İmar Planında Yol Olan Yerdeki Ağaçların Zilyet Hakkı?
Merhaba Sayın Hukukçular
Benim, işin içinden çıkamadığım daha doğrusu kimsenin net bir karar veremediği bir sorunum var. şöyle ki;
Bulunduğum yerde imar planında 15 m. genişliğinde yol olan fakat şu anda küçük tali bir yol var. Bu yolun kenarındaki kavak ağaçları (plana göre yolun ortasında kalıyor) geçen elektrik tellerine dokunuyor. Geçenlerde sürtünmeden dolayı bir kablonun izolasyonunu sıyırmış. Tedaş a telefon ettim gelip tamir ettiler. Sonuç olarak bu kavak ağaçlarının kesilmesi şart görünüyor. Bu bahsettiğim yolun kenarındaki arsa sahibi, kendi arsası dışındaki bu kavak ağaçlarının kendi malı olduğunu iddia etmekte kimseye kestirtmemektedir. Keseni mahkemeye vereceğini duyurmaktadır. belediyeye gittim fen işleri Md. ile görüştüm. Net cevap veremedi.
Yola terk işlemi yapıldıktan sonra terk edilen yerdeki ağaçlar kime aittir? Bu cevabı tam olarak verebilen bir yetkli çıkmadı. Bunun dışında zilyet hakkı diye birşey varmış. Kendi arsası dışında bile olsa ağaçlar üzerinde hak sahibi olunabiliyormuş.
Bu kısa olarak yazdığım konu ile bilgisi olan siz değerli hukukçuların görüşlerine ihtiyacım var.
Hepinize saygılar sunuyorum.
Sezai Adıgüzel
Re: İmar Planinda Yol Olan Yerdekİ AĞaÇlarin Zİlyet Hakki?
Sayın Hukukçular
Yukarıda kısaca özetlediğim konu ile hangi yasaya bakmak gerekir? En azından hangi yasayı ilgilendirdiğini bilirsem o yasa üzerinde yoğunlaşabilirim.
Saygılarımla
Sezai Adıgüzel
Sayın sezai-1,
Yukarıda vermiş olduğum linklerden biri ama hangisi bende bilemiyorum. Ağırlıklı olarak sanırım "Belediye Kanunu"nundan baydalanabilirsiniz.
Re: İmar Planinda Yol Olan Yerdekİ AĞaÇlarin Zİlyet Hakki?
Merhabalar..
Belediye sınırlarında yol kenarındaki ağaçlar belediyeye aittir.Ben işin kanuni tarafından ziyade uygulamada yaptıklarımızı belirtmek isterim.. işin hukuki kısmını hukukçular daha iyi bilir..
Bu konu bizzat benim uygulama alanıma giriyor ancak işin ne kadar hukuki olduğunu bilemiyorum.. Benim bulunduğum ilçede de belediyenin mücavir alanının içinde yol kenarlarında ağaçlar var.. Evlerine zarar veren ağaç olduğu takdirde vatandaşlar belediyeye gidip kesim izni istediklerine dair dilekçe veriyorlar.. Belediye de bize gönderiyor.. Biz de kesilmesinde sakınca olup olmadığına dair inceleme yapıyoruz. Aslında Belediye sorumluluğu bize atıyor diyebiliriz.. Biz de gidip ağaçların kesilmesinde sakınca olup olmadığını inceleyip sakınca vardır ya da yoktur diyoruz. Gerektiği takdirde ağaçların fotoğraflarını çektiriyoruz.. Yani eve gerçekten zarar verdiğini delillendirmiş oluyoruz bir bakıma.. ..Sizin anlattığınız durum bizdeki uygulamanın tam tersi ve hukuktan ziyade sosyal problem sanırım.. Belediye isterse ağaçları kesebilir. Ama vatandaşın tepkisini çekmekten korktuğu için kesmekten vazgeçebilir.Umarım yanlış bilgi vermemişimdir..iyi günler dilerim..
Re: İmar Planinda Yol Olan Yerdekİ AĞaÇlarin Zİlyet Hakki?
sezai-1 rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Hukukçular
Yukarıda kısaca özetlediğim konu ile hangi yasaya bakmak gerekir? En azından hangi yasayı ilgilendirdiğini bilirsem o yasa üzerinde yoğunlaşabilirim.
Saygılarımla
Sezai Adıgüzel
Ayrıca ek bilgi olarak şunu söylemek isterim .Bu konuyla ilgi 6831 sayılı Orman Kanunundan ve ''Orman Sayılmayan Yerlerdeki Ağaç ve Ağaççıklardan sahiplerinin Faydalanma Şekil ve Esasları Hakkında Yönetmelik'' ten faydalanabilirsiniz.
Re: İmar Planinda Yol Olan Yerdekİ AĞaÇlarin Zİlyet Hakki?
Madde 718.- Arazi üzerindeki mülkiyet, kullanılmasında yarar olduğu ölçüde, üstündeki hava ve altındaki arz katmanlarını kapsar.
Bu mülkiyetin kapsamına, yasal sınırlamalar saklı kalmak üzere yapılar, BİTKİLER ve kaynaklar da girer.
MADDE 740.- Komşunun arazisine taşarak zarar veren dal ve kökler, onun istemi üzerine uygun bir süre içinde kaldırılmazsa, komşu bu dal ve kökleri kesip kendi mülkiyetine geçirebilir.
Ekilmiş veya üzerine yapı yapılmış arazisine dalların taşmasına katlanan komşu, bu dallarda yetişen meyvaları toplama hakkına sahip olur.
Re: İmar Planinda Yol Olan Yerdekİ AĞaÇlarin Zİlyet Hakki?
Sayın gülümse ve av_alper
Herikinize de çok teşekkür ederim.
Sayın gülümse mesleğinizin belediye park ve bahçeler müdürlüğünde olduğunu düşünüyorum. Çünkü konuya bu kadar vakıf olan hiçkimseye ne belediyede ne de tedaş ta rastlamadım. Dediğiniz gibi herkes topu birbirine atmaya çalışıyor. Bu işin sorumlusu ve takipçisi Tedaş olması gerekirken (sonuçta kendi hava hatları) hiç oralı değiller.
Sayın av_alper sizin de vermiş olduğunuz kanun maddeleri çok açıklayıcı idi. Yalnız Yazdığım gibi ağaçlar benim arsama tecavüz etmiyor. Komşunun arsasının dışında bulunan, zilliyetinin kendisinde olduğunu iddia eden vatandaşın ağaçları tellere sürtüyor. Ve bu tellerden ben elektrik alıyorum. Bu şartlarda ben her an elektriksiz kalabilirim. Bu ağaçların zilliyeti konusunda bana yardımcı olabileceğiniz yasa ve maddeleri bildirirseniz çok mutlu olacağım.
Saygılarımla
Sezai Adıgüzel
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku