İİK da tanımlanan bir kısım eylemler disiplini bozan ve tazyiki gerektiren eylemler olarak tanımlanmış ve disiplin hapsi ile tazyik hapsi şeklinde cezalandırılması uygun görülmüştür.
Uyum Yasaları eş-zamanlı olarak yürürlüğe giren Yasalardır. Böyle olunca kendi aralarındaki uyumun olması da kaçınılmaz ve olması gerekendir.
5271 Sayılı CMK.nun 2 Md si “ Tanımlar” Madde başlığı altında
“Tanımlar
Madde 2 – (1) Bu Kanunun uygulanmasında;
.....
l) Disiplin hapsi: Kısmî bir düzeni korumak amacıyla yaptırım altına alınmış olan fiil dolayısıyla verilen, seçenek yaptırımlara çevrilemeyen, önödeme uygulanamayan, tekerrüre esas olmayan, şartla salıverilme hükümleri uygulanamayan, ertelenemeyen ve adlî sicil kayıtlarına geçirilmeyen hapsi,
İfade eder.”
Şeklindeki belirleme ile Disiplin hapsini tanımlamış ve ancak “Bu Kanun Uygulanmasında “ demek suretiyle çok açık bir şekilde disiplin hapsinin CMK na aykırı eylemler için öngören bir yaptırım olduğunu belirtmiştir. Ki
“Hâkim veya başkanın yetkisi
Madde 203 – (1) Duruşmanın düzeni, mahkeme başkanı veya hâkim tarafından sağlanır.
(2) Mahkeme başkanı veya hâkim, duruşmanın düzenini bozan kişinin, savunma hakkının kullanılmasını engellememek koşuluyla salondan çıkarılmasını emreder.
(3) Kişi dışarı çıkarılması sırasında direnç gösterir veya karışıklıklara neden olursa yakalanır ve hâkim veya mahkeme tarafından, avukatlar hariç, verilecek bir kararla derhâl dört güne kadar disiplin hapsine konulabilir. Ancak çocuklar hakkında disiplin hapsi uygulanmaz”
bu madde ile de disiplin hapsinin hangi eyleme uygulanacak bir disipliner yaptırım olduğunu göstermiştir.
.../..
Anayasa’nın 38. Maddesi ile suç ve cezalarda yasallık ilkesine temas edilmiş ve Anayasal güvenceye alınarak korunmuştur. 5237 Sayılı TCK.7 Md si ile paralel bir düzenleme getirilmiştir.5252 Sayılı TÜRK CEZA KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN un “Geçici Madde 1 - (Ek madde:11/05/2005-5349 S.K./6.mad)
(1) Diğer kanunların, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun Birinci Kitabında yer alan düzenlemelere aykırı hükümleri, ilgili kanunlarda gerekli değişiklikler yapılıncaya ve en geç 31 Aralık 2008 tarihine kadar uygulanır. “ hükmü ile de özel Ceza Yasalarına gönderme yapılarak TCK.nun Genel Hükümlerinin –ki buradaki atıf aslında 5237 Sayılı Yasal düzenlemeden önceki özel ceza Yasalarına yapılmaktadır ve Yeni yapılan İİK na bir gönderme yaptığı düşünülemeyecektir- bağlayıcı üst norm olması kuralı benimsenmiş olmakla İİK nundaki düzenlemelerin de bu genel norma uyumlu olması kaçınılmazdır.
TCK.CEZALARı 45 ve devamı Maddelerinde, GÜVENLİK TEDBİRLERİni ise 53 ve devamı Maddelerinde düzenlemiş bulunmaktadır. Genel Bağlayıcı olan bu normlar içerisinde DİSİPLİN HAPSİ ve TAZYİK HAPSİ tanımlanmamıştır. Böyle olunca Ceza Kanununun Ceza Yaptırımına bağlamadığı bir eylemin Suç olarak kabul edilmesi düşünülemez. Öyle ise İİK.da tanımlanan yaptırımlar her hangi bir suç sayılan eylemin karşılığında verilen cezalar olmaktan çıkacaktır. Ceza Yasaları bir eylemin ne şekilde suç sayılacağını ve yaptırımını belirlerken İnfaz Yasaları da verilen Cezaların ne şekilde yerine getirileceğini gösteren temel Yasalardandır. Cezaların ne şekilde yerine getirileceğine ilişkin Yasal bir düzenleme olmadan verilen hiçbir ceza yerine getirilemez. Bu bağlamda 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun 98 ve devamı Maddelerinde düzenlenen cezaların ne şekilde yerine getirileceklerine ilişkin düzenlemelerde ise DİSİPLİN HAPSİ ve HAPSEN TAYİK’in ne şekilde yerine getirileceklerine ilişkin hiçbir düzenleme bulunmamaktadır. Her ne ad altında olursa olsun disiplin hapsi ve hapsen tazyik kararları ile kişi özgürlüğünün kısıtlandığı ve Ceza İnfaz Kurumlarında yerine getirildiklerinin unutulmaması gerekmektedir. O zaman bu yaptırımların ne şekilde yerine getirileceklerinin yasal olarak tanımlanmasına ihtiyaç vardır ve 5271 Sayılı CMK.nun 2. Maddesi ile yerine getirilmeleri/infaz edilmeleri bu nedenle Anayasa’nın ve Anayasa ile kabul görülen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmelerinin açık hükümlerine aykırılık teşkil edeceği görüşündeyim
saygılarımla
Hukuki NET Güncel Haber
Konu Nejdet Evren tarafından (26-02-2008 Saat 00:51:01 ) de değiştirilmiştir.
Anayasa Mahkemesi'nin 28.2.2208 gün 2006/71 Esas sayılı inceleme dosyasından 5358 Sayılı Yasa İle değişik 2004 Sayılı İİK.nun 337/1 Madde/fıkrasının İptaline karar verilmiş olduğu, ve henüz Resmi Gazetede Yayımlanmamış olmakla beraber yürürlük tarihinin bir yıl sonrasına ertelendiği,açıklanmıştır. Anayasa Mahkemesi'nin web sitesinden sözü edilen karara ulaşılabilir.
Böylece bu tarihten geriye doğru 10 günlük disiplin hapsi cezalarının infaz kabiliyeti kalmamaktadır. Karar lehe olduğundan geçmişe yürüyecek ve sonuçlarını doğurması için infaz dosyaları için 1 yıllık sürenin geçmesi beklenmeyecektir.
Edindiğim bilgiye göre bazı mahkemeler tarafından infaz aşamasına gelen dosyalarda ek kararlar verilerek infazlar 1 yıl ertelenmektedir.Hatta disiplin hapsinden dolayı yatmakta olanların bile serbest bırakıldığını duydum.
Bu doğrultuda iptal kararının 1 yıllık ertelenmesinin uygulamaya ne gibi bir etkisinin olacağını merak ediyorum. Ayrıca şuanda 337/1'e dayanarak şikayette bulunulduğunda ne gibi bir sonuçla karşılaşılacak.Cevap verirseniz sevinirim
Konu mesky tarafından (05-03-2008 Saat 18:17:12 ) de değiştirilmiştir.
Anayasa Mahkemesi nin kararını kamuoyuna açıklamış olması nedeniyle 337/1 maddede tanımlanan suç yok sayılacaktır. Böyle olunca yeni düzenleme yapılana kadar mal beyanında bulunmama suçu ve yargısı söz konusu olamaz ve yeni düzenleme geçmişe yürütülemeyeceğinden AY.38 ve TCK.nun 7 md gereği tüm infaz aşamasındaki hükümler infaz kabiliyetini yitirdiklerinden iade edilecek, görülmekte olan davalar da suç ceza yokluğundan ortadan kaldırılacaktır. 1 yıl beklemenin bir anlamı olmadığı gibi AY.nın 10 maddesine aykırılık söz konusu olacaktır ve üstelik yasaya ve hukuka bağlı hükümlü geldiğinde ceza evine gönderilecek, kaçan yasayı tanımayan ise 1 yıl sonra neredeyse ödüllendirilmiş olarak serbest kalacaktır ki bu yasanın ruhuna hukuka aykırı olur düşüncesindeyim
saygı ile...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku