Sevgili büyüklerim...Bir abi olarak bir abla olarak ya bir insan olarak lütfen bana mantıklı bir açıklama yapın.
Ben 1998 yılında 20 yaşındayken bir yanlış yaptım ve kavga ettim hepimiz kavga ettik nede olsa kan doğrudan beyne gidiyor ama yaptığım şey iyi bişey değil.Kendimi savunmuyorum haklı durumdan haksız duruma düştüm zaten mağdur sanığım.Evet kavga ettim ve bıçakla yaralama yaptım 45 gün yatıp çıktıktan sonra 2000 yılında ceza aldım 4 yıl 5 ay 10 gün ve afdan yararlandım.Sonra hayat devam etti üniversiteyi kazandım bitirdim,öğretmenlik hakkını kazandım ve bakanlık atamamı durdurdu olay bu...Şimdi sormak istiyorum
1.Ben çok yol kattetdim.3 üniversite bile kazandım,neden okudum.ben kötü bir insansam devlet buna neden izin verdi.
2.Bari izin verdi neden memur yapmıyor.
3.Ben hakem,antrenör,öğretmen,memur olamıyorum.Ben bed eğt hazırlık kursu çalıştırdım yüzlerce öğrencim oldu,özel okuldada çalışabiliyorum,ülkem adına müsabakalara katılabiliyorum.Bunları yapabiliyorken diğerlerini neden yapamıyorum.Acaba devlet benimi cezalandırıyor yoksa kendinimi cezalandırıyor.beni kazanacağına kaybetmesi daha mı iyi olur.yani yarın obür gün vatanına sevdalı bir kişi mi iş görür yoksa aylak aylak gezen bir kişi mi.
4.Bana 15 ay askerlik yaptıracaklarmış kanunlar ölemiş.Ben üniversiteyi boşuna mı okudum.
5.En önemlside şu..Bazı şeyler mantıksız geliyor bana.Ben çok yol katetdim ve yıllaca kimseye zarar vermedim.Topluma kazandırmak denen bir olay yok mu...SAYGILAR
Sevili bedenci yasin buyuk oldugu icin gonul rahatligiyla abi diyebilirm.Malesef siz memur olamassiniz.Cunku 1 yildan fazla hapis cezasi alanlar memur olamiyorur.Insan bir hata yapmis olabilir devleti elestirmek ne haddime hele hele bunun kararini veren yuce hukukculamizi asla elestirmiyorum ama bazende bana sacma geliyor mutlaka ki biz onlar gibi olayi idrak edemiyoruz.Vardir bir bildikleri ancak bari devlete karsi islenen suclar teror yuz kizartici suclar sadece bunlar engel olsa memurluga.Bence kaybden tek sen degilsin bu devlette sizi kaybediyor.Saglicakla kalin
maalesef memur olamazsınız. 4 kusur yıllık bir ceza pek basit kavgaya benzemiyor. muhtemelen kasten adam yaralama gibi bir suçtan ceza almışsınız. ne yazık ki devlet makamlarında görev almanız mümkün değil.
''Ben çok yol kattetdim.3 üniversite bile kazandım,neden okudum.ben kötü bir insansam devlet buna neden izin verdi.''
Devlet,kötü insanın(sizin deyiminizle) okumasına engel olmuyor çünkü bu hak anayasal güvence altında.Devlet sadece hakkında mahkumiyet hükmü bulunan kimseninin,kamu kurumlarında görev almasını engelliyor.Bunun için inanın makul sebepleri var.
Konu Av.Selin Çam tarafından (18-10-2007 Saat 09:26:41 ) de değiştirilmiştir.
Re: Sabıkalıyım, memur olamayacak mıyım?/önemli bir not
AŞAĞIDAKİ YAZIYI 26.10.2007 tarihli www.memurlar.net adresinde buldum.sanırım içinde bulunduğumuz durumu çözüme kavuşturabilir.
1.Konuyla ilgili birinci soruyu ''bedenci44 ''yani beden eğitimi mezunu arkadas sormuştu.
ikinci soruyuda ben soracağım ve sanırım aşağıdaki açıklama bir çok konuyu aydınlatıyor.Bu durumda aşağıdaki açıklamayı okursanız süresiz memuriyetten men diye bir durumun söz konusu olmadığı sonucu ortaya çıkmıyormu.Değerli hukukçu arkadaşların katkılarını bekliyoruz.
2.Soru şu:
FİRAR yoluyla ordudan ayrılan ve firar suçundan dolayı 10 ay hapis cezası alıp re'sen emekli edilen bir SUBAY YA DA ASTSUBAY aşağıdaki son bilgilerden sonra ne yapmalı?Tekrar DEVLET MEMURU OLABİLİRMİ?Değerli hukukçuların katkılarını bekliyoruz.
Rüşvet alan yeniden memur olabilir mi? Veyahut da 6 aydan fazla hapis cezası alan bir memur yeniden memur olabilir mi? 657 sayılı Kanunun 48. maddesine göre rüşvet alan veya 6 aydan fazla hapis cezası alan kişiler memur olamamakta, bu suçu işleyen veya 6 aydan fazla hapis cezası alanların ise memurlukla ilişkisi kesilmemektedir. Adli Sicil Kanununda 2006 yılında yapılan bir değişiklikle, belirli süreler sonrasında, bu kişilerin yeniden memur olabilmesine imkan sağlanmıştır.
26 Ekim 2007 16:25
657 sayılı Kanunun 48. maddesinin A/5 bendinde yer alan hüküm şu şekildedir:
"(Değişik: 10/1/1991 - 3697/1 md.) Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere,ağır hapis veyahut 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak."
Belirtilen bu şuçlardan birisi dolaysıyla ceza alan kişiler memur olamamaktadır.
Ancak, bu sınırlama ilanihaye değildir. Konuya ilişkin olarak 5352 sayılı Adli Sicil Kanununda, 2006 yılında, düzenleme yapılmıştır. Bu düzenlemenin gerekçesi, Kanunun plan ve bütçe komisyounundaki görüşmeleri sırasında şu şekilde ifade edilmiştir.
"Madde 34- Maddeyle, 5352 sayılı Kanuna 13/A maddesi eklenmiştir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesindeki düzenlemeye göre, belli bir suçtan mahkumiyete bağlı süresiz hak yoksunluğundan söz edilemez. İşlediği suç dolayısıyla toplumda kişiye karşı duyulan güven sarsıldığı için suçlu kişi, özellikle güven ilişkisinin varlığını gerekli kılan belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmaktadır. Ancak, bu hak yoksunlukları süresiz değildir. Cezalandırılmakla güdülen asıl amaç, işlediği suçtan dolayı kişinin etkin pişmanlık duymasını sağlayıp tekrar topluma kazandırılması olduğuna göre, 53 üncü maddede suça bağlı hak yoksunluklarının da belli bir süreyle sınırlandırılması yönünde düzenleme yapılmıştır. Türk Ceza Kanununda, belli bir suçu işlemekten dolayı cezaya mahkûmiyetin sonucu olarak ömür boyu devam edecek bir hak yoksunluğu söz konusu olmadığı için, yasaklanmış hakların geri verilmesi müessesesine ilişkin düzenleme yapılmamıştır.
Ancak, 5352 sayılı Adlî Sicil Kanununun Geçici 2 nci maddesinde, diğer kanunlardaki kasıtlı bir suçtan dolayı belirli süreyle hapis cezasına veya belli suçlardan dolayı bir cezaya mahkum olan kişilerin, belli hakları kullanmaktan süresiz olarak yoksun bırakılmasına ilişkin hükümleri saklı tutulmuştur. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu dışındaki çeşitli kanunlardaki süresiz hak yoksunluğu doğuran bu hükümlere rağmen, yasaklanmış hakların geri verilmesi yolunun kapalı tutulması, uygulamada ciddi sorunlara yol açacaktır. Bu sorunların çözümüne yönelik olarak, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu dışındaki çeşitli kanunlardaki kasıtlı bir suçtan dolayı belirli süreyle hapis cezasına veya belli suçlardan dolayı bir cezaya mahkum olan kişilerin süresiz olarak kullanmaktan yasaklandıkları hakları tekrar kullanabilmelerine imkân tanıyan bir düzenleme yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur."
5560 sayılı Kanun ile 5352 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinden sonra gelmek üzere eklenen 13/A maddesi şu şekildedir:
“Yasaklanmış hakların geri verilmesi
MADDE 13/A- (1) 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunların belli bir suçtan dolayı veya belli bir cezaya mahkûmiyete bağladığı hak yoksunluklarının giderilebilmesi için, yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna gidilebilir. Bunun için; Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinin beşinci ve altıncı fıkraları saklı kalmak kaydıyla,
a) Mahkûm olunan cezanın infazının tamamlandığı tarihten itibaren üç yıllık bir sürenin geçmiş olması,
b) Kişinin bu süre zarfında yeni bir suç işlememiş olması ve hayatını iyi halli olarak sürdürdüğü hususunda mahkemede bir kanaat oluşması,
gerekir.
(2) Mahkûm olunan cezanın infazına genel af veya etkin pişmanlık dışında başka bir hukukî nedenle son verilmiş olması halinde, yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna gidilebilmesi için, hükmün kesinleştiği tarihten itibaren beş yıl geçmesi gerekir. Ancak, bu süre kişinin mahkûm olduğu hapis cezasına üç yıl eklenmek suretiyle bulunacak süreden az olamaz.
(3) Yasaklanmış hakların geri verilmesi için, hükümlünün veya vekilinin talebi üzerine, hükmü veren mahkemenin veya hükümlünün ikametgâhının bulunduğu yerdeki aynı derecedeki mahkemenin karar vermesi gerekir.
(4) Mahkeme bu husustaki kararını, dosya üzerinde inceleme yaparak ya da Cumhuriyet savcısını ve hükümlüyü dinlemek suretiyle verebilir.
(5) Yasaklanmış hakların geri verilmesi talebi üzerine mahkemenin verdiği karara karşı, hükümle ilgili olarak Ceza Muhakemesi Kanununda öngörülen kanun yoluna başvurulabilir.
(6) Yasaklanmış hakların geri verilmesine ilişkin karar, kesinleşmesi halinde, adlî sicil arşivine kaydedilir.
(7) Yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna başvurulması nedeniyle oluşan bütün masraflar hükümlü tarafından karşılanır.”
AÇIKLAMA
657 sayılı Kanunun 48/A-5 bendinde yer alan suçları işleyen veya belirtilen süreler ile hapis cezası alan kişilerin yeniden memur olabilmesi 13/A belirtilen sürelerdeki durumların gerçekleşmesi halinde mümkündür. Kamu kurum ve kuruluşları yöneticilerinin 5560 sayılı Kanuna göre işlem tesis etmesi gerekmektedir.
__________________
Konu libertysea tarafından (31-10-2007 Saat 20:11:01 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: imla düzenlemesi
arkadaşım yasaklanmış haklarını geri alırsan öğretmenlikte yaparsın askerliğinide kısa dnem yada subay olarak yaparsın yeni çıkan kanunda artık öyle adli sicil kanunu madde 13\a
anlamıyorum nasıl makul bir sebep olabiliyor bunu acıkalarmısınız ben makul bir sebep bulamıyorum ve ayrıca artık adli sicil kanunuda değişti ve yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluyla bu sorunda çözülmüş oldu...
Memur olup sıradan bir yurttaş olacağına, dünyanın dört bucağını takip eden bir iş adamı olacaksın...Fena mı... Kendini mutsuzluğa hapsetmesen iyi edersin...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku