Ortak tapulu müşterek mülkiyetli miras yoluyla intikal etmiş bir arsamız var
Arazinin 1/4 ü üzerinde evler ve dükkanlar mevcut olup toplam 12 ortak mevcuttu.
Hissedarlardan biri 10 yıl önce İzalei Şuu davası açtı ve yaklaşık 6 ay önce dava sonuçlandı
davadan sonra tapudaki şerh kalktı ve 12 ortaktan 4 adeti kendi paylarına düşen 2400 m2 araziyi dışardan birine sattılar. Dışardan alım yapan şahıs 2400 m2'nin 1000 m2'sini tapuda kendi adına işlettirdi.
1400 m2 için ise şu anda bir işlem yapmadı
İzaleyii Şuu davasını açan hissedar ve dışaran alan şahısla görüşülerek mülkiyetin parsellenerek paylaşılmasına yönelik sözlü anlaşma sağlandı. Bunun akabinde belediyeylede görüşülerek imar durumu yeniden şekillendirilmek üzere çalışma başlatıldı. imar planında gerekli değişiklikler yapılarak imar komisyonuna yeni imar planı sunuldu.Bu aşamada belediyeye mevcut alan üzerinde belediyeye ait gözüküp şu nada kamulaştırılmayan hizmet alanının kaldırılmasına karşılık tüm paydaşlardan %5 hibe yapılması hususunda anlaşılarak belediyeye taahhütname verildi. Dışardan alan şahısta bu taahütnameyi verdi.
Bu gelişmelerin ortasında yukarıda bahsedilen hissedarlardan hissesi 15m2 olan ancak mevcut kullanımda yaklaşık 100 m2 lik bina kullanan hissedar binasını kurtarmak için hisse alma yoluna gitti. Ancak dışardan alım yapan şahısta dahil olmak üzere hisse toplayamadı ve konu taşınmaz için Şufa davası açtı.
Şufa davası açıldıktan sonra sonra diğer bir hissedarda izaleyii şuu davası açtı. Ve icra memurlarıyla birlikte taşınmazın değer tesbiti yapılarak işlemlerin başladığı bildirildi.
Bu gelişmeden sonra belediye ve taşınmazın bir kısmını dışarıdan alan şahısla görüşme yapıldı. Ve belediyenin 18.madde uygulamasına devam edilmesine karar verilerek işlemlerin başlatılması kararlaştırıldı
Tüm bu hususlar dikkate alınarak sormak istediğim bir kaç sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim
1-izaleyii-Şuu davası sonuçlanmış yukarda bahse konu bir taşınmaz için şufaa davası açılabilirmi.
2-şufa davası, izaleyii şuu davası ve belediyenin 18.madde kapsamında yaptığı parselasyon işlemlerinin hepsi nasıl yürüyecek kanuni anlamda bu nasıl olur.
3-şu anda şufa davasını açan şahıs buranın kök ortağı değil o bu davayı açabilirmi?
4-Dışardan alan şahıs İzaleyii şuu ile taşınmazın tamamını alabilirmi(ilk izaleyii şuu davasını açan hissedar şu anda buna karşı ve kendi adına hiçbir işlem başlatmıyor ve bizim tarafımızda)
5- 7000 m2 'lik alan şu anda 7 hissedarda ve hepside belediyenin yapmakta olduğu imar düzenlemesini onaylamakta Dışardan alan şahıs ise izaleyii şuu yaptıcağını söylüyor. Çoğunluk hissesine sahip hissedarlar bu noktadan sonra dışardan alım yapan şahsa bedelini ödeyerek paydaşlıktan çıkarma yönünde bir dava açabilirmi. (Çünkü 7 hissedar bu noktada birlikte hareket ediyor. ve dışardan alan şahsın satılma ve dolayısıyla kendisinin yere sahip olma durumunu istemiyorlar )
6-İzaleyii-şuu davası sonuçlanmış ve satış kararı çıkmış taşınmaz için, dışardan gelen şahıs aldığı hisseyi tapuya işleyebilirmi, işlerse tüm mirasçılarla aynı haklara sahip olurmu
7-Biz 7000 m2 alana sahip 7 hissedar dışardan olan bu şahsa karşı ne yapabiliriz.
DÜZELTME:
Satıştan itibaren 6ay geçtiğinden şufa hakkınızı kullanım için hak düşürücü süreyi geçirmişsiniz.
Medeni kanundan:
1. Yasal önalım hakkı
a. Önalım hakkı sahibi
Madde 732- Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabilirler.
b. Kullanma yasağı, feragat ve hak düşürücü süre
Madde 733- Cebrî artırmayla satışlarda önalım hakkı kullanılamaz.
Önalım hakkından feragatin resmî şekilde yapılması ve tapu kütüğüne şerh verilmesi gerekir. Belirli bir satışta önalım hakkını kullanmaktan vazgeçme, yazılı şekle tâbidir ve satıştan önce veya sonra yapılabilir.
Yapılan satış, alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildirilir.
Önalım hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her hâlde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer.
c. Kullanılması
Madde 734- Önalım hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılır.
Önalım hakkı sahibi, adına payın tesciline karar verilmeden önce, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hâkimin belirleyeceği yere nakden yatırmakla yükümlüdür.
Kiracimla bir problem yaşadim, evden çikacakmiş ama bana evi teslim etmiyecekmiş bunu ne akilla sölüyor anlamiyorum. şuan evden çikti içeride eşyasi...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku