+ Konuyu Yanıtla
1 den 4´e kadar toplam 4 ileti bulundu.

Konu: Velayetçi çocuğuna bakmıyor

Velayetçi çocuğuna bakmıyor Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    Nerede
    Turkey.
    İletiler
    37
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Velayetçi çocuğuna bakmıyor

Merhaba,

bir saattir forumu aradim, fakat net bir cevap bulamadim. Daha önce de bu konu ile ilgili sizlerden yardim almistim.

Durumun özeti:

Esimin 2004 yilinda ilk esinden anlasarak bosandi. Eski esinden 1999 dogumlu bir oglu var. Velayet anneye verildi, ayrica cocuk icin o zaman 130 ytl nafaka baglandi. Bosandiktan sonra, anne oglani esimin annesine (yani kayinvalideme) birakti. Cocugunu 1 - 2 ayda bir orda görmeye gidiyor. Esim de, cocuk kendi annesinde oldugu icin, eski esine degil de annesine para veriyor, ama düzenli olarak degil. Duruma göre elden veriyor, fazla da veriyor, daha az da veriyor. Annesi ile anlasiyorlar. Zaten kayinvalidem sirf cocuk onda yasasin diye, bir esimle, bir cocugun annesi ile isbirligi yapip, her ikisinden de düzensiz bir sekilde para aliyor (tabii alacak, fazlasini harciyor), aslinda ama kayinvalidem durumun degismesini istemiyor. Yani esim cocugu almak istiyor resmi olarak (zaten cocuk en az haftanin 3 günü ve nerdeyse tüm tatillerde bizde, okul servisi bizim evden aliyor >> delil var), fakat kendi annesinin destek olacagina pek güvenemiyor bu yüzden. Kayinvalidem de onun eski esini idare ediyor, zaten o kadin da cocugu ile pek fazla ilgilenmiyor. Bu sekide babaanne mutlu oluyor aslinda.

Cocugun annesi yine 2004 yilindan beri duydugumuz kadari ile hala evli olan bir adam bir beraberlik sürdürüyor (Adamin ailesi Yunanistan da). Özel bir TV Kanali ciftin bir dönem birlikte islettikleri bir mekani Ana Haber Programlarinda tanitirken, adam da kac yildir beraber yasadiklarini ve evlenmek istediklerini anlatmisti. (Delil) Kadin alkol bagimlisi, ama cocugun acisindan bu konulari cok fazla desmeden, ortaya cok fazla kirli camasir dökmeden, velayet ve nafaka ile ilgil islemler ne olabilir? (Yani cocugun babaanne ve bizde yasadigi, annenin belli bir ikametgahi olmadigi yetermi?)

Esim velayeti almak istiyor, ama kayinvalidem de, cocugun annesi o zaman esimi ödemedigi nafakalar ile ilgil icraya verecegini söylüyor. Durumu aklayana kadar, icra gelirmis bize. Üstelik esim Eylül'den beri issiz, ancak sagdan soldan aldigi paralar ile ve benim maasim ile geciniyoruz, ama benim isim de Mart da bitiyor. Esimde korkudan hic bir sey yapmiyor, ama ben bu sekilde cok huzursuz oluyorum. 2004'den beri resmi olarak birikmis nafakalar var, ne olacak? Bekledikce daha cok 'borc' birikiyor ama! İcraya verilirse, olan bana olacak, evliligimize olacak.

Parasiz pulsuz bu isi nasil cözebiliriz? Esim ogluna o kadar düskün, tüm dersleri ile o ilgileniyor (ögretmen sahit), ona en güzel yemekleri pisiriyor, gezdiriyor, hep olumlu konusuyor vs. ben bile cocugun annesinden daha cok ilgileniyorum, ama bazen de 'keske ilgilense, biz de nafakayi versek' diyorum, cocugun psikolojisi alt üst, esimin de öyle. Kayinpederim gecen yaz bize oturmak üzere daire verdi (tapuyu vermedi), cocuga odayi ben aldim, yerlestirdim. Hep bu tehtitlerden biktim usandim.

Adim adim ne yapabiliriz? Biriken nafakalar ne olur?

Saygilarimla, ve kusura bakmayin, 'özet' dedik, roman yazdik...

Dilara

Hukuki NET Güncel Haber

Velayetçi çocuğuna bakmıyor konulu yargıtay kararı ara
    Velayetçi çocuğuna bakmıyor konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    Hatay/ Payas
    İletiler
    136
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Velayetci cocuguna bakmiyor

ALTINCI AYIRIM : VELAYET

A. GENEL OLARAK

I. KOŞULLAR

Madde 335 - Ergin olmayan çocuk, ana ve babasının velayeti altındadır. Yasal sebep olmadıkça velayet ana ve babadan alınamaz.

Hakim vasi atanmasına gerek görmedikçe, kısıtlanan ergin çocuklar da ana ve babanın velayeti altında kalırlar.

II. ANA VE BABA EVLİ İSE

Madde 336 - Evlilik devam ettiği sürece ana ve baba velayeti birlikte kullanırlar.

Ortak hayata son verilmiş veya ayrılık hali gerçekleşmişse hakim, velayeti eşlerden birine verebilir.

Velayet, ana ve babadan birinin ölümü halinde sağ kalana, boşanmada ise çocuk kendisine bırakılan tarafa aittir.

III. ANA VE BABA EVLİ DEĞİLSE

Madde 337 - Ana ve baba evli değilse velayet anaya aittir.

Ana küçük, kısıtlı veya ölmüş ya da velayet kendisinden alınmışsa hakim, çocuğun menfaatine göre, vasi atar veya velayeti babaya verir.

IV. ÜVEY ÇOCUKLAR

Madde 338 - Eşler, ergin olmayan üvey çocuklarına da özen ve ilgi göstermekle yükümlüdürler.

Kendi çocuğu üzerinde velayeti kullanan eşe diğer eş uygun bir şekilde yardımcı olur; durum ve koşullar zorunlu kıldığı ölçüde çocuğun ihtiyaçları için onu temsil eder.

B. VELAYETİN KAPSAMI

I. GENEL OLARAK

Madde 339 - Ana ve baba, çocuğun bakım ve eğitimi konusunda onun menfaatini göz önünde tutarak gerekli kararları alır ve uygularlar.

Çocuk, ana ve babasının sözünü dinlemekle yükümlüdür.

Ana ve baba, olgunluğu ölçüsünde çocuğa hayatını düzenleme olanağı tanırlar; önemli konularda olabildiğince onun düşüncesini göz önünde tutarlar.

Çocuk, ana ve babasının rızası dışında evi terkedemez ve yasal sebep olmaksızın onlardan alınamaz.

Çocuğun adını ana ve babası koyar.

II. EĞİTİM

Madde 340 - Ana ve baba, çocuğu olanaklarına göre eğitirler ve onun bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaki ve toplumsal gelişimini sağlar ve korurlar.

Ana ve baba çocuğa, özellikle bedensel ve zihinsel özürlü olanlara, yetenek ve eğilimlerine uygun düşecek ölçüde, genel ve mesleki bir eğitim sağlarlar.

III. DİNİ EĞİTİM

Madde 341 - Çocuğun dini eğitimini belirleme hakkı ana ve babaya aittir.

Ana ve babanın bu konudaki haklarını sınırlayacak her türlü sözleşme geçersizdir.

Ergin, dinini seçmekte özgürdür.

IV. ÇOCUĞUN TEMSİL EDİLMESİ

Madde 342 - Ana ve baba, velayetleri çerçevesinde üçüncü kişilere karşı çocuklarının yasal temsilcisidirler.

İyiniyetli üçüncü kişiler, eşlerden her birinin diğerinin rızasıyla işlem yaptığını varsayabilirler.

Vesayet makamlarının iznine bağlı hususlar dışında kısıtlıların temsiline ilişkin hükümler velayetteki temsilde de uygulanır.

V. ÇOCUĞUN FİİL EHLİYETİ

Madde 343 - Velayet altındaki çocuğun fiil ehliyeti, vesayet altındaki kişinin ehliyeti gibidir.

Çocuk, borçlarından ana ve babanın çocuk malları üzerindeki haklarına bakılmaksızın kendi malvarlığı ile sorumludur.

VI. ÇOCUĞUN AİLEYİ TEMSİL ETMESİ

Madde 344 - Velayet altındaki çocuk, ayırt etme gücüne sahip ise ana ve babanın rızasıyla aile adına hukuki işlemler yapabilir; bu işlemlerden dolayı ana ve baba borç altına girer.

VII. ÇOCUK İLE ANA VE BABA ARASINDAKİ HUKUKİ İŞLEMLER

Madde 345 - Çocuk ile ana veya baba arasında ya da ana ve babanın menfaatine olarak çocuk ile üçüncü kişi arasında yapılacak bir hukuki işlemle çocuğun borç altına girebilmesi, bir kayyımın katılmasına ve hakimin onayına bağlıdır.

C. ÇOCUĞUN KORUNMASI

I. KORUMA ÖNLEMLERİ

Madde 346 - Çocuğun menfaati ve gelişmesi tehlikeye düştüğü takdirde, ana ve baba duruma çare bulamaz veya buna güçleri yetmezse hakim, çocuğun korunması için uygun önlemleri alır.

II. ÇOCUKLARIN YERLEŞTİRİLMESİ

Madde 347 - Çocuğun bedensel ve zihinsel gelişmesi tehlikede bulunur veya çocuk manen terk edilmiş halde kalırsa hakim, çocuğu ana ve babadan alarak bir aile yanına veya bir kuruma yerleştirebilir.

Çocuğun aile içinde kalması ailenin huzurunu onlardan katlanmaları beklenemeyecek derecede bozuyorsa ve durumun gereklerine göre başka çare de kalmamışsa, ana ve baba veya çocuğun istemi üzerine hakim aynı önlemleri alabilir.

Ana ve baba ile çocuğun ödeme gücü yoksa bu önlemlerin gerektirdiği giderler Devletçe karşılanır.

Nafakaya ilişkin hükümler saklıdır.

III. VELAYETİN KALDIRILMASI

1. GENEL OLARAK

Madde 348 - Çocuğun korunmasına ilişkin diğer önlemlerden sonuç alınamaz ya da bu önlemlerin yetersiz olacağı önceden anlaşılırsa, hakim aşağıdaki hallerde velayetin kaldırılmasına karar verir:

1. Ana ve babanın deneyimsizliği, hastalığı, özürlü olması, başka bir yerde bulunması veya benzeri sebeplerden biriyle velayet görevini gereği gibi yerine getirememesi.

2. Ana ve babanın çocuğa yeterli ilgiyi göstermemesi veya ona karşı yükümlülüklerini ağır biçimde savsaklaması.

Velayet ana ve babanın her ikisinden kaldırılırsa çocuğa bir vasi atanır.

Kararda aksi belirtilmedikçe, velayetin kaldırılması mevcut ve doğacak bütün çocukları kapsar.

3. VELAYETİN KALDIRILMASI HALİNDE ANA VE BABANIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Madde 350 - Velayetin kaldırılması halinde ana ve babanın çocuklarının bakım ve eğitim giderlerini karşılama yükümlülükleri devam eder.

Ana ve baba ile çocuğun ödeme gücü yoksa bu giderler Devletçe karşılanır.
    Konu Av.Ahmet İhsan AÇIKGÖZ tarafından (27-02-2008 Saat 00:05:22 ) de değiştirilmiştir.

İletiler
    475
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı Dilaraflies rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    (Yani cocugun babaanne ve bizde yasadigi, annenin belli bir ikametgahi olmadigi yetermi?)
    Dilara
    Velayetin değitirilmesi ile ilgili davada belirttiğiniz hususlar yeterli olacaktır.

Nerede
    Turkey.
    İletiler
    37
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

İlginiz için teşekkür ederim.

Yani eşim direk velayet davası açacak, nafaka da bu şekilde düşecek, doğru mu anladım? Peki bu güne kadar biriken nafaka borçları ne olur? Eşimin korkusu, velayet davası açtığı an, eski eşi intikam için onu icraya vermesi, bizim de zor duruma düşmemiz. Dava açtığımız an, icra yinede işleyebilirmi?

Boşandıkları günden beri babaanne ile baba bakıyor, ancak eşim de şu an işsiz. Kayınvalidem de, çocuğu elimizden alırlar diye korkuyor (çocuk esirgeme tarafından), anne baba (sigortalı) çalışmıyor diye.
    Aslında amacımız, 2004'den beri süren durumu resmileştirmek, eski eşin de tehtitlerine mahruz kalmaktan kurtulmak.

Ah bir de, eski eşin belli bir ikametgahı yok, sadece annesinin adresi var elimizde. Kendisi sürekli ikametini değiştiriyor, eşyalı evlerde kalıyorlar.

Biraz daha aydınlatabilirseniz, çok sevinirim. Gerçi eşim de, uyuyan yılanı uyandırmayalım diye, belki yinede pasif kalmayı tercih edecek, karşısında hem annesini hem de eski eşini bulunca.

Çok teşekkürler,

Dilara

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar: