Merhaba,
8 seneden beri bilgisayar mağazası işletiyorum. Dükkan sahibimin benim işyerim gibi 6 dükkanı daha var.
Dükkan sahiplerim kardeşler, kiraları kendi aralarında paylaşıyorlar. Fakat aralarında kavga çıkmış ve kardeşlerden bir tanesi 3 dükkanı yıkıp oğluna market açıcam nedeni ile 1 ila 3 ay arasında çıkmamızı istiyor.
Diğer dükkanlarda enaz benim kadar eski geçmişleri var. Benim herhangi bir kontratım yok, diğer dükkan sahibinin bir tanesinin kontratının bitmesine daha 4 yıl var.
Ben kendi dükkanıma gerek iç gerekse dış birçok masraf yaptım ve 3 tane sigortalı çalışanım var, vergimi ödüyorum ve en önemlisi tüm müşterilerim beni bu adresden biliyorlar.
Size sormak istediğim bunca senelik emeğimin olduğu bu işyerinde, ne gibi haklarım var ? Herşey bu kadar basit mi ? Benim gibi diğer dükkan sahipleride çıkmak istemiyor. Bu konuda neler yapılabilir ?
Keyfine göre tahliye edemez. Konu ile ilgili 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkındaki Kanunun 7. maddesini veriyorum. Bir avukatla görüşün.Saygılar..
Devrim Sinan KARAVELİOĞLU
Madde 7 - Kira şartlarına ve Borçlar Kanununun bu kanuna aykırı olmayan hükümlerine riayet edilse bile aşağıdaki yazılı hallerde kiralayan
a) Kiracı tarafından gayrimenkulün tahliye edileceği yazı ile bildirilmiş olmasına rağmen tahliye edilmezse icra dairesine müracaatla tahliye istiyebileceği gibi,
b) Gayrimenkulü kendisi veya eşi veya çocukları için mesken olarak kullanma ihtiyacında kalırsa kira akdinin hitamında,
c) Gayrimenkulü kendisinin veya eşinin veya çocuklarının bir meslek veya sanatı bizzat icra etmesi için kullanma ihtiyacında ise kira akdinin hitamında,
ç) Gayrimenkulü yeniden inşa veya imar maksadiyle esaslı bir surette tamir, tevsi veya tadil için ve ameliye esnasında içinde ikamet veya iştigal mümkün olmadığı fennen anlaşıldığı takdirde kira akdinin hitamında,
d) Gayrimenkulü Medeni Kanun hükümlerine göre iktisabeden kimse kendisi veya eşi veya çocukları için tamamen veya kısmen mesken olarak ve yine kendisi veya eşi veya çocukları için bir meslek veya sanatın bizzat icrası maksadiyle iş yeri
olarak kullanma ihtiyacında ise iktisap tarihinden itibaren bir ay zarfında kiracıyı keyfiyetten ihtarname ile haberdar etmek şartiyle altı ay sonra,
e) Kira bedelini vaktinde ödememelerinden dolayı haklı olarak bir yıl içinde kendilerine iki defa yazılı ihtar yapılan kiracılar aleyhine, ayrıca ihtara hacet kalmaksızın, kira müddettinin hitamında, Tahliye davası açabilirler.
Aynı şehir veya belediye hudutları içinde kendisinin veya birlikte yaşadığı eşinin uhdesinde kayıtlı oturabileceği meskeni bulunan kimse, kirada oturduğu yeri, malikin isteği üzerine tahliye etmeye mecburdur.
Mal sahibi dilediği dükkanını kendisi, eşi veya çocuklarının işletmesini tercih edebilir. Başka dükkanının olması, sizin dükkanınızı işletmemesi için gerekçe olamaz. Öyle bir durum söz konusu olsaydı, diğer dükkan sahipleri de aynı gerekçeyi öne sürebilirdi.
Böyle bir durumda sayın Karavelioğlu'nun dediği gibi kira dönemi sonunda, veya yeni satın almış bir kişiyse satın aldıktan sonra 1 ay içinde ihtar çekmesi halinde 6 ay içinde tahliye davası açabilir.
Arada yazılı bir kontrat olmasa bile sizin kira başlangıcınız hangi tarihteyse o tarihte (mesela 15 şubat ise 15 şubat 2008'de) tahliye davası açabilir.
En iyi ihtimalle 1 yıl içinde dükkanı tahliye etmeniz gerekir.
Verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim. Peki daha kontratının bitmesine 4 sene kalan kiracıya kanunen birşey yapma hakkı var mı ?
Şimdi baktım da, benim kira kontratımın başlangıcı ocak 2006 fakat müddeti kısmını boş bırakmışız, müddetin dolu olması gerekmiyor mu ? Boş olmasının bana yararı varmıdır ?
Ayrıca 6570'e göre kendine ve aile bireyine işyeri açtığında 3 sene boyunca başkalarına kiraya verme hakkı olmuyor diye okudum,doğrumudur ?
Lütfen cümlelerinize büyük harfle başlamaya özen gösteriniz.
Konu tanerdag tarafından (14-01-2008 Saat 11:11:31 ) de değiştirilmiştir.
Verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim. Peki daha kontratının bitmesine 4 sene kalan kiracıya kanunen birşey yapma hakkı var mı ?
Şimdi baktım da, benim kira kontratımın başlangıcı ocak 2006 fakat müddeti kısmını boş bırakmışız, müddetin dolu olması gerekmiyor mu ? Boş olmasının bana yararı varmıdır ?
Ayrıca 6570'e göre kendine ve aile bireyine işyeri açtığında 3 sene boyunca başkalarına kiraya verme hakkı olmuyor diye okudum,doğrumudur ?
Eğer mülk sahibi ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açarsa tahliye ettikten sonra başkasına 3 yıl boyunca kiralayamaz. Eğer kendisi, eşi veya çocukları işletmeyecekse, önce aynı koşullarla size teklif etmesi gerekir.
Kira müddeti belirli değilse sizin lehinize bir durum oluşmaz. 2008 yılı içinde başlangıç tarihini takip eden 30 gün içinde ihtiyaca dayalı tahliye davası açabilir.
kira sözleşmesi varsa kira sözleşmesine aykılrı olarak sizi keyfi olarak çıkaramaz zararınızı tazmin etmek zorunda
Evet, kiracıyı tahliye etmek için 6570 sayılı yasanın 7.maddesindeki veya Borçlar kanununundaki şartların gerçekleşmesi gerekir.
Ama zararı tazmin etmek zorunda olduğunu neye dayanarak söylüyorsunuz?
6570 deki bir açık.Şu anda ben de aynı sorun la karşı karşıyayım.Açık Şu ;
Mal sahibi belli şartlar oluştuğunda kiracıyı çıkarabiliyor,bunlardan biri de işyerini satıp yeni mal sahibi (göstermelik yapıyorlar ) , üzerimde hiçbirşey yok geçimimi sağlamak için boşaltın deyim 6 ay sonra boşaltmanızı ister.mahkeme1-1,5 sene sonra sizi kiranızı ödemiş bir şekilde parasız ihtiyaçtan dolayı çıkarır.Yeni mal sahibi sizi çırarınca 3 sene boyunca başkasına kiralayamaz.İşletmek zorunda.
Fakat YASA SATAMAZ DEMİYOR.siz çıktıktan sonra yeni mal sahibi eski mal sahibine işyerini satar.ve işlem tamamlanmış olur.Yani göstermelik alışveriş.Acele işi yoksa hem kirasını alır hem 2-3 yıl en geç sizi işinizden ederler.
Ben araştırdım paraya doymazlar böyle yapıyorlar.Avukat değilim.Geçmiş olsun.
,
10yilik kontrat yaptim dukan malsahibi beni cikariyor,
5 sene ira kontratim var dukkan sahibi beni cikariyor,
işyerinde kontrat bitti dukkan sahibi beni cikarma hakki var mi,
5 yildir islettigim dukkanda dukkan sahibi beni cikarmak istiyor,
keyfi dükkandan çıkarma,
araba yikama dukkandan cikartmak istiyor sahibi,
dükkan sahibi çıkarmak istiyor,
kiraciyim mal sahibi,
kiraciyim sahibi cikartmak istiyor,
mal sahibi dukani satarsa,
isyerimde kontratim var ama işyeri sahibim isyerimden cikartmak istiyor,
dukkan sahibi beni cikarip baska kiraci almak istiyor ne yapmam lazim,
kirami veriyorum isyeri sahibi cikartmak istiyor,
kontrat yok dukkan sahibi cik diyo,
kanuna gore malsahibi yillik nekadar dukana zam yapmasi gerekir,
mal sahibi beni cikarmak istiyor,
isyerinin kontrati bitti ,
kiracıyım hakları dükkan ,
mal sahibi dukkandan kiracisini,
dukkan sahibinin kiracıyı cıkarma usulu,
dukkan sahibi once masraf yaptrdi sonra cikarmak ist iyor,
dükkandan kiracıyı çıkarmak,
mal sahibi beni cikartmak istiyor
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku