Sayın Hukukçular,

X firmasından almış olduğumuz mallara karşı değişik vadelerde senetler düzenlemiş ve borçlu olduğumuz firmaya vermiştik. Senetleri vadelerinde haricen ve elden makbuz karşılığı ödemiştik. ( Makbuzlarda nakten ve elden ve hangi senede istinaden ödediğimize dair şerh düşmüş ve nakiti ödediğimiz ve karşı firmada ssk lı olarak çalıştığını bildiğimiz kişinin isim soyad ve imzasını alarak ödeme yapmış idik ). Ancak karşı taraf defalarca istememize rağmen senetleri iade etmedi. Kötü niyetli olduğunu ve bunu sadece bize değil birçok firmaya yaptığından emin olduğumuz x firması bahse konu senetleri tarafımıza tekrar icraya koydu. Ödeme tebligatlarını alır almaz süresinde icra hukuk hakimliğine senetleri ödediğimize dair makbuzlarla tedbirli dava açtık. Ancak hakime hanım makbuzları hiç dikkate almayarak tedbir talebimizi red etti. Ve normalde tedbirli davalara en kısa zamanda dava günü verilmesi gerekirken tam 5 ay sonraya duruşma günü verdi. Bu arada biz savcılığa ödenmiş senetleri tekrar işleme koymaktan X firması yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunduk. Ancak kötü niyetli X firması bu kez işyerine hacze geldi. Normalde 100.000.-YTL lik bir makinenin değerini ısrarlarımıza rağmen 1.000.-YTL yazdı. Böylelikle düşük değerli yazarak tüm makineleri haciz etti. Ertesi gün sabah icra hukuk hakimesine bu durumuda bildirerek tekrar tedbir istedik ancak hakime hanım aynı gün yine red etti. X firması şayet senet tutarlarını bir şekilde kapatmazsak fiili hacze geçeceğini ve tüm makinaları kaldıracağını söyledi. Bizde mecburen değişen vadelerde müşteri çekleri vererek dosyayı kapattık. Ayrıca bizden savcılıktaki ve icra hukuk hakimliğindeki davalarımızıda ödeme yapmadan önce fiili haciz tehtiti ile geri çektirtti.

* Ödeme makbuzlarına rağmen bir hakim nasıl olurda tedbir vermez.? Hadi tedbir vermedi tedbirli bir davaya nasıl olurda 5 ay sonrasına duruşma günü verebilir.?

* X firması vadesinden önce bu çekleri tahsile verebilirmi.? Çekleri illede yazdırmak isterse banka şubesi çek sahibine bunu bildirimi.? Yoksa hesap durumuna göre haber vermeden çeklerin arkasını yazarmı.?

* Çekler bir şekilde yazdırılırsa ilk önce cirontaya icra yapabilirmi.? Yoksa çeki yazanamı ilk önce icra yapması gerekir.?

* Şimdi bu X firması vermiş olduğumuz ve ciroladığımız müşteri çeklerini vadesinden önce işleme koyar, bir şekilde arkasını yazdırtıp tekrar icra yapmaya kalkışırsa hukuken ne yapabiliriz.? Başımızdan geçenleri anlatıp savcılığa tekrar gidebilirmiyiz.? İcra yı durdurabilmek için ne yapabiliriz.?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.