merhaba ,
sitede msn ile ilgil sorulara baktım ama tatmin edici yanıtlar bulamadım.
Hukukcu arkadaslar yardım ederse sevinirim.
8 aydır calısmakta oldugum isyerinden 30-7-2007 tarihinde sirket ici mesai arkadaslarımızla yaptıgımız tamamen is yerindeki huzursuzluk ve is akısı ve amirlerimize hakarete dayanmadan is bilmezliklerini ve bizi yanlıs yönlendirdikleri ile ilgili yaptıgımız yazısmalarmız sebep gosterilerek is feshimimiz istediler.Bu gorusme genel md ve alt kadrolarındaki insanlarının katılımı ile genel md odasında yapıldıgı icin ve acıkca tehtid ettikleri icin ve ortamın stresi ile istifa dilekçesini imzlamaya mecbur bırakıldım.Calıstıgım ayın maasından baska birsey alamadım.
Onceki ayda 3 persone l cıkartıldı bu arkadaslarımızında benzer msn konusmaları vardı fakat bu kisiler tum yasal haklarını alarak isten cıkartılırken son 2 kisi ben ve diger arkadasım hicbir yasal hakkımızı alamadık.
isverenin msn konusmalarını kontrol etmeye hakkı var mıdır ?Bu isten cıkarılmak icin bir neden midir ?
konusmaların icerigi ne derece onemlidir?
daha once bize hicbir sozlu ve yazılı uyarı yapılmadı.
hakkımı aramak icin ne yapabilirim , nereye basvurmalıyım .
Kanaatimce iş ilişkisi dolayısıyla işverenin, bilgisayar kayıtlarını inceleme yetkisi vardır. Bilgisayarların şahsa ait olmadığından bahisle, söz konusu veriler de şirkete aittir.
Msn ve benzeri programlar haberleşmeyi sağlayan programlardır. Her kullanıcının ayrı bir hesabı ve şifresi vardır, kişiye özeldir ve iletişimi (haberleşmeyi) sağlar. Bu tarz programlarla yapılan iletişim(haberleşme) kişinin rızası olmadan izlenmekteyse veya kaydedilmekteyse kanımca TCK. 132. maddesinde düzenlenmiş olan haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu oluşur. TCK 132. maddesi şu şekildedir:
Madde 132 - (1) Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlâl eden kimse, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu gizlilik ihlâli haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşirse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(2) Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın alenen ifşa eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
(4) Kişiler arasındaki haberleşmelerin içeriğinin basın ve yayın yolu ile yayınlanması hâlinde, ceza yarı oranında artırılır.
Suçun oluşabilmesi için bilgisayarların şirket bilgisayarımı yoksa şahsi bilgisayar mı olduğunun önemli olmadığını düşünmekteyim. Yeter ki çalışanlara bilgisayarlarda yapılan her türlü yazışmanın, konuşmanın, işlemlerin denetlendiği, kaydedildiği öncesinde söylenmemiş olsun.
Somut olayda eğer bilgisayarın denetlendiği, yapılan işlemlerin vs. kaydedildiği veya izlendiği önceden söylenmediyse(bilinmemekteyse) ya da bilgisayarın denetlendiği, yapılan işlemlerin vs. kaydedildiği, izlendiği çalışanlar tarafından açıkça anlaşılamıyorsa 132. maddedeki suç oluşmuştur denilebilir.
Ceza hukuku açısından böyle bir sonuç ortaya çıktığı kanaatindeyim.
Özel Hayatın Gizliliği İşyerini kapsar mı ?
ırmak
Özerk bir kamu kurumunda çalışıyorum. İşyerinde bize tahsis edilen bilgisayarlar ile çalışıyoruz. Doğal olarak bu bilgisayarlar ile örneğin banka bilgilerimize ulaşıp işlemler yapabildiğimiz gibi gerek işyerinin domainden verilmiş mail adreslerini gerekse yahoo hotmail gibi mail adreslerimizi kullanarak mesajlaşabiliyoruz. Belkide boş zamanlarımızda chat bile yapırıyoruzdur. Bilgi işlem departmanın yöneticisi değiştikten sonra durum biraz değişti. Bir takım sitelere girişler engellendi biraz önce bahsettiğim chat programları kaldırıldı. bilgisayara herhangi bir program yükleme veya kaldırma yetkileri kısıtlandı bütün bunları normal olarak karşılanabilir. Ancak öğrendiğime göre gerek kuruluşun adresinedn gerek hotmail, yahoo gibi adreslerden kullanarak gönderdiğimi mesajlarımızın kontrol edildiği, chat görüşmelerinin kaydedildiği, işyeri telefonlarının dinlendiği hatta raporlandığını öğrendim. Aslında Bİlgi işlem sorumlusu ile bir kavgamın ardından benim yöneticime bütün gün boyunca bilgisayarda yaptıklarımı raporlamış ordan biliyorum. Sonuç olarak bu forumdaki uzman arkadaşlara özellikle makalelerinin sıklıkla okumaya çalıştığım yetkili Av. Ali Osman Özdilek arkadaşıma sormak istiyorum Özel hayatın kapsamı benim işyerindeki bilgisayarımı telefonlarımı, çekmecemi kapsar mı,
fırat bayındır
(her ne kadar özellikle av özdilek arkadaşımızdan yanıt beklemekte iseniz de, kanaatimi belirtmek istedim,) sayın ırmak, işyerinizde size tahsis edilen bilgisayar, görevinizi ifa etmeniz ve çalıştığınız kurumun işlerini yapmanız için verilmiştir. Mesai saati dahilinde bu bilgisayarda özel hayatınız ile ilgili mesajlaşmak chat yapmak, işinizle ilgisi olmayan internet sitelerinde dolaşmak işverenin sizden beklediği mesainizi işverene özgülememek ve iş akdinin bir unsuru olan işgörme borcunuzu işverene karşı gereği gibi yerine getirmemek sonucunu doğurur. (bunları işçi olduğunuz varsayımıyla yazıyorum, memur iseniz iş farklılaşır) 4857 sayılı iş k. mecliste görüşülürken meclis komisyonlarında dahi iş akdinin feshi nedenlerine verilen örneklerden biriside işyerinde uzun ve gereksiz konuşmalar yapmak olduğu belirtilmiştir. kanaatimce çekmeceleriniz hariç, telefon ve bilgisayarınızda işyerinde özel hayatınızın yeri yoktur. ceteris paribus
Msn ve benzeri programlar haberleşmeyi sağlayan programlardır. Her kullanıcının ayrı bir hesabı ve şifresi vardır, kişiye özeldir ve iletişimi (haberleşmeyi) sağlar. Bu tarz programlarla yapılan iletişim(haberleşme) kişinin rızası olmadan izlenmekteyse veya kaydedilmekteyse kanımca TCK. 132. maddesinde düzenlenmiş olan haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu oluşur.
Her ne kadar kişiye özel veriler sayılsa da, "belgelerim - ileti geçmişim" klasörlerine girildiğinde bu kayıtlar metin halinde ekrana dökülmektedir. Bu suretle, herhangi bir şifre kırılmamış, herhangi bir özel veri araç olarak kullanılmamıştır. Bilgisayardaki diğer klasörlere veyahut metin dosyalarına nasıl ulaşılabiliniyorsa, "msn chat log" tabir edilen kayıtlara da aynı kolaylıkta ulaşılmaktadır. Kanaatimce suç oluşmamaktadır, işyerine ait bilgisayarda özel veri bulunamaz.
İş akdinin haklı sebeple feshi başka özel hayatın gizliliği başka bir husustur. Ben sayın Kaan Varlıakman'a katılıyorum, eğer bilgisayardaki verilerin kaydedildiği daha önce bildirlmemişse veya durumdan anlaşılmıyorsa bu suç oluşur. İş yerinde bu tür sohbet programlarının kullanımını yasaklanabilir veya kayıt altına alındığı bildirilerek çalışanın ona göre davranması sağlanır. Bu yapılmadan sohbet içeriğini kayıt altına almak haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek olur. Sözkonusu bilgisayar işyerinde dahi olsa bu sohbet özel hayata dahildir.
İş yerinde bu tür sohbet programlarının kullanımını yasaklanabilir veya kayıt altına alındığı bildirilerek çalışanın ona göre davranması sağlanır. Bu yapılmadan sohbet içeriğini kayıt altına almak haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek olur. Sözkonusu bilgisayar işyerinde dahi olsa bu sohbet özel hayata dahildir.
Pardon, acaba bu ifadelerinizin hukuki bir dayanağı var mıdır yoksa kendi düşünceleriniz mi?
ilgili maddeyi okursanız hukuki dayanağını görürürsünüz. hukuçumusunuz bilmiyorum ama hukukta aynı olay karşısında birçok farklı yorum getirilebileceği bir gerçek. kelimenin cümle içinde kullanıldığı yer dahi bu yorum farklılıklarına sebep olmakta hukukta. son anayasa tartışmaları da bunun bir göstergesi. hukuk matematik formulleri değildir ki iki kere iki dört olsun her zaman. burada yorum farklılığı da haberleşme özgürlüğünün sınırları ve özel hayatın gizliliğinin nerede başlayıp nerde bittiğidir. doktrinde bile bu konu tam anlamıyla açıklığa kavuşturulamadığına ve değişik fikirler olduğuna göre bizimde farklı bir yorum yapma hakkımız saklıdır sanırım.
Sayın tamerce, burada konuşulan her kelimenin hukuki dayanağının olduğunu düşünüyorum. Konu sayın taylan_666'ın belirttiği gibi "sınırlar" ile ilgilidir. Yorum farklılıkları mevcuttur ve mevcut olmak zorundadır.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku