Belki biraz uzun bir metin ile birçok soru soracağım ama bu sayede eminim yine birçok kişinin ortak problemlerine sayenizde ışık tutulacak. Şimdiden ilginize teşekkür ederim.

01.05.2007 tarihinden itibaren ev sahibemizle oturduğum ev için bir yıl süreli kira kontratı imzaladık. Forumda daha önce yazılanlardan okuduğum kadarı ile son 15 güne kadar bir anlaşma yapılmadığı taktirde yeni dönem içinde aynı kontrat geçerli oluyor.

Benim bu noktada sormak istediğim ise kira kontratımızda kira artışı ile ilgili madde şöyle :
"Sözleşmenin süresi bittiğinde kiracı yeni dönem için ( o günkü ekonomik koşullar dikkate alınarak karşılıklı mutabakatları halinde)yeni kira bedeli ödemeyi şimdiden kabul etmiştir."

Şimdi bu durumda artış miktarı veya ekonomik koşulların neye göre değerlenirileceği açık değil. Bu bedel enfalsyon , TÜFE vb. mi yoksa kira "piyasası" şartlarımı? Çünkü bulunduğum şehir ve semtte son yıllarda , bu yılda dahil olmak üzere, kira artışı olmuyor , bazı arkadaşlarımızın aynı şartlarda daha uygun evlere taşındıklarını ve hatta bazılarınında mevcut kiralarında indirim olduğunu biliyoruz. Böyle bir durumda olaki ev sahibi irtibata geçerse maksimum yapabileceği artış oranı nedir?

İkinci sorum ise ;kiralama sırasında bir çok kiracı gibi mecburen "Tahliye Taahhütnamesi" imzaladım. Bu evrağa dayanarak evden çıkmam hangi şartlarda istenebilir veya geçerliliği varmıdır? (üzerinde tarih olup olmadığını hatırlamıyorum fakat kontratla aynı gün olduğuna dair gerekirse şahitlerim var).

Üçüncü ve son sorum ise; konrtatla beraber 05/08/2007 tarihinde ödemek üzere 600ytl bedelinde depozito karşılığı senet verdim. Kontratta bu durum şu şekilde yazılı :
"Kiracı mülk sahibine 600 ytl bedeli, 05/08/2007 ödemeli depozito senedi vermiştir. Tahliye halinde kiracıya ait giderler sıfırlanıp dairenin hasarsız olarak boş teslimini takiben mülk sahibi tarafından kiracıya teslim edilecektir."

Senet imzalanırken "sözlü" olarak ev sahibi hem hazırda parası olmadığını gerekçe göstererek hem de diğer daire sahipleri ile bağlantıya geçerek birlikte toptan daha uygun fiyata çektireceğini belirterek, depozitoyu verdiğimde bu para ile evin iç doğalgaz tesisatını çektireceğini taahhüt etti. daha sonra apartmanda kimse böyle toplu bir harekete kalkışmadı ve bizim ev için tesisat konusuda gündeme gelmedi dolayısı ile bende depozitoyu ödemedim. bu durumda bu senedin tarihi geçmiş olduğu için senede dayanarak beni sıkıştırmak için ne gibi yollar izlenebilir ben bu durumlar karşısında nasıl davranmalıyım?

Teşekkürler...