+ Konuyu Yanıtla
1 den 5´e kadar toplam 5 ileti bulundu.

Konu: Dünya YouTube üstünden bizi izliyor

Dünya YouTube üstünden bizi izliyor Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    Nerede
    İstanbul, Turkey.
    İletiler
    3.628
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Dünya YouTube üstünden bizi izliyor

NTV-MSNBC
    Güncelleme: 20:17 TSİ 22 Ocak 2008 Salı

İSTANBUL - İnternetin en popüler video paylaşım sitesi YouTube’a, erişim yine yasaklandı. Son olarak 18 Ocak’ta, Ankara 12. Sulh Ceza Mahkemesi, “Turkomaymun” kod adlı kullanıcının yüklediği ve Atatürk’e hakaret ettiği iddia edilen video nedeniyle, tüm dünyada milyonlarca kişinin izlediği siteye, Türkiye’den erişimi yasaklamıştı. Bugün de Sivas 2. Sulh Ceza Mahkemesi, Atatürk’e hakaret içeren görüntüler yayınladığı gerekçesiyle daha önceden erişim yasağı konulması kararı aldığı YouTube’da, benzer nitelikte görüntülerin yer alması üzerine bir yasak kararı daha aldı.
    Yasağın kalkması için, kanunda “yer sağlayıcı” olarak tanımlanan YouTube’un videoyu kaldrması ve ilgili savcılığın harekete geçmesi gerekiyor. Bu gerçekleşinceye kadar, Youtube sitesi ve söz konusu video, tüm dünyadan izlenebildiği halde, Türkiye’deki kullanıcılara yasak.

İnternete sansür uygulayan ülkeler

İLK YASAK İSTANBUL’DAN GELDİ
    Türkiye’de YouTube yasağı ilk değil. Türkiye’nin ilk “YouTube şoku” 8 Mart 2007 tarihinde gerçekleşti.

YouTube’da, Türk bayrağı ve Atatürk’ün görüntüleri üzerine İngilizce küfürler yazıldığı gerekçesiyle valiliğe yapılan başvuru sonucu, İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi soruşturma başlattı, siteye erişimi kapattı.

Söz konusu videoyu yayından kaldıran YouTube, bu tip görüntülerin bir daha yayınlanmaması için gerekli çalışmaların sürdüğünü duyurdu. YouTube sözünü tutup görüntüleri siteden kaldırınca, 10 Mart tarihinde siteye erişim yasağı kalktı.

“TERBİYESİZ, KENDİNİ BİLMEZLERİN İŞİ”
    Yasak 48 saatte bitti ama yankısı günlerce sürdü. Sivil toplum kuruluşları harekete geçip yasağa tepki gösterdi. Bilişim Derneği Hukuk Çalışma Grubu yasağı ” sansür” olarak niteledi.

“Kendini bilmez bir insanın yaptığı terbiyesizce bir durum için YouTube’dan videonun kaldırılmasını istemek yerine tüm Türk halkının bu siteye erişiminin yasaklanmasına karşı gelen insanların başlattığı dijital imza kampanyası” sloganıyla açılan www.youtubeyasagi.com adlı site, yasağa karşı binlerce imza topladı.

“DÜNYAYA REZİL OLUYORUZ”
    MSNBC, BBC, International Herald Tribune gibi uluslararası basın-yayın organları, Türkiye’deki yasağı dünyaya duyurdu.

Konuyu ele alan bazı köşe yazarları, YouTube yasağının Türkiye’nin geleceğini 301’den daha fazla etkileyeceğini vurguladı; “Türkiye’nin dünyaya rezil olduğunu” yazdı.

İKİNCİ YASAK SİVAS’TAN GELDİ
    İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararından altı ay sonra, bu kez Sivas Sulh Ceza Mahkemesi’nde yasak gündeme geldi.

Sivas’ta yaşayan Ali K.’nin, YouTube’da Atatürk, Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne haraket içeren görüntüler bulunduğu iddiasıyla, 3 Eylül 2007’de Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Başsavcılık görüntüleri bilirkişiye inceletti; görüntüler cd’ye kaydedilip mahkemeye sunuldu ve YouTube’un yasaklanmasına karar verdi.

YOUTUBE: BAZI ÜLKELERDE POLİTİK HASSASİYET VAR
    İkinci yasak kararı üzerine yine bir açıklama yapan YouTube, Türkiye’deki yetkili makamlarla işbirliğine hazır olduğunu tekrar ifade etti.

YouTube ayrıca, “İnternetin herkese kendini ifade etme imkanı tanıdığını, ancak kişilerin ifade biçimlerinin bazı ülkelerin kültürel ve politik konudaki hassasiyetine dokunduğunu” kaydetti.

Yasak kararı üzerine görüntüleri kaldıran Youtube açıldı, ancak bir süre sonra benzer nitelikte görüntülerin tekrar YouTube’da yer aldığını belirleyen Sivas 2. Sulh Ceza Mahkemesi, re’sen soruşturma başlatarak, bir yasak kararı daha aldı.

KRALİÇE BİLE KULLANIYOR AMA...
    ABD’nin Berkeley Üniversitesi’nin ders yayını yaptığı, İngiltere Kraliçesi’nin kendi kanalını açtırdığı, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’in Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’ye kutlama gönderdiği YouTube’u yasaklayan ülke sadece Türkiye değil.

İRAN’DA WİKİPEDİA DA YASAKLANMIŞTI
    2006 yılının Temmuz ayında YouTube’a girişi geçici olarak engelleyen İran, yıldızının barışmadığı ABD menşeili ‘ansiklopedi’ Wikipedia’ya ve New York Times gazetesinin sitesine de erişimi yasaklamıştı.

YUNAN SAVUNMA BAKANLIĞI İNTERNET JANDARMASI KURDU
    Yunanistan Savunma Bakanlığı da, Türkiye’nin ilk YouTube yasağıyla tanıştığı Mart 2007 yılında, başta YouTube olmak üzere çok sayıda internet sitesini kontrol etmek için harekete geçti. Yunan Kara Kuvvetleri Komutanlığı, internet sitelerindeki ırkçılık, kin ve nefret uyandıran görüntüleri önlemek amacıyla sanal jandarma birimi kurduğunu açıklamış, bu adımın arkasında orduda görev yapan bir binbaşının eşcinsel sitelerinde görüntü yayınlaması olduğu tartışılmıştı.

TAYLAND KRALI “ALAY” EDEN VİDEOYA KIRILDI
    2007 yılının Nisan ayında, Tayland Kralı Bhuminol Adulyadej de, YouTube’da kendisiyle alay eden bir videonun yayınlanması üzerine siteye erişimi engellemişti. Yasağı savunan Tayland Haberleşme Bakanı, halkın krallarına ilişkin videonun içeriğine “çok kırıldığını” ve kararı bu yüzden aldıklarını söylemişti. YouTube yöneticileri ise, ABD Başkanı George W. Bush ile alay eden sgörüntüler bulunmasına rağmen yayından kaldırmadıklarını söyleyerek kendilerini savunmuştu.

PENTAGON’UN GEREKÇESİ: BÜYÜK RESİM YAVAŞLATIYOR
    ABD’de ise, geçen Mayıs ayında, Irak’ta çekilen savaş ve terörle mücadele görüntüleri YouTube’da yayınlanınca, Pentagon, bölgede savaşan askerlerine YouTube ve MySpace gibi görüntü paylaşım sitelerine girmeyi yasaklamıştı. Pentagon, yasağa gerekçe olarak, askerlerin ailelerine gönderdiği video ve resim dosyalarının çok büyük olmasını ve bilgisayar sistemini yavaşlatmasını gösterdiyse de, yasak kararının operasyonların güvenliğini tehlikeye atmama isteğinden kaynaklandığı konuşulmuştu.

Hukuki NET Güncel Haber

Dünya YouTube üstünden bizi izliyor konulu yargıtay kararı ara
    Dünya YouTube üstünden bizi izliyor konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

İletiler
    9
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Dünya YouTube üstünden bizi izliyor

Ben bu engellemelere oldukça kızıyorum ve yaklaşımı çok tuhaf buluyorum. Şimdi bütün dünya Atama ve Bayrağıma karşı yapılmış olan küfürleri izliyor, yorum yapabiliyor. Tarafsız insanlar demek kimse pek karşı yorum yapmadığına, tepki vermediğine göre söylenenler doğru olabilir olasılığını düşünmeye başlarken, ben ise oraya yazacağım yorumlarla, yada siteye koyacağım gerçekleri yansıtan videolarla haklılığımı ispat edemiyorum. En ilginci ise bu hak kendi ülkemde elimden alınıyor. Mustafa Kemal Atatürk tüm varlığını türk halkının özgürlüğü için adamıştır, internet özgürlüktür, biz bu özgürlüğü sonuna kadar yaşamalıyız, yurdumuza, bayrağımıza Atamıza yapaılacak her türlü saldırıyıda bu sanal ortamda da fikirlerimizle, zekamızla yenebilecek kadar güçlüyüz.

Nerede
    Hannover-Almanya
    İletiler
    405
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sayın Bandoga, aklıma üç şey geliyor. Lütfen kızmayın ya da yanlış anlamayın.

1. Diyorum ki Sn Bandoga bana 3-4 tane resmini gönderse de ben kendisine küfürlü bir video hazırlayıp youtube'a eklesem acaba ne derdi.

2. İster görebileceğim bir yerde olsun, ister olmasın, Atatürk'e ya da diğer manevi değerlerime küfür eden bir yayın organını istemem. Özgürlüğün de bir sınırı var.

3. Tamam youtube artık Atatürk'e, askerlerimize ya da ülkemize/bayragımıza yapılan hakaretlere karşı ne kadar sert bir tepki gösterdiğimizi anladı iyi güzel ama, bütün videoları da nasıl kontrol edecek? Bundan sonra youtube'a bir Türk alıp eklenen videoları kontrol mü ettirecekler. Bu da mümkün değil...

Atatürk'e küfür edilen, Türk bayragı yakılan birkaç videoyu youtube'da izlemiştim. Videoyla ilgili yapılan yorumlar ve tepkiler son derece basit, tamamen argo (ve Türkçe, bizden başka kim anlayacaksa?!), karşılıklı küfürleşmelerden ibaretti... Aynı pkk videoları gibi... Tepkimizi koyalım diyelim iyi güzel de, aramızdan birileri yotube'da devamlı Atatürkle ilgili video aratacak, bulunca da bizlere haber mi verecek?

Gördüğüm kadarıyla internetin sınırlarını sadece biz değil, bütün dünya belirleyemedi. Şu anda sadece gelişmeleri takip etmekten, akışına bırakmaktan baska yapılacak birşey yok gibi. Ama özgürlüklerin sonsuz olması kargaşadan başka birşey getirmeyecektir.

Son olarak; mahkemelerimizin verdiği kararı son derece yerinde buluyorum. Hep yaptırımlara boyun eğiyorduk, bir kez de yaptırımlarımıza boyun eğildi. Yaptırımcılık gururum okşanıyor, egolarım tatmin ediliyor yani

Çok selamlar ve saygılar.

İletiler
    9
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı Fischer rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Sayın Bandoga, aklıma üç şey geliyor. Lütfen kızmayın ya da yanlış anlamayın.

1. Diyorum ki Sn Bandoga bana 3-4 tane resmini gönderse de ben kendisine küfürlü bir video hazırlayıp youtube'a eklesem acaba ne derdi.

....
    Rica ederim niçin kızayım, son derece efendi ve medenice fikirlerinizi göstermeye çalışmışsınız. Elbette benim o tür resimlerim videolarım yayınlanması güzel birşey olmazdı. Ama beni sevenlerin gözünde ben değerimden birşey kaybetmezdim. Değişik şekillerde tepkilerini ortaya koyabilirlerdi, o siteye girmemek, orayı kullanmamakta bunlardan biri olabilirdi. 1-2 çapulcunun dedikleri ile ne Atam ne de bayrağım zaten değerlerinden birşey yitirmezler. Beni üzen asıl nokta ne olursa olsun özgürlüklerin kısıtlanması, buna bir şekilde başlanması, yarın değişik şekiller altında da bunun devamının geleceği endişesini taşıyorum ve ne kadar iyi niyetli bir yaklaşımda olsa bu yasak kararına katılmıyorum.

İletiler
    24
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Youtube Türkiyede yasaklandığında izlenme sayısı düşüyor. Dolayısıyla reklam gelirleri azalıyor. Bu durum site yöneticilerini Atatürk'e hakaret içeren videoları siteden kaldırmaya zorlayabilir.
    Bunun dışında siteyi yasaklamanın pekde bir mantığı yok.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar: