Mortgage sistemini en genel olarak kira öder gibi ev sahibi olma modeli olarak tanımlayabiliriz. Türkiye’de nüfusun ancak yarısının konut sahibi olduğu düşünülürse, bu sistem çok büyük bir kesimi yakından ilgilendiriyor. Mortgage sisteminin şu anda konut alırken kullanım oranı sadece yüzde 3’lerde olan bankaların konut kredisi kullanımı oranını da patlatması gerekiyor.
Mortgage sisteminin işleyişi ülkelere göre farklılık gösteriyor. Ancak en bilinen yöntemler Amerikan ve Alman modeli olarak adlandırılıyor.
Yöntemlerin özü, konut sahibi olmak isteyenlere finans kuruluşlarınca, konut üzerinden tesis edilecek ipotek karşılığında 15-20 yıl gibi uzun vadeli konut kredilerinin kullanılması. Kredilerden doğan alacaklar İpoteğe Dayalı Menkul Kıymet Kuruluşları’na devrediliyor ve bu kuruluşlar devraldıkları alacaklar karşılığında ipotek yatırım fonu veya varlığa dayalı menkul kıymet ihraç ederek, satıyorlar. Yani sistem kendi kendini besliyor. Konut kredilerinin menkul kıymetleştirilmesinden elde edilen fonlar, tekrar sisteme aktarılıyor ve böylece finans kuruluşları uzun vadeli konut kredilerini finanse edebiliyorlar.
Banka, müşteri adına müşterinin talep ettiği bir gayrimenkulü peşin olarak satın alarak mülkiyeti müşteriye devrediyor. Ancak müşterinin bankaya borcunun karşılığı olarak mülk ipotek ediliyor. Müşteri bankaya borcunu belli bir ödeme planına göre, önceden belirlenmiş bir vade sonuna dek aylık ödemelerle kapatıyor.
"Mortgage" sisteminin var olan konut kredilerinden en büyük farkı çok daha uzun vadelere yayılması. Genellikle 20 ila 30 yıllık vadeler söz konusu olması, aylık ödemeleri kira ödemeleri derekesine indiriyor. Zaten sisteme “kira öder gibi ev sahibi olma” sloganını atfedilmesine neden olan da işte bu
HERKESE Selam
unutmayalım lütfen!!!!!!
ülkemize KREDİ KARTI kültürü gelmeden kredi kartı geldi
yine zavalıların canı yanmasın SİZ DEYERLİ GENÇ HUKUK çu
kardeşlerime lütfen halkı yanı M O R T G A G E nedir i çıkıp seda
sayan la kastim o tür programları seyredenler
genelde mağdur olurlar sayılarıda az deyil
ona benzeyen programlarda anlatın ç
ünkü yarının kurbanları yine o tür programlarda ağlayıp imdat diy
ecekler ülke ekonomisine katkımız olsun bende Mortgage yanlısıyı
m ama asıl katkı sağlayacaklar yine zavalıların vede onların gelecek
lerinden istifade etmesinler !!!!!!
hepimize kolay gelsinGILGAMEŞ
Konu GILGAMEŞ tarafından (09-04-2007 Saat 02:04:52 ) de değiştirilmiştir.
arkadaşım çok yanlış düşünüyosun bu konuları sea sayan gibi abuk sabuk ne dedkleri belli olmayan gereksiz şovmenlerin yaptığı programlar yerine gerçekten ciddi konuların tartışıldığı programlarda yapılsa daha iyi olur Çünkü bu konu gerçekten de yasalaşmış durumda ve insanlar bu konu hakkın da hiç bir bilgi ye sahip değildirler.
Mortgage sisteminin Türkiye'deki uygulamasının, reel faiz oranlarının makul seyrettiği ABD'deki gibi olması pek mümkün görünmüyor. Bunun sebebi de Türkiye'de reel faizin aşırı yüksek olması. Zaten mevcut konut kredisi kullanım hacminin düşük olmasının sebebi de budur. 20 sene sonra iki ev parası faiz ödemek çoğu insan için cazip değil.
Mortgage sisteminin konut kredisinden esasta tek farkı, yukarıda belirtildiği gibi, satılan konut teminatlı kredilerin menkul kıymet gibi piyasada alınıp satılabilmesi. Bugün %20 faiz getirisi olan devlet garantisine sahip hazine bonoları karşısında bireysel riski yüksek mortgage kağıtlarının rekabet edebilmesi için çok daha yüksek getiri (yani faiz oranı) sağlamaları lazımdır. Uzun lafın kısası, uygulamada yürümez.
Mortgage sistemi sayesinde kira öder gibi konut sahibi olma önerisi Türkiye şartlarında kişileri kredi kullanımına özendirme amaçlı bir sloganın ötesinde değer taşımıyor.
Ben mortgage sistemine ilişkin olarak kamu oyunda çok yanlış beklentiler yaratıldığı kanaatindeyim.
Mortgage yasasının çıkması ile birlikte kredi pazarında rekabet canlandı. "Maç başlıyor" diyen bankalar, daha fazla müşteriye ulaşabilmek için ilginç paketler hazırladı.
Yarışta bir adım öne geçmek isteyen bankalar ekspertiz, tapu masrafı, emlak komisyon bedelini bile mortgage kredi paketlerine soktu.
Orta ve alt gelir grubunu konut sahibi yapmayı hedefleyen mortgage yasası, inşaatçıları bu gelir grubuna yönelik konut üretmeye henüz teşvik etmedi ama ev almak isteyenleri fonlayacak bankalar mortgage kredisi vermek için yarışa başladı. "Maç başlıyor" diyerek kolları sıvayan bankaların yeni dönemin galibi olabilmek için ekspertiz, tapu masrafı, emlak komisyon bedeli gibi tüketiciyi konut alırken zorlayan ekstra harcamaları mortgage paketlerine soktu.
Pazardaki rekabeti kızıştıran etmenlerin başında ise kredi faizlerinin bugünkü durumu geliyor. Mevcut faiz oranları ve vadeleri nüfusun yüzde 90'ını oluşturan orta ve alt gelir grubunu ev sahibi yapmaya elvermediğinden, bankalar müşterilerin taksitlerini ayarlayabileceği ürünlerle orta gelir grubundakileri de pazara çekmeye çalışıyor...Devamı>>>
Merhaba, benim bu yeni tutsat yasasıyla ilgili bilgim yok. Acaba bir özet bilgi alabilir miyim? Mortgage yasasıyla ne tür farklar oluştu hukukumuzda?...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku