İsim Tashihinden Sonra Üniversite Diplomayı Değiştirmiyor, Ne Yapabilirim?
İsim tashihi yaptırdım. Hukuki bir nedenle oluşan bu değişikliğin işlenmesi amacıyla üniversiteme dilekçe ile başvurarak diplomamın yeni isme göre düzenlenmesini istedim. Cevabi yazıda Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 38. Maddesinin “Diploma bir defa verilir” hükmü gerekçe gösterilerek diploma düzenlenmesi isteğim reddedildi. Senatoda yönetmelik değişikliği yapmayı kabul etmedi.
Üniversitenin bu tasarrufunun yürürlükteki kanunlara uygun olarak icra edilmediğine inanıyorum. Nasıl ki mahkemelerin isim tashihi kararına dayanarak kişinin kimliği, pasaportu, tapu kayıtları, sürücü belgesi, kooperatif hisseleri, sigorta sicili, araç ruhsat işlemleri, askerlik dairesi kayıtları vs. yeniden düzenleniyorsa diplomanın da yeniden düzenlenmesi gerektiğine inanıyorum.
Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin mahkeme kararının da üzerinde bir bağlayıcılığı olmaması gerekir. Hukuki olarak bu durumla ilgili üniversiteyi bağlayıcı yasal bir mevzuat arıyorum.
Paylaşımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Re: İsim Tashihinden Sonra Üniversite Diplomayı Değiştirmiyor, Ne Yapabilirim?
Şunun için gerek duyuyorum.Çünkü;Diploma ve kimlik bigilerimde isim farklılığı olması her çeşit resmi ve özel işlemlerimde, başvurularımda ( iş, yüksek lisans, LES vs.), Avrupa Birliği Comenius etkinliklerine katılmamda muhatabın bir ön şüphe ve güvensizlik hissetmesine neden oluyor. Aynı şartlarda bulunduğum diğer bireylere karşı baştan dezavantajlı bir konuma düşüyorum. Her işlemimde fazladan noter tasdiği, mahkeme kararı onayı, proje işlemleri için kararın İngilizce’ye noter tasdikli çevirisi gibi ciddi bir masraf yapmam gerekiyor. Yaşadığım durum beni psikolojik olarak da çok rahatsız ediyor ve istemeden de olsa karşı tarafa fazladan açıklama yapmam ve belge sunmam gerekiyor.
Re: İsim Tashihinden Sonra Üniversite Diplomayı Değiştirmiyor, Ne Yapabilirim?
Sayın Erkan PDR,
Durumunuz ile ilgili son derece açık bir Danıştay Kararını alıntılıyorum. Bu karar ie birlikte Üniversitenize başvurabilirsiniz.
DANIŞTAY 8. DAİRE E. 2004/448 K. 2004/3589 T. 4.10.2004
Uyuşmazlık, davacının yeni kimlik bilgilerine uygun diploma düzenlenmesi isteminin reddine ilişkin Rektörlük işleminden doğmuştur.
... Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 33/c maddesinde, ancak diplomanın kaybı durumda bir defaya mahsus olmak üzere yeni bir diplomanın verileceği ve diploma üzerine "ikinci nüsha" ibaresinin konulacağı hüküm altına alınmıştır.
Diplomalar, düzenlendikleri tarihte varolan hukuki ve fiili durumu gözeten belgelerdir. Davacının mezun olduğu ve diplomanın düzenlendiği tarihteki soy isminin Bilir olduğu, diplomanın bu hukuksal durumu yansıttığı açıktır. Diplomanın düzenlenmesinden sonra davacının kimlik bilgilerinde meydana gelen değişiklik ise, önceki durumu geçersiz kılmayacağı gibi, diplomanın değiştirilmesini gerektiren hukuki bir neden de değildir.
Bu durumda davacının ancak Fakülte İdaresine başvurarak diplomasının uygun yerine, sonradan mahkeme kararıyla soy isminin değiştirildiğine dair bir açıklama yapılmasını veya bu hususu bildiren bir belge verilmesini isteme hakkı vardır.
Bu nedenle dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığından temyiz isteminin kabulü ile mahkeme kararının bozulması gerekmektedir.
Re: İsim Tashihinden Sonra Üniversite Diplomayı Değiştirmiyor, Ne Yapabilirim?
Sn. Esin hanım, gönderdiğiniz karardaki soyadı değişikliğinin sebebini bilmiyorum. Üniversiteme dilekçe ile başvurup ilgili yönetmelik maddesinin senatoda görüşülmesini ve değiştirilmesini teklif ettim onu da kabul etmediler. Acaba hangi ilgili mevzuatla mahkemeye başvurabilirim. Çünkü Gazi Üniversitesi'nin bu tasarrufunun yürürlükteki kanunlara uygun olarak icra edilmediğine inanıyorum. Nasıl ki mahkemelerin isim tashihi kararına dayanarak kişinin kimliği, pasaportu, tapu kayıtları, sürücü belgesi, kooperatif hisseleri, sigorta sicili, araç ruhsat işlemleri, askerlik dairesi kayıtları vs. yeniden düzenleniyorsa diplomanın da yeniden düzenlenmesi gerektiğine inanıyorum. Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin mahkeme kararının da üzerinde bir bağlayıcılığı olmaması gerekir.
Re: İsim Tashihinden Sonra Üniversite Diplomayı Değiştirmiyor, Ne Yapabilirim?
Sayın Erkan PDR, İlgili Danıştay Kararının dayandığı yasa maddesini aşağıya aktarıyorum. Buna göre, öncelikle incelemeniz gereken yönetmelik, üniversitenizin öğretim ve sınav yönetmeliği.
KANUN NO: 2547 YÜKSEK ÖĞRETİM KANUNU
MADDE 43 - Yükseköğretim, harca tabi olup bu kanunda belirlenen amaç ve anailkelere göre aşağıdaki şekilde düzenlenir.
a. Yükseköğretim kurumlarında, kuruluş özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre yapılan eğitim-öğretim ve buna dayalı olarak verilen diplomalarla ilgili esaslar her üniversitece hazırlanacak öğretim ve sınav yönetmeliğinde belirtilir.b. (Değişik: 2880 - 17.8.1993 / m.24) Aynı meslek ve bilim dallarında, eğitim-öğretim yapan üniversitelerde, eğitim-öğretim, metod, kapsam, öğretim süresi ve yıl içindeki değerlendirme esasları bakımından eşdeğer olması ve öğrenimden sonra kazanılan unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususu Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine; öğretmen yetiştiren birimler için belirtilen esasların tespiti Millî Eğitim Bakanlığı ile de işbirliği yapılarak, Yükseköğretim Kurulunca düzenlenir.
c. Yükseköğretim kurumları, örgün, yaygın ve açık öğretim yöntemleri ile her türlü eğitim-öğretim yapabilirler.
d. (Ek: 5335 - 21.4.2005 / m.10/b) Yükseköğretim kurumları, yurt dışındaki yükseköğretim kurumları ve diğer kuruluşlarla işbirliği tesis ederek ön lisans ve lisans programları da dahil olmak üzere uluslararası ortak eğitim ve öğretim programları yürütebilirler. Bu tür eğitim ve öğretim programlarının öğrenci girişi, müfredat, sınav ve değerlendirme esasları ve mezuniyet şartları dahil, işleyişine ilişkin usul ve esaslar Yükseköğretim Kurulunun çıkaracağı yönetmelikle düzenlenir.
Bu eğitim ve öğretim programlarına kayıtlı öğrencilerden alınacak öğrenim ücretleri, gelir ve giderleri ile harcama usul ve esasları Maliye Bakanlığının olumlu görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
Re: İsim Tashihinden Sonra Üniversite Diplomayı Değiştirmiyor, Ne Yapabilirim?
küçük bir dipnot.
İll de dava açacaksanız, üniversiteden aldığınız red kararını dava konusu yaparken, yönetmeliğin ilgili maddesinin de iptalini birlikte isteyin.
Re: İsim Tashihinden Sonra Üniversite Diplomayı Değiştirmiyor, Ne Yapabilirim?
Tüm cevap yazıları için teşekkür ederim. İdari dava açacağım ilgili yönetmelik hükmünün olumsuzluğundan dolayı. Acaba anayasanın hangi hükümlerinde devletin ve kurumlarının yurttaşlarının hayatlarını kolaylaştırması ve toplumsal hayatta güçlüklerle karşılaşabilecekleri düzenlemeler yapılmaması anlamında düzenlemeler vardır?YÖK Kanunu "MADDE 43 - a. Yükseköğretim kurumlarında, kuruluş özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre yapılan eğitim-öğretim ve buna dayalı olarak verilen diplomalarla ilgili esaslar her üniversitece hazırlanacak öğretim ve sınav yönetmeliğinde belirtilir." diyor. Gazi Üniversitesi de yönetmeliğe "Diploma bir defa verilir" yazmış. Burada öğrenci merkezli olmayan sadece kurum çalışanlarına (öğrenci işlerine) yeni iş çıkarmamak maksatlı bir zorlama yaklaşımı var.
İnsan hayatını merkeze alırsak ve kanunların toplumsal hayata kolaylık getirmek ve sorun çözücü olması gerektiğini varsayarsak burada bir mezun hayatını zorlaştırma var. Yönetmelikler sonradan oluşabilecek hukuki durumlar da gözetilerek hazırlanmalı.
Merhabalar,
11/12/07 tarihli isim tashihi davamla ilgili karar verildi, dilekçem dogrultusunda davam lehime sonuclandı. Yani ismimi değiştirebildim....
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku