Van 3.Ağır Ceza Mahkemesi Yargıtay'ın astsubaylar askeri mahkemede yargılansın kararına uymadı
Yargıda Şemdinli krizi
Van 3.Ağır Ceza Mahkemesi Yargıtay'ın astsubaylar askeri mahkemede yargılansın kararına uymadı.
Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nde eski PKK hükümlüsü Seferi Yılmaz’a ait Umut Kitapevi’nin bombalanmasıyla ilgili davada 2 astubay ve 1 PKK itirafçısına verilen hapis kararının Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi tarafından bozulmasından sonra, dosya bugün Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde ele alındı.
Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 14.30'da başlayan duruşmaya 39 yıl 10 ay 27'şer gün hapis cezasına çarptırılan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz Van Askeri Cezaevi'nden, aynı cezaya çarptırılan PKK itirafçısı Veysal Ateş de Bitlis Cezaevi'nden getirildi. Duruşmaya bombalanan kitabevinin sahili Seferi Yılmaz da katıldı.
Mahkeme, Yargıtay'ın ‘eksik soruşturma’ gerekçesiyle verdiği bozma kararına uydu. Ancak dosyayı Askeri Mahkeme'ye göndermeyip soruşturmayı yürütme kararı aldı. Duruşma 11 Temmuz gününe ertelendi.
Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 'Eksik soruşturma' ve 'Sanıkların tutukluluk hallerinin devamı' şeklinde alınan karara Şemdinli sanıklarının avukatlarının yaptığı itirazı reddetti.
Hakkâri'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005 tarihinde Seferi Yılmaz'a ait Umut Kitapevi'nin bombalanması olayına karıştıkları gerekçesiyle tutuklanan başçavuşlar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş'in yargılandığı davanın Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 13 Haziran'da görülen duruşmasında mahkemenin aldığı karara, sanık avukatları itirazda bulundu.
Sanık avukatlarının, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin görev konusunda bir karar vermesi gerektiği, aksi halde yaptığı işlemlerin hiçbir hükmünün olmadığı ve son verilen kararın hukuksal değerinin olmadığı yönünde yaptıkları itiraz 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul görmedi. Sanık avukatları, Yargıtay'ın vermiş olduğu karara ve yasalara rağmen ilk alınan kararın infaza dönüştürülmek istendiğini ve 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin de yapmış olduğu incelemede görev ve usul işlemleriyle ilgili 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yol gösterici mahiyette hukuki telkinler yaptığını savunuyor.
Sanık avukatlarından Yurdakan Yıldız, 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin oy çokluğuyla bu davayı hukuk dışı sürdürmeye devam ettiğini iddia ederek, "Türk milleti adına karar veren bazı hâkimlerin bu prensipten ayrılıp, kendi adlarına karar verdiği kanaatindeyim ki bu durumun da insan haklarına ve tabi hâkim ilkesine aykırılık teşkil ettiği ortadadır. 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin en kısa sürede Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve Yargıtay'ın vermiş olduğu karara uyarak, bu davayı kişiselleştirmemesini umut ediyorum" dedi.
Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi, yerel mahkemenin, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma kararına uyma ya da direnme kararı vermediğini, bu kararın her zaman alınabilecek olması nedeniyle dosyanın askıda kaldığını açıkladı.
Sanık avukatlarının itiraz taleplerinin reddine karar veren 4. Ağır Ceza Mahkemesi, "3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararında eylemli direnme ya da eylemli uyma söz konusu değildir. Yani itiraz edilecek bir karar mevcut değildir. Böyle bir karar olduğunu düşünsek dahi bu karar, itiraz edilebilecek bir karar değildir. Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından (kabul ve uygulamaya göre) yapılan bozma, yerel mahkeme uygulamasının hatalı görülen yönüne uyarı, öğreti ve yol gösterme amacıyla değinmekten ibaret olduğundan direnmeye veya ısrara konu olmaz. Yargılama hukukumuzda eleştiriye uymak diye bir müessese yoktur. Yargıtay'ın mahkeme kararında belirtilen bozma ilamlarının göreve ilişkin olması ve tek bozma gerekçesinin görevsizlik olması, diğer belirtilen eksikliklerin eleştiri, uyarı, öğreti ve yol gösterme niteliğinde olması sebebiyle hukuksal değeri olmayan, hiçbir sonuç doğurmayan karar niteliğinde olduğundan ve bu karar neticesinde alınan kararların da tutuklama dışında itirazı kabil kararlar niteliğinde olmaması nedeniyle bu yöndeki itirazların reddine karar vermek gerekmiştir" şeklinde bir açıklama yaptı.
4. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların tutukluluk halinin devamı konusunda üzerlerine atılı suçların niteliği, kanunda öngörülen cezalarının alt ve üst sınırları ile delil durumunu göz önüne alarak, itirazın reddini kararlaştırdı.
Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Şemdinli davası sanıklarının, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ve üye hakimlerinin reddine yönelik talebini kabul etmedi
Alınan bilgiye göre, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005'te Umut Kitabevi'nin bombalanması olayına karıştıkları gerekçesiyle tutuklu bulunan astsubaylar Ali Kaya ile Özcan İldeniz ve terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş'in, davanın yürütüldüğü Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ile üye hakimlerinin reddine yönelik talebi, Van 4. Ağır Ceza Mahkemesince reddedildi...Devamı>>>
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Adli yargı yaz kararnamesini yayınladı
Kararname ile bin 499 hakim ve savcının görev yeri değişti. Şemdinli davasının görüldüğü Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İlhan Kaya, Bakırköy Hakimliğine, aynı davada Mahkeme Üyesi olarak görev yapan Yusuf Kara da Denizli Hakimliğine atandı.
İlhan Kaya'nın yerine Boyabat Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Zekeriya Erdoğan atandı.
ULUSOY'U SORUŞTURAN SAVCI TERFİ ETTİ
Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy hakkında dava açan Ankara Cumhuriyet savcısı Ayhan Şan, terfi ettirilerek Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekili oldu.
'Şemdinli Davası'na bakan hakimlerin tayini yargıya müdahaledir'
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nun, Şemdinli davasına bakan Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İlhan Kaya, mahkeme üyesi Muharrem Ballı ile 'yargılama sırasında vicdanen tarafsız olamayacağı gerekçesiyle' davadan çekilen üye Ferhat Erbaş'ın görev yerini değiştirmesi adalet mekanizmasına müdahale olarak yorumlandı.
Türk Hukuk Enstitüsü Akdeniz Bölge Başkanı Avukat İsmail Arısoy, normal şartlarda Adalet Bakanlığı'nda bir mahkemenin tüm üyelerine yönelik bu tür yer değiştirmelerin yaşanmayacağını belirterek, "Yapılan operasyon kamuoyuna mal olmuş bir davayı sivil yargıdan alıp askerî yargıya vermeye yönelik operasyondur. Böylesi önemli bir davaya bakan hakim ve savcı, görevden kendisi çekilmezse davaya bakmaya devam ederler. Bu olay, yargıya dışarıdan müdahaledir." dedi.
Toplumda saygın kuruluşların başında gelen adalet mekanizmasında çok sayıda yasal düzenleme yapıldığını anlatan Arısoy, "Kanunlardaki değişiklikleri yeterli görmeyenler, adalet mekanizmasını müdahale ile değiştirmeye kalkışıyor." şeklinde konuştu. Hukuk ve Nizam Derneği Başkanı Av. Murat Aydın ise hakim ve mahkeme üyelerinin batı bölgelerine tayin edildiğini hatırlatarak gelişmeleri "sürgün" değil taltif olarak yorumladı. Şemdinli davası ile ilgili ilk iddianameyi hazırlayan Savcı Ferhat Sarıkaya'nın meslekten men edildiğini hatırlatan Aydın, "Yargılama bağımsız olmalı. Şemdinli davası olumsuz gelişmelerle başlamıştı, olumsuz gelişmelerle devam ediyor. Bu tür davalarda kiminle başlamışsa onunla karara varılması daha sağlıklı olur. Yargılama bir bütündür. Yeni göreve gelecek hakimin tutumunun ne olacağını göreceğiz." dedi.
Yargının bağımsız olduğu masalı hep anlatılır, ama bağımsız olmadığı bu davada da açıkça belli olmaktadır. Yargıya müdahale yapılmıştır. Sanıkların sivil mahkemeden kurtarılarak askeri mahkemeye gönderilmek istenmesi de ayrı bir garabettir. Aslında şu askeri mahkemelerin de sorgulanması ve hukuk sisteminedki yerinin tartışılması zamanı geldi geçiyor.
Deniz Kuvetleri komutanıydı .Bunun üstüne tek bir rütbe kalmıstı .
Amiral olmak
Son amiralimiz büyük Barboros Hayretin'di
Bukadar yüksek rütbeye ulaşmış birini bile Askeri Adelet mahkeme önüne çıkartıp Mahkum etti.
Rütbelerini söktüler, Hapse koydular
O simdi sadace İlhami Erdil
Ordu Sadece Adeleti yerine getirmekle kalmadı
Ünüformaya olan saygıy'da korudu
Demokresi kahramanı görüne bilmek içn su yada bu nedenle orduyu elestirmek süfli bir araç oldu
Yapılanlarsa görünmüyor geçiştiriliyor
Örnek olması gerek o simdi sadece İlhami Erdal ve hapiste.
Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Şemdinli davası dosyasını Askeri Mahkeme'ye gönderdi.
Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Umut Kitabevi'nin bombalanması olayını gerçekleştirdikleri iddiasıyla yargılanan başçavuşlar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile eski PKK itirafçısı Veysel Ateş'i 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezasına çarptırmıştı.
Temyiz edilen Şemdinli Davası Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından ''eksik soruşturma'' gerekçesiyle bozuldu. Yüksek Mahkeme ayrıca sanıkların askeri mahkemede yargılanmasına karar vermişti.
Yerel mahkeme bu kararı gözönünde bulundururak sanıkların askeri mahkemede yargılanmasına hükmetti.
TSK ve MİT'in ortaklaşa yaptığı operasyonda asker adylarına para karşılığı sahte rapor düzenleyen 25 kişlilik çetenin içindeki Gata'da görevli Tabib Albay Habil Tunç ile Ankara Etimesgut Askeri Hastanesi'nde görev yapan Tabib Yarbay Bora Emenli'yle birlikte 25 zanlı çıkarıldıkları askeri mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi..
Vatan 16/Eylü2007
Şemdinli davasının askeri mahkemeye gönderilmesi zaten yargılanan asker sanıklar ile itirafçı sanığın istediği bir şeydi. İstedikleri oldu. Bu mahkemenin kararını doğrusu merak ediyorum.
Güvenlik görevlisiyle, sivil halktan birinin ölümü,bazılarının yaralanması ile sonuçlanan gündemdeki Şemdinli olayıyla ilgili Hakkari Milletvekilinin...
Yazan: Av.Bahattin Yıldız Forum: Güncel - Siyaset - Tarih - Tartışma
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku