr de isteyeceğiniz tazminat konusu var.İnceledeğim kadarı ile İnsan hakları mahkemesi tazminat ile ilgili tutarlı değil.Bazen ihlalin tespitini yeterli tazminat olarak bile görebiliyor.
Dilekçenizi siz İadeli taahhütlü kendiniz yolluyorsunuz.Yani postahane de tartıp fiyat biçiyorlar. Türkiyede yargıtay a temyiz dosyası yollarken yine ağırlık falan diyorlar ama normal posta masrafını kat ve kat aşıyor.Aslında bu konular da insan hakları mahkemesine gönderilebilir.
Aslında bu gibi nedenler yüzünden İnsan hakları mahkemesini olumlu buluyorum.Bizim yargıtay ımızın göstermesi gereken hassasiyeti ne yazıkki Avrupa İnsan hakları mahkemesi gösteriyor.
Avrupa Insan Haklari mahkemsesinde en dikkat edilecek hususlardan birisi bence 6 aylik süredir. Mahkemenin en ciddi inceledigi ilk husus bu Genelde iç hukuk yollari tükendigi nin size tebligi ilk gün sayiliyor karar düzeltme için yeni bas vuru ise 'iç hukuk yollarinin tükendiginden sonraki islem kabul ediliyor' buna lütfen çok dikkat edelim.
Mahkeme kaleminde her ülkeden hakim görev yapmakta oldugu için ilk yazismanin Türkçe olup olmamasi önemli degil. Ben Türkçe yazip yolladim yaklasik 3 ay sonra kabul edildigi Türkçe olarak bana geldi gelen yazida sene ve numara veriliyor ve müteakip tüm yazismalar bu numara referans verilerek yapiliyor. Mahkemede Türk hakimlerde var.
Bir çok önemli noktada müracaatta asla belgelerin aslini yollamamaniz hususudur. Belgelerin fotokopisini göndermekte ve ilk dilekçe ile tüm dosyayi göndermekte yarar var.
Durusmali mahkeme olup olmayacagina karar yetkisi sadece ve sadece mahkemenindir. Kisilerin sadece durusmalarin 'basina kapali' olmasini isteme hakki bulunmasina karsin bunda da karar mercii gene mahkemedir.
Yaklasik 1,5-2 kilo tutan evraklarin mahkemeye gitmesi Türkiye ile kiyaslandiginda çok ucuz ben normal postayi degil bir kargo sirketini seçmistim 2 gün içinde teslim edilen 2,5 kilo evrak için 62$ ödedim. Sizede tavsiyem normal posta ile degil bir kargo ile göndermeniz tüm karisikligi önleyecektir.
Mahkemelerin 2-2,5 seneden önce bitmesi gerek yogunluk gerek prosedür geregi mümkün gözükmemektedir. Ilk gelecek numara verilen yazida size davanizin hangi daireye düstügüde belirtilecek ve orada incelemeye alinacaktir. Bu oldukça uzun sürmektedir. Bilahare ilgili devlettan savunma istenecek ve alti ay süre verilecektir. bu gitti geldi derken rahat 2-2,5 seneyi bulmaktadir...
UNUTULMAMASI GEREKEN BIR DIP NOT : ( bU YAZILI BIR KURAL DEGIL TEMAYÜLÜ) Mahkemeden talepler kisminin ciddi doldurulmasidir...
ben avukat değilim inşaat müh. öğrencisiyim yanlız aihm göndermek istediğim şikayet benimle ilgili. ben bir kamu davası ve polisteki ifade delill kabulü mağduruyum. türkiyede poliste baskıyla ifade alındığı kanıtlandı. kamu davalarına dair kanunlar değişti yeni tck da yani devlet yanlışını kabul etti.(polisteki ifadelerin delillikten çıkarılması) mahkemede mağdur dnilen kişi aksini idda etti. tam bilmiyorum ama yeni tck da gelen indirimler ve dava düşürmeler eskiden bir hata olduğunu kabullenmesi sayılırsa dava kazanırım gibime geliyo. ama ben başvuru yapabilirmiyim yoksa illa avukat olmasımı lazım. sorumu yanıtlarsanız sevinirim ve konuyla ilgilenmek istiyenlerede açığım..
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Kripto Transferi Nedeniyle 7258...
18-06-2025, 09:12:38 in Ceza Hukuku