Medeni Kanuna göre nafakanın ortadan kalkması için;
Madde.176:alacaklının yeniden evlenmesi, evliymiş gibi başkasıyla yaşaması, yoksulluğun ortadan kalkması,haysiyetsiz bir hayat sürmesi gerekiyor (ve tabi taraflardan birinin ölmesi).

Madde.175:...süresiz olarak nafaka isteyebilir.

Madde 175 ve 176 'nın insan haklarına ve hukuka aykırı olduğunu düşünüyorum.

Çünkü boşanan ve nafaka alacaklısı kişi; tekrar evlenmek zorunda değil, evliymiş gibi yaşamak zorunda değil, yoksulluğunu(!!!) gidermek/hafifletmek için çalışmak zorunda değil, haysiyetsiz bir hayat yaşamak zorunda değil, taraflardan biri şıp diye ölmek zorunda değil.
Yani pratikte söz konusu kişi ölünceye kadar nafaka alma imkanına sahiptir.

Dolayısıyla süresiz olarak nafaka hükmü vermek, erkeği süresiz olarak maddi-manevi cezalandırmak anlamına geliyor. Bunun insan haklarına aykırı olduğunu düşünüyorum.
Mahkemeler sadece sınırlı süreli nafakaya hükmedebilir bunun sınırını hakim, tarafların ekonomik, sosyal durumlarına göre kısa veya daha uzun tutabilir görüşündeyim.
Nafakanın sınırsız süreli olmasını sağlayan kanun maddesi hukuken iptal ettirilebilir mi?
Çünkü Nafaka gerekliliği varsa bu, belirli süreli olmalı, ömür boyu borçlu/alacaklı ilişkisi yaratmamalı.

Avrupa Birliği Aile Hukuku ve CEFL (Commission on European Family Law);
CEFL çalışmasına göre iki husus;

-Fiili ayrılık sebebiyle boşanma: Eğer eşlerden biri "bir yıldan" fazla süredir fiilen ayrı yaşıyorsa o zaman boşanma gerçekleşebilir.
(TC'deki 3 yıllık ayrılık süresi düşünüldüğünde Türk Az Medeni Kanunu'nu yazanların daha fazla medeni olması gerekecek.)

-Nafaka Süresi: Yetkili makam nafakayı belirli bir zaman için sınırlayabilir. İstisnai olarak süresiz nafakaya da hükmedilebilir.
(Neymiş, esas olan belirli süreli nafakaymış; ebedi değil)

TMK madde.175 ve 176'nın iptal edilebilirliği konusunda hukuki görüş alabilir miyim lütfen?
Saygılarımla.