Haftalık olarak yapılan 45 saat'in üzerindeki fazla çalışmalar ücret olarak değil izin olarak bize geri dönüyor işveren tarafından. Lakin gerek iş yoğunluğu gereksede diğer sebepler ile fazla çalışmadan kaynaklı izinleri kullanmakta sıkıntı çekiyorum. Sürekli de bu izinler katlana katalana birikiyor. İşveren tarafına bir kaç kez durumu sözlü iletmeme rağmen yeterli çözüm üretilemedi. Benim bu çalışmaların ücretini talep etme gibi bir durumum olabilir mi? Hakkımı yasal yollardan nasıl arayabilirim?
İş Kanunu 41. maddesinin sorunuzla ilgili bölümü aşağıdadır.
"Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir. İşçi hak ettiği serbest zamanı altı ay zarfında, çalışma süreleri içinde ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır."
İş sözleşmenizle veya daha sonra yazılı muvaffakat vererek fazla çalışma karşılığı serbest zaman kullanmak işçinin istek ve muvaffakati ile mümkündür.
Hakettiğiniz serbest zamanı 6 ay içinde kullandırılmaz ise iş sözleşmenizi haklı nedenle feshedebilirsiniz. Bu yola başvurmadan önce yazılı olarak durumu işvereninize iletmeniz serbest zamanı kullandırmasını veya fazla çalışma ücretinizi ödemesini ihtar etmeniz , bu gerçekleşmezse fesih yoluna başvurmanız yerinde olacaktır.
"fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.
Harun Bey öncelikle teşekkürler alakanızdan dolayı.
Yanlız yukarıda alıntı yaptığım noktayı anlayamadım. Biraz açmanız mümkün mü?
Ayrıca buna ek olarak Pazar günkü ve resmi tatillerdeki çalışmalarda izin hakkı bire bir'mi? Bir'e iki olması gerekmez mi?
İş Kanunu'nda fazla çalışma % 50, ulusal bayram ve genel tatillerde çalışma % 100 zamlı olarak ödenmektedir. Serbest zaman da bu oranlar dikkate alınarak verilmiştir. Ancaak iş sözleşmeniz veya varsa Toplu İş Sözleşmesi ile artırılmış haklar varsa, bu haklar serbest zaman için de geçerlidir.
Pazar günleri veya 6 gün çalışmayı takip eden kesintisiz 24 saat, yani hafta tatilinde çalışma, İş Kanunu'nda ücretlendirilmemiş, "Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir." denilmiştir. Hafta tatilinde çalışma haftalık 45 saati aşan çalışma olarak görülmekte ve % 50 zamlı olarak ücretlendirilmektedir. (Yargıtay'ın % 100 yönünde tek bir kararı var, bu karar uygulamaları değiştirecek güçte değildir.)
Ulusal bayram ve genel tatillerde çalışma durumunda serbest zamanın da 1 saate 2 saat olarak verilmesi gerekir.
Fazla çalışma karşılığında aldığınız oran %75 ise bu sürelerde uzarmı bunu hangi yönetmelik veya kanun ile iş verene bildirebiliriz? Bu durum karşılığı olarak 1 saat 45 dk serbest zaman hak etmiş olmazmıyız.?
Çalıştığım iş itibari ile bolca fazla mesai yapıyorum. Normal şartlarda bu çalışmanın ay içerisinde izin olarak kullanmam gerekiyor. Ama gel gör ki gerek iş yoğunluğu gereksede zaman kısıtlığı sebebi ile ancak belirli bir kısmını kullanabiliyorum. Zaman içerisinde ancak 3-4 ay'da bir (o da kavga dövüş ile :mahcup: ) ücretini alabiliyorum. Mesailer biriktikçe birikiyor ve bu durumda bazen gerçekten de can sıkıcı olabiliyor.
Sormak istediğim;
1) Mesaiye kalmasam işveren bana yaptırım uygulayabilir mi?
2) İş kanununda ücreti mi alabileceğime dair bir yasal hakkım var mı?
İş kanunundan alınmıştır.
...
"- Ücret ile ilgili hükümlere aykırılık
MADDE 102. - Bu Kanunun;
a) (Değişik: 17/4/2008-5754/85 md.) 32 nci maddesinde belirtilen ücret ile işçinin bu Kanundan veya toplu iş sözleşmesinden veya iş sözleşmesinden doğan ücret ödemelerini süresi içinde kasden ödemeyen veya eksik ödeyen, 39 uncu maddesinde belirtilen komisyonun belirlediği asgari ücreti işçiye ödemeyen veya noksan ödeyen, ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakını zorunlu tutulduğu halde özel olarak açılan banka hesabına ödemeyen işveren, işveren vekili ve üçüncü kişiye bu durumda olan her işçi ve her ay için yüz Yeni Türk Lirası idari para cezası,
b) 37 nci maddesine aykırı olarak ücrete ilişkin hesap pusulası düzenlemeyen veya işçi ücretlerinden 38 inci maddeye aykırı olarak ücret kesme cezası veren veya yaptığı ücret kesintisinin sebebini ve hesabını bildirmeyen 52 nci maddedeki belgeyi vermeyen işveren veya işveren vekiline ikiyüz milyon lira para cezası,
c) 41 inci maddesinde belirtilen fazla çalışmalara ilişkin ücreti ödemeyen, işçiye hak ettiği serbest zamanı altı ay zarfında kullandırmayan, fazla saatlerde yapılacak çalışmalar için işçinin onayını almayan işveren veya işveren vekiline, bu durumda olan her işçi için yüz milyon lira para cezası,
5,5 seneden beri 3 arkadaş 3 vardiya olmak üzere haftada 56 saat asgari ücret ile çalışmaktayız, fazla mesai ücretleri, resmi ve dini bayramlar resmi...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku