Merhaba arkadaslar,

ben yurtdisinda kaliyorum ve maalesef bazi sorular hakkinda ne Türk Konsoloslugundan ne de almanyada avukatlik yapan türk asilli vatandaslarimizdan cevaplar alabildim, arkadasima insallah siz yardimci olabilirsiniz.

Arkadasim 2003 yilinda üniversiteden mezun olduktan sonra yüksek lisans egitimi icin Almanya`ya gelmis bir türk vatandasi. Mezuniyetten hemen sonra askerlik yükümlülügünü yapmadan tecil ettirerek gelmis ve önce dil egitimiyle Almanya`daki egitimine baslamis. Ama maalesef bir Alman üniversitesinde mezuniyet durumuna uygun olarak okumaya baslamanin ilk asamasi olan dil sinavini gecmesi ve okul kaydi yaptirabilmesi elindeki mevcut ve daha sonra burada da özel ögrenci dosyasi actirarak yaptirmis oldugu tecil süresini yaklasik bir semester astigi icin bakaya durumuna düsmüs. Her ne kadar durumu ifade eden sekilde birkac kez konsolosluga giderek savunmasini vermis olmasina ragmen ve son olarak onun durumundaki tüm ögrenci arkadaslarin islerinin daha cabuk sonuca baglanmasi amaciyla dosyalarinin askeri mahkemeden yerel mahkemelere devredilmis olmasina ragmen katiyetle herhangi bir beraat, olumlu yada olumsuz herhangi bir yanit aradan hayli zaman gecmis olmasina ragmen sahsina ulasmamaktadir. Mevcut askere celb dönemlerinin her üc ayda bir olmasi zincirleme bir bakaya durumunu beraberinde getirmektedir. Almanya´da ise kanuni oturumu devamli alabilmek icin gecerlilik süresi bulunan bir pasaport sahibi olmak gerekmekte ve arkadas okul kaydinin olmasina ve ögrencilik durumu devam etmesine ragmen yerel mahkemeden de bir sonuc alamadigi icin askerligi tecil ettirememekte ve bu yüzden pasaportumunda gecerlilik süresini uzatamiyor. Bu durum muhtemelen, uzatilamamis pasaport sebebiyle Almanya`da kalabilmesini engelleyecegi, o kadar emek ve zamanin bosa gitmesine sebep olacagi icin acil bir cözüme ihtiyaci bulunmaktadir.
Bu arkadasimiza yardimci olabilirsek cok büyük hayir islemis oluruz
Arkadas 1980 dogumlu.

Saygilar ve sevgiler

N.H.