1996 yılında Samsun’da kurulan 288 üyeli bir kooperatif üyesiyim. O dönemde yüklenici firma, hem arsa sahipleri ile, hem de kooperatif ile noterde sözleşme yaptı. Bu sözleşmelerden arsa sahipleri ile olan sözleşmede inşaat süresi 48 ay, kooperatif ile yapılan sözleşmede ise 68 aylık sürede inşaatların bitirilmesini taahhüt etti. Ödemeler sürerken 2000 yılı sonunda üye başına 16 milyar TL ( o tarihte yaklaşık 60 bin DM tutarında para ) isteyerek anahtar teslimine genel kurulda söz verdi. Ancak daha sonra ekonomik krizi bahane ederek yaklaşık sekiz ay sonra tapu garantisi de vererek 9.980.000.000 TL ( tapu masrafı içinde olacak şekilde ) talep etti. Yılgınlık nedeniyle üyeler bunu da kabul etti. Ancak inşaatlar yine bitirilemedi. Bu defa üye başına 18 milyar TL istedi. Bunun üzerine zaten müteahhit firmanın elemanlarından oluşmuş olan kooperatif yönetimi azledildi. Yeni yönetim , daha uygun olacağını düşünerek, aynı müteahhit ile götürü usulde yeni bir sözleşme hazırladı. Bu sözleşmeye göre; üyelerin her biri 8 milyar TL ödeme yapacak, ancak bu ödemeler yapılan iş karşılığında ( belirlenen seviyelere gelindiğinde belirli miktar ödemeler yapılması öngörülerek ) dilimler halinde yüklenici firmaya ödenecekti. İşe başlanıp, belli bir süre devam edildi ve yüklenici firmaya bu sözleşme gereği 500 milyar TL üzerinde ödemeler yapıldı. Yani sözleşme fiili olarak hayata geçti. Ancak yüklenici, ilerleyen iş dilimlerinde ( başka yatırımları ve alacaklıları nedeniyle ) taahhütlerini yerine getirmeyince kooperatif ödeme yapmadı. Son yapılan sözleşmede verilen 3 aylık süre sonunda inşaatlar yine bitirilemedi. Verilen süre bittikten sonra ( tanınan 3 aylık süre dolduktan sonra ) yüklenici, noterden, son yapılan sözleşmenin geçerli olmayacağını, kooperatif ile müteahhidin daha önce noterde sözleşmesi olduğu için onu iptal eden yada tadil eden sözleşmelerinde noterde yapılması gerektiğini, bu nedenle bayındırlık birim fiyatlarına göre ( eski sözleşmede olan ) yaklaşık 1.5 trilyon alacağını bildiren ihtarname gönderdi. Ancak bu arada iki adet ihtarname gönderilip altı aylık bekleme sürecine girildi. Haziran 2003 başında, son yapılan taraflar arasında yapılan sözleşme gereği, kooperatif yüklenici firma ile ilişkisini tek taraflı feshetmeye hazırlanırken, yüklenici asliye hukuk mahkemesine açtığı, kooperatif ile yüklenici firma arasında ki ( arsa sahipleri ile kooperatif arasındaki değil !! ) arsa sahiplerine ait binaların yapımına ilişkin son sözleşmenin,noterde yapılmadığından, geçerli olmadığına dair davayı kazandı. Sonuna kadar soyulmuş biz üyelere ise yargıtay’dan gelecek yeni kararı , ayrıca gecikmeden dolayı arsa sahiplerinin açtığı ecrimisil davalarındaki trilyonluk kira bedellerine ilişkin kararları beklemek kaldı. Müteahhit ise bayındırlık fiyatlarına göre üye başına 27 milyar daha alacağı tehditlerini savuruyor.
Sonuç olarak; Onlarca hukukçuya sorarak hazırlayıp imza altına aldığımız, danıştığımız bütün hukukçuların noter şartı gerekmez dediği sözleşmenin dava sonucu asliye hukuk mahkemesinden başka türlü çıkmıştır.Bir kooperatifin çaresiz durumda ki 300 üyesi soyulup soğana çevrilmekte, çok güvenerek sığındığımız hukuk ise buna seyirci kalmaktadır.
Öğrenmek istediğim şey şu:
1) kooperatifler yüklenici firma ile noterde bir sözleşme yapmışsa, bunun değiştirilmesi ya da tadil edilmesi mutlaka yeniden noterde mi yapılmalıdır?
2) Bu durumda , yapılan sözleşme hayata geçmiş ve hatta belirlenen süre sona ermişse, bununla ilgili bir taraf yükümlülüklerini yerine getirmişse ve ödemeler yapmışsa, yaptırımlar devreye girdiğinde, taahhütlerini yerine getirmeyen bir firmanın bu sözleşmenin iptali için başvurusunda haklı ne gerekçe olabilir ?
Mahkemeler de hakimler de avukatlar da yanlış karar verebilir. Olayınızda tüm yazdıklarınızın doğru olduğunu farzederek, mahkemenin yanlış karar verdiği hususunda kuvvetli belirtiler var.
Sözleşmelerin Noter'de yapılmış olması sıhhat şartı değil isbat şartıdır. Yani Noterde yapılan sözleşmenin tarihi, tarafları ve imzaları konusu tartışılmaz. Sizin sözleşmenizde bu konularda itiraz yok ise Noterde yapılan bir sözleşmeden farkı yoktur. Belirttiğiniz gibi sonradan yapılan tadil sözleşmesi geçerlidir. Hele yeni sözleşmenin edimleri uygulandı ise artık bunda şüphe yoktur.
Bu çerçevede Yargıtay'ın yerinde olmayan mahkeme kararını bozacağını ümit ediyorum. Yanlız takip edin.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku