Eşime ait işyerini yaklaşık 7 ay kadar önce kapatmak zorunda kaldık.Fakat eşime yüklü miktarda vergi borcu çıktı.Faizleri ile birlikte bunları ödememiz mümkün değil.
Merak ettiğim konu vergi borçlarında zaman aşım süresi varmı,varsa ne kadar?
Eşim şu an işsiz
Eşimin vergi borcundan dolayı benim maaşıma haciz gelirmi?
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler...
Vergi borçları zamanaşımına uğradığı zaman cebren alınamaz.5 yıl geçerse icra gelmez, ama bir şekilde icra gelirse icra tetkik merciine itiraz da bulunabilirsiniz.Bu 5 yıllık süre için size fikir verebilecek Sayın Süheyl Donay'ın (İstanbul Hukuk Fakültesi Vergi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı ) Makalesini aynen aşağıya aktarıyorum.
Vergi suçları veya yasanın deyimiyle ‘‘kaçakçılık suçlarında’’ zamanaşımının hesaplanması, uygulamada farklı yorumlara yol açmıştır. Ancak 1998 tarihli ve 4369 sayılı Vergi Usul Kanunu'nda (VUK) yapılan değişiklikle artık tereddütlerin ortadan kalkması gerekir. Gerçekten yasa değişikliğinden önce vergi suçunun oluşabilmesi için failin eyleminin vergi kaybına neden olması bir önşart olarak aranıyordu. Ancak 4369 sayılı yasada yapılan değişiklikten sonra bu önşartın aranması gereği ortadan kalktı. Zira yasa koyucu Vergi Usul Yasası'nın 344'üncü maddesi, yeni baştan düzenlenerek, ayrı bir ‘‘Vergi Ziyaı’’ cezası başlığı altında yeni bir idari suç tipi yarattı. Buna göre vergi mükellefi veya sorumlusunun vergilendirme ile ilgili ödevlerini yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesi durumunda vergi kaybı ortaya çıktığında bunlar hakkında ‘‘vergi ziyaı’’ cezası kesileceği öngörülmüştür. Bu ceza teknik anlamda bir idari cezadır. Başka bir deyişle bu ceza idare tarafından tahakkuk ettirilir ve tahsil edilir. Bunun sonucu olarak, VUK'nın 359'uncu maddesinde yer alan suçlar nedeniyle vergi ziyaının oluşması artık aranmayacaktır. Dolayısıyla suçun oluşması vergi ziyaının oluştuğu tarih değil, suçun maddi unsurunun gerçekleştiği tarihtir. Esasen VUK 374'üncü maddesi zamanaşımı ile ilgili tek hükmü içermektedir. Bu maddeyi incelediğimizde, öngörülen zamanaşımının sadece idari cezalara ilişkin olmasıdır. Yani eğer bir kaçakçılık söz konusu ise bu suç ceza mahkemesinde görülecek bir suç olduğu için, zamanaşımı için hesap edilecek süre Vergi Usul Yasası'nda değil, Türk Ceza Yasası'nın 102'inci maddesindeki süredir.
HANGİ BEŞ YIL?
Bu nedenledir ki, Yargıtay'ın bazı kararlarında olduğu gibi, zamanaşımı süresi, usulsüzlüğün yapıldığı yılı takip eden yılın birinci gününden başlayarak beş yıl olmayıp, fiilin işlendiği tarihten itibaren Türk Ceza Yasası'nın 102/5'inci maddesine göre, hesaplanacak beş yıldır. Buna göre zamanaşımı nisan ayının birinci gününden değil, fiilin işlendiği tarihten itibaren hesaplanacaktır. Gerçekte şunu da ifade edelim ki; Yargıtay 9'uncu Dairesi'nin, 4369 sayılı yasa ile yapılan değişiklikten önce müstakar bir uygulaması yoktu. Bazı kararlarında zamanaşımını ‘‘1 Nisan'dan’’ başlayacağını belirtmesine rağmen, diğer bazılarında fiilin işlendiği tarihten başlatılması gerektiğini ifade eden kararları mevcuttu.
Örneğin 9'uncu Ceza Dairesi 5.10.1990 tarih E.90/2172,K.90/1318 sayılı kararında suç tarihini 1 Nisan olarak kabul etmişken, 24.1.1991 tarih ve E.90/1481,K.91/219 sayılı kararında fiilin işlendiği tarihi esas almıştır. Sonuç itibarıyla 4369 sayılı yasa ile yapılan değişiklikten sonra artık bütün tereddütler ortadan kalkmıştır. Vergi suçu da teknik anlamda bir suç olduğuna göre zamanaşımını özel olarak düzenleyen bir hüküm bulunmadığı anlarda, uygulanacak kurallar Türk Ceza Yasası'nın 102'inci ve devamı maddelerinde yer alacaktır.
Bunun bir diğer sonucu ise zamanaşımı ceza hukuku ile ilgili bir kurum olduğundan, lehe olan hükümlerin geriye uygulanabileceği kuralı açısından, değişiklikten önce işlenmiş fakat zamanaşımı yeni dolmuş bulunan suçlar hakkında da uygulanabilirliğidir.
Eğer yanlış anlamadıysam ki hiç hukuk bilgim olmadığı için yanlış anlama ihtimalim çok yüksek,vergi borçları tebliğ tarihinden itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğruyor sanırım.Bundan sonrada herhangi bir haciz işlemi yapılamazmı?Birde öğrenmek istediğim pos cihazlarından çıkan para cezaları içinde aynı zaman aşımı süresi geçerlimi.Para cezasından dolayı mal bildiriminde bulunuldu,herhangi bir hapis cezası çıkarmı.Sorularımın karışıklığını cahilliğime vereceğinizi umarak,cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
Eğer yanlış anlamadıysam ki hiç hukuk bilgim olmadığı için yanlış anlama ihtimalim çok yüksek,vergi borçları tebliğ tarihinden itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğruyor sanırım.Bundan sonrada herhangi bir haciz işlemi yapılamazmı?Birde öğrenmek istediğim pos cihazlarından çıkan para cezaları içinde aynı zaman aşımı süresi geçerlimi.Para cezasından dolayı mal bildiriminde bulunuldu,herhangi bir hapis cezası çıkarmı.Sorularımın karışıklığını cahilliğime vereceğinizi umarak,cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
2008 yılından kalma 30 bin tl işveren sigorata borcum ve 2009 yılının temmuz ayından kalma 12 bin tl vergi borcum bulunmaktadır. Yaklaşık 3 gün önce...
Yazan: mehmetakmercan Forum: Sosyal Güvenlik Hukuku
2006 yılında kurduğum ve tasviye sürecine gelen şirketin ortağıyım. diğer ortak ise Eşim. 2006 yılında zor durumda olan bir dostuma yardım edebilmek...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku