+ Konuyu Yanıtla
1 den 7´e kadar toplam 7 ileti bulundu.

Konu: Karşılıksız çek

Karşılıksız çek Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    İletiler
    112
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Karşılıksız çek

Selamlar...

Aşağıdaki konuyu ticaret hukukunda mı, icra-iflastamı yoksa ceza hukukunda mı açmam gerektiğine bir türlü karar veremedim. Yanlış yerde açmış isem özür diliyorum...

Karşılıksız çek nedeniyle yargılaması neticelenen (onlar temyiz ettiler ama önemi yok)bir akrabama çekin karşılıksız olması nedeniyle para cezası veriliyor. Ben, hüküm kısmını görmedim ancak sadece para cezası olduğu yazılı. Bu para cezasının ödenmemesi durumunda hapis cezasına çevrileceği söylenmiş akrabama bir avukat tarafından.

Öyle olmayacağını bu para cezasının hapis cezasına çevrilemeyeceğini söyledim ama açıkcası ben dahi tereddütte kaldım. Hüküm de yok, hapis cezasından çevrilmiş para cezası değil...

Bu mümkün mü?

Yardımcı olursanız memnun olurum...Saygılar

Hukuki NET Güncel Haber

Karşılıksız çek konulu yargıtay kararı ara
    Karşılıksız çek konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    Ankara
    İletiler
    160
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Karşılıksız çek

Mahkemenin hükmettiği para cezası ödenmezse, hapis cezasına çevrilir.

İletiler
    112
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı Av.Ceyda Çelik rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Mahkemenin hükmettiği para cezası ödenmezse, hapis cezasına çevrilir.
    Karşılıksız çek :
    Madde 16 - Üzerinde yazılı keşide tarihinden önce veya ibraz süresi içinde 4 üncü madde uyarınca ibraz edildiğinde, yeterli karşılığı bulunmaması nedeniyle kısmen de olsa ödenmeyen çeki keşide eden hesap sahipleri veya yetkili temsilcileri, kanunların ayrıca suç saydığı haller saklı kalmak üzere, çek bedeli tutarı kadar ağır para cezasıyla cezalandırılırlar. Ancak verilecek para cezası seksenmilyar liradan fazla olamaz. Bu miktar, 1.3.1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanununun ek 2 nci maddesine göre her yıl artırılır. Bu suçtan mükerrirlere, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir.
    Kafamı bu hüküm karıştırıyor. Bu suçtan dolayı mahkum olmak için mükerrir olmak gerekiyor.

Ağır para cezasının dönüştürülmesi

MADDE 5. - (1) Özel ceza kanunları ile ceza içeren kanunlarda öngörülen "ağır para" cezaları, "adli para" cezasına dönüştürülmüştür.
    Bu suçtan dolayı verilen para cezası adli para cezasına çevrilmiş görünüyor. Ancak çekle ödemelerin düzenlenmesi hakkındaki kanunda para cezası ödenmezse hapse dönüşeceğine dair bir kayıt yok.

(6) Hüküm kesinleştikten sonra Cumhuriyet savcılığınca yapılan tebligata rağmen otuz gün içinde seçenek yaptırımın gereklerinin yerine getirilmesine başlanmaması veya başlanıp da devam edilmemesi hâlinde, hükmü veren mahkeme kısa süreli hapis cezasının tamamen veya kısmen infazına karar verir ve bu karar derhâl infaz edilir. Bu durumda, beşinci fıkra hükmü uygulanmaz.

ADLÎ PARA CEZASI
    Madde 52 - (1) Adlî para cezası, beş günden az ve kanunda aksine hüküm bulunmayan hâllerde yediyüzotuz günden fazla olmamak üzere belirlenen tam gün sayısının, bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ile çarpılması suretiyle hesaplanan meblağın hükümlü tarafından Devlet Hazinesine ödenmesinden ibarettir.
    (2) En az yirmi ve en fazla yüz Türk Lirası olan bir gün karşılığı adlî para cezasının miktarı, kişinin ekonomik ve diğer şahsî hâlleri göz önünde bulundurularak takdir edilir.
    (3) Kararda, adlî para cezasının belirlenmesinde esas alınan tam gün sayısı ile bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ayrı ayrı gösterilir.
    (4) Hâkim, ekonomik ve şahsî hâllerini göz önünde bulundurarak, kişiye adlî para cezasını ödemesi için hükmün kesinleşme tarihinden itibaren bir yıldan fazla olmamak üzere mehil verebileceği gibi, bu cezanın belirli taksitler hâlinde ödenmesine de karar verebilir. Taksit süresi iki yılı geçemez ve taksit miktarı dörtten az olamaz. Kararda, taksitlerden birinin zamanında ödenmemesi hâlinde geri kalan kısmın tamamının tahsil edileceği ve ödenmeyen adlî para cezasının hapse çevrileceği belirtilir.
    Ben hangi maddeye dayanılarak hapis cezasına çevrilir dediğinizi bilmiyorum. Ben olmayacağı kanaatindeyim. Hükümde hapse çevrileceği belirtilmedi ise bir hak doğurur mu onu düşünüyorum...Bu konularda beni aydınlatabilirseniz çok memnun olurum...

Saygılarla...

Nerede
    Ankara
    İletiler
    160
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun madde 106 - (1) Adli para cezası, Türk Ceza Kanununun 52 nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen usule göre tayin olunacak bir miktar paranın Devlet Hazinesine ödenmesinden ibarettir.

(2) Adli para cezasını içeren ilam Cumhuriyet Başsavcılığına verilir. Cumhuriyet savcısı otuz gün içinde adli para cezasının ödenmesi için hükümlüye 20 nci maddenin üçüncü fıkrası uyarınca bir ödeme emri tebliğ eder.

(3) Hükümlü, tebliğ olunan ödeme emri üzerine belli süre içinde adli para cezasını ödemezse, Cumhuriyet savcısının kararı ile ödenmeyen kısma karşılık gelen gün miktarınca hapsedilir.

(4) (Değişik fıkra: 26/02/2008 - 5739 S.K./5. md.)(*) Çocuklar hakkında hükmedilen adli para cezasının ödenmemesi halinde, bu ceza hapse çevrilemez. Bu takdirde onbirinci fıkra hükmü uygulanır.

(5) Adli para cezasının hapse çevrileceği mahkeme ilamında yazılı olmasa bile üçüncü fıkra hükmü Cumhuriyet Başsavcılığınca uygulanır.

(6) Hükümde, adli para cezası takside bağlanmamış ise, bir aylık süre içinde adli para cezasının üçte birini ödeyen hükümlünün isteği üzerine geri kalan kısmının birer ay ara ile iki eşit taksitte ödenmesine izin verilir. İlk taksidin süresinde ödenmemesi halinde, verilen ikinci takside ilişkin izin hükümsüz kalır.

(7) Adli para cezası yerine çektirilen hapis süresi üç yılı geçemez. Birden fazla hükümle adli para cezalarına mahkumiyet halinde bu süre beş yılı geçemez.

(8) Hükümlü, hapis yattığı günlerin dışındaki günlere karşılık gelen parayı öderse hapisten çıkartılır.

(9) (Değişik fıkra: 26/02/2008 - 5739 S.K./5. md.)(*) Adli para cezasından çevrilen hapsin infazı ertelenemez ve bunun infazında koşullu salıverilme hükümleri uygulanmaz. Hapse çevrilmiş olmasına rağmen hak yoksunlukları bakımından esas alınacak olan adli para cezasıdır.

(10) (Mülga fıkra: 26/02/2008 - 5739 S.K./5. md.)(*)

(11) İnfaz edilen hapsin süresi, adli para cezasını tamamıyla karşılamamış olursa, geri kalan adli para cezasının tahsili için ilam, Cumhuriyet Başsavcılığınca mahallin en büyük mal memuruna verilir. Bu makamlarca 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre kalan adli para cezası tahsil edilir.

İletiler
    112
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun madde 106 - (1) Adli para cezası, Türk Ceza Kanununun 52 nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen usule göre tayin olunacak bir miktar paranın Devlet Hazinesine ödenmesinden ibarettir.

(2) Adli para cezasını içeren ilam Cumhuriyet Başsavcılığına verilir. Cumhuriyet savcısı otuz gün içinde adli para cezasının ödenmesi için hükümlüye 20 nci maddenin üçüncü fıkrası uyarınca bir ödeme emri tebliğ eder.

(3) Hükümlü, tebliğ olunan ödeme emri üzerine belli süre içinde adli para cezasını ödemezse, Cumhuriyet savcısının kararı ile ödenmeyen kısma karşılık gelen gün miktarınca hapsedilir.

(4) (Değişik fıkra: 26/02/2008 - 5739 S.K./5. md.)(*) Çocuklar hakkında hükmedilen adli para cezasının ödenmemesi halinde, bu ceza hapse çevrilemez. Bu takdirde onbirinci fıkra hükmü uygulanır.

(5) Adli para cezasının hapse çevrileceği mahkeme ilamında yazılı olmasa bile üçüncü fıkra hükmü Cumhuriyet Başsavcılığınca uygulanır.

(6) Hükümde, adli para cezası takside bağlanmamış ise, bir aylık süre içinde adli para cezasının üçte birini ödeyen hükümlünün isteği üzerine geri kalan kısmının birer ay ara ile iki eşit taksitte ödenmesine izin verilir. İlk taksidin süresinde ödenmemesi halinde, verilen ikinci takside ilişkin izin hükümsüz kalır.

(7) Adli para cezası yerine çektirilen hapis süresi üç yılı geçemez. Birden fazla hükümle adli para cezalarına mahkumiyet halinde bu süre beş yılı geçemez.

(8) Hükümlü, hapis yattığı günlerin dışındaki günlere karşılık gelen parayı öderse hapisten çıkartılır.

(9) (Değişik fıkra: 26/02/2008 - 5739 S.K./5. md.)(*) Adli para cezasından çevrilen hapsin infazı ertelenemez ve bunun infazında koşullu salıverilme hükümleri uygulanmaz. Hapse çevrilmiş olmasına rağmen hak yoksunlukları bakımından esas alınacak olan adli para cezasıdır.

(10) (Mülga fıkra: 26/02/2008 - 5739 S.K./5. md.)(*)

(11) İnfaz edilen hapsin süresi, adli para cezasını tamamıyla karşılamamış olursa, geri kalan adli para cezasının tahsili için ilam, Cumhuriyet Başsavcılığınca mahallin en büyük mal memuruna verilir. Bu makamlarca 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre kalan adli para cezası tahsil edilir.
    Çok teşekkürler...Ceza İnfaz Kanunu aklıma hiç gelmemişti...Şimdi, doğruyu akrabama nasıl söyleyeceğimi düşünsem iyi olacak...

Nerede
    Ankara
    İletiler
    160
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı karabekir rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Çok teşekkürler...Ceza İnfaz Kanunu aklıma hiç gelmemişti...Şimdi, doğruyu akrabama nasıl söyleyeceğimi düşünsem iyi olacak...
    Rica ederim, bence doğruyu bir an önce söyleyin ki ödemenin bir yolunu bulsunlar...

İletiler
    112
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Rica ederim, bence doğruyu bir an önce söyleyin ki ödemenin bir yolunu bulsunlar...
    Ödemeleri mümkün değil, iflas ettiler ve bu şekilde 8-10 tane çekleri var.

Bu şekilde bir hapis bana birazcık anayasaya aykırı geliyor. Hele de mal beyanında bulunmamadan dolayı verilen hapisle ilgili maddenin iptalinden sonra. Ancak, burada adli para cezasını hapse çevirecek olan makam savcılık. Ceza infaz kanununun borçtan dolayı hapis yolunu açan bu maddesi nasıl anayasaya aykırılık teziyle anayasa mahkemesine gönderilebilir bunu merak ediyorum...

Şöyleki: Kanun daha ağır şarta yani mükerrirlere 1-5 yıl arasında hapis cezası öngörüyor. Ancak, bu suçu ekonomik bakımdan iflas etmeleri ve mükerrirde olmamalarına rağmen bir defa işleyenler belki mükerrirlere verilecek hapsin üst sınırına mahkum olacaklar.

Borçtan dolayı kişiye olan borcu devlet kendi alacağı haline çevirdiğinde hapis yolunu nasıl açıyor anlamıyorum. Ceza infaz kanununun Türk Ceza Kanunundan daha önce çıkartıldığı dikkate alındığında ilgili hükmün bu sonucu doğuracağı hesaplanmamıştır kanaatindeyim. 10 günlük hapsi iptal eden Anayasa Mahkemesinin önüne bu norm giderse 5 yıla kadar hapisle ilgili kısmının iptal edileceğini düşünüyorum. Ama oraya nasıl gidilecek o ayrı mesele...

Yardımlarınız için çok teşekkürler..

Ayrıca
    Ceza infaz kanununun ilgili maddesinde adli para cezasın TCK'nın 52. maddesinin 1. fıkrasına göre belirlenecek miktarın ödenmesi diye bahsettiği görülüyor. 52/1'de ise 5 ile 730 gün arasında bir gün sayısının belli bir bedelle birlikte değerlendirilerek hesap edilmesini öngörüyor. Çekle ödemenin düzenlenmesi hakkındaki kanunda ise böyle bir hesaplama yok doğrudan çek bedeli kadar ceza öngörülüyor.
    Acaba, bundan dolayı hapis kararı verilmesi hukuka aykırıdır diyebilir miyiz...Ayrıca Savcılığın bu borcun ödenmemesi nedeniyle vermiş olduğu hapis kararına itiraz mercii var mıdır acaba...
    Konu karabekir tarafından (15-04-2008 Saat 14:56:27 ) de değiştirilmiştir. Sebep: 52. maddenin 1. fıkrası

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar: