5728 Sayili Kanunla Aatuhk Da Yapilan Değişiklikler
1- “Yasaklar ve Cezalar” ile İlgili 107 nci Maddede Yapılan Değişiklik;
8.2.2008 tarih sayılı resm gazetede yayımlanan 5728 sayılı kanunun 160,161,162,163,164,165,166 'ncı maddeleri ile 578'inci maddesinin ( ş ) fıkrası il 6183 sayılı AATUHK nunda önemli değişikliklere gidilmiş bu düzenleme ile değişiklik yapılan maddelerde caydırıcılık hedeflenmiştir.
öncelkli olarak AATUHK nun 107 maddesinde yer alan yasak ve cezalar başlıklı kanun hümkünde yapılan düzenleme dikkat çekici olmakla birlikte ağırlaştırıcı bir hale getiriilmiştir. anılan kanunun 107 maddesinde yazılı bulunan kişilerin işleyecekleri fiiler yasa değşikliğinden önce ayrıştırılmış bir halde olan cezalandırma yöntemi TCK nun 239 maddesine yapılan yollama ile her iki fiil tek fiil halinde cezai müeyyideye tabi tululması sağlanmıştır,
AATUHK 107 maddesindeki eski düzenleme ile kanunun uygulayıcısı durumunda bulunan kimselerin bu görevlerinden dolayı, amme borçlusu ile onunla ilgili olan kişilerin şahıslarına,mesleklerine,işmeslek ve hesap durumlarına iliişkin olarak öğrendikleri bilgi ve belgeleri ile gizli kalması gereken sırları ifşa edenler hakkında 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası , ve bu sırların kendileri ve başkaları lehine menfaat temin amacıyla kullanmaları halinde ise tatbikedilecek ceza 5 aydan 2 yıla kadar hapis cezası tazyik edilelmeleri ile birlikte faillerin ve suçun mükerrirleri bir daha devlet hizmetinde yer almamalarına hükmedilecejtir şeklindeki 3 şekilli bir yaptırım yeni düzenleme iile TCK 239 maddesine yapılan yollama ile tek bir fiil altında toplanmış olmakla birlikte uygulanacak cezai müeyyide ise TCK 239 maddei hükümlerince 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve beşbin gün idari para cezası ile cezalandırılacakları hüküm altına alınmıştır ancak, eski düzenlemede bu fiilllerin şikayete bağlı olmaksızın kovuşurma yapılacağı mevcut iken yeni düzenleme de atıfta bulunulan TCK 239 maddesi hükmü gereği şikayete bağlı suçlar kapsamına alınmıştır. Ancak AATUHK 107 maddesindeki eski düzenleme içerisinde yer almayan bir hüküm atıf yapılan TCK 239 maddesinin 3 fıkra hükünün de uygulanacağıdır, buna göre anılan kanunun uygulayıcıları edindikleri bilgi ve belgeleri yabancı şahıslara ifşa etmeleri halinde uygulanacak cezanın üçte bir oranında arttırılacağı gibi bu halin varlığında şikate halinin aranmayacaktır. dolayısıyla anılan kanun maddesinde yapılan düzenleme ile yollamada bulunulan TCK 239 madde hükmü tam olarak AATUHK 107 maddesinde yazılı bulunan hükümlere uygulanacaktır,bununla birlikte 5728 sayılı kanunun 578 maddesinin ( ş ) bendi ile 6183 sayılı kanunun 2 nci fıkrası da yürürlükten kaldırılmış olmakla Bu düzenleme ile eski haline nazaran caydırılık arttırılmış olmakla AATUH kanaundaki ceza uygulaması da TCK ile uyumlaştırılmaya çalışılmıştır.
2- “Artırmalara Katılamayacak ve Artırmalarda Mal Satın Alamayacak Olanlar” ile İlgili 108 nci Maddede Yapılan Değişiklik:
5728 sayılı yasanın 161 maddesi ile 6183 sayılı kanunun 108'inci maddesinde yaılmıştır. Bu düzenleme ile kanunun 108 incimaddesinde yazılı fiili ilşeyen kanun uygulayıcıların 3 aydan 3 yıla kadar hapis ve 3 ıla kadar memuriyetten men cezası ile tazik edilecekleri hükünde hafifletilme görülmektedir, zira yapılan yeni düzenleme ile kanun uygulayıcıları tarafından 8183 sayılı kanunun 108 maddesindeki fiili işlemeleri sadece 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası hükmü sabit tutulmuş ve memuriyetten men cezasına yer verilmemiştir.
3- “Amme Alacağının Tahsiline Engel Olanlar”ile İlgili 110 ncu Maddede Yapılan değişiklik;
5728 sayılı kanunun 162 nci maddesi ile 6183 sayılı kanunun 11o uncu maddesinin ikinci fıkrasında değşikliğe gidilmiş madde içeriğine dokunulmamış olmakla birlikte 2'nci fıkrasında maddede belitilen fiilleri gerçekleştiren faillerine eski fıkrada yer alan 3 aydan 3 yıla kadar olan hapis cezası yeni düzenleme ile 6 aydan üç yıla kadar heapis cezası ile caza öngürmektedir.
4- “Gerçeğe Aykırı Bildirimde Bulunanlar” ile İlgili 111 nci Maddede Yapılan Değişiklik
kanunun 110 maddesinde yapılan düzenleme ile gerçeğe aykırı mal beyanında buluna ve yaşam tarzları mal bildirimleri ile uyuşmayanların eski madde metninde 1 aydan bir yıla kadar hapis cezas ile cezalandırılacağı hükü yapılan yeni düzenmele ile bir aylık taban 3 aya çıkarılmış ve bu fiilin faillerine 3 aydan bir yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.
5- “Mal Edinme ve Artmalarını Bildirmeyenler”ile İlgili 112 nci Maddede Yapılan Değişiklik
6183 sayılı AATUHK nun 112 maddesinde yer alan hüküm ile, mal bildirimde buluınaların mal bildiriminde bulunduktan sonraki dönemde mal varlıklarında meydana gelen artışları kanunun 61 inci maddesi hükü gereğince süresi içerisinde bildirmeyenlere verilmesi öngörülen 1 aydan 1 yıla kadar hapis cezası 5728 sayılı kanunun 164 maddesi ile 1 aylık taban sınırı ortadan kaldırılmış sadece üst sınır bir yıl ile sınırlandırılmış olmakla verilecek ceza hakimin taktirine bıraklımıştır. yani kanunun 112 maddedindeki fiili işleyen faillerin bir yıla kadar cezalandırılmaları hükmü konulmuştur. 113 üncü maddesinde " kamu boçlusuna ait ellerinde bulundurdukları mal ve hakları 55'inci madde gükmü gereğince yapılan talebe rağmen bildirmeyenlere eski madde hümkünde mevcut 15 günden 6 aya kadar olan ceza " 6 aya kadar denke sureti ile üst sınır belirlenmiş ve hakim taktirine bırakılmıştır.
Kanunun 114 üncü maddesinde yer alan "istenecek bilgileri vermeyen" başlıkığı altında düzenlene hükümlere aykırı hareker eden kamu borçlusuna eski madde hükmünde bir aya kadar hapis ve 100 ytl para cezası öngörülmekte iken 5728 sayılı kanunun 166 ncı maddesi ile yapılan düzenlemeden sonra bu fiilleri işleyen kamu borçlusuna 50 güne kadar adli para cezası verileceğini hüküm altına almıştır.
AATUH kanunda yapılan düzenlemeler ceza bölümünde yapılamış olmakla anılan kanunda yer alan cezalar yeni ceza yasasına uyarlanmış bazı bölümlerinde mevcut alt sınırların kaldırılması da caydırıcılık özelliğini ne kaar taşıdığı da ayrıca bir tartışma konusu olacaktır.
Askeri Personelim.Açıktayım ve halen mahkemem devam etmektedir.Yargıtayın son bozma ilamında şöyle bir istem belirtilmektedir ; Sanık hakkında tesis...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku