+ Konuyu Yanıtla
1 / 2 Sayfa 12 SonSon
1 den 10´e kadar toplam 11 ileti bulundu.
  1. #1
    Kayıt Tarihi
    Feb 2008
    İletiler
    1
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Alkollü araç kullanma üzerine ehliyetin alıkonması

    Merhabalar;
    15 Şubat Cuma sabah saat 2:10 sularında, Arnavutköy üzerinde ava çıkmış olan polislerin gazabına uğradım. Dava açmayı düşünüyorum ve fikirlerinize ihtiyacım var. Alkollü araç kullanma nedeniyle ehliyetime ikinci defa el konuldu. İlki, 2004 senesi Aralık ayındaydı. Yani tam dört sene önce.

    Sahilyolunda Beşiktaş-Sarıyer istikametinde seyrederken, kolej durağı önünde çeviriye tabii tutuldum. Birincisi hiçbir trafik kuralını ihlal etmememiş olmama rağmen rutin çeviri yapılması kanuni midir? Polis memuru ehliyet ve ruhsatımı sorduğunda itirazsız çıkarttım. Daha önceden başıma benzer bir olay geldiği için alkollü araç kullanma konusunda çok dikkatliyim. Memur alkol alıp almadığımı sorduğunda almış olduğumu ama limitlerin dışına çıktığımı düşünmediğimi söyledim. Memur alkolmetreyi uzattı ve üflememi söyledi. Gözümün önünde yeni olarak paketinden çıkartılması gereken ağızlığı değiştirmedi. Ölçümün sonunda 0,56 promil alkollü çıktım ve işlem yapılması için arabayı ileri almamı söylediler. İtirazda bulunmadım. Tekrar üfleme talebim reddedildi ve hiçbir şekilde ne zaman alkol aldığım sorulmadı. Yapılan işlemler sonucu ehliyetime el konuldu ve 601 ytl para cezası kesildi. Ancak "hanımefendiye yardımcı olun," şeklinde arabamı bağlamadılar.
    Sabahın köründe tek başıma uğraşmamak için üstelemedim. Sitede bu konuyla ilgili yaptığım araştırmalarda 0.55 promili geçenlere işlem yapıldığı söyleniyor. Bu açıdan bakıldığında yapabileceğim bir şey yok. Ancak bir kaç sorum var:
    1- Polis memuru bana ne zaman alkol aldığımı sormak zorunda mı?
    2- Polis memuru, benim için yeni bir ağızlık çıkartmak zorunda mı?
    3- Polis memurunun tekrar üfleme talebimi reddetmeye hakkı var mı?
    4- (Ve en önemlisi) Eğer bu konuda suçlu bulunduysam, ehliyetsiz ve alkollü bir şekilde beni tekrar trafiğe salan polis memuruna ne denir?

    Sevgililer Günü'nde alkollü insan avına çıkan polisin gazabı demem bu nedenledir.

    Ehliyetimi geri almaktan ve para cezasından daha önemlisinin 4. sorumda yattığını düşünüyorum. Kabul ediyorum durumun en ideali tamamen alkolsüz bir şekilde araba kullanmaktır. Ancak yukarıda belirttiğim durumlar gözönünde bulundurulduğunda, haksızlığa uğradığımı düşünmeden de edemiyorum. Başvuracağım mercinin İdare Mahkemesi olduğunu öğrendim ancak süreç ve prosedürlerle ilgili bilgim de yok.

    Yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.



    Hukuki NET Güncel Haber

    Alkollü araç kullanma üzerine ehliyetin alıkonması konulu yargıtay kararı ara
    Alkollü araç kullanma üzerine ehliyetin alıkonması konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #2
    Kayıt Tarihi
    Jun 2006
    Nerede
    Mersin / Türkiye
    İletiler
    760
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: alkollü araç kullanma üzerine ehliyetin alıkonması


  4. #3
    Kayıt Tarihi
    Mar 2007
    İletiler
    19
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Alkollü araç kullanma üzerine ehliyetin alıkonması

    merhaba, benımde alkolden ehlıyetım gıttıgı ıcın bu konuları epeyce bı arastırmıstım zamanında. Bence avukat tutup dava acın. Polıs memuru sıze ne zaman alkol aldıgınızı sormak zorunda. 0.01 promıllık bır asımınız var ve bunun agız alkolu oldugunu ıddaa edebılırsınız. Benım sahsı fıkrımdır mahkemeyı ıkna edebılırsınız. Kaybedecek bıseyınız yok. Ehlıyetınız 2 yıl gıdecek mahkemede hakkınızda hapıs cezası ıcın degısmedıyse dava acılacak psıkolog raporu falan alacaksınız yanılmıyosam... Yanı her halukarda ugrasacaksınız. Bence sureyı gecırmeden hemen bı avukata vekalet werıp ıtıraz edın. Para cezası sabıt kalsada bu 2 yılı kurtarmıs olursunuz.

  5. #4
    Kayıt Tarihi
    Mar 2008
    İletiler
    9
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Alkollü araç kullanma üzerine ehliyetin alıkonması

    öncelikle geçmiş olsun hanfendi.bende bir trf görevlisiyim jandarma personeliyim.birincisi alkol testiniz 0,50 promilin üzerinde ise 2918 sayılı karayolları trf kanunun 48/5 maddesi gereği hakkınızda yasal işlem yapılması kanuna uygun bir davranıştır.Ağızlığın hijyen açısından değiştirilmesi şarttır ama bu konuda yasada bir yapotırım yoktur.memur etik davranmamış.bu durumda üflemeyi kabul etmeyerek başka ve temiz bir ağızlığı göreceğiniz şekilde takılmasını talep edebilirdiniz.alkolu nezaman aldığınızın sorulması hususuda etik olarak sorulması gerekir.çunku alkol alındıktan 30 dk sonra yapılan test olcumleri daha net sonuclar verır.30 dk gecmeden alınan testte agızda alkol artığı olacagından test kesin netıce vermez.sormasında yarar vardı.Alkol testınızı yaptırdıktan sonra tutanaklara imza atmamıs olsaydınız yapılan işleme zaten itiraz etmiş olacaktınız ve bu sefer memurların senı sağlık kuruluşuna goturmek zorunda kalacaklardı.keske bu şekilde davransaydınızz.en onemliside alkolden işlem yapılan surusuye kesınlıklee araç teslım edılemezz.sızın aracınızı sızınde itiriraz etmediğinzi alkolsuz ve surucu belgesı olan bır kısıye teslım etmesı gerekıyordu.işte bunu ispat edebılırsenızz davanızdan olumlu sonuc alabılırsınızz ama sıze tebliğ edılen cezadan kurtulmuş olmazsınızz.sadece ıslemı yapanları sıkıntıya sokmus olabılrısızın.cunku buraya kadar yapılan işlemler hukua uygun fakat bır ıkı husu ıse sadece etık bır davranıs degıl.karar sızın adınıza uzuldum.bende aynı gorevi icra edıyorum ve yaptığım işlemden bır sekılde memnun kalınması içinde elımden gelenı yapıyorum.biz jandarmalar boyleyızz iştee.bıraz reklam oldu ama ınanın uzuldumm.kolay gelsınn.sız yınede ıtırazınızı yapabılırsınızz.suresı tebliğ tarıhınden 15 gun ıcınde yapılmalı.bu sure gecsede ıtırazınız degerlendırılecektırr.

  6. #5
    Kayıt Tarihi
    Apr 2008
    İletiler
    10
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Alkollü araç kullanma üzerine ehliyetin alıkonması

    arkadaşım ilk önce geçmiş olsun. benimde 2ay önce alkollü araç kullandığım için ehliyetime el konuldu ben bişey sormak istiyorum. 2gün önce mahkeme celbi geldi. alkollü araç kullandığım için mahkemeye çıkacakmışım. sonuç ne olur acaba? ceza alırsam sicile işleniyormu? teşekkürler

  7. #6
    Kayıt Tarihi
    Apr 2008
    İletiler
    327
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Alkollü araç kullanma üzerine ehliyetin alıkonması

    Alkollü Araç Kullanmak-Trafik Zabıtasının Yetkisi-İdari İtiraz Yolunun Kapalı Olması

    1.ve 2.defa alkollü araç kullanılması halinde Trafik Zabıtası yetkilidir. İstisnalar hariç itiraz yolu kapalıdır. Ancak İdare Mahkemesi nezdinde 2577 sayılı yasa hükümleri çerçevesinde İptal davası açmak mümkündür.

    1-2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 48/6.maddesine göre alkollü araç kullandığı teknik cihaz ile Trafik zabıtasınca yapılan ölçüm sonrasında tespit edilmesine müteakip, birinci defasında sürücü belgeleri altı ay süreyle geri alınır ve haklarında 265 300 000 lira para cezası uygulanır. İkinci defasında sürücü belgeleri iki yıl süreyle geri alınır ve haklarında 332 600 000 lira para cezası uygulanır. Bu cezaları TRAFİK ZABITASI UYGULAR.
    Üç veya üçten fazlasında ise, sürücü belgeleri beş yıl süreyle geri alınır ve altı aydan aşağı olmamak üzere hafif hapis cezası ile birlikte 532 600 000 lira hafif para cezası uygulanacağına ilişkin hüküm uyarınca Adli makamlar devreye girmektedir.
    ÖZETLE; 1. VE 2.DEFA SÜRECE BELGESİNİN GEÇİCİ OLARAK GERİ ALINMASINDA MAHKEMELE VEYA SAVCILIK DEĞİL, TRAFİK ZABITASI YETKİLİDİR.

    2-Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 97.maddesinin (1) numaralı alt bendinde; Alkollü olarak araç kullandığından şüphe edilen sürücülerin, alkol tespitine ilişkin tarih, saat ve ölçüm sonucu ile cihaza ait seri numarasını gösterir çıktı verebilen ve kalibrasyon ayarı yapılmış teknik cihazlar kullanılarak trafik zabıtası tarafından kontrol edileceği belirtilmiş ve (4) numaralı alt bentte de;
    (1) numaralı alt bendinde belirtilen teknik özelliklere sahip olmayan cihazlarla yapılan ölçümlere vaki itirazlar ile mütecaviz davranışlarda bulunulması veya cihazla ölçüme mukavemet gösterilmesi gibi durumlarda; sürücülerin adli tıp kurumu, adli tabiplik veya Sağlık Bakanlığına bağlı resmi sağlık kuruluşlarına olay anından itibaren en geç iki saat içerisinde sevk edilecekleri, (1) numaralı alt bentte belirtilen teknik özelliklere sahip teknik cihazın özelliklerine eşdeğer özelliklerdeki teknik cihazlarla veya kan aldırmak suretiyle alkol tespitlerinin yaptırılacağı, yapılan tespitin değerlendirilmesinde; tespiti yapan kurum/kuruluş tarafından olay anından tespit yapıldığı ana kadar geçen süre de göz önünde bulundurularak sonucun belirleneceği ve çıkan sonuca göre yasal işlemin tesis edileceği belirtilmiştir.
    ÖZETLE; MÜTECAVİZ DAVRANIŞLARDA BULUNULMASI VEYA CİHAZLA ÖLÇÜME MUKAVEMET GÖSTERİLMESİ GİBİ DURUMLARIN BULUNMAMASI HALİNDE, (1) NUMARALI ALT BENDİNDE BELİRTİLEN TEKNİK ÖZELLİKLERE SAHİP CİHAZLARLA YAPILAN ÖLÇÜMLERE İTİRAZ EDİLEMEYECEĞİ SONUCU ORTAYA ÇIKMAKTADIR. MUKAVEMENT EDİLMESİ HALİNDE DE ŞARTLAR OLUŞTUĞUNDA DİRENME SUÇUNUN VEYA MÜTECAVİZ DAVARINŞLAR NEDİ İLE DE MÜTECAVİZ SARHOŞLUK VEYA ÇAVEREYE ZARAR VERME GİBİ SUCLARDAN AYARICA SORUMLULUK DOĞACAĞI ANLAŞILMAKTADIR.

    İLGİLİ MEVZUAT:

    A-YENİ KANUN HÜKÜM;

    2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun “ALKOLLÜ İÇKİ, UYUŞTURUCU VEYA KEYİF VERİCİ MADDELERİN ETKİSİ ALTINDA ARAÇ SÜRME YASAĞI” başlıklı 48.maddesinde “Uyuşturucu veya keyif verici maddeleri almış olanlar ile alkollü içki almış olması nedeniyle güvenli sürme yeteneklerini kaybetmiş kişilerin kara yolunda araç sürmeleri yasaktır.
    (Değişik fıkra: 08/01/2003 - 4785 S.K./3. md.) Uyuşturucu veya keyif verici maddelerin cinsleri ile alkollü içkilerin etki dereceleri ve kandaki miktarlarını tespit amacıyla, trafik zabıtasınca teknik cihazlar kullanılır.
    Tespit usulleri ve muayene şartları, Sağlık Bakanlığının görüşüne uygun olarak hazırlanacak yönetmelikte düzenlenir.
    Bu madde hükmüne uymayan sürücüler derhal ARAÇ KULLANMAKTAN MEN olunur.
    (Ek fıkra: 17/10/1996 - 4199/20 md; Değişik fıkra: 21/05/1997 - 4262/4 md.) Toplu taşım araçlarında sigara içilemez. Sigara içenler hakkında 4207 sayılı Tütün Mamüllerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun hükümleri uygulanır.
    (Değişik fıkra: 08/01/2003 - 4785 S.K./3. md.) Yönetmelik ile belirtilen miktarların üzerinde alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücülerin, suçun işlendiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde; birinci defasında sürücü belgeleri altı ay süreyle geri alınır ve haklarında 265 300 000 lira para cezası uygulanır.İkinci defasında sürücü belgeleri iki yıl süreyle geri alınır ve haklarında 332 600 000 lira para cezası uygulanır ve bu sürücüler Sağlık Bakanlığınca, esas ve usulleri Sağlık ve İçişleri Bakanlıklarınca çıkarılacak yönetmelikte gösterilen sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine tabi tutulurlar, eğitimi başarıyla tamamlayanların belgeleri süresi sonunda iade edilir. Üç veya üçten fazlasında ise, sürücü belgeleri beş yıl süreyle geri alınır ve altı aydan aşağı olmamak üzere hafif hapis cezası ile birlikte 532 600 000 lira hafif para cezası uygulanır. Ayrıca, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesine tabi tutulurlar. Bu değerlendirme ve muayene sonrasında uygun görülenlere, geri alma süresi sonunda sürücü belgeleri iade edilir. Psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesinin yapılmasına dair esas ve usuller yönetmelikte gösterilir.
    (Değişik fıkra: 08/01/2003 - 4785 S.K./3. md.) Uyuşturucu ve keyif verici maddeleri alarak araç kullananlara, eylemi başka bir suç oluştursa bile ayrıca, altı ay hafif hapis cezası ile birlikte 532 600 000 lira hafif para cezası uygulanır ve sürücü belgeleri süresiz olarak geri alınır.” Hükmü yer almaktadır.



    B-YENİ YÖNETMELİK HÜKMÜ:

    Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 97/4-2.maddesinde;
    “Alkollü içki almış olarak araç kullandığı tespit edilen diğer araç sürücülerinden kanlarındaki alkol miktarı 0.50 promilin üstünde olanlar araç kullanamazlar.
    c) ( Değişik bend : 18/05/2007 - 26526 S.R.G Yön/23.mad ) Alkollü içki almış sürücülerin ve kanlarındaki alkol miktarının tespiti esasları;
    1) Alkollü olarak araç kullandığından şüphe edilen sürücüler; alkol tespitine ilişkin tarih, saat ve ölçüm sonucu ile cihaza ait seri numarasını gösterir çıktı verebilen ve kalibrasyon ayarı yapılmış teknik cihazlar kullanılarak trafik zabıtası tarafından kontrol edilir.
    2) Trafik kazalarında kazaya karışan sürücülerin alkol durumları, kaza tespit tutanağını tanzim eden görevlilerce, bu bendin (1) numaralı alt bendindeki özelliklere sahip teknik cihazlarla olay yerinde tespit edilerek, kaza tespit tutanağına yazılır.
    3) Yaralanmalı ve ölümle sonuçlanan trafik kazalarında; yaralının durumunun aciliyeti gibi sebeplerle teknik cihazla ölçümün mümkün olmaması halinde; bu sürücülerin sevk edildikleri sağlık kuruluşlarınca kan almak suretiyle alkol tespitleri yapılır. Sevk edilen sağlık kuruluşunun kan üzerinden tahlil yapabilecek tıbbi ve teknik imkânlara sahip olmaması halinde; bu kuruluşlarca alınan kan örnekleri adli tıp kurumu olan yerlerde bu kuruma, olmayan yerlerde kan üzerinden tahlil yapabilecek tıbbi ve teknik imkânlara sahip Sağlık Bakanlığına bağlı resmi sağlık kuruluşularına gönderilerek alkol tespiti yaptırılır.
    4) Bu bendin (1) numaralı alt bendinde belirtilen teknik özelliklere sahip olmayan cihazlarla yapılan ölçümlere vaki itirazlar ile mütecaviz davranışlarda bulunulması veya cihazla ölçüme mukavemet gösterilmesi gibi durumlarda; sürücüler adli tıp kurumu, adli tabiplik veya Sağlık Bakanlığına bağlı resmi sağlık kuruluşlarına olay anından itibaren en geç iki saat içerisinde sevk edilerek (1) numaralı alt bentte belirtilen teknik özelliklere sahip teknik cihazın özelliklerine eşdeğer özelliklerdeki teknik cihazlarla veya kan aldırmak suretiyle alkol tespitleri yaptırılır. Yapılan tespitin değerlendirilmesinde; tespiti yapan kurum/kuruluş tarafından olay anından tespit yapıldığı ana kadar geçen süre de göz önünde bulundurularak sonuç belirlenir ve çıkan sonuca göre yasal işlem gerçekleştirilir.
    5) Kandaki alkol miktarının teknik cihazlarla ve kan alınarak laboratuvarda tespit imkânlarının bulunmadığı hallerde, alkollü olarak araç kullandığından şüphe edilen sürücüler en yakın resmi sağlık kuruluşuna sevk edilerek, kurum hekimi tarafından alkol muayenesinden geçirilirler.
    6) Yapılan tespit sonucunda belirlenen limitlerin üzerinde alkollü içki aldığı belirlenen sürücülerin Karayolları Trafik Kanununun 48 inci maddesine göre, birinci defada 6 ay, ikinci defada da 2 yıl süreyle sürücü belgeleri geçici olarak geri alınır. İkinci defa geri alma süresi sonunda sürücü, sürücü davranışı geliştirme eğitimine tabi tutulur ve başarılı olması halinde belgesi iade edilir. Üçüncü defa ve fazlasında ise, bu sürücüler, 6 aya kadar hafif hapis cezası ile cezalandırılırlar ve belgeleri 5 yıl süre ile geri alınarak psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesine tabi tutulurlar; bu süre sonunda yapılacak psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi neticesinde belgesinin iadesinde sakınca bulunmayanlara sürücü belgesi iade edilir. Muayene sonucunda sürücü belgesinin iade edilmesinde sakınca bulunanlara ise sürücü belgesi verilmez.
    Alkollü olarak ölümlü ya da yaralamalı trafik kazasına neden olunması halinde ağır kusurun varlığı kabul edilir.
    Bu madde hükümlerine uymayanlara, Karayolları Trafik Kanununun 48 inci maddesine göre işlem yapılır.

    SONUÇ;
    1-Sürücü belgesinin geri alınmasına ilişkin işlemler hakkında idare mahkemelirinde 60 gün içinde dava açılabilir.
    2-Alkollü araç kullanmaktan dolayı alınan para cezasına da yine idare mahkemesi nezdinde iptal davası 60 gün içinde açılabilir.
    3-Adli Tıp Kurumu İstanbul 5.İhshtisas Dairesinin kanda ki alkol miktarının saat ortalama olarak 0,15 promil düşüceğine yönelik kararı bulunmaktadır. Bu karar idare mahkemelerinin bir kısımı tarafından kriter olarak kullanılmıştır. Dolayısı ile itiraz edilse bile, itiraz üzerine gidilecek sağlık kuruluşunda, yapılacak 2.ölçüm ile ilk ölçüm arasında ki süre farkı hesaplanacak ve eklenecek yaklaşık aynı değerler, bir teknik arıza olmaması halinde bulunacaktır.
    4-Açılacak davalarda, iddia sahibi siz olacağınızdan ispat yükü de sizin sorununuz olacaktır.
    Geçmiş olsun der, saygılar sunarım.
    Önder özlem
    Konu önder71 tarafından (11-04-2008 Saat 11:51:23 ) de değiştirilmiştir.

  8. #7
    Kayıt Tarihi
    Apr 2008
    İletiler
    10
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Alkollü araç kullanma üzerine ehliyetin alıkonması

    benim ilk kazam alkolüydüm. hiç cezam yok. mahkeme celbi geldi. alkollü araç kullanmak suçundan. ceza alırsam sicile işleniormu acaba.

  9. #8
    Kayıt Tarihi
    Apr 2008
    İletiler
    10
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Alkollü araç kullanma üzerine ehliyetin alıkonması

    kaza derken takla attım kimseye zarar gelmedi. benim öğrenmek istediiim sicile işleniormu ceza?

  10. #9
    Kayıt Tarihi
    Mar 2008
    İletiler
    9
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: Re: Alkollü araç kullanma üzerine ehliyetin alıkonması

    geçmiş olsunnewerland.TRAFIK cezalarında şayet cezayı süresi içerisinde yatırır isen hakkında kamu davası açılmadan kapanıyor.yani siciline herhangi bir şekilde işlemiyor. ama sen haklı olduğunu düşündüğün gerekcesı ile cezaya itıraz edersen itirazının incelenmesınden sonra sana tebliğ edildıkten sonraki yasal surede cezanı yatırırsan para yahatta itiraz etmediğin halde ödeme süresi içerisinde ödemez ısen hakkında kamu davası açılıyor ve bu ceza siciline işiliyor.

  11. #10
    Kayıt Tarihi
    Nov 2009
    Nerede
    izmir
    İletiler
    13
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Exclamation Cevap: Re: Alkollü araç kullanma üzerine ehliyetin alıkonması

    Alıntı önder71 rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Alkollü Araç Kullanmak-Trafik Zabıtasının Yetkisi-İdari İtiraz Yolunun Kapalı Olması

    1.ve 2.defa alkollü araç kullanılması halinde Trafik Zabıtası yetkilidir. İstisnalar hariç itiraz yolu kapalıdır. Ancak İdare Mahkemesi nezdinde 2577 sayılı yasa hükümleri çerçevesinde İptal davası açmak mümkündür.

    1-2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 48/6.maddesine göre alkollü araç kullandığı teknik cihaz ile Trafik zabıtasınca yapılan ölçüm sonrasında tespit edilmesine müteakip, birinci defasında sürücü belgeleri altı ay süreyle geri alınır ve haklarında 265 300 000 lira para cezası uygulanır. İkinci defasında sürücü belgeleri iki yıl süreyle geri alınır ve haklarında 332 600 000 lira para cezası uygulanır. Bu cezaları TRAFİK ZABITASI UYGULAR.
    Üç veya üçten fazlasında ise, sürücü belgeleri beş yıl süreyle geri alınır ve altı aydan aşağı olmamak üzere hafif hapis cezası ile birlikte 532 600 000 lira hafif para cezası uygulanacağına ilişkin hüküm uyarınca Adli makamlar devreye girmektedir.
    ÖZETLE; 1. VE 2.DEFA SÜRECE BELGESİNİN GEÇİCİ OLARAK GERİ ALINMASINDA MAHKEMELE VEYA SAVCILIK DEĞİL, TRAFİK ZABITASI YETKİLİDİR.

    2-Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 97.maddesinin (1) numaralı alt bendinde; Alkollü olarak araç kullandığından şüphe edilen sürücülerin, alkol tespitine ilişkin tarih, saat ve ölçüm sonucu ile cihaza ait seri numarasını gösterir çıktı verebilen ve kalibrasyon ayarı yapılmış teknik cihazlar kullanılarak trafik zabıtası tarafından kontrol edileceği belirtilmiş ve (4) numaralı alt bentte de;
    (1) numaralı alt bendinde belirtilen teknik özelliklere sahip olmayan cihazlarla yapılan ölçümlere vaki itirazlar ile mütecaviz davranışlarda bulunulması veya cihazla ölçüme mukavemet gösterilmesi gibi durumlarda; sürücülerin adli tıp kurumu, adli tabiplik veya Sağlık Bakanlığına bağlı resmi sağlık kuruluşlarına olay anından itibaren en geç iki saat içerisinde sevk edilecekleri, (1) numaralı alt bentte belirtilen teknik özelliklere sahip teknik cihazın özelliklerine eşdeğer özelliklerdeki teknik cihazlarla veya kan aldırmak suretiyle alkol tespitlerinin yaptırılacağı, yapılan tespitin değerlendirilmesinde; tespiti yapan kurum/kuruluş tarafından olay anından tespit yapıldığı ana kadar geçen süre de göz önünde bulundurularak sonucun belirleneceği ve çıkan sonuca göre yasal işlemin tesis edileceği belirtilmiştir.
    ÖZETLE; MÜTECAVİZ DAVRANIŞLARDA BULUNULMASI VEYA CİHAZLA ÖLÇÜME MUKAVEMET GÖSTERİLMESİ GİBİ DURUMLARIN BULUNMAMASI HALİNDE, (1) NUMARALI ALT BENDİNDE BELİRTİLEN TEKNİK ÖZELLİKLERE SAHİP CİHAZLARLA YAPILAN ÖLÇÜMLERE İTİRAZ EDİLEMEYECEĞİ SONUCU ORTAYA ÇIKMAKTADIR. MUKAVEMENT EDİLMESİ HALİNDE DE ŞARTLAR OLUŞTUĞUNDA DİRENME SUÇUNUN VEYA MÜTECAVİZ DAVARINŞLAR NEDİ İLE DE MÜTECAVİZ SARHOŞLUK VEYA ÇAVEREYE ZARAR VERME GİBİ SUCLARDAN AYARICA SORUMLULUK DOĞACAĞI ANLAŞILMAKTADIR.

    İLGİLİ MEVZUAT:

    A-YENİ KANUN HÜKÜM;

    2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun “ALKOLLÜ İÇKİ, UYUŞTURUCU VEYA KEYİF VERİCİ MADDELERİN ETKİSİ ALTINDA ARAÇ SÜRME YASAĞI” başlıklı 48.maddesinde “Uyuşturucu veya keyif verici maddeleri almış olanlar ile alkollü içki almış olması nedeniyle güvenli sürme yeteneklerini kaybetmiş kişilerin kara yolunda araç sürmeleri yasaktır.
    (Değişik fıkra: 08/01/2003 - 4785 S.K./3. md.) Uyuşturucu veya keyif verici maddelerin cinsleri ile alkollü içkilerin etki dereceleri ve kandaki miktarlarını tespit amacıyla, trafik zabıtasınca teknik cihazlar kullanılır.
    Tespit usulleri ve muayene şartları, Sağlık Bakanlığının görüşüne uygun olarak hazırlanacak yönetmelikte düzenlenir.
    Bu madde hükmüne uymayan sürücüler derhal ARAÇ KULLANMAKTAN MEN olunur.
    (Ek fıkra: 17/10/1996 - 4199/20 md; Değişik fıkra: 21/05/1997 - 4262/4 md.) Toplu taşım araçlarında sigara içilemez. Sigara içenler hakkında 4207 sayılı Tütün Mamüllerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun hükümleri uygulanır.
    (Değişik fıkra: 08/01/2003 - 4785 S.K./3. md.) Yönetmelik ile belirtilen miktarların üzerinde alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücülerin, suçun işlendiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde; birinci defasında sürücü belgeleri altı ay süreyle geri alınır ve haklarında 265 300 000 lira para cezası uygulanır.İkinci defasında sürücü belgeleri iki yıl süreyle geri alınır ve haklarında 332 600 000 lira para cezası uygulanır ve bu sürücüler Sağlık Bakanlığınca, esas ve usulleri Sağlık ve İçişleri Bakanlıklarınca çıkarılacak yönetmelikte gösterilen sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine tabi tutulurlar, eğitimi başarıyla tamamlayanların belgeleri süresi sonunda iade edilir. Üç veya üçten fazlasında ise, sürücü belgeleri beş yıl süreyle geri alınır ve altı aydan aşağı olmamak üzere hafif hapis cezası ile birlikte 532 600 000 lira hafif para cezası uygulanır. Ayrıca, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesine tabi tutulurlar. Bu değerlendirme ve muayene sonrasında uygun görülenlere, geri alma süresi sonunda sürücü belgeleri iade edilir. Psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesinin yapılmasına dair esas ve usuller yönetmelikte gösterilir.
    (Değişik fıkra: 08/01/2003 - 4785 S.K./3. md.) Uyuşturucu ve keyif verici maddeleri alarak araç kullananlara, eylemi başka bir suç oluştursa bile ayrıca, altı ay hafif hapis cezası ile birlikte 532 600 000 lira hafif para cezası uygulanır ve sürücü belgeleri süresiz olarak geri alınır.” Hükmü yer almaktadır.



    B-YENİ YÖNETMELİK HÜKMÜ:

    Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 97/4-2.maddesinde;
    “Alkollü içki almış olarak araç kullandığı tespit edilen diğer araç sürücülerinden kanlarındaki alkol miktarı 0.50 promilin üstünde olanlar araç kullanamazlar.
    c) ( Değişik bend : 18/05/2007 - 26526 S.R.G Yön/23.mad ) Alkollü içki almış sürücülerin ve kanlarındaki alkol miktarının tespiti esasları;
    1) Alkollü olarak araç kullandığından şüphe edilen sürücüler; alkol tespitine ilişkin tarih, saat ve ölçüm sonucu ile cihaza ait seri numarasını gösterir çıktı verebilen ve kalibrasyon ayarı yapılmış teknik cihazlar kullanılarak trafik zabıtası tarafından kontrol edilir.
    2) Trafik kazalarında kazaya karışan sürücülerin alkol durumları, kaza tespit tutanağını tanzim eden görevlilerce, bu bendin (1) numaralı alt bendindeki özelliklere sahip teknik cihazlarla olay yerinde tespit edilerek, kaza tespit tutanağına yazılır.
    3) Yaralanmalı ve ölümle sonuçlanan trafik kazalarında; yaralının durumunun aciliyeti gibi sebeplerle teknik cihazla ölçümün mümkün olmaması halinde; bu sürücülerin sevk edildikleri sağlık kuruluşlarınca kan almak suretiyle alkol tespitleri yapılır. Sevk edilen sağlık kuruluşunun kan üzerinden tahlil yapabilecek tıbbi ve teknik imkânlara sahip olmaması halinde; bu kuruluşlarca alınan kan örnekleri adli tıp kurumu olan yerlerde bu kuruma, olmayan yerlerde kan üzerinden tahlil yapabilecek tıbbi ve teknik imkânlara sahip Sağlık Bakanlığına bağlı resmi sağlık kuruluşularına gönderilerek alkol tespiti yaptırılır.
    4) Bu bendin (1) numaralı alt bendinde belirtilen teknik özelliklere sahip olmayan cihazlarla yapılan ölçümlere vaki itirazlar ile mütecaviz davranışlarda bulunulması veya cihazla ölçüme mukavemet gösterilmesi gibi durumlarda; sürücüler adli tıp kurumu, adli tabiplik veya Sağlık Bakanlığına bağlı resmi sağlık kuruluşlarına olay anından itibaren en geç iki saat içerisinde sevk edilerek (1) numaralı alt bentte belirtilen teknik özelliklere sahip teknik cihazın özelliklerine eşdeğer özelliklerdeki teknik cihazlarla veya kan aldırmak suretiyle alkol tespitleri yaptırılır. Yapılan tespitin değerlendirilmesinde; tespiti yapan kurum/kuruluş tarafından olay anından tespit yapıldığı ana kadar geçen süre de göz önünde bulundurularak sonuç belirlenir ve çıkan sonuca göre yasal işlem gerçekleştirilir.
    5) Kandaki alkol miktarının teknik cihazlarla ve kan alınarak laboratuvarda tespit imkânlarının bulunmadığı hallerde, alkollü olarak araç kullandığından şüphe edilen sürücüler en yakın resmi sağlık kuruluşuna sevk edilerek, kurum hekimi tarafından alkol muayenesinden geçirilirler.
    6) Yapılan tespit sonucunda belirlenen limitlerin üzerinde alkollü içki aldığı belirlenen sürücülerin Karayolları Trafik Kanununun 48 inci maddesine göre, birinci defada 6 ay, ikinci defada da 2 yıl süreyle sürücü belgeleri geçici olarak geri alınır. İkinci defa geri alma süresi sonunda sürücü, sürücü davranışı geliştirme eğitimine tabi tutulur ve başarılı olması halinde belgesi iade edilir. Üçüncü defa ve fazlasında ise, bu sürücüler, 6 aya kadar hafif hapis cezası ile cezalandırılırlar ve belgeleri 5 yıl süre ile geri alınarak psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesine tabi tutulurlar; bu süre sonunda yapılacak psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi neticesinde belgesinin iadesinde sakınca bulunmayanlara sürücü belgesi iade edilir. Muayene sonucunda sürücü belgesinin iade edilmesinde sakınca bulunanlara ise sürücü belgesi verilmez.
    Alkollü olarak ölümlü ya da yaralamalı trafik kazasına neden olunması halinde ağır kusurun varlığı kabul edilir.
    Bu madde hükümlerine uymayanlara, Karayolları Trafik Kanununun 48 inci maddesine göre işlem yapılır.

    SONUÇ;
    1-Sürücü belgesinin geri alınmasına ilişkin işlemler hakkında idare mahkemelirinde 60 gün içinde dava açılabilir.
    2-Alkollü araç kullanmaktan dolayı alınan para cezasına da yine idare mahkemesi nezdinde iptal davası 60 gün içinde açılabilir.
    3-Adli Tıp Kurumu İstanbul 5.İhshtisas Dairesinin kanda ki alkol miktarının saat ortalama olarak 0,15 promil düşüceğine yönelik kararı bulunmaktadır. Bu karar idare mahkemelerinin bir kısımı tarafından kriter olarak kullanılmıştır. Dolayısı ile itiraz edilse bile, itiraz üzerine gidilecek sağlık kuruluşunda, yapılacak 2.ölçüm ile ilk ölçüm arasında ki süre farkı hesaplanacak ve eklenecek yaklaşık aynı değerler, bir teknik arıza olmaması halinde bulunacaktır.
    4-Açılacak davalarda, iddia sahibi siz olacağınızdan ispat yükü de sizin sorununuz olacaktır.
    Geçmiş olsun der, saygılar sunarım.
    Önder özlem
    Arkadaşlar,
    Önder Bey'in de bahsettiği Adli Tıp Kurumuna göre;

    1) İlk ölçüm ile ikinci ölçüm arasında ne kadarlık bir süre farkında ne kadar oynama yapabiliyorlar?
    2) Oynama oranını kim belirleyip uyguluyor?

    Bu konuda bir bilginiz varsa yazabilir misiniz?
    Çünkü ben alkolmetrede 1.24 çıktım itiraz ettim 10 dakika sonra verdiğim kan örneğimin sonucu 0.47 promil. Bu laboratuvar sonucunu bana göstermeden kesilen cezaya ''dr.rap=0.52promil'' yazmışlar.Hastanede başhekime kadar çıktım laboratuvar sonucu 0.47 doktorun raporu bu yönde. Ben zaten idari para cezası için sulh ceza mahkemesine aynı gün bulundum.Bugün de 6 aylık el konulan ehliyetimi geri alabilmek için yürütmeyi durdurma talebinde bulunacağım idare mahmesine. Alkolmetrelerin neden bu kadar yanıldığını ve ayarlarındaki sorunların nasıl olduğunu bizzat yaşayarak görmüş bulunmaktayım. Kim bilir benim gibi kaç kişinin alkol oranı az olmasına rağmen alkolmetrede yüksek çıkmıştır.Kişiler hastaneye gitmeyip doğrudan kabul etmişse çok kişinin haksız yere ehliyetine el konulmuştur.Bu yüzden bence hiç uğraşamam demeyin kendinizden eminseniz yüksek çıkan muayeneyi kabul etmeyip hiçbirşeyi imzalamadan sağlık kuruluşuna götürülmek istediğinizi belirtip kan örneği verin. ilk ölçüm 1.24promil ikinci ölçüm 10 dk sonra kanda 0.47 promil. Bu alete göre hiç alkol almamış kişide de alkol gözükür. İyi günler.
    Konu yaseminbilen tarafından (18-11-2009 Saat 13:20:46 ) de değiştirilmiştir.

+ Konuyu Yanıtla
1 / 2 Sayfa 12 SonSon

Bu sayfada bulunan kavramlar:

alkolden alinan ehliyetimi nasil alinir

alkollü araç kullandım ehliyetimi nasıl geri alınır

alkollü elliyet cezası sicile işlenirmi

alkollu arac kullanma psikoteknik

ehliyet alikonma durumlari

ehliyetim alkolden alindi sicilime isler mi

ehliyetimi nasıl geri alabilirim

alkollu arac teslimi

alkollü araç kullanma itiraz dilekçesi

alkollu araba kullanma sabika isler mi

ilk defa alkollu arac kullanma sicile islermi

kaç senesine kadar trafik cezasını ödemeden ehliyeti geri verilir

2008 ehlyeti geri ceza ödemeden

2918 sayılı kanun 486 cezaları

alkollü araç kullanmak adli sicile işlenir mi

alkolden alınan ehliyet nasıl geri alınır

ikinci defa alininan ehliyet adli sicile islenirmi

alkollu arac kullanma cezasi adli sicil kaydina gecermi

vergi yatirmadan ehliyet alinirmi

yd dava ehliyete itiraz nekadar sürede sonuçlanır

ehliyet sicil

alkoden ehliyeti kaptirmak adli sicil kaydi midir

alkollu arac kullaninca sicile.isliyyor mu

alkolden ehliyete itiraz

alkollu araba kullanma cezasi sicile islermi

Forum

Benzer Konular :

  1. [Ceza davaları] Alkollü araç kullanma
    Merhaba arkadaşlar 3 ay kadar önce kullandığım ticari araç rot ayağını kırmasıyla park halindeki araca çarptım direksiyon elimden kaydı arkadaşlarla...
    Yazan: cızlam Forum: Ceza Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 31-07-2018, 08:20:42
  2. [Suçlar] Alkollü araç kullanma
    Öncelikle herkese merhaba, 3 gün önce şehir merkezinde trafik kontrolüne takıldım 130 promil alkol çıktı 6 ay ehliyetime el konuldu daha önce...
    Yazan: cruel-x Forum: Ceza Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 02-07-2018, 17:12:39
  3. Alkollü araç kullanma
    Merhabalar bi kaç gün önce başımdan şöyle bir olay geçti. Bir arkadaşımla sahilde 3 bira içtik.Normalde kullanmam ama arabayı bırakacak yer...
    Yazan: Metanol Forum: İdare Hukuku
    Yanıt: 4
    Son İleti: 17-12-2015, 17:58:12
  4. Alkollü Araç Kullanma
    Öncelikle herkese merhabalar Konuyu yanlış yere açtıysam şimdididen özür dilerim daha yeniyim kusura bakmayın Dün gece aracımda 2 adet bira içip...
    Yazan: YunusEmreVII Forum: Ceza Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 19-05-2015, 09:15:25
  5. Alkollü araç kullanma
    Merhabalar.Alkollü araç kullanmaktan 2004 aralık ayında ehliyetime el konuldu. Ehliyetimi ne kadar zaman sonra alabilirim? Alırken aranan bazı...
    Yazan: osmanorcu Forum: Ceza Hukuku
    Yanıt: 2
    Son İleti: 26-12-2006, 22:55:08

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.