GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞINA

(İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığı )

ANKARA





Halen…………………………..Vergi Dairesi Başkanlığı/Müdürlüğü ………………………………………Müdürlüğü’nde……Şef/gelir memuru ..........….olarak görev yapmaktayım. 01/02/Temmuz/2006 tarihinde yapılan KPSS sınavı ile 02.12.2006 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığımızca yapılan Gelir Uzmanlığı özel sınavında başarılı olup, Başkanlığımızın özel sınav duyurusundaki başarılı olmak için gerekli olan 70 puan barajını aşmış bulunmaktayım.

Başkanlığımız tarafından atamamın yapılmasını beklerken, 27.02.2007 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yayımlanan duyuruyu okudum ve duyuruda “ Başkanlığımızca bu yıl yapılması planlanan Gelir Uzmanlığı Özel sınavından, 02.12.2006 tarihinde yapılan sınavda 70 ve üzeri not alan ancak yeterli boş kadro bulunmaması nedeniyle ataması yapılamayan personellerimizden dileyenler mevcut notlarıyla yararlanabilecektir. Şu kadar ki bu personel açılan sınava girmiş ve önceki notunun geçerli sayılması için sınav müracaat süresi sonuna kadar bildirimde bulunmuş olması gerekecektir. Bu durumda anılan personel önceki sınavda aldığı yerleştirme sınavında değerlemeye tabi tutulacaktır.” Şeklinde bir açıklama yapılmıştır.

Bu sınavının özel bir sınav olduğu yükselme sınavı olmadığı 5345 sayılı yasanın geçici 3. maddesinin 4. fıkrasında;

“ Başkanlığın merkez veya taşra teşkilatı kadrolarında görev yapan ve son üç yılda Bakanlıkta olumlu sicil almış olan personel, yaş ve öğrenim alanı şartları hariç Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik ile Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü Gelir Uzmanlığı Görev, Çalışma ve Atama Yönetmeliğindeki şartları taşımaları kaydıyla, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren beş yıl içinde AÇILACAK ÖZEL SINAVLARDAN en fazla üçüne girme hakkına sahiptir. Bu sınavı kazananlar gelir uzmanı olarak atanırlar.” Denildiğinden ve ayrıca;

657 sayılı DMK nun 52. maddesi uyarınca “ kurumların memur ihtiyaçları yayınlanan sınav sonuçlarında belirlenen başarı sırasına göre ilgili kurumlarca atama yapılmak suretiyle karşılanır. Müteakip sınav dönemine kadar kurumların acil ihtiyaçları; sınavlara girip kazanmış ancak yeterli kadro olmaması nedeni ile ataması yapılamayanlardan; yayınlanan başarı sırasına göre karşılanabilir.” Denilmekte olup, uzmanlık kadrosuna atamamın şimdiye kadar yapılmamasından dolayı aylık 250 – 500 YTL maddi ve manevi kaybım olmakta ve mağdur durumuna düşmüş bulunmaktayım.



Kadroların Kullanılmasına ilişkin 190 Sayılı Genel Kadro ve Usulu Hakkında Kararnamenin 9. maddesinde

“Madde 9 - Kuruluşlara verilmiş bulunan ve ekli cetvellerde gösterilen serbest kadrolar, hiyerarşik yapıyı bozmamak kaydıyla, yedinci maddede belirtilen usule uygun olarak Bakanlar Kurulunca değişik derecelerden aynı sınıf ve unvanlı kadrolarla değiştirilebilir.

(Değişik fıkra: 05/07/1991 - KHK - 434/1 md.; Aynen kabul : 26/12/1991 - 3767/1 md.) Kanunlar ve andlaşmalar gereği yapılması şart olan veya önceden tahmin edilemiyen hizmetlerin ifası için ihtiyaç duyulan kadroların, karşılanması amacıyla tutulan veya boş olan kadrolarda sınıf, unvan ve derece değişikliği yapmaya, mevcut kadroları birden fazla dereceyi kapsayacak şekilde değiştirmeye ve boş kadroları iptal etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Bu maddeye göre kadroları değiştirilenlerin özlük hakları, değiştirilen yeni kadrolara atanma işlemleri tamamlanıncaya ve bu kadro derecesini kazanılmış hak olarak alıncaya kadar eski kadro dereceleri esas alınarak ödenmeye devam olunur.” Ve diğer

Geçici Madde 3 - Yapılan yeni düzenlemeler sebebiyle teşkilat yapıları değişen, bünyelerine yeni birimler eklenen kuruluşların mevcut kadrolarında, bu birimlerin işbirliğini sağlamaya yönelik unvan sınıf ve derece değişikliği yapmaya geçici 2 nci madde uyarınca kadro cetvelleri yayımlanıncaya kadar Bakanlar Kurulu yetkilidir.”denilmektedir.



Bu nedenle, 2007 yılında yapılması planlanan gelir uzmanlığı sınavından önce işgalimde bulunan kadronun ( tenkis tahsis işlemi yapılarak ) gelir uzmanı kadrosuyla değiştirilerek, gelir uzmanı olarak atamamın yapılması için gereğini müsaadelerinize arz ederim. .…/03 /2007


Değerli hukukseverler kurumuma yukarıdaki dilekçeyle müracaat ettim. Hukuki platforma taşıyacağım bu mücadelem için yorumlarınızı bekliyorum.