1475 Sayılı İş Kanunu 16\II-e '... iş şartları esaslı tarzda değişir,başkalaşır yveya uygulanamazsa ' iş sözleşmesi bildirimsiz olarak derhal feshedilir.buna ilşkin olan bir Yargıtay kararı da şöyledir.
Yargıtay 9.Hukuk dairesi 27.3.1997
' Taraf tanıklarının anlatımlarına göre davalı işverenin davacının kira parasını başlangıçta ödemekteyken sonradan ödemediği anlaşılmaktadır.İddia,tanık anlatımlar ve tüm dosya içeriğine göre davacının kira parasının davalı işveren tarafından ödemmesi nedeniyle davacının sözleşmeyi HAKLI olarak feshettiği sonucu çıkmaktadır ' böyle bir durum süreklilik arz eden bir yardımdan davacı yoksun kalmıştır ki bu durum işçiye sözleşmesini 1475 Sayılı İş Kanunu 16\2 maddesi uyarınca HAKLI ŞEKİLDE feshetmesi yetksi verir. Böyle olunca davacı KIDEM TAZMİNATINA hak kazanır.'
sorularım :
1) yeni İş Kanunuda 1475 sayılı İşkanunu 16\II-e 'ye karşılık gelen hüküm nedir ?
2)yukarıdaki olay bugün için geçerli olsaydı sonuç ne olurdu?
Emin olmakmakla beraber yaptığım yorumu sizinle paylaşmak istiyorum. eski İ.K 16\II-e bildirimsiz derhal fesih hallerinden birini düzenlemiştir
yeni İş Kanunu 24. md.de tahdidi olarak sayılmış hususlar arasında eski i.K 16\II-e de belirtilen husus yoktur;fakat bu hükme benzer bir madde mevcuttur :22\1. Ancak bu madde sadece işverene GEÇERLİ nedenlerle sözleşmeyi feshetme hakkı tanımıştır.işverenin geçerli nedene dayanmaması halinde ise işçi ancak 17 ila 21'inci madde hükümlerine göre dava açabilecektir.iş sözleşmesi haksız değil GEÇERSİZ bir nedenden dolayı feshedilmiş olacağından işçi bu halde dahi kıdem tazminatını alamayacaktır
(yoksa yanılıyor muyum ? yardımcı olursanız sevinir kafam çok karıştı )
İşveren 22/1'e göre feshetse bile kıdem tazminatının şartları oluşmuşsa kıdemi ödemek zorunda.İşverenin Kıdem tazminatını ödemeyeceği tek hal haklı nedenle derhal fesih hakkı.Bunlar zaten örnek niteliğinde işyerinde şartların değişmesi ile örneğin yeni bir makine ile 100 işçiye ihtiyaç kalmaz.Bu işverene işçiyi kıdem tazminatı ödeyerek çıkarma imkanı tanır.Yoksa haklı nedene dayalı fesih değildir.Geçerli nedene dayalı fesihtir.
İşçi bu feshin geçerli nedene dayanmadığını ileri sürerse ve mahkemede dava açar.Davayı da kazanırsa işine iade edilir.Alınmazsa ayrıca bir tazminat alır.
18. Maddenin 2. cümlesi
Altı aylık kıdem hesabında bu Kanunun 66 ncı maddesindeki süreler dikkate alınır.
Feshin geçerli sebebe dayandırılmasını anlatırken kıdem tazminatı için 66. maddeye atıfta bulunmuştur.Buradan da Kıdem tazminatı alması gerektiği sonucuna varırız.
Akıllarımız sınırlı, fakat bu sınırlılığın şartları içersinde sonsuz olasılıklarla çevrilmişiz. İşte hayatın gayesi bu sonsuzluktan kavrayabildiğimiz kadar çok şey kavramak.
22\1 sadece işverene iş sözleşmesini geçerli nedene dayanarak feshetme hakkı tanımıştır. yukarıdaki Yargıtay kararını bugüne uygularsak işçi 16\II-e 'ye jarşılık gelen HANGİ HÜKME başvurabilecektir? bunu merak ediyorum. yoksa 22\1 hükmü dolaylı olarak (işverenini haksz ya da geçersin nedene dayanarak feshi sonucunda) işçiye talep hakkı tanımıştır. işçinin direk yapabileceği nedir?
Akıllarımız sınırlı, fakat bu sınırlılığın şartları içersinde sonsuz olasılıklarla çevrilmişiz. İşte hayatın gayesi bu sonsuzluktan kavrayabildiğimiz kadar çok şey kavramak.
ALİ, yorumun için teşekkür ederim; ama
sorun işçinin kıdem tazminatı alıp almamAsı değil
sorun 16\II-e nin karşılığı bugünkü iş kanunda nedir ?
24.md kapsamında sayılmıyorsa neye karşılık geliyor ?
İŞ HUKUKUNA İLİŞKİN FORUMLARA CEVAPLAR YAZILIYOR. BU FORUMU NEDEN KİMSE DİKKATE ALIPTA CEVAP VERMİYOR ANLAYAMIYORUM !
4857/22 Kanunda yapılan yeni bir düzenleme ile işverenin belirli koşullarla çalışma şartlarında değişiklik yapabileceği kabul edilmiş bulunmaktadır.
Bu nedenle, eski yasada yer alan (1475/16/II-e ) "iş şartlarının esaslı tarzda değişmesi veya başkalaşması" nın derhal fesih nedeni oluşturması artık mümkün değildir.
Sayın yyln,
Dediğiniz gibi bu gerekçe artık haklı nedenlerle fesih snucunu doğurmayacaktır peki bu tür (ilk iletimde yazdığım Yargıtay kararında belirttiğim) durumlarda işçi ne yapabilecektir ?
Alıntı: böyle bir durum süreklilik arz eden bir yardımdan davacı yoksun kalmıştır ki bu durum işçiye sözleşmesini 1475 Sayılı İş Kanunu 16\2 maddesi uyarınca HAKLI ŞEKİLDE feshetmesi yetksi verir. Böyle olunca davacı KIDEM TAZMİNATINA hak kazanır.'
Eski iş yasasının 16/2 maddesine göre verilmiş olan bu karar, 4857 sayılı yasanın 24/II maddesine ve eğer fıkra da belirtmek gerekirse, (e) fıkrasına emsal teşkil edebilir.
Sayın yyln,
eski İ.K 16\II-e yi kıyas yoluyla yeni İ.K 24\II-e' ye uygulayamazsınız.iş kanunu 24.md.de belirtilen hususlar SINIRLI olarak sayılmıştır, ÖRNEK NİTELİĞİNDE DEĞİLDİR. hem bu açıklamnızla bir önceki cevabınızla çelişiyorsunuz.
1 yıl 15 gün ceza aldım ve bu cezam tecil edildi,cezaevinde 57 gün kaldım ve şimdi askerden geldim ve iş arıyorum sabıka kaydımın olmasına istinaden...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku