Merhabalar,

2004 yılından 06.2007 yılına kadar özel bir şirkette çalıştım. 01.03.2007 yılında iş yerime, özel nedenlerden iş yerinden ayrılacağımı (sözlü) genel müdüre söylediğimde yerime birini buluncaya kadar kalmamı söyledi. Genel müdürün samimiyetine güvenerek ve şirketin zor durumda kalmaması için temmuz ayına kadar şirkette çalıştım. Haziran ayının ilk haftasında yerime yeni birini buldular ve ona hem işlerin öğretilmesi ve hem de işe alışması amacıyla genel müdür 20 gün kadar daha kalmamı istedi ve bende kabul ettim. 22.06.2007 tarihinde genel müdürle konuşarak (mesai saati bitmiş olduğundan) işten ayrıldım. Aynı gün şirket araçlarından bir tanesi kaza yapmış ve bu araçla ilgili olarak sigortanın yaptırılmasına ilişkin bildirim, yeni arkadaşın ihmali yüzünden yapılmadığından şirket suçlamayı bana yapmaktadır.

Genel müdürle konuştuğumda daha önce benden kalmamı isteyen insanın suçlamaları ve tehditleriyle karşılaştım.

İş yeri, 4857 sayılı iş kanunun 8 maddesinde belirtilen çalıştığım süre boyunca benle bir sözleşme yapmadı ve Madde 37 de belirtilen hesap pusulasını hiç bir şekilde bana vermedi. Bakanlık tarafından endişeleri olduğundan ücretleri elden ödeyerek imza attırıyorlardı. Bu nedenle de SSK primim 3 yıl boyunca asgari ücret üzerinden gözüküyor.

Benim istifa dilekçemi 23 tarihli olarak kabul ettiler. Sebebi ise kazadan doğan hasarı bana ödetebilmek için.

Ayrıca daha önce şirketten maaşımdan kesilmek şartıyla avans talep etmiştim ve karşılığında da senet imzalamıştım. Borcumu bitirmeme karşın bu kaza nedeniyle senedimi alamıyorum.

Konuyla ilgili olarak, kazadan önce yerime yeni geçen insanın isminin ve yapması gereken yasal sorumlulukların yer aldığı, şirket avukatı tarafından yayınlanan (imzasız) ve bana mail yoluyla gönderilen bir belge var. Ayrıca muhasebeden imzasız bana ödenen ve üzerinde açıklaması olmayan kesintilerin yapıldığı bir çıktı var.

Sizlere sormak istediğim bu tehditkâr tavırlı genel müdür, bana bu zararın ödetilmesine ilişkin ya da art niyeti ile ilgili olarak nasıl bir dava açabilir. Açması durumunda ne yapmalıyım?

İçeride borcunu bitirmiş olduğum halde bana geri verilmeyen senedi nasıl geri alabilirim?

Göstereceğiniz ilgi ve yardımlardan dolayı şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla