5 yıldır çalıştığım türkiyenin en büyük holdinglerinden birinin yaklaşık 5.000 çalışanının bulunduğu telekomünikasyon şirketinde temsilci olarak çalışıyorum.
5 yıldır yapılmayan bir uygulama ile bugün 5.000 kişiye birden "Mutabakat protokolü" Adı altında bir belge verdiler. Ve Bu Belgelerle İlgili Olarak herhangi bir kriter olmaksızın baz maaşlar aynı işi yaptığımız halde bazı çalışanlarda yüksek gösterilmiş.
Belge Şöyle,
..... Adresinde bulunan X A.Ş. ile bahsonulan işyerinde iş sözleşmesi ile çalışmakta olan Sn. X, 30.04.2007 tarihi itibariyle aşşağıdaki hususlarda mutabakata varmışlardır.
1- Belirsiz süreli iş sözleşmesi ile ../../... tarihinde çalışmaya başlamış olup, 30.04.07 tarihi itibariyle, aylık net ücreti .... Ytl'dir.
2-iş sözleşmesi başlangıç tarihi olan ../../.... den 30.04.07 tarihine kadar geçen süre içinde Sn. X in hak kazanıpta kendisine ödenmemiş hiçbir ücret ve ek alacağı yoktur.
3-iş sözleşmesinin başlangıç tarihi olan ../../.... den 30.04.07 tarihine kadar geçen süre içinde Sn. X in yapmış olduğu fazla mesai, ulusal bayram, genel tatil ve hafta tatilindeki ilave çalışmalarının karşılığı olan tüm ücretleri ödenmiş olup, bu çalışmaları karşılığı olarak hak kazandığı halde kendisine ödenmemiş hiçbir ilave ücret alacağı yoktur.
4- Sn X 30.04.07 tarihi itibariyle hak kazandığı halde kullanamadığı yıllık ücretli izin gün sayısı X kadardır.
5- Sn. X in ...... A.Ş. den hak kazandığı halde alamadığı hiçbir parasal hak ve menfaat alacağı bulunmamaktadır.
6-Personel, işveren tarafında 2007 yılında çıkarılan duyuru, tebliğ,bülten ve yönetmelikler ile işyerindeki çalışma esaslarını belirleyen iç hukuk düzenlemelerinin tümünü okuduğunu ve kabul ettiğini beyan eder.
7-2007 Yılında yasal sınırlar dahilinde fazla çalışma yapmayı peşinen kabul ediyorum.
8-personel, işverenin müşterilerini tanıması ve/veya işlerinin esasını ve yapılış şeklini bilmesi nedeni ile iş sözleşmesinin sona ermesini izleyen 1 yıl süre ile işveren ile veya işverenin hakim ortağı ile rekabet halinde bulunan diğer kurum ve kuruluşlarda ortak veya sair sıfatlarla alakadar olmamasını kabul etmiştir. Pesonel B.K. 348 ve devamı maddelerine muhalefeti halinde iş sözleşmesinin sona erdirdiği tarihteki son aylık brüt ücretinin 12 katı tutarında ceza-i şart ödemeyi kabyl etmiştir.
9- Taraflar 4857 sayılı iş kanununun 20.maddesi uyarınca iş güvencesinden dolayı aralarında ıkabilecek ihtilafları özel hakeme götürmeyi ve ihtilafı özel akemde çözmeyi kararlaştırmışlardır. Özel hakemin kurulması ve çalışması usul ve esaslarında ilgili ynetmelik yayımlanıncaya kadar hukuk usulü mahkemeleri kanununun ilgili hükümlerinin uygulanmasını kararlaştırmışlardır.
iş bu mutabakat protokolü durumu tespit ve tarafların hhak ve vecibelerini düzenlemek bakımından taraflar arasında tanzim ve imza edilmiştir. ../../..07
PERSONEL ....X A.Ş. Şiket
Öncelikle Vereceğiniz Cevaplar Yaklaşık 200 Kişiyi Aydınlatacaktır.
Sormak İstedikleirm Şunlar,
1) 5.000 Kişiye Bu Protokol İmzalatıldı Ancak, Aynı şehirde, aynı çalışma koşulları altında, aynı yan haklar dahilinde ve en önemlisi aynı Grade'de olan yaklaşık 3.500 Kişinin Baz Maaşları Kalan 1.500 Kişinin Baz Maaşından 74 Ytl Fazla Olarak Gösterildi. (Kıdem gözetmeksizin) Aynı Şartlar Altında Aynı İşi Yapan 1.500 kişilik Çalışanlarına baz Maaşı farklı farklı olarak belirlenebilinirmi ? (Performans yada ekstra primden bahsetmiyorum burada)
2) Biz Neden Farklı Ücret uygulaması yapıldığını sorduğumuzda 3.500 Kişiye Günde 67 Dk Mola Hakkı Verdik Siz 1.500 Kişiyede 90 Dk Mola Hakkı Verdik Bu Sebepten Dolayı Diye Bir Cevap Verdiler.
3) Protokolün 5.Maddesinde Bir tarih belirtilmemiş ve bu maddeden "haklı sebeplerden dolayıda olsa hak kazandığınız tazminatınız ödenmeyecektir" şeklinde bir anlam çıkarabilirmiyiz ?
4) Daha önce yapılmayan bir uygulamayı şirketimiz neden bu sene yaptı anlamış değiliz. Bundan ne sonuç çıkarabilriz ?
5) Sözleşmenin Bazı maddelerini hiç birimiz anlamadık Bunun Neden Yapıldığı yönünde ve imzalamamız da bir sakınca olup olmayacağı yönünde bilgi verebilirmisiniz ?
İlginize ve Alakanıza Şimdiden Teşekkür Ediyorum. . .
Sorularınızı sırasıyla yanıtlamaya çalışayım.
1- İş Yasası madde 5 te anılan "eşit davranma ilkesi ile çelişmektedir." (geçerli bir performans değerlendirme sistemi mevcut ise durum değişebilir)
2- Mola süresi fazla diye böyle bir uygulama yapılamaz zira yasada anılan mola süreleri asgaridir. Ancak mola süresi daha az olanlar çok olanlardan daha fazla çalışmış ise, fazla çalışma olarak göz önüne alınmış olabilir.
3- Hayır böyle bir anlam çıkaramazsınız zira istifa etmedikçe ve işveren tarafından 25. madde kapsamında haklı nedenle derhal fesih uygulanmadıkça, tazminat haklarınız saklıdır.
4- Şirketinizin aklının başına geldiği ve daha medeni bir iş ortamı için harekete geçtiği sonucunu çıkarabiliriz. Olması gereken budur.
5- Karar size kalmak üzere imzalamanızda bir sakınca olduğunu düşünmüyorum.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku