Ben bir üniversitede Türkçe okutmanı olarak çalışıyorum. Daha doğrusu fiili olarak yaptığım iş bu. Normalde 2547 sayılı kanunun 32. maddesine (Okutman maddesi) tabi olmam gerekir. Ancak ben sözleşmeli olarak çalışıyorum ve sözleşmemdeki ibare "2547 sayılı kanunun 31. maddesine göre okutman olarak...." şeklinde. Yani Öğretim Görevlisi maddesine göre sözleşme yapılıyor, ama ben okutmanlık yapıyorum. Bu bir sorun mu, ya da yasaya aykırı mı bilmiyorum.
Asıl önemli konu, bu sözleşmeye dayanarak beni özel hukuk kurallarına tabi tutmaları. Sözleşme beni SSK'ya bağlıyor ve bütün özlük haklarım (izin, mesai ücretleri, sağlık vb.) SSK'ya bağlanıyor. Statümün ne olduğunu biraz araştırdım. Yasal olarak geçici işçi statüsünde olduğumu öğrendim. 2547 sayılı kanuna göre benim bu şekilde çalıştırılmam mümkün mü?
Bu konuda benim düşüncem şöyle: Okutmanlık yapmama rağmen Öğretim Görevlisi maddesine göre sözleşme yapılmasının nedeni sözleşmeli olarak istihdam edilebilmem. Yani Okutmanlık maddeisnde böyle bir şey yok. Ama Öğretim Görevlisi maddesinde var.
Madde 31 - (Değişik: 17/8/1983 - 2880/14 md.)
Öğretim görevlileri; üniversitelerde ve bağlı birimlerinde bu Kanun uyarınca atanmış öğretim üyesi bulunmayan dersler veya herhangi bir dersin özel bilgi ve uzmanlık isteyen konularının eğitim - öğretim ve uygulamaları için, kendi uzmanlık alanlarındaki çalışma ve eserleri ile tananmış kişiler, süreli veya ders saati ücreti ile görevlendirilebilirler. Öğretim görevlileri, ilgili yönetim kurullarının görüşleri alınarak fakültelerde dekanların, rektörlüğe bağlı bölümlerde bölüm başkanlarının önerileri üzerine ve rektörün onayı ile öğretim üyesi, öğretim üye yardımcısı ve öğretim görevlisi kadrolarına atanabilirler veya kadro şartı aranmaksızın ders saati ücreti veya sözleşmeli olarak istihdam edilebilirler. Öğretim üyesi kadrolarına öğretim görevlileri en çok iki yıl süre ile atanabilirler; bu süre sonunda işgal ettikleri kadroya başvuran öğretim üyesi bulunmadığı ve görevlerine devamda yarar görüldüğü takdirde aynı usulle yeniden atanabilirler. Atanma süresi sonunda görevleri kendiliğinden sona erer. Bunların yeniden atanmaları mümkündür. Bu takdirde ilk atama usulü uygulanır. Konservatuvarlar ile meslek yüksekokullarına gerektiğinde sürekli olarak öğretim görevlisi atanabilir.
Yukarıdaki maddeden anladığım kadarıyla 3 şekilde istihdam var:
Kadrolu
Sözleşmeli
Ders Saati Ücreti alanlar
Ancak benim sözleşmemin adı "Ders Saati Ücretli Öğretim Görevlisi Sözleşmesi" . Aslında bu da yeni oldu. Önceden sadece "Hizmet Sözleşmesi"ydi adı. Ancak yin de bu sözleşmede bir tuhaflık olduğunu düşünüyorum. Ders saati ücreti karşılığında çalışan birinin zorunlu çalışma saati olmamalı diye düşünüyorum. Ama benim sözleşmemde çalışmak zorunda olduğum saat (haftada) 24. Ayrıca 32 saate kadar da çalıştırılıyorum ve itiraz etme hakkım yok. SSK'ya göre izin vb. özlük haklarım da sözleşmede var. Bu durumda ben Ders saati ücreti karşılığında değil de sözleşmeli olarak çalışıyor olmalıyım. Değil mi?
Sözleşmenin bir maddesinde "Harcırahlardan bahsediyor ve 7/1 derece Devlet Memurları için 6245 sayılı Harcırah Kanunu ile tespit edilen esaslara göe hesaplanı" deniyor. Bir başka maddede ise "uyuşmazlıklarda 2547 sayılı kanun ve ilgili diğer kanunlar uygulanır" deniyor. Bunlardan da anlıyorum ki ben yasal olarak 2547'ye bağlı olmak zorundayım. Yani iş mahkemeye giderse 2547 hükümleri uygulanacak.
Düşündüklerim doğru mu?
Can sıkıcı bir başka konu da aynı işi yapan kadrolu (emekli sandığına bağlı, 2547'ye göre gerçekten okutman statüsünde) olanlarla aynı işi yapmama rağmen daha az ücret alıyorum. Onlar zam alıyor ben almıyorum. İzin haklarımız farklı. Onlar döner sernayeden pay alıyor ben alamıyorum. Görevlendirme karşılığı ek derse girdiğimizde aldığımız ücretler bile farklı. Onlar bütün hastanelerden yararlanıyor, ben sadece SSK hastanelerine gidebiliyorum, onlar hangi hastaneden rapor alırlarsa alsınlar kabul ediliyor, benim sadece SSK hastanelerinden rapor almam gerekli. Bir de, rapor alırsam, SSK'dan rapor parası alıp kurumuma ödemem gerekiyor. İstanbul Beledeiyesi kadrolu okutmanlara indirim kartı (PASO) verdiği halde beni ne okutman ne de öğretmen kabul ediyor ve PASO vermiyor vb..
Benim durumum hakkında bir yorum yaparsanız çok mutlu olacağım.
Üniversiteler sözleşme ile personel alabilir ve bu personel iş kanunlarına göre alınır.Burada bir sorun yok.Gelelim şikayetlerinize.
Hiçbir iş yapmayan devlet işçileri, çalışan devlet memurlarından çok daha fazla ücret alıyorlar.Ücret adeletsizliği her yerde var.
Siz SSK Hastanelerine gitmek zorunda değilsiniz.Bu sadece sizin için değil tüm sigortalılar için de geçerli.Anlaşmalı özel hastaneler ve devlet hastanelerinden de yararlanabilir.Devlet hastanelerinden de rapor alabilirsiniz.SSK'dan aldığınız rapor ise işvereninize verilmiyor.Size veriliyor.Yani bu rapor ücretini İşvereninize vermek zorunda değilsiniz.Onlar sadece maaşınızı ve primlerini yatırmayabilir.Rapor parası devletin tamamen sigortalıya ödediği geçici bir süre işgöremediği için geçimini devam ettirecek paradır.
Yorumuma gelince de devlet içinde gerçekten de bürokratların neden olduğu büyük haksızlıklar var.Hem de çok aşırı bir şekilde.Fazla istihdam çalışmayanlar.Liyakat artık uygulanmıyor.Bu tarz durumların bir an önce düzelmesi gerektiğine inanıyorum
Asılan hırsız değil,
yakalanandır. Yasalar bal arisini mahkum eder, esek arisini beraat ettirir.
Ben de bir üniversitede 31'e tabii saat ücretli okutman olarak görev yapıyorum.Sizin yazdıklarınızı okuduktan sonra en azından sigorta var dedim.Çünkü bize sigorta da yapılmıyor.Üstelik sigortadan ailesi üzerinden yararlanabilen saat ücretli okutmanların da "Siz X üniversitesinde 1,200 ytl maaşla sözleşmeli çalışıyor görünüyorsunuz.Ailenizin üzerinden SSK kullanamazsınız." diyerek sigortaları da iptal ediliyor ki aylık 1,200 ytl saat ücretli okutmanlara gelebilcek bi para değil saat ücretleri düşünülünce.Bütün bunlar haksızlık ya da suç mu oluyorki?Oluyorsa neden hiç kimse farketmiyor?Denetleyen bir kurum yok mu?
Prof. Tahir Hatipoğlu'nun YÖKOLOJİ isimli kitabında Okutman, Öğretim Görevlisi, Doçent gibi elemanların geniş tanımlarını görmüştüm. Oraya bir göz atabilirsiniz...
Sayın Yetkililer;657 sayılı yasaya tabi Sağlık ocağı tabibi iken tus sınavı sonucu üniversite hastanesine muvaffakat ile geçtim ve 2547 sayılı yasaya...
Mühendis olarak çalıştığım üniversitenin rektörlük makamına; ihaleler ve yapım işleri ile ilgili olarak, kamu zararı oluştuğu ve devletin yaklaşık 10...
2002 yılından bu yana bir üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışmaktayım.Bağlı bulunduğum Ana Bilim Dalı kapatılacağından dolayı kadromun iptal...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
eşlerde cocuk yoksa miras durumu...
13-05-2025, 13:01:29 in Miras Hukuku