Değerli arkadaşlar size açmış olduğum dava dilekçemi gönderiyorum.Dava dilekçem uygunmudur, parasal haklarım alabilirmiyim alırsam nekadar zaman da 2002-2003 yılları arasında işe başlatılmadiğım süreçte geçen 7 aylık ücretim 500x7=3500 YTL yi yazal faiziyle yaklaşık nekadar olarak alırım.ve bu parayı yaklaşık olarak nasıl hesap edebilirim. hepinize şimdiden teşşekkür ederim.





NÖBETÇİ İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA


ANKARA

DAVACI :

DAVALI :

KONU avalı idarenin 16.10.2006 gün ve 28464 sayılı işleminin iptali ile bu işlem nedeniyle mahrum kaldığım parasal hakların evvelce verilen yargı kararı doğrultusunda yasal faizi ile birlikte ödenmesine karar verilmesine ilişkin istemimizin sunulmasıdır.


AÇIKLAMALAR :

I- Davaya dayanak teşkil eden maddi vakıalar aşağıda özetle sunulmuştur.

• 2002 yılında ÖSYM’ce düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) katıldım ve sınavdan 92.987 puan alarak Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne yerleştirildim.(EK 1)

• 18.10.2002tarihinde davalı İdareye göreve başlamak üzere başvurdum. Davalı İdare 24.10.2002 tarihli yazı ile, başvurumu gerekli öğrenim koşulunu taşımadığım gerekçesi ile reddetti.


• Bu işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Ankara 4. İdare Mahkemesin 2002/1619 esasına kayıtlı davayı açtım. Ankara 4. İdare Mahkemesinin kararı ile yürütmenin durdurulmasına karar verildi.

• Yargı kararı doğrultusunda 29/05/2003 tarihinde göreve başlatıldım.

• Ankara 4. İdare Mahkemesinin 09.10.2003 tarih ve E:2002/1619, K:2003/1282 sayılı kararı ile işlemin iptaline karar verildi. (EK 2) Davalı DSİ Genel Müdürlüğü tarafından karar temyiz edildi ve temyiz istemi Danıştay 12.Dairenin 27.06.2006 gün ve E:2004/546, K: 2006/2653 sayılı kararı ile reddedildi.(EK 3)

• Kararın kesinleşmesi üzerine çalıştırılmadığım dönemde mahrum kaldığım özlük ve parasal haklarımın iadesi istemiyle idareye 29/09/2006 tarihinde başvurdum. Bu başvurum davalı idarenin 18/10/2006 tarih ve 28464 sayılı yazısı ile (EK 4) reddedilmesi üzerine huzurlarınızdaki davayı açma mecburiyetimiz hasıl olmuştur.


II- Aşağıda sunulan nedenlerle, yasal dayanaktan yoksun bulunan davanın reddine ve evvelki yargı kararı doğrultusunda mahrum kaldığım parasal haklarımın yasal faizi ile birlikte iadesine karar verilmesi gerekmektedir.

Şöyle ki;

Bir iptal davasında verilmiş bulunan yürütmenin durdurulması kararlarının, henüz ortada iptal kararı bulunmadığı halde, iptali istenen işlemi ve ona bağlı işlemleri durduran ve geriye yürüyen sonuçlar doğuran, başka bir anlatımla, işlemin tesis edildiği tarihten önceki hukuki durumun geçerliğini sağlayan kararlardan olduğu ve bu özellikleri nedeniyle iptal kararı ile aynı nitelikte olan kararlardan bulunduğu idari yargının yerleşik içtihatlarındandır.

Öte yandan, görevli yargı merciince verilen iptal kararı, iptal edilen kararın alındığı tarihe kadar geriye yürür. Başka bir deyişle, iptal edilmiş bulunan bir idari karar, iptal kararı üzerine hiç alınmamış sayılır ve alındığı tarihten itibaren hükümsüz hale gelir. Dolayısıyla, iptal edilen kararın iptalden önceki ve sonraki geçerliliği ortadan kalkmış olur. Anayasa’nın 138. maddesinin 4. fıkrasına göre, iptal kararı bir mahkeme kararı olup, Devletin tüm organları gibi yürütme ve idareyi de bağlar. Benzer bir hüküm 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 28. maddesinin 1. fıkrasında da yer almaktadır. Buna göre, İdare iptal kararının gerekleri doğrultusunda işlem ya da işlemler tesis ederek, iptal edilen idari kararın doğurduğu tüm etki ve sonuçları ortadan kaldırmak zorundadır. Bir başka anlatımla, iptal edilen işlemin yapıldığı tarihe kadar geri gidilerek, O İŞLEM TESİS EDİLMEMİŞ OLSA İDİ NASIL BİR HUKUKİ DURUM OLUŞACAKTI İSE O DURUMUN İADE EDİLMESİ ZORUNLUDUR.

2002 yılında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavını kazanmama rağmen, davalı idare tarafından öğrenim koşulunu taşımadığım gerekçesiyle atamam yapılmamıştır. Bu işlemde tarafıma atfı kabil hiçbir kusur da mevcut değildir. Bu işlem yargı kararı ile iptal edildiğinden idarenin iptal edilen işlemin etki ve sonuçlarını ortadan kaldırması İdare açısından bir zorunluluktur. Kaldı ki; DEVLET MEMURLARINA ÖDENEN ÜCRET BİR ÇALIŞMANIN DEĞİL VE FAKAT BİR KADRONUN KARŞILIĞIDIR. Davalı İdare tamamen kendi kusuru ile benim bu kadroyu işgal etmemi önlemiş ve mağduriyetime sebebiyet vermiştir. Bu veçhile ile, göreve başlatılmadığım dönemdeki maaşımın ödenmesi talebiyle yaptığım başvurumun reddedilmesine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Nitekim örneği Ek’te sunulan yargı kararlarında da bu husus açıkça vurgulanmıştır. (EK 5)

SONUÇ : Yukarıda arz ve izah edilen nedenler ile Sayın Hey’etiniz tarafından re’sen saptanacak sair durumlar karşısında, dava konusu işlemin iptali ile bu işlem nedeniyle mahrum kaldığım parasal hakların evvelce verilen yargı kararı doğrultusunda yasal faizi ile birlikte ödenmesine karar verilmesini arz ve talep ederim.

Saygılarımla,

Davacı



Eki : 1 Dosya Belge
1 Adet Yargı Kararı