Merhaba,
Bir kadının evlendikten sonra soyadının değişmemesi hukuken mümkün mü? Eşinin soyadının sona eklenmesinin ve kadının soyadının da bu şekilde muhafaza edilmesinin mümkün olduğunu biliyorum ancak ben sadece kızlık soyadının kullanılmasından ve sonuna başka bir soyad eklenmemesinden bahsediyorum.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Merhaba,
Bir kadının evlendikten sonra soyadının değişmemesi hukuken mümkün mü? Eşinin soyadının sona eklenmesinin ve kadının soyadının da bu şekilde muhafaza edilmesinin mümkün olduğunu biliyorum ancak ben sadece kızlık soyadının kullanılmasından ve sonuna başka bir soyad eklenmemesinden bahsediyorum.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Sayın Ayse Kaçmaz; öncelikle konuyu birden fazla yerde açtığınız için forum kurallarını ihlal ettiğinizi belirtmek isterim. Sorunuza gelecek olursak, Medeni Kanunumuz bu konuyla ilgili şöyle bir hüküm getirmiştir.
MK md 187; " Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir."
Hüküm çok açık. Umarım sorunuza cevap olmuştur. İyi geceler!!!
mk 187 maddede belirtilen kadın erkeğin soyadınının önüne alır deniyor.....örnek vermek gerekirse kadının kızlık soyadı şaşmaz erkeğin yılmaz
..kadının soyadı yılmaz şaşmazmı
....veya şaşmaz yılmaz mı
bide şunu öğrenmek istiyorum...aile kütük değişimini kadın reddedebilirmi?
Öncelikle iki yere mesaj göndermiş olduğum için özür dilerim. İlk defa böyle bir şey yapmanın acemiliği ve huku bilgimin sınırlı olması dolayısıyla en yakın gelen Aile Hukuku'na yazdıktan sonra Kişi Hukuku'nun daha uygun olacağını düşündüm. Aile Hukuku'ndaki mesajı silmem gerekirdi. Lütfen hatamı mazur görün. Diğer mesajımı sileceğim.
Cevabınız için çok teşekkürler. Hüküm çok açık, haklısınız. Ancak, bu konu ile ilgili olarak, bildiğim kadarı ile, Türkiye'nin AİHM'de mahkum olmuşluğu mevcuttur. Ancak buna rağmen kadınların sadece kendi soyadlarını kullanmasına izin verilememiştir. Ulaşabildiğim bilgiler bu şekilde. Bu konuda bir değişiklik olmuş olabileceğini düşünmüş olduğum için size danışma ihtiyacı hissettim. Ben akademik görevli olduğum için soyismimin değişmemesini istiyorum. Başka bir nedenden dolayı değil.
Önce cevabını kanun maddesini ekleyerek vermiş, daha sonrasında soruyu sormuşsunuz. Kanun kadının soyadı önce gelir diyor. Bu durumda "şaşmaz yılmaz" olacak.
Kadının bu konudaki tek seçimlik hakkının soyadı olduğunu düşünüyorum. Evlilikle beraber, yeni kurmuş olduğu aile birliği, erkek nüfus kütüğünden ilerleyeceğinden, bu konuda bir seçimlik hakkı yoktur kanaatindeyim.
Hüküm çok açık, haklısınız. Ancak, bu konu ile ilgili olarak, bildiğim kadarı ile, Türkiye'nin AİHM'de mahkum olmuşluğu mevcuttur. Buna rağmen kadınların sadece kendi soyadlarını kullanmasına izin verilmemiştir. Ulaşabildiğim bilgiler bu şekilde. Bu konuda bir değişiklik olmuş olabileceğini düşünmüş olduğum için size danışma ihtiyacı hissettim.
Bu konuda bilgi verebilecek olanlara simdiden tesekkurler.
Sayın Ayşe Kaçmaz, küçük bir düzeltme yapmak istiyorum. Eminim bu küçük değişiklik sizi çok tatmin edecektir. 16 Kasım 2004 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi evlilikte kadın eşlerin soyadını kullanmasına ilişkin önemli bir karara imza atmıştır. Buna göre kadın eş dilerse kendi soyadını kullanmaya devam edebilir. Ne yazıktır meclisimiz bu kararı uygulamaya geçirmemiştir. Bu durumda yapmanız gereken nüfus müdürlüğünde talepte bulunmaktır. Talebinizin reddi halinde mahkemeye müracat ederek AİHM' nin verdiği kararı sunmanız sizin için yeterli olacaktır. Kanaatimce hükümetimiz bu konuda düzenlemeye gitmiyorsa tek gerekçesi AİHM tarafından verilen tazminat miktarının az olması ve tekrar aynı hükümden mahkum olmaktan korkmamasıdır. Sonuç olarak Anayasamızın 90. maddesine göre uluslararası sözleşmeler kanun hükmündedir diyerek kızlık soyadınızı evlilik birliği dahilinde dahi kullanabilirsiniz. Gecikmiş düzeltmem için özür diliyorum. Saygılar!!!
Merhabalar,
Yakinda portekiz vatandasi bir beyefendiyle evliligim gerceklesicek. Nikah tarihi basvurusunda bir talepte bulunmadim fakat nufus mudurlugunde sadece kendi soyadimi kullanmak icin talepte bulunabiliyor muyum? esim yabanci oldugu icin boyle bir ayricaligimin soz konusu oldugunu duydum dogrulugunu merak ediyorum.
Tesekkurler!
Günümüzde, sosyal gelişimin, toplumumuzun her alanda ileri gitmesinin temelinde kadın erkek eşitliğinin ve eşit haklara sahip olma ilkesinin geldiği...
Yazan: Hukuk Kitapçısı Forum: Hukuk Kitapları Tanıtımı
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku