merhaba,
site kurallarını okudum ve ödev olarak verilen pratik çalışmayı, buraya yazıp, doğruluğundan emin olabilmek için bilgilerinize arz etmemde bir sakınca yoktur umarım.



(B)'deki alacağını tahsil etmek isteyen (A),pek çok defa bunu (B)'ye iletmiş olsa da bir türlü amacına ulaşamaz.Konuşarak parasını alamayacağını anlayan (A),arkadaşları (C),(D) ve (E)'ye bu sorunundan söz eder ve parasını almak için kendisine yardım etmelerini ister.Bunun üzerine (A),(C),(D) ve (E),bir gece(B)'yi işyerinden çıktıktan sonra takip etmeye başlarlar.(B),tenha bir sokağa girdiğinde (D) ve (E) üzerine saldırır,aynı anda (C) cebinden çıkarttığı bıçağı (B)'nin boynuna dayar,(A)'da derhal parasını vermesini aksi takdirde başına daha kötü şeyler geleceğini söyler.(B),korkuya kapılır ve cüzdanını verir;kalan parayı da birkaç gün içerisinde (A)'nın işyerine getireceğini söyler.

Olaydan üç gün sonra (B),yanına aldığı ancak hiçbir şey söylemediği arkadaşı (F) ile birlikte (A)'nın işyerine gider.Kalan parayı verir,ancak kapıdan çıkmak üzereyken yaşadığı korkunun intikamını almak için,dönerek (A)'ya ateş eder.(A) başından ağır şekilde yaralanır.

Babası (A)'nın başına gelenlere çok üzülen (H),bir akşam (B)'nin oturduğu apartmanın önüne giderek ağır sözler söyleyip bağırır ve ardından da taşlar atarak (B)'nin evinin camlarının kırılmasına sebebiyet verir.

(A)'nın muhasebeciliğini yapan (I),uzun zamandan beri (A)'nın vergi borcunu ödemesi için kendisine verdiği paraları özel işlerinde kullanmakta ve fakat (A)'ya vergi borcunu ödediğini söylemektedir.Birikmiş vergi borcu nedeniyle eve gelen ihtarı alan (A)'nın karısı (K),olaya çok sinirlenir ve kardeşi (L)'yi arayarak karısı antikacı olan ve evinde çok değerli eşyalar bulunan (I)'nın evine girip bu eşyaları yıllardır verilen paralara karşılık olarak almasını söyler: ( L ) 'de arkadaşları (M),(N) ve (S) ile birlikte bir gece eve girerek eşyaları alırlar.Bahçeye çıktıklarında,duydukları ambulans sirenini,polis sireni sandıkları için heyecana kapılırlar ve aldıkları tüm eşyaları bırakıp kaçarlar.



Bilgiler: ( A ),daha önce işlediği bir suç nedeniyle aldığı ceza adli para cezasına çevrilmiştir.(B),işlediği kasten yaralama suçundan dolayı şartla salıverilmiştir.Cezasının infazının tamamlanmasına 2 yılı kalmıştır.(C),İtalya'da uyuşturucu madde suçlarına karışmış hakkında yargılama devam ederken Türkiye'ye kaçmıştır.(D),yüksek tansiyon hastasıdır.(E), daha önce işlemiş olduğu kasıtlı suçun cezası özel affa uğramıştır.(H),olay anında aşırı derecede alkollüdür.(L),uyuşturucu madde bağımlısıdır.




Sorular:1.Failleri ve mağdurları göstererek suçları belirleyiniz.2.Suça etki eden halleri belirtiniz.3.Suçların içtiamını belirtiniz.4.Teşebbüs durumunu inceleyiniz.5.İştirak durumunu inceleyiniz.6.Faillerin sorumluluklarını belirtiniz.


1)
1.A,C,D,E 'den B'ye karşı yağma
2.B'den A'ya karşı netice sebebiyle ağırlaşmış yaralama
3.H'den Bye karşı hakaret
4.H'den B'ye karşı mala zarar verme
5.I'dan A'ya karşı güveni kötüye kullanma
6.K,L,M,N,S'den I'ya karşı hırsızlık


2)
1.suçta: birden fazla kişi tarafından birlikte, yol kesmek suretiyle,
gece vaktinde işlenmesi ağırlaştırıcı nedenler. Kişinin hukuki alacağını tahsil amacıyla tehdit veya cebir kullanması halinde ancak tehdit veya kasten yaralama suçuna ilişikin hükümler uygulanır.

2.suçta: yaşamı tehlikeye sokan durumun oluşması ağırlaştırıcı neden.

3.suçta: alenen işlenmesi ağırlaştırıcı neden.
Haksız tahrik indirim sebebi.
Bu suçun kasten yaralama suçuna tepki olarak işlenmesi halinde kişiye ceza verilmez.

4.suçta nitelikli hal yok.

5.suçta: meslek ilişkisinin gereği olarak tevdi ve teslim edilmiş eşya hakkında olması nitelikli hal

6.suçta: K için haksız tahrik,
bina içinde muhafaza altına alınmış eşya hakkında işlenmesi ağırlaştırıcı neden,
gece vakti işlenmesi ağırlaştırıcı neden.
Bir hukuki ilişikiye dayanan alacağı tahsil amacıyla işlenmesi indirim nedeni


3)1.suçta: yağma bileşik
5.suçta güveni kötüye kullanma zincirleme suç
6.suçta: hırsızlık bileşik suç.


4)6.suç teşebbüs aşamasında kalmış.


5)

1.suçta: A azmettiren, aynı zamanda fail; A,C,D,E müşterek fail

2.suçta: F’nin iştirak iradesi yok o yüzden müşterek fail değil

6.suçta: K azmettiren ; L,M,N,S müşterek fail


6)

A: ertelemeye engel olmaz, tekerrüre esas olur

B: deneme süresi içinde suç işlemişse koşullu salıverme kararı kalkar. Kalan 2 yıllık süre aynen infaz edilir.yeni suç ertelenmez, tekerrüre esas olur

C: vatandaş ise kural olarak iade edilmez. Hakkında hüküm bulunmadığı için Türkiye’de yeniden yargılanır,ancak bu adalet bakanının talebine bağlıdır. TCK’ya göre verilecek ceza, İtalyan ceza kanunu gözönünde bulundurulur.

D: yüksek tansiyon hastalığı işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılamasına veye bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğini önemli derecede azaltıyorsa bu kişiye ceza verilmez. Aksi takdirde cezalandırılır

E: özel af mahkumiyeti engellemez. Ertelemeye engel, tekerrüre esas olur

H: iradi sarhoşluk kusur yeteneğini ortadan kaldırmaz. Ancak irade dışı alınan alkolün etkisiyle suç işlemişse ceza verilmez

L: kural olarak iraasi sarhoşluk ceza sorumluluğunu etkilemez. Ama kişideki etkisi akıl hastalığı boyutundaysa buna ilişikin hükümlere gidilir