Efendim, benim iş yerimde yaşadığım olaylar ile ilgili olarak bazı görüşlerinize ihtiyacım var.Çünkü ben aynı iş yerinde idarecilikte yapmaktayım.Alanın uzmanları olarak en doğru şeyin sizlerden rehberlik istemek olacağına inanıyorum.
1.İşyerimiz devlet dairesi ve özel hizmet alımı yapıyoruz.Özel hizmet alımdan çalışan sayımız 117 kişidir.
2.İhale süreleri ve ihalelere karşı yapılan şikayetler dolayısıyla çalışan ssk lı işçilerimiz zaman zaman mağdur olmaktadır.Örneğin 2007 yılının ilk 5 ayında açık ihale yapılamadığı için hep birer aylık uzatmalar ile ihaller yapılmış ve her seferinde işçiler giriş çıkış yapmıştır.
3.İşin yüklenicisi olan firma da iki (2) ay kendi üzerinden iki (2) aydan başka firması üzerinden işi almıştır.Mayıs ayında yapılan açık ihale de ise işi başka bir firma almıştır.
4.Çalışanlar aynı kişiler olmak ile beraber her seferinde farklı işverenler tarafından çalışmış gözükmektedir.Bu çalışan ssk lı işçilerimizin yasal haklarında bir kayba yol açar mı?Yoksa aynı işyerin de çalışmalarından dolayı hak kaybı yaşanmaz mı?
5.Yeni atanan kuruluş müdürümüz bazı işçileri keyfi olarak işten çıkartmakta
akabinde "verilen görevi yerine getirmekte gerekli özeni göstermemiştir" diyerek üç (3) tutanak düzenlemektedir.Bu uygulama ne kadar yasaldır?
6.Bildiğim kadarıyla ssk lı işçilere ihbar süresi verilmelidir.İş yeri aynı olmasına rağmen sık sık firma değişikliği olmasından dolayı en uzun çalışan işçi dört (4) ay çalışmış gözükmektedir.Daha önce aynı iş yerinde ki çalışmaları ihbar ve kıdem tazminatı doğurur mu? Yoksa hiç sayılmaz mı?
7.Sözlü olarak işten çıkartım diyip işe gelmeyen işçinin ardından işe gelmedi diyerek de hakkında tutanak tutarak yapılan uygulama hukuksal dayanak teşkil edermi?
8.İşyerimiz de işçilere yıllık izinler verilmektedir.Ancak firma ile kuruluş arasında imzalanan hizmet işleri sözleşmesine istinaden firma izinli veye raporlu olan işçinin yerine bir başka işçi çalıştırmak zorundadır.ancak bu yüklenici firmanın çalışmalarına ters olduğu için izin verse bile çalışmış gibi imza attırmaktadır.Yeni firma olduğu için çalışanlar bir yılını doldurmadan izin hakları olamaz mı?
Yukarıda ki konular ile ilgili olarak bana yol gösterir kaynak belirtir ve rehber olursanız inanın 117 çalışana iyilik yapmış olacaksınız.Şimdiden teşekkürler.