Cem Uzan'ın "mazot 1 YTL olacak" vaadine CHP ve MHP de katıldı. Aslında keşke olsa, özellikle çiftçi kesimi için önemli bir destek olurdu. Çünkü çiftçinin acil ve önemli desteğe ihtiyacı var. Ama gerçekleşme ihtimalini ve ülke gerçeklerini düşününce bunun gerçekleşmesi mümkün olmayan boş bir vaad olduğu aklıma geliyor.
İnşallah gerçekleşir de biz de o zaman arabamızı dizele çeviririz.
Prof. Dr. İlber Ortaylı, partilerin bu görüşleri için "bu vaade tavuklar bile güler" diyor. Ama kimsenin gülebileceğini hiç sanmıyorum bile, şahsen ben gülemiyorum. Sadece insanların yüzünde acı bir gülümseme belirebilir, belki! Madem ÖSS'nin çözüm yolları vardı, neden şimdi? Ne diyeceklerini şaşırmışlar.
Genç Parti lideri Uzan’ın ‘Mazot 1 YTL’ söylemi epey prim yaptı.
Başlangıçta, bu söyleme bıyık altından gülenler bile, artık ucuz mazot vermekten bahsediyor.
Köy kahvelerinde (ucuz) mazot hesapları (tartışmaları) epey kızıştı.
Henüz kaynağı konusunda tatmin edici bir açıklama gelmese de, umuda yatırım yapan Türk halkı, buna oldukça inanmış görünüyor.
Bunun sandığa ne kadar yansıyacağını kestirmek şimdilik zor, ama anlaşılan o ki, seçim hesaplarını epey etkileyecek.
Muhalefetin bu vaadine, iktidar boş bir hayal olarak bakıyor ve 1 YTL’lik mazotun mümkün olamayacağını iddia ediyor.
Peki, ‘1 YTL mazot’ hayal mi?
Bana göre değil.
Bazı rakamları alt alta koyduğumuzda, eminim siz de buna inanacaksınız.
???
AB ülkelerinde çiftçiler, kendi arazilerinde kanola, aspir gibi biyodizel üretiminde kullanılan bitkileri ekerler ve kendilerine ait küçük tesislerde biyodizel üreterek, enerji ihtiyaçlarını karşılarlar. Bunun için de vergi ödemezler.
Türkiye’de ise, her türlü enerjiden vergi alma politikası uygulandığı için, çiftçi kendi arazisinde üretim yaptığı bitkiden biyodizel üretip kendisi kullansa bile, vergi ödemek zorundadır. ( Nitekim üretim de yapamaz… )
Yani bizde devlet çiftçisine der ki, ‘Sen benim vereceğim pahalı mazotu kullanmak zorundasın. Bunun dışarıdan gelmesi ( benim cari açığımı arttırması ) önemli değil, benim vergi almam önemli. Kendin üretsen bile, senden alacağım vergiyle, zaten normal mazot fiyatına gelecek. O halde üretme…’
İşte bu basiretsiz yaklaşım nedeni ile, Türkiye biyodizelde bir türlü mesafe alamadı ve akaryakıtta dışa bağımlılık günden güne artıyor.
Yunalı Pangalos, biyodizeli 70 YKR’a mal ederken, Edirne’li Hasan Ağa, 2.15 YTL’ye mazot kullanıyor. Ondan sonra da, taban fiyat ne olursa olsun, yetmiyor.
???
İktidara talip olanlar, tarımda çiftçinin elini rahatlatmak ve rekabet gücünü arttırmak istiyorsa, mutlaka biyodizelle ilgili çalışmalar yapmalı.
Yapılacak olan belli.
Çiftçilere kendi kullanacakları biyodizeli üretecek tesisler için teşvik ve kredi verilecek. (Bir tesisin bugün maliyeti yaklaşık 50 000 YTL.) Ve bu üretimden vergi alınmayacak.Biyodizel bitkisi olan kanola ve aspir teşvik edilecek ve desteklenecek.
Çiftçilere bununla ilgili eğitim verilecek.
Biyodizel politikası orta vadeli.
???
Kısa vadede netice alınacak olansa, kaçak akaryakıtın önlenerek bir fon oluşturulması. (Türk çiftçisine ucuz mazot fonu)
Türk çiftçisi, litresini 2.150 YTL den, yılda 2.5 milyon ton mazot kullanıyor. (Yılda 400 milyon YTL civarında mazot desteği alıyor, ancak bu destek meseleyi çözmüyor.)
Peki kaçak akaryakıtta durum ne?
1990 yılından beri, Türkiye’de araç sayısı 4 kat arttı, ancak tüketilen resmi akaryakıt miktarında bir değişiklik olmadı. Buradan anlaşılıyor ki, akaryakıt kaçakçılığı her yıl katlanarak artıyor.
Son 2.5 yılda, vergileri ile birlikte, 40 milyar dolarlık (52 milyar YTL) akaryakıt kaçakçılığının olduğu biliniyor. (Bunu bizzat sayın Başbakan ifade etti.)
Bu da yılda 10 milyon ton akaryakıta tekabül ediyor.
Yani, Türkiye’ye yılda, tüm çiftçilerin kullandığı akaryakıtın 4 katı kadar akaryakıt, yasa dışı yollardan giriyor.
Bu korkunç bir tablo.
Peki istense ve kararlı bir şekilde üzerine gidilse bu önlenemez mi? İddia ediyorum, 3 ayda yarıya iner. 6 ayda da biter…
Karadeniz’den örnek vereyim.
Geçen yıl Karadeniz üzerinden, milyonlarca YTL’lik kaçak akaryakıt girdi ülkemize.
Mekanizma şöyle çalışıyor:
Petrol tankerleri boğazları geçerek Karadeniz’e ulaşıyor.
Belli bölgelerde kıyıya 40 mil açıkta demirliyorlar.
Atık su boşaltma bahanesiyle kıyıdan römorkörler çağırılıyor.
Ve denizin ortasında su yerine akaryakıt ikmali yapılıyor.
Römorkörler kıyıya geliyorlar ve yine belli bölgelerde bekleyen tankerlere hortumlarla akaryakıtı boşaltıyor.
Buradan satış noktalarına ulaştırılıyor.
Geçen yıl, Karadeniz bölgesinde kamu kurumlarından tam 33 tanesi, ihale ile bu kaçak akaryakıtı satın aldı.
Peki benim tüm detaylarına kadar bildiğim bu mekanizmayı ilgili ve yetkili olanlar bilmiyor mu?
Elbette biliyorlar.
Hatta daha da fazlasını biliyorlar!
Mersin’deki mekanizmayı, Habur Kapısındaki düzeni de çok iyi biliyorlar.
Neden önlen(e)miyor o halde? Bunun cevabını da siz verin…
İşte bu ahlaksız rant döngüsü kırılır ve bir süre için çiftçilere fon oluşturulursa, Türk Tarımı rahatlar.
Aksi takdirde;
Dünyanın en pahalı pirincini,
Dünyanın en pahalı buğdayını,
Dünyanın en pahalı sütünü,
Dünyanın en pahalı etini,
tüketmeye devam ederiz…
Peki nereye kadar?
İşte onu kestiremiyorum.
O halde meydanlardaki siyasetçiler, polemikleri bırakmalı, gerçekçi siyaset yapmalı, sorunları ve çözüm önerilerini iyi ortaya koymalı, vaatlerinin kaynaklarını anlaşılır bir dille izah etmeli.
Hürriyet'te Şükrü Kızılot Hoca'nın da bu konuda hesaba kitaba dayalı bir yazısı çıkmıştı. O da Cem Uzan'ın önerisine olumlu bakmamakla birlikte CHP ve MHP'nin bu konudaki görüşlerinin daha uygulanabilir olduğunu belirtiyordu.
Turhan Çömez'in yazısında ise mevcut sistemle bunun mümkün olmadığı, dolaylı bazı sorunların çöümüne bağlı olarak mümkün olacağı belirtiliyor. Ama değinilen sorunlar öyle kolay çözülecek sorunlar olmadığından, şu aşamada sanırım mümkün değil. Daha uzun süre de mümkün olmayacak gibi.
Ama gerçekten çiftçi için çok önemli bir sorun ve vaadlerdeki gibi olursa çiftçiye önemli bir destek olacaktır.
Yarışana değil, yarıştırana bakmak lazım. Eee Halkçılık da bir yere kadar...
Mine G. Kırıkkanat donla denize girenleri eleştirdi diye bir faşistliği kalmadıydı. Oysa kadıncağız halkı değil, halkın kötü alışkanlıklarını eleştirmişti, bunu bile anlayamadık.
Bir sevgili arkadaşım Başbakan söylemine kapılıp hala bir partinin seçkinciliğinden dem vurur, yahu adamlar Halkevlerini, Köy Enstitüleri'ni kurmuş herkes seçkin olsun diye... Ne oldu sonra?!!
Bugün artık asli misyonu imam-hatip yetiştirmek olan İHL'leri konuşmuyoruz, düz lisede bodrumda ne yapıldığını , doğru olup olmadığını tartışır hale geldik. Ben bunu bilir bunu söylerim: "Hepimiz hakediyoruz şu yaşananları"
Dünyanın en pahalı mazotu bizde. Mazotun yüzde 65'i vergiye gidiyor. Bu, açıkça halktan haraç almaktır. Millet aç, bu gidiş de gidiş değil.'' duy artık sesimizi sayın başkan.ben günde 80 kilometre yol gidiyorum.aracım kilometrede 300 Kr yakıyo.buda 300X80=24 LiraX30=720 LİRA.720%65=468 Lira.yani benden ayda 468 lira fazladan haraç alıyosun.8 seneden beri bu işi yapıyorum.yani bana 468X12 =5616 TlX8=44928TL YAZIYLA KIRKDÖRT BİN DOKUZYÜZ YİRMİ SEKİZ TL BORCUN VAR .Ben hakkımı helal etmiyorum.Mademki şu an sen başdasın bu durumu biran evvel düzelt hakı olanın hakkını ver.seçimdede oyumu vermeyi düşünmüyorum.
Dünyanın en pahalı mazotu bizde. Mazotun yüzde 65'i vergiye gidiyor. Bu, açıkça halktan haraç almaktır. Millet aç, bu gidiş de gidiş değil.'' duy artık sesimizi sayın başkan.ben günde 80 kilometre yol gidiyorum.aracım kilometrede 300 Kr yakıyo.buda 300X80=24 LiraX30=720 LİRA.720%65=468 Lira.yani benden ayda 468 lira fazladan haraç alıyosun.8 seneden beri bu işi yapıyorum.yani bana 468X12 =5616 TlX8=44928TL YAZIYLA KIRKDÖRT BİN DOKUZYÜZ YİRMİ SEKİZ TL BORCUN VAR .Ben hakkımı helal etmiyorum.Mademki şu an sen başdasın bu durumu biran evvel düzelt hakı olanın hakkını ver.seçimdede oyumu vermeyi düşünmüyorum.
Hay allah, olmadı şimdi.
Oyumu size vermeyi düşünüyorum bu sefer deseydiniz bir güzellik yapılabilirdi belki.
Bi kaç gün önce az gelişmiş bir ülkede benzine %80 zam yapıldı diye halk ayaklandı. Litresi 60 sentten 120 sente çıkmıştı galiba devlet başkanı direnişi görünce geri adım atıp zammı geri aldı. Bizde Litresi 3-4 dolar civarında zam üstüne zam gelir gıkı çıkmaz milletin. Bi kaç arabada "bu arabada dünyanın en pahalı yakıtı kullanlıyor" gibisinden yazılar gördüm sadece. Biz az gelişmiş bir ülke değiliz anladığım kadarıyla. Biz de yola çıkıp emniyet güçlerine genellikle hainler saldırır ortalığı savaş alanına çevirir. Bu ülkede yüzlerce belki binlerce sivil toplum kuruluşu var ama hiç biri sivil toplumla ilgilenmiyor hepsi kamuflaj giymiş gemisini yürütüyor işte.
2.5 senedir süren boşanma davamızı ayrı bir gerekçe ile 2 ay önce açtık. geçen hafta duruşma vardı. şimdiye kadar hiç bir duruşmaya gelmedi kendisi....
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku