+ Konuyu Yanıtla
1 den 4´e kadar toplam 4 ileti bulundu.

Konu: Fazla çalışma

Fazla çalışma Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
  1. #1
    Kayıt Tarihi
    Jan 2005
    Nerede
    istanbul, Türkiye.
    İletiler
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Fazla çalışma

    İyi günler;
    çalıştığım şirkette aylık çalışma saati 270 saat. yani biz cumartesi günleri fazladan çalışıyoruz. şirkette işten çıkartmalar başladı. bir kaç tane arkadaşımızı işten çıkarttılar. çıkarttılan arkadaşlara çıkışları bölüm sorumluları tarafından sözlü olarak tebliğ edildi. 3-5 günrasonra gelip paralarını alın dendi. gelen arkadaşları tazminatları hesaplanıp ödeme yapıldı. ödeme sırasında ibraname imzalatılmış. bu ibranamede sadece tazminat bölümü var. diğer alacaklar ile ilgili bir şey yok. ayrıca şirkette resmi tatillerde de çalışma yapıyor. yani 23 nisan, 19 mayıs, 30 ağostos, 29 ekim, 1 ocak, ayrılan arkadaşlar bu çalışma saatlerinin ücreti almak için " tüm haklarım saklı kalmak kaydıyla" diye bir ibare düşüp ibranameyi imzaladıklarında paralarını ödememişler. benim öğrenmek istediğim bu arkadaşlar diğer alacaklarını almak için nasıl bir yol izlemeliler.





    Hukuki NET Güncel Haber

    Fazla çalışma konulu yargıtay kararı ara
    Fazla çalışma konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #2
    Kayıt Tarihi
    Jun 2003
    Nerede
    Afyonkarahisar
    İletiler
    2.022
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    işçiye imzalatılan ibra belgelerinde hangi işçi alacağı için ne kadar ödeme yapıldığı açıkça yazılmalıdır.Genel anlamdaki işvereni ibra, iş hukukunda kıymet ifade etmez.İbranamede kıdem tazminatından söz edilmemişse bu tazminat tahsil edilmemiş demektir. İşverenler ödemelerini muteber vasıtalarla yapmak ve defterlerine de işlemek zorundadır.

    T.C.
    YARGITAY


    9. Hukuk Dairesi

    Esas No : 2000/19872
    Karar No : 2001/3451
    Tarihi : 26.02.2001


    İşçi tarafından imzalanan ibranamede, ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmiş bulunduğu kuşkuya yer vermeyecek biçimde açıklanmış olmalıdır. İşçi tarafından imzalanmış, ancak söz konusu tazminatların ödendiğine ilişkin kaydın bulunmadığı ibranameler hükme esas alınmaz.


    Davacı, ihbar, kıdem ve kötüniyet tazminatlarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.

    Yerel mahkeme, davayı reddetmiştir.

    Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.

    2- Mahkemece 14.07.1997 tarihli ibranameye itibar edilerek ihbar ve kıdem tazminatı istekleri reddedilmiş ise de anılan ibranamede bu tazminatların davacıya ödendiğine dair bir kayda yer verilmemiştir. İbraname gibi hakkı ortadan kaldıran bir belgenin İş Hukuku uygulamasında yorumlanırken özen gösterilmesi gerekir. Bu bakımdan şayet bir alacak ya da tazminatın ödenmesi sözkonusu ise bunun metin bölümünde kuşkuya yer vermeyecek biçimde açıklanması gerçeğin ortaya çıkması bakımından zorunludur. Dosyadaki sözkonusu belge bu niteliği taşımadığından hükme esas alınamaz. Bu durumda ihbar ve kıdem tazminatı hesaplanarak bulunacak miktarlar hüküm altına alınmalıdır.

    Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 26.02.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi




    Asılan hırsız değil,
    yakalanandır. Yasalar bal arisini mahkum eder, esek arisini beraat ettirir.

  4. #3
    Kayıt Tarihi
    Jan 2005
    Nerede
    istanbul, Türkiye.
    İletiler
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    yazı için teşekkürler;
    yukarıda bahsettiğim konuya bugün ek;
    bahsettiğim arkadaşlardan biri 08.01.2005 tarihinde bölüm şefi tarafından işene son verildiği bildirildi. cuma günü gel tazminatı al denildi. yani bu gün. kendisine kıdem tazminatı ödenmeyeceği çünkü 4857/25 nedeniyle işe son verildiği yazılmış. arkadaşımda bu belgeleri imzalamadı haliyle. sadece sigorta çıkış belgesine "tüm haklarım saklı kalmak kaydıyla" ibaresini düşerek imzamış.
    iş akdinin neden feshedildiği açık olarak belirtilmemiş. ama bizim tahminimiz daha önce msn messengerda yaptığı görüşmeleri ile ilgili olarak yazılı savunması istenmişti. bu savunmaya istinaden son verişmiş olabilir diye düşünüyoruz. messenger görüşmelerinin geçerli bir neden olup olmadığını bilmiyorum.
    iş veren bu yaptıklarında haklımıdır. messengerdan yapılan görüşmeler iş akdini fesh etmek için geçerli bir neden midir?
    teşekkürler


  5. #4
    Kayıt Tarihi
    Jun 2003
    Nerede
    Afyonkarahisar
    İletiler
    2.022
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı
    MADDE 25. - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

    I- Sağlık sebepleri:

    İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya sakatlığa uğraması halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi.
    İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.
    (a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74 üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar. Ancak işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemez.

    II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:

    İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.
    İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması.
    İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.
    İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması veya 84 üncü maddeye aykırı hareket etmesi.
    İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.
    İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.
    İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
    İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.
    İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.
    III- Zorlayıcı sebepler:

    İşçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması.

    IV- İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17 nci maddedeki bildirim süresini aşması.

    İşçi feshin yukarıdaki bentlerde öngörülen sebeplere uygun olmadığı iddiası ile 18, 20 ve 21 inci madde hükümleri çerçevesinde yargı yoluna başvurabilir.

    <span id='hl' style='background-color: #FFFF00'>Msn de chat yapmanın geçerli neden olup olmadığı işin mahiyetine ve msn de yapılan işin işle ilgisinin olup olmamasına çalışma veriminin düşüp düşmemesine vb gibi nedenlere bakılarak değerlendirilmelidir.Somut olay içerisinde değerlendirilmeli yukarıdaki sayılanlar örnektir ve ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan davranışlar ve benzerleri olarak yasakoyucu tarafından adlandırılmıştır.Msn konusu ise çalıştığı işi engelliyorsa ve işverimini düşürüyorsa haklı sebep olabilir diye düşünüyorum</span id='hl'>

    İn fide Salus (Kurtuluş Sadakatte Yatar)

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

Benzer Konular :

  1. Fazla çalışma ücretleri önenmezken fazla çalışma yapılır mı?
    Arkadaşlar benim sorum mesailer hakında olacaktı. 1 ocaktan beridir iş yeri mesaileri ödememekte. Şimdi ki tatilde yine mesaiye cağrıldığımızda...
    Yazan: madurrr Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 1
    Son İleti: 10-11-2010, 07:12:28
  2. Fazla süre ile fazla çalışma
    İŞ KANUNUNA İLİŞKİN ÇALIŞMA SÜRELERİ YÖNETMELİĞİ içerisinde geçen terimlerdir.Sözleşmeler ile belirlenen 45 saatın altı yada ustu ıle ılgılı...
    Yazan: risus_r Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 1
    Son İleti: 28-03-2009, 09:45:28
  3. Fazla çalışma ve tatil çalışma ücretlerinde zamanaşımı
    Fazla çalışma ve tatil çalışma ücretlerinde zamanaşımı ne zaman başlar? Örnek : Şubat 2003'te işe başlayan bir işçi; kasım 2005'te işten...
    Yazan: Kimyoni Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 2
    Son İleti: 02-03-2009, 13:20:29
  4. Çalışma saatleri ve çalışma şartları zorunlu olmayıp çalışmak zorunda olduun fazla mesai
    Selamlar Ben 10 yıldır çalışmakta olduum iş yerimden ayrılmak istiyorum Sebep 2003 yılında başka bi şehire taşınan iş yerimizle birlikte bizde...
    Yazan: salacur_53 Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 04-04-2008, 12:56:16
  5. Yeni Hukuki Kaynak: Vardiyalı çalışma fazla çalışma
    Hukuk Makaleleri ve Mevzuat Kısmına yeni bir hukuki kaynak eklendi, üzerinde tartışmak ister misiniz : Vardiyalı çalışma fazla çalışma
    Yazan: admin Forum: Mevzuata İlişkin Bilgi ve Yorumlar
    Yanıt: 0
    Son İleti: 05-10-2007, 08:56:16

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.