Bekir Coşkun'un dünkü köşe yazısını okurken bu soru geldi aklıma... Yazıda her ne kadar Komşuluk Hukuku bahse konu olsa da, konuyu hem Komşuluk Hukuku hem de İcra İflas Hukuku açısından ele alalım istedim.
1. Komşuluk Hukuku, hayvan haklarına aykırı mıdır?
2. Ev hayvanlarının haczi kabil midir?
*************
Mahkeme karar verdi...
KÜÇÜK Cooker'i evden atıyorlar.
İcra memurları kapıya dayandı.
"Annesi" Gülseren Uğurlu, çöktüğü koltukta, kendisini hayata bağlayan, yaşam sevinci veren dokuz yıllık arkadaşı için ağladı.
Cooker, öbür koltukta...
Upuzun, lüle lüle kulakları, iri kahverengi gözleri, ufacık bedeni ile öyle hareketsiz bakıyor. Arada bir kafasını sağa-sola yatırarak anlamaya çalışıyor konuşulanları.
Ama bu hukuku(!) anlaması olanaksız.
(.......)
İcra memurları kapının eşiğinde ayakta duruyorlar ve gerekirse Cooker'e de el koyacaklarını söylüyorlar. Hayatı boyunca güçsüz ve dilsiz canlılara yardım etmiş Gülseren Hanım, karşısında duran gücün merhametsizliği karşısında eziliyor:
"Ona ne yapacaksınız?.."
"Uyutulur..."
*
"Uyutulur..."
Bu "öldürülür" demek.
Ya evden atılacak ya da "uyutulacak"Cooker.
Bu mahkeme kararı...
Olayı izleyip Ankara ilavesinde haberleştiren arkadaşlarımız, muhabir Deniz Biliroğlu ilefotomuhabiri Oğuz Demir, icra memurlarının pazartesi gününe kadar (yarın) süre verdiklerini söylediler.
Pazartesi, ya küçük Cooker evden atılacak, ya uyutulacak.
*
Oysa 5199 sayılı Hayvan Hakları Yasası; hayvanların sahipleri tarafından asla terk edilemeyeceğini, sokağa atılamayacağını, sokaktaki evcil hayvanların ise korumaya alınacağını emrediyor.
Yargıçlar bu yasayı yok sayıyorlar.
Hukukun varlıklı ve güçlüler lehine işlediği bir ülkede bu çok da tuhaf değil.
Bu sebeplerden ben Türk hukukuna asla güvenmem.
Önemsiz gibi gözüken bu olay, aslında bize "hukukumuzu" anlatır.
Bakın yakın tarihe; şairlerini, yazarlarını, aydınlarını, fidan gibi gençlerini, hatta devlet adamlarını "atmış" ya da "uyutmuş" bir hukuktur bu hukuk.
Yineliyorum:
Bir ülkenin kültürünü, vicdanını, uygarlığını, hukukunu tanımak için; doğayla ve öbür canlılarla ilişkisine bakın...
Mesleğimi çok seviyorum,bir hukukçunun bir köşe yazısını okurken aklına takılan soruları belki hukukçu olmayan üyeleri anlayamaz ve hatta belki de saçma bulur ama hukukçu bakış açısı böyle bir şey işte.İyi ki hukukçuyum...
İİK'nın 82. maddesinde ev hayvanlarından bahsedilmemiş, dolayısıyla hukuken haczi kabil diyebiliriz. Olanı tespit ettikten sonra gelelim olması gerekene.
Olması gerekeni irdelerken,ev hayvanlarını ne olarak gördüğümüz son derece önem arz etmektedir.Eğer ev hayvanlarını mal, eşya olarak görürsek haczi mümkün olabilir diyebiliriz. (Sahibinin geçimini sağlamayacağına göre)
Ev hayvanlarını bir birey olarak algılarsak (ki evinde hayvan besleyen arkadaşlarımdan bildiğim için bence evin bir bireyidir) haczi düşünülemez.Aksi kanaat aile bireylerinin haczi anlamına gelir ki bu düşünce korkunçtur.
Hukuk sistemimizde böyle bir örneğe hiç rastlamadım, konu ile ilgili Yargıtay kararı varsa lütfen paylaşalım,ben de bulursam ekleyeceğim.
Sayın Yüksel, ben de Bekir Coşkun'un yazısını okuduğumda benzer duygu ve düşünceleri yaşadım.
Mevzuatı biraz inceleyince gerçekte her iki soruya da yanıtın HAYIR olması gerektiği görülüyor. Aksi işgüzarlık olarak değerlendirilmeli...
Yalnız yazıda bariz bir hata dikkatimi çekti. Rahmetli Pako'nun sahibi Bekir Coşkun , cinsinin ismi (Amerikan veya İngiliz) COCKER Spaniel olan köpeği COOKER olarak yazmış, eğer köpeğin değil de, cinsinin ismi ise gerçekten sıklıkla yapılan bir hatayı tekrarlamış Bekir Coşkun...
Selamlar,
Bekir Coşkun'un yazısını okuduğumda çok garip düşüncelere ve duygulara daldım. 9 yıldır beraber yaşadığı Cooker Gülseren hanım için bireydir, fakat komşuları için maldır. Komşulara göre, Cooker haczedilebilir de, uyutulabilir de, onlar için önemli değildir. Yakın zamanlarda sokaklardan köpekler toplanıp öldürülüyordu herkesin gözleri önünde, sokak köpekleri onlar için fazlalıktır, gereksizdir. Oysa bir hayvan sahibi olan insan için çocuğu gibidir. Gülseren Hanım, Cooker'ının ne uyumasına ne de sokağa atılmasına razı olmayacağı için evini taşıyacaktır, komşular da derin bir oh çekecektir.
Komşuluk hukuku hayvan haklarına aykırı değildir. Komşuluk hukuku "insan hakları" kavramının modern hukuk sistemlerine yansımasıdır.
Ev hayvanlarının haczi kabildir. Örneğin bir borç için rayici yüksek olan bir köpek haczedilebilir, sonrasında satılabilir. Bu durumda hayvan haklarına aykırı değildir. Olaya duygusal açıdan yaklaşmak mantıklı değildir. Rasyonalist düşünülmelidir.
Evet, bomba haberi veriyorum. Aslında sorunun nihai cevabı Hayvanları Koruma Kanunu 5. madde 5. fıkrada yer almaktadır.
"Ticarî amaç güdülmeden bilhassa ev ve bahçesi içerisinde bakılan ev ve süs hayvanları sahiplerinin borcundan dolayı haczedilemezler."
Sayın jilet, sanırım kanun koyucu da duygusal yaklaşmış, rasyonalist düşünerek hüküm koymamış. Bu arada komşuluk hukukunun insan hakları kavramının yansıması olduğu sonucuna nasıl vardınız? Bunu biraz açıklar mısınız? İnsan hakları, kişinin insan olmasından kaynaklanan, insanın eşit, özgür ve onurlu yaşamasını amaçlayan en temel haklardır. Komşuluk hukuku ise, insanların birlikte yaşamasından yani topluluk oluşturmasından doğan bir daldır. İnsan hakları bireyi esas alırken, komşuluk hukuku toplum içerisinde birlikte yaşayan bireyleri esas alır. Ben sizin saptamanızı tam olarak anlayamadım. Bana göre bu iki kavramın amaçları ve esasları çok farklı.
Evet, bomba haberi veriyorum. Aslında sorunun nihai cevabı Hayvanları Koruma Kanunu 5. madde 5. fıkrada yer almaktadır.
"Ticarî amaç güdülmeden bilhassa ev ve bahçesi içerisinde bakılan ev ve süs hayvanları sahiplerinin borcundan dolayı haczedilemezler."
Sayın jilet, sanırım kanun koyucu da duygusal yaklaşmış, rasyonalist düşünerek hüküm koymamış. Bu arada komşuluk hukukunun insan hakları kavramının yansıması olduğu sonucuna nasıl vardınız? Bunu biraz açıklar mısınız? İnsan hakları, kişinin insan olmasından kaynaklanan, insanın eşit, özgür ve onurlu yaşamasını amaçlayan en temel haklardır. Komşuluk hukuku ise, insanların birlikte yaşamasından yani topluluk oluşturmasından doğan bir daldır. İnsan hakları bireyi esas alırken, komşuluk hukuku toplum içerisinde birlikte yaşayan bireyleri esas alır. Ben sizin saptamanızı tam olarak anlayamadım. Bana göre bu iki kavramın amaçları ve esasları çok farklı.
Haczedilir Sayın Şahin haczedilir merak etmeyin.
İnsan hakları insanın onurlu, eşit, özgür vb. yaşamasını sağlayan haklardır. Komşuluk hukuku ise temelde insanın insan olmasından doğan hakları dolaylı olarak koruma altına alan ve bireylerin komşuluk hukukundan doğan hak ve yükümlülüklerini düzenleyen böylelikle de insanın temel haklarını da koruyan sağlamlaştıran hukuk dalıdır. Biraz daha derinlemesine düşündüğünüzde aradaki ilişkiyi görebilirsiniz.
İnsanın bile haklarını korumakta zorlandığı milyonlarca açın evsizin ve insanın insan olmasından kaynaklanan milyonlarca insanın olduğu dünyamızda hayvan hakları konusunda bu kadar duyarlı olmanız gözlerimi yaşartmadı değil. Bir insanın "insan hakkı" bir hayvanın "hayvan hakkı"ndan daima önce gelir. Aslolan insandır.
Kanunda haczedilemez dediği halde nasıl haczedeceksiniz çok merak ettim.
Gözlerinizin yaşarması konusunda, belki bu diyeceğim göz yaşı bezlerinizi daha da yaşartacak ama, ben, sizin gibi insanın yaşama hakkı ile hayvanın yaşama hakkını kıyaslamaktansa her canlının yaşam hakkının olduğunu düşünmekteyim. Emin olun ki insanın eşit, onurlu, güvenli yaşam hakkını da en az bir hayvanın yaşam hakkı kadar önemsiyorum. Sözlerinizden aksi bir kanaatte olduğum düşüncesi seziliyor.
Mevzuat açısından her iki soruya yanıtın HAYIR olduğunda mutabıkız sanırım.
Hayvan hakları ile ilgili olumsuz yorumları genelde toplumcu geçinen, aslında öyle olmayan arkadaşlar sıklıkla yaparlar. Bu memlekette bilmem kaç milyon kişi açlık, bilmem kaç milyon kişi yoksulluk sınırında hayatını idame ettirmeye çalışırken , siz bir de utanmadan kedi, köpekle uğraşıyorsunuz.
Sn. Vardar'ın vurguladığı gibi bu konu bir uygarlık seviyesi ölçütüdür. Hem ilerici geçineceksiniz hem de medeniyetten (tek dişi kalmış olanı değil) geri duracaksınız.
Bir süre önce derede biçare durumdaki ayıya edilen zulmü gördük. Yeri geldi mi, magandalık yapan insana AYI deriz. Sorarım size o tabloda gerçekte kim ayıydı?
Doğayı, bitkiyi, hayvanı sevmeyen, insanı da layıkıyla sevemez. Günümüz toplumunda gerçek mağdurların en alt basamağı onlardır. Onları koruma bilinci gelişmiş toplumlarda insan mağdur olmaz, ola ki bir şekilde mağdur olursa, o bilinçte toplumda hakkını çatır çatır alır. İnsanı "AYI" olmayacak şekilde eğitir ve bilinçlendirirseniz, insandan insana kötülük gelmez emin olun.
vatandaş emekli,maaşına maaş hsp dışındaki hesapları varsa diye haciz gönderlmiş,şahsın aracı var eş üzerine bankaya başvurmuş maaşından hgs kesilsin...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku