Alacağıma karşılık teminat çeki ile ihtiyati haciz YAPTIM
Sayın Hukuk'cu Arkadaslarım,
Bir konuda yardım ve yorumlarınıza ihtiyacım var. Ben deniz taşımacılığı yani gemi kiralama yolu ile taşımalar yapmaktayım. Ocak ayı içerisinde bir firmaya gemi kiralayarak Istanbul'dan Fas'a taşımalarını gerçekleştirdim. Bu taşımada meydana gelen giderler 1- Limanda Yükleme masrafları 2- Gemi navlunu (ücreti) 3- Fas'taki tahliye masrafları. Buradaki yükleyici firma tarafımıza masrafların hepsini exworks şartı ile karşı tarafda ki alıcıdan almamızı söyledi, Bizlerde çalışma şartı gereği masrafları almadan kargo ları alıcıya teslim etmeyiz ama yükleyici firma karşı firmanın malı almadan para ödeyemeyeceğini beyan ederek malları bırakmamızı istedi. Bu aşamada ben firmadan bu konuda kefil olmasını karşı taraftan alacaklarımızı alamadıgımız takdirde kendisine rücu edebileceğimizi beyan ettim ve karşılığında firma şirket çalışanlarımdan birisine bir teminat çeki verdi. Gerçi bu çek toplam masrafları karşılamıyordu ama iyiniyet olarak biz kabul edip malları bıraktık. Yazılı imzalı anlaşmamızda navlun rakamı 5 banka gününde ödenmesi gerekirken tarafımıza Fas'taki firmadan navlun ve lokal masraflara istinaden eksik ödeme geldi yani sadece navlun rakamı transfer edildi ve 1 ay gecikmeli olarak. Bende elimdeki teminat çekini süresi içinde çek vadesinden 9. günde bankaya ibraz ettim fakat banka tahmin edeceğiniz şekilde 711 olarak arkasına şerh düşerek bana verdi. Çek rakamı 51000 ytl civarında idi ama benim eksik kalan rakamım 19000 ytl si icin ihtiyati haciz e başvurup teminat larını yatırarak haciz kararını alarak firmaya 19000 ytl si icin dün itibariyle ihtiyati haciz yaptık. Şimdi firma haciz sırasında tarafımıza 1 kuruş borcu olmadıgını ve hiç bir suretle fabrikasından mal alamayacağımızı beyan ederek itiraz yolunu deneyeceğini düşünüyorum. Bu konuda ben hakkım olan bu kısım 19000 ytl yi tahsil edebilirmiyim veya bu noktadan sonra nasıl bir süreç işler benim açımdan ve hacz ettiğim firma acısından? Bu firmanın itirazı bir dilekçe ile borcum yoktur dediğinde uzar mı ? bu konularda aydınlatırsanız memnun olurum, biraz fazla uzun oldu ama okuyan ve yorumlayan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Metin,
Re: Alacağıma karşılık teminat çeki ile ihtiyati haciz YAPTIM
MetinIST rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Hukuk'cu Arkadaslarım,
Bir konuda yardım ve yorumlarınıza ihtiyacım var. Ben deniz taşımacılığı yani gemi kiralama yolu ile taşımalar yapmaktayım. Ocak ayı içerisinde bir firmaya gemi kiralayarak Istanbul'dan Fas'a taşımalarını gerçekleştirdim. Bu taşımada meydana gelen giderler 1- Limanda Yükleme masrafları 2- Gemi navlunu (ücreti) 3- Fas'taki tahliye masrafları. Buradaki yükleyici firma tarafımıza masrafların hepsini exworks şartı ile karşı tarafda ki alıcıdan almamızı söyledi, Bizlerde çalışma şartı gereği masrafları almadan kargo ları alıcıya teslim etmeyiz ama yükleyici firma karşı firmanın malı almadan para ödeyemeyeceğini beyan ederek malları bırakmamızı istedi. Bu aşamada ben firmadan bu konuda kefil olmasını karşı taraftan alacaklarımızı alamadıgımız takdirde kendisine rücu edebileceğimizi beyan ettim ve karşılığında firma şirket çalışanlarımdan birisine bir teminat çeki verdi. Gerçi bu çek toplam masrafları karşılamıyordu ama iyiniyet olarak biz kabul edip malları bıraktık. Yazılı imzalı anlaşmamızda navlun rakamı 5 banka gününde ödenmesi gerekirken tarafımıza Fas'taki firmadan navlun ve lokal masraflara istinaden eksik ödeme geldi yani sadece navlun rakamı transfer edildi ve 1 ay gecikmeli olarak. Bende elimdeki teminat çekini süresi içinde çek vadesinden 9. günde bankaya ibraz ettim fakat banka tahmin edeceğiniz şekilde 711 olarak arkasına şerh düşerek bana verdi. Çek rakamı 51000 ytl civarında idi ama benim eksik kalan rakamım 19000 ytl si icin ihtiyati haciz e başvurup teminat larını yatırarak haciz kararını alarak firmaya 19000 ytl si icin dün itibariyle ihtiyati haciz yaptık. Şimdi firma haciz sırasında tarafımıza 1 kuruş borcu olmadıgını ve hiç bir suretle fabrikasından mal alamayacağımızı beyan ederek itiraz yolunu deneyeceğini düşünüyorum. Bu konuda ben hakkım olan bu kısım 19000 ytl yi tahsil edebilirmiyim veya bu noktadan sonra nasıl bir süreç işler benim açımdan ve hacz ettiğim firma acısından? Bu firmanın itirazı bir dilekçe ile borcum yoktur dediğinde uzar mı ? bu konularda aydınlatırsanız memnun olurum, biraz fazla uzun oldu ama okuyan ve yorumlayan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Metin,
Eğer yanlış anlamıyorsam 51000 YTL'lik çekin 19000 YTL'si karşılıksız çıkmıştır. Sizde bunun üzerinde çek sorumlularına başvurmak amacıyla ihtiyati haciz kararı alıp, bu kararı icra dairesi vasıtasıyla infaz ettirmişsiniz.
İhtiyati haciz kararı; İhtiyati haczi tamamlıyan merasim :
Madde 264 – (Değişik: 18/2/1965 - 538/104 md.)
Dava açılmadan veya icra takibine başlanmadan evvel ihtiyati haciz yaptırmış olan alacaklı; haczin tatbikinden, haciz gıyabında yapılmışsa haciz tutanağının kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içinde ya takip talebinde (Haciz veya iflas) bulunmaya veya dava açmaya mecburdur.
İcra takibinde, borçlu ödeme emrine itiraz ederse bu itiraz hemen alacaklıya tebliğ olunur. Alacaklı, tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde tetkik merciinden itirazın kaldırılmasını istemeye veya mahkemede dava açmaya mecburdur. Tetkik mercii, itirazın kaldırılması talebini reddederse alacaklının kararın tefhim veya tebliği tarihinden itibaren yedi gün içinde dava açması lazımdır.
Siz 7 gün içinde Kambiyo senetlerine mahsus takip yoluna başvurarak takip talebinde bulunabilirsiniz. Borçlu ödeme emrine itiraz ederse yani sizin dediğiniz gibi "borcum yoktur" derse takip durur. Bu takdirde sizin itirazın kaldırılmasını talep etmeniz veya itirazın iptali davası açmanız gerekmektedir.
İtirazı kaldırır veya iptal ettirirseniz ihtiyati haciz kesin hacze dönüşür.
veya Borçlu alınan ihtiyati tedbir kararına itiraz edebilir.
İhtiyati haciz kararına itiraz ve temyiz1)
Madde 265 – (Değişik: 18/2/1965 - 538/105 md.)
(Değişik birinci fıkra: 17/7/2003-4949/63 md.) Borçlu kendisi dinlenmeden verilen ihtiyatî haczin dayandığı sebeplere, mahkemenin yetkisine ve teminata karşı; huzuriyle yapılan hacizlerde haczin tatbiki, aksi hâlde haciz tutanağının kendisine tebliği tarihinden itibaren yedi gün içinde mahkemeye müracaatla itiraz edebilir.
(Ek ikinci fıkra: 17/7/2003-4949/63 md.) Menfaati ihlâl edilen üçüncü kişiler de ihtiyatî haczi öğrendiği tarihten itibaren yedi gün içinde ihtiyatî haczin dayandığı sebeplere veya teminata itiraz edebilir.
Mahkeme, gösterilen sebeplere hasren tetkikat yaparak itirazı kabul veya reddeder.
İtiraz eden, dilekçesine istinat ettiği bütün belgeleri bağlamaya mecburdur. Mahkeme, itiraz üzerine iki tarafı davet edip gelenleri dinledikten sonra, itirazı varit görürse kararını değiştirebilir veya kaldırabilir. Şu kadar ki, iki taraf da gelmezse evrak üzerinde inceleme yapılarak karar verilir.
(Ek fıkra: 17/7/2003 – 4949/63 md.; Değişik:2/3/2005-5311/17 md.) İtiraz üzerine verilen karara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. Bölge adliye mahkemesi bu başvuruyu öncelikle inceler ve verdiği karar kesindir. İstinaf yoluna başvuru, ihtiyatî haciz kararının icrasını durdurmaz.
Burada 2 farklı sorunla karşı karşıyasınız. Öncelikle Deniz ticareti hukuku anlamında bir ihtilaf, sonrasında da kıymetli evrak hukukuna ilişkin bir sorun var.
Öncelikle knşimento düzenlenmiş olması gerekir. Konşimentoda, teslim ve masraf şartlarının açıkça belirtilmesi yasal zorunluluktur. Burada yükleme masrafları taşıyana ya da taşıtana; indirme masrafları da taşıyana ya da taşıtana ait olması kararlaştırılabilir. Teslim şartının da güvertede ya da depoda olup olmaması da önem arzetmektedir.
exworks tabir edilen,işyerinde teslim koşulunun açıkça ve tereddüt edilmeyecek biçimde yazılı olması gerekir. Buna göre, satıcı, hiç bir masrafa karışmadan kendi deposunda malı teslim etmeyi taahhüt eder. Satıcı masraf ve hasara karışmaz. Bu nedenle bunun açıkça satış sözleşmesinde(ve hatta konşimentoda ) belirtilmesi gerekmektedir. Akredifli satışlarda bankalar aksi durumu zaten kabul etmemektedir. Ancak sizin anlatımınıza göre, sözlü talimat verilmiş ki bu durum geçerli değildir. Eğer konşimentoda da hüküm yoksa, ticari teamül gereği, yükleme masrafları ve navlun taşıtana, tahliye masrafları ise taşıyana aittir.
Siz, sanırım sözlü talimatla iş yaptığınız için, navlun hariç masrafları sineye çekme durumunda kalacaktınız. Ancak çek almışsınız. Ama anlaşılan kendi adınıza değil de çalışanların adına almışsınız.
Burada kambiyo hukuk devreye girmekte. Çek bir ödeme vasıtası olduğu için borçlunun yapacağı birşey yok gibi. Ancak teminat çeki olduğunu ve yükleme ve boşaltma masfalarına karşılık verildiğini kanıtlarsa olay değişir.
Avukatınızın bu konudaki yorumu önemli. Olayı tam bilemediğimiz için yorum yapmamız zor.
Ragıp By., Düzenlenmiş bir konşimento var ve teslim şartı EXWORKS ve yine FREIGHT COLLECT olarak navlun ve oluşacak diğer masraflar karşı alıcıdan tahsil edilecektir. Yani bu yapılan işte 1- yükleme masrafı 2- deniz navlunu 3-tahliye masrafları adı altında 3 kalem masraf var anlaşmada bunlar karşı taraftaki (FAS) alıcıdan tahsil edilecekti, tabi ki bizler navlun ve masrafları almadan malı serbest bırakmayız. Buraya kadar herşey normal. Ve dediğiniz gibi exworks şartı ile benim dava ettiğim firma hiçbir masrafa karışmıyor. OK. Bizler malı tahliye ettikten sonra bu masrafları alıcıdan istediğimiz de bizlere sen malı bırakmadan para ödeyemezler bırak ondan sonra öderler dediginde bende burdaki yükleyici firmadan kefaret olarak bu çeki istedim ve üzerine teminat çekidir ciro edilemez yazarak verdiler ve benim elemanımdan bir yazı almışlar bu çek fas taşımasına ait navlun ödemesine karşılık verilmiştir ödendiğinde geri verilecektir misali.. fakat yükleme+ navlun+ tahliye masrafları bizlere FAS taki alıcıdan eksik transfer yapılmış olup bizde navlun eksik ödendi mantıgı ile eksik kalan 19000 ytl lik kısım icin ihtiyati haciz kararı aldırdık. Yani sonuc olarak borçlu sadece elinde bir yazı ile ben 51000 ytl navlun a karşılık bu çeki verdim ve bzilerin 51000 ytl aldıgını beyan ediyor oysa ki bizim FAS a kestigimiz rakam 70000 ytl yani 19000 eksik bunuda ben navlun 19000 eksik geldi diye yorumluyorum. Yani borçlu çeki teminat olarak verdim diyor ama bende almam gereken paranın eksik oldugunu gösterebiliyorum borçlu sadece sen navlun u aldın benim çekimi ver yükleme tahliye vs karşıdan al diyor ki benim karşıdan almam cok cok zor bir ihtimal.
Yorumlarınızı beklerim.
Saygılar,
Metin,
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku