Merhaba Hukuk Severler,
Çalıştığım firmada son 9 yıldır maaşlarımız ABD Doları olarak ödenmekteydi (maaşlarımız USD olarak bankaya yatırılmaktaydı).
Dolar kurundaki düşüşü bahane göstererek firmamız yeni yıldan itibaren maaşlarımızı Euro'ya geçirmek istediğini bildirdi (yazılı değil, sözlü olarak).
Benim öğrenmek istediğim işveren işinin rızasını almadan T.C. Merkez Bankasının belirlediği kura dayanarak maaşlarımızı ABD Dolar'ından Euro'ya değiştirebilir mi?
Bunu önlemek için tedbir alabilir miyiz?
Ücret ve ücretin ödenmesi MADDE 32. - "Genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır. Ücret, kural olarak, Türk parası ile işyerinde veya özel olarak açılan bir banka hesabına ödenir. Ücret yabancı para olarak kararlaştırılmış ise ödeme günündeki rayice göre Türk parası ile ödenebilir. Emre muharrer senetle (bono ile), kuponla veya yurtta geçerli parayı temsil ettiği iddia olunan bir senetle veya diğer herhangi bir şekilde ücret ödemesi yapılamaz."
Dolar üzerinden aldığınız ücretin YTL kuruna çevrilmesi ve bu meblağa karşılık gelen Euro olarak ödenmesi temelde size bir kayıp yaratmıyor. Dolar kurunda düşüş ve Euro'daki çapraz kur artışı dikkate alınırsa, işvereninizin bu uygulaması ile uzun vadede ne olur bilemem ama ücretlerinizin reel anlamda düşmesi de bir anlamda engellenmiş olacaktır.
Selamlar,
Konu Harun Gür tarafından (12-12-2007 Saat 21:38:23 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: yanlış anlaşılabilecek cümlenin iptali
Merhaba Harun Bey,
Öncelikle vermiş olduğunuz cevap için teşekkürler.
a. Firmamız maaşlarımızı hibir zaman Türk Lirası ile ödemedi;
Örn. 1.000 USD'lik maaş herzaman bankaya USD olarak yatırıldı. Türk Lirasına cevrilerek yatırılmadı.
b. Dolar son yıllarda Euro'ya karşı en düşük değerinde. Bu kurdan Euro'ya geçiş çalışanların lehine değil aleyhine bir uygulama olacağına inanıyoruz. Bu nedenle Euro'ya geçmektense USD'de kalmayı tercih ediyoruz.
Bu geçişi nasıl önleyebiliriz?
Doların Euro'ya karşı düşük kalmasının bir önemi yoktur.
Dolar 1,60 - 1.70 seviyelerine çıktığında örneğin 1000 dolar ücret alıyorsanız, elinize geçen para 1.600-1.700 YTL iken şimdi 1.200-1.300 YTL civarındadır. Yani enflasyona rağmen ücretlerinizde bir geri gitme mevcuttur. 1.200 YTL karşılığı dolar almakla, 1.200 YTL karşılığı euro almak arasında İş Kanunu açısından bir değişiklik yoktur, zira kural olarak ücret Türk parası ile ödenir. İşvereninizin teklif ettiği değişiklik iş şartlarında esaslı değişiklik olarak addedilemez ve İş Kanunu 22. madde kapsamında değerlendirilemez.
Bu nedenle şu aşamada yapabileceğiniz herhangi bir işlem olmadığını düşünüyorum.
Maaşınız örneğin 1200ytl karşılığı kadar USD midir?Euro ya geçişte örneğin 1000 USD karşılığı kadar Euro ya sabitlenip,eskiden örneğin 1000USd olan maaş 800Euro'ya mı dönüşecek?Yoksa 1000USD karşılığı euro değeri belirlenmesi mi yapılacak
zira kural olarak ücret Türk parası ile ödenir. İşvereninizin teklif ettiği değişiklik iş şartlarında esaslı değişiklik olarak addedilemez ve İş Kanunu 22. madde kapsamında değerlendirilemez.
Sorun burada, zira maaşlar Türk parası ile değil USD ile ödeniyordu.
Bizim sözleşmemizde maaşların USD üzerinden ödeneceği yazılmıştı.
Yeni uygulama ile USD değil Euro olarak ödenecek.
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Maaşınız örneğin 1200ytl karşılığı kadar USD midir?Euro ya geçişte örneğin 1000 USD karşılığı kadar Euro ya sabitlenip,eskiden örneğin 1000USd olan maaş 800Euro'ya mı dönüşecek?Yoksa 1000USD karşılığı euro değeri belirlenmesi mi yapılacak
Maaşımız o günkü çapraz kur kullanılarak USD'den Euro'ya çevirilecek ve maaşlar Euro olarak ödenecek.
Örneğin
1.000 USD alıyorsam ve USD/Euro çapraz kur 1,47 ise firma 680 Euro maaş ödeyecek.
Sorun burada, zira maaşlar Türk parası ile değil USD ile ödeniyordu.
Bizim sözleşmemizde maaşların USD üzerinden ödeneceği yazılmıştı.
Yeni uygulama ile USD değil Euro olarak ödenecek.
Ben burada bir sorun göremiyorum. Kural olarak Türk parası ödenen ücretinizde bu uygulama , sırf işverenin bu tasarrufu nedeniyle bir gerileme yaratıyor mu? Yaratmıyor. Sorun nedir?
Ben burada bir sorun göremiyorum. Kural olarak Türk parası ödenen ücretinizde bu uygulama , sırf işverenin bu tasarrufu nedeniyle bir gerileme yaratıyor mu? Yaratmıyor. Sorun nedir?
Harun Bey, zannedersem ben kendimi doğru anlatamadım.
Firma maaşları Türk parası ile ödemiyordu. Maaşlar direk USD olarak hesabımıza yatırılıyordu.
Siz kendinizi ve durumu doğru anlattınız da, sanırım ben anlatamadım.
İş Kanunu Madde 32: Ücret yabancı para olarak kararlaştırılmış ise ödeme günündeki rayice göre Türk parası ile ödenebilir.
Burada genel kurala bir açılım getirilmiş ve bu açılımın da amacı sırf kur farkı nedeniyle işverenin habire yabancı parada değişiklik yapıp, işçinin kural olarak YTL üzerinden alması gereken ücretinde geriye gidişin olmaması, aslolan YTL ücret meblağı.
Örneğin 1.000 YTL olan ücretinizin, dolar veya euro cinsinden aynı miktara denk gelecek şekilde ödenmesinin ne gibi bir sorun yaratacağını anlayamadığımdan sorunuzu kurcalıyorum. Kaldı ki doların düşük seyretmesine karşılık euro daha yukarıya doğru hareketliyken....
Daha açık bir deyişle, euro olarak maaşınızı almanız halinde, YTL karşılığı olarak ücretinizde bir düşme söz konusu olursa bu değişikliği kabul etmek zorunda değilsiniz. Oynak parite nedeniyle YTL karşılığı alacağınız her ayın maaşı ya az yada çok olacaktır. Ancak Harun beyin de belirttiği üzere ana kural ücretin YTL olarak ödenmesidir ki işvereniniz bu kuralı ihlal etmektedir. 5 ay önce aldığınız usd maaşınız ile bu günkü maaşınız YTL karşısında aynı mıdır?
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku