UYAP, elektronik imza alt yapısına uygun olarak geliştirilmiştir. Elektronik imzanın kullanılmasıyla UYAP’ın etkinliği, verimi ve hızı artacak, elektronik ortamda yapılan işlemlerin tekrar fiziki ortamda yapılmasına gerek kalmayacaktır

ELEKTRONİK İMZA HAKKINDA DUYURU

Bilindiği gibi UYAP, elektronik imza alt yapısına uygun olarak geliştirilmiştir. Elektronik imzanın kullanılmasıyla UYAP’ın etkinliği, verimi ve hızı artacak, elektronik ortamda yapılan işlemlerin tekrar fiziki ortamda yapılmasına gerek kalmayacak, personel, emek, kırtasiye ve posta gibi giderlerden tasarruf sağlanması için önemli bir adım atılmış olacaktır.

Başkanlığımız ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) arasında 28.03.2007 tarihinde "Nitelikli Elektronik Sertifika Temini Sözleşmesi" imzalanmıştır. Bu sözleşme çerçevesinde adı geçen Kurum, tüm hâkim, Cumhuriyet savcısı ve diğer adli personel için güvenli e-imza sertifikası üreterek ilgililere teslimini sağlayacaktır. Sertifikalar ve diğer gerekli yazılım ve donanım sağlandıktan sonra e-imza kullanımı başlayacaktır.

Bahsi geçen sözleşme kapsamında Hâkim ve C. Savcıları ile diğer Adalet Bakanlığı personelinin ve tüm yargı birimleri personelinin elektronik imzalarının temini süreci Bakanlığımızca takip edilip yönetilmektedir. Ancak elektronik imzaların temini süreci Bakanlığımız yazılarının gereğinin istenildiği gibi yerine getirilmemesi, süreçle ilgili olarak bilgi eksikliği bulunması gibi nedenlerle oldukça yavaş işlemekte ve gereksiz iş gücü ve zaman kaybına yol açmaktadır. Bu nedenle elektronik imza prosedürü çerçevesinde dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda açıklanmıştır:

1-Bakanlığımızca belirlenen yargı birimlerimizden istenen T.C. Kimlik No., Ad, Soyad ve kurumsal e-posta bilgilerini içerir listelerin exel ortamında doldurulup, yine elektronik ortamda bidb.proje@adalet.gov.tr adresine gönderilmesi gerekmektedir. Exel listesinin çıktısının alınıp tarayıcıdan geçirildikten sonra belirtilen e-posta adresine gönderilmesi amaca hizmet etmemektedir. Zira bu listenin tekrar exel’de elektronik ortama geçirilmesi zarureti doğmaktadır. Bu da iş gücü ve zaman kaybına yol açmaktadır. Bu itibarla liste doldurulduktan sonra öncelikle çıktısı alınmadan belirtilen e-posta adresine gönderilmeli ve daha sonra çıktısı alınıp faksla Bakanlığımıza iletilmelidir.

2-Elektronik imza sertifikası için zorunlu olmadıkça tek tek başvuru yapmaktan kaçınılmalıdır. Bakanlığımız tarafından liste istenen birimlerin tüm UYAP kullanıcılarını işledikleri bir tane exel listesini Bakanlığımıza göndermesi sürecin daha kolay yönetilmesini sağlayacaktır.

3-Listeler, bilgilerin doğru olup olmadığı titizlikle kontrol edilip, doğruluğundan emin olunduktan sonra Bakanlığımıza gönderilmelidir. Ayrıca listelerde UYAP’ta kullanıcı ve imza yetkisi bulunmayan mübaşir ve odacı gibi kişilere yer verilmemelidir. Yanlış bilgilerin düzeltilmesi gereksiz yazışmalara, emek ve zaman kaybına yol açmaktadır. Listelerdeki bilgilerin doğruluğundan ilgili makamlar sorumludur.

4-Bakanlığımızca yukarıda belirtilen listelerin UEKAE’ye gönderilmesi üzerine UEKAE tarafından MERNİS aracılığıyla kimlik bilgileri doğrulanan personele aşağıdaki şekilde bir e-posta gönderilmektedir


Kaynak : www.adalet.gov.tr