İyi günler,
Ben hayatımı denizden kazanıyorum.Deniz çalışma koşulları gereği 4,6 veya 10 aylık sureli kontrat imzalayarak gemilerde çalışıyoruz.Ben görevim gereği 6 aylık kontrat imzalıyorum.Konrat baslangıcı gemiye çıktığımız gun baslıyor ve sigortamız o gunden itibaren yatırılmaya baslıyor.Kontrat suresi bitiminde izin dilekçesi yazarak gemiden ayrılıyoruz.Bazen sahsi sebeplerden veya beklenmeyen nedenlerden dolayı 6 aydan once izin dilekçesi (sebebini belirterek ve uygun görülen limanda izne ayrılmak istiyorum gereğini arz ederim) yazarak gemiden ayrıla biliyoruz.Gemiden ayrıldığımız gun sigortamız kapatılıyor maasımız kesılıyor kısacası işten çıkışımız veriliyor.Artık yoğunluğa ve ihtiyaca göre 2-3 ay izin yapıyoruz.İzin süresi içinde sigortamız ödenmiyor,6 ay hizmete karşın 1 ay izin parası alıyoruz. Tekrar aynı/farklı şirkete işe başladığımızda yeniden kontart imzalayarak işe başlıyoruz.Denizcilik bu sürec böyle devam ediyor
Yaklaşık 4 seneden beri aynı şirketle çalışıyorum ,bu 4 sene içinde 21 ay birfiil şirket gemilerinde hizmetim var.Şimdi çalıştığım şirket gemileri azaldığı için baska şirketle çelışmaya başlıyacağım.Şirketimden sözlü olarak kıdem tazminatı talebinde bulundum,bu konu hakkında kendilerine bugune kadar talep oladığını,ancak emekli olunduğunda talep edileceğini sözlü olarak bildirdiler.verilen 1 aylık izin parasının bu nedenle verildiğini söylediler.eğerki bu konu hakkında verilmiş hukum kanun varsa kendilerine ulaştırmam halinde ,inceleyecekleri uygun bulurlarsa kıdem tazminatı vereceklerini bildirdiler.
Benim başka şirketlerde çalışan arkadaşlarımın bu tazminatı aldıkları duydum.çalıştığım şirketinde bana yukardaki cevabı vermesinin nedeni gemilerinin azalması nedeniyle çok fazla personelin tazminat talebinde bulunmasından korkmaları benim onlara kotu ornek olacağım dusuncesidir.
Konuyu mahkemeye gödürmeden tatlılıkla çözmek istiyorum.Benim bu forumdaki arkadaslar kadar yeterli hukuk bilgim yokk ..şirketin talep ettiği yargı kararını ve/veya kanunu bulmam zor.Avukat ardaşlarımızın tavsiyelerine ihtiyacım var...
Şimdiden ilgi ve alakanız için teşşekkurler