Herkese merhaba,
Ben hukuk fakültesi 2. sınıf öğrencisiyim ve borçlar hukuku dersinin konusuyla ilgili bir sorum olacak. Hocamız derste "Eger bir ürün aldıysanız ve bunu satan kişi size bu ürünün kullanım şekline göre zarar verebilecek yönleri olduğunu açıklamadıysa, siz de bu ürünü kullanıp zarar görmüşseniz, bu satıcıyı sizi uyarmadığı için dava edebilirsiniz" demişti ve ben de " Kullanma kılavuzunu okumadıysa yine de dava edebilir miyiz?" demiştim ama hocamız bunu sınavda soracağını ve yanıtını tartışıp bulmamızı istedi. Bu konuda bilgi verebilir misiniz?
Saygılarımla
Ayıplı malın kanuni tanımı:'' Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya da reklam ve ilanlarında yer alan veya satıcı tarafından bildirilen veya standardında veya teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar, ayıplı mal olarak kabul edilir''şeklindedir.
Tüketicinin korunması hakkındaki kanunun amaçlarından biri de,bilgi edinme hakkı olarak ifade edilen,mal ve hizmeti satın alırken doğru karar vermeye yardımcı olacak bilgilerin verilmesidir ancak tanımda yer alan 'veya' bağlacı,kullanım kılavuzunun varlığı halinde satıcının tekrar mala ilşkin bilgilendirmesine gerek olmadığı sonucuna vardırıyor.
Sayın student of law,
Sayın c_selin'in verdiği cevap bana göre de doğru.Akılma bir de tüketicinin okuma yazma bilmemesi ihtimali geldi.Bu durumda tüketici,satıcının yanlış veya erksik bilgilendirmesinden dolayı oluşan zarardan satıcının sorumlu tutulmasını isteyebilir diye düşünüyorum.
Saygılrımla...
sorunuz Culpa In Contrahendo; “akdin kurulması sırasındaki kusur'' dan doğan sorumluluk ile ilgili .Kullanma kılavuzunuda zara doğurabileceğinin söylenmesi kanatimce sorumluluğunu ortadan kaldırmaz haksız şart olarak değerlendirilebilir
Bu yanıta katılmıyorum.
Çünkü satıcının aslında üründe var olmayan ama sizin tercih nedeniniz olan bir özelliği var gibi göstermesi veya anlatmasını nasıl izah edeceğiz? Veya bağlacı kullanım klavuzu varsa,bu kullanma klavuzu satıcının bu klavuzda yer almayan özellikler ile ilgili bilgilerinin getirdiği yanılmayı geçersiz kılmaz. Diyelim ki satıcı size bir televizyonu pıp (Resim içinde resim) özelliği var diyerek sattı. Ürün eve geldiğinde kullanma klavuzunda pıp olmadığını gördünüz. Şikayet ettiğinizde Mahkeme size kullanma klavuzunu okumalıydınız mı diyecektir? Aynı örneği ürünün zarar verebilecek bir başka özelliği içinde çoğaltabilirsiniz. Sonuç aynı olur. Diyelim satıcı düşük elektrik tüketir dedi. Siz klavuzda ürünün elektrik tüketiminin yasal tanımlardan fazla olduğunu gördünüz.
Hayatın olağan akışı içinde kullanma klavuzu ürünün ambalajının içindedir ve siz bu klavuzu ancak satın aldıktan sonra ve kullanmadan önce okuma şansına sahip olursunuz. Kısaca satıcı size farklı bilgi verirse, kullanma klavuzunda tersi yazıyor olsa bile bu yasaya göre sorumluluk doğurur.
Saygılarımla.
Konu mkocagul tarafından (05-10-2007 Saat 15:35:42 ) de değiştirilmiştir.
Sonuç olarak, eger alıcı okuma biliyorsa, kullanma kılavuzunu okumamadan dogan bir zarar sonucunda satıcının bir sorumluluğu yok.
Peki,
1.Alıcının okuma yazma bilmemesi durumunda ve satıcı bunu bilmediği için ürünün özelliklerini kabaca anlatıp ürünü satarsa, ürünü kullanmada doğan zarardan kim sorumlu?
2.Diyelim ki ürünün kullanma kılavuzunda ürünün kullanım şekline göre zarar verici özellikleri yazmıyor, satıcı da bunu söylemedi, bu durumda ürünün firması mı, satıcı mı sorumlu?
Satıcı yanlış bilgi verirse kullanma klavuzunda tersi yazması halinde bile SATICI sorumludur.
4077 sayılı yasaya göre, ithalatçı,imalatçı,satıcı yani ürün zincirindeki herkes müştereken sorumludur.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku