Ücret, işçinin çalışmasının karşılığıdır. İş Kanunu'nun 32. maddesinde ücret, "Bir kimseye, bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutar" olarak tanımlanmıştır. Diğer bir ifadeyle ücret, "İşçinin emeğinin ve çalışmasının karşılığı olup, işveren veya üçüncü kişiler tarafından işçiye ödenen para" olarak ifade edilebilecektir. İşyerlerinde işlerin düzenli bir şekilde yürüyebilmesi için birtakım kurallar konulmaktadır. Bu kurallara uyulmaması halinde de disiplin cezaları öngörülmektedir. Bu disiplin cezaları ihtar, iş akdinin feshi vs. gibi disiplin cezaları olabileceği gibi para cezaları şeklinde de uygulanabilecektir.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 38. maddesi ücret kesme cezası başlığıyla işçinin yaptığı suça karşılık kendisine verilebilecek para cezası özel hükümlere bağlanmıştır. İş sözleşmesi/toplu iş sözleşmesinde gösterilen sebepler dışında ücret kesimi cezası mümkün değildir. İşçiye para cezası verilebilmesi için, iş sözleşmesi/toplu iş sözleşmesi veya iç yönetmeliklerle, söz konusu davranışın objektif olarak belirlenmesi, hangi davranışın neticesinde ne miktarda para cezasının söz konusu olacağının bilinmesi gereklidir. 4857 sayılı İş Kanunu yapılacak kesintilerin bir ayda iki gündelikten veya parça başına yahut yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin iki günlük kazancından fazla olamayacağı hüküm altına alınmıştır. Şüphesiz uygulanacak para cezasının miktarı, işçinin iki gündeliğini aşabilecektir, ancak 1 ay içinde yapılabilecek kesinti miktarı, işçinin 2 gündeliğini aşamayacaktır. İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintiler, işçiye gerekçeleriyle derhal bildirilmelidir. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 38. maddesi gereğince, disiplin suçları nedeniyle işçi ücretlerinden kesilen ceza paralarının 24.04.2001 tarihinden itibaren TC Ziraat Bankası Ankara Merkez Şubesi nezdindeki 30401/276505 no'lu hesaba yatırılması gerekmektedir. (www.calisma.gov.tr). Burada toplanan ceza paraları, işçilerin;
ayrıca:
4857 Sayılı İş Kanununa Göre Uygulanacak Para Cezaları (01.01.2007'den İtibaren)
Kanun Md. Ceza Md. Cezayı Gerektiren Fiil Ceza Miktarı (YTL)
3 98 İşyeri bildirim yükümlülüğüne aykırı davranış (Çalıştırılan her işçi için) 83
5 99/A İşçilere eşit davranma ilkesine uyulmayan her işçi için 83
7 99/A Geçici iş ilişkisi hükümlerine aykırı davranılan her işçi için 83
8 99/B Çalışma koşullarına ilişkin belge verilmeyen her işçi için 83
14 99/B Çağrı üzerine çalışma usulüne ilişkin hükümlere uyulmayan her işçi için 83
28 99/C Çalışma belgesi verilmeyen veya belgesine yanlış bilgi yazılan her işçi için 83
29 100 Toplu işten çıkarma hükümlerine aykırı davranılarak işten çıkarılan her bir işçi için 336
30 101 Çalıştırılmayan her özürlü ve çalıştırılmayan her ay için 1.266
30 101 Çalıştırılmayan her eski hükümlü ve çalıştırılmayan her ay için 1.266
32 102/A Ücret ile kanundan ve TİS'den veya iş sözleşmesinden doğan ücretin kasten ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde her işçi ve her ay için 167
39 102/A Asgari ücret ödenmeyen veya eksik ödenen her işçi ve her ay için 167
37 102/B Ücret hesap pusulası düzenlememek 336 38 102/B Yasaya aykırı olarak ücret kesme cezası vermek 336
Bir iş güvenliği uzmanı olarak söylüyorum, çalışan, iş yerini tehlikeye düşürecek uygun olmayan bir yerde sigara içtiklerinde tazminatsız olarak iş akdi fesh edilebilmektedir. Nitekim bu konuda Yargıtay kararı bulunmaktadır. Selamlar.
Bence isabetli bir karar degil.bir is yerinde sigara icilmesi is akdinin feshi birde haklı feshi olması bence sasırtıcı ve bir o kadar da agır bir yaptırım...
Her olay için hukuki sonuçlar ayrı değerlendirilmelidir.
Düşünelim:
Patlayıcı madde üreten bir fabrikada çalışıyorsunuz. Aslında buna benzer işyerlerinde tel örgü içerisinde sigara içmek ve hatta içeriye çakmak veya kibrit sokmak bile yasaktır. İşveren işe alırken sigara içmeyenlere öncelik verir. Diyelim ki işveren gerekli tedbirleri bir alanda almış ve burayı sigara içme alanı olarak belirlemiş. Siz de açıkça duyurulmuş bu alanın dışında sigara içmeye kalkmışsınız. Ben işverenin yerinde olsam sizi 25. maddeye bağlı olarak tazminatsız işten çıkarmak bir yana, üstüne bir de döverdim.
Öte yandan; bir damacana su dolum tesisinde çalışıyorsunuz ve işveren yönetim hakkını kullanarak bu tesiste iş güvenliği amaçlı olmasa bile hijyenik sebeplerle sigara içilmesini yasaklamış ve bunu da iş sözleşmesi ile kayıt altına almış. Ama işçi belirlenen alanın dışında sigara içmiş. Bu durumda İş Kanunu 18. maddeye göre tazminat ödenerek fesih hakkı kullanılabilir.
Bir diğerinde; metal işkolunda çalışan bir işveren, tamamen sağlık sebepleri ile belli alanlarda sigara içmeyi yasaklamış.İşçi buna rağmen sigara içmiş ve tesbit edilmiş, bu durumda ihtar veya ücret kesme cezası verilebilir.
Bu nedenle soru açık değil, yorum yapmak da mümkün değil.
Bence isabetli bir karar degil.bir is yerinde sigara icilmesi is akdinin feshi birde haklı feshi olması bence sasırtıcı ve bir o kadar da agır bir yaptırım...
İskenderun'da 2001 yılında çok sevdiğim bir müvekkilime ait filtre fabrikası bir sigara yüzünden yerle bir olmuştu. Hala aynı kanıda mısınız?
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku