Ben internet sitesi adı satın alacağım. Fakat alacağım ad herhangi bir firmanın veya portalın (mesela www.mynet.us, www.beko.biz) adı olacak. Bu sitede o firmayla alakalı hiçbir içerik bulunmayacak. Ben sadece alan adını alıp bir şirkete satmak için kullanmayacağım.Ama o firmanın adı sadece alan adım olacak firma adına sitemde olumlu veya olumsuz hiçbir şey bulunmayacak. Yani sadece tescil yapmayacağım. Kendi siteyi kurma amacım doğrultusunda kullanacağım. Ben bir dükkan açsam ve adına alışveriş marketler zincirinin bir adını versem bu dükkanda ekmek satsam bunun hukuki durumu ile sanal ortamdaki aynı durum arasında yasal olarak fark varmıdır? Peki böyle bir durumda o firma aldığım alan adı ile ilgili bir hak talep edebilir mi? Beni yarın zor duruma sokar mı?
Re: İnternet site alan adı satın almak ve kullanmak.
sadece com.tr domain alırken size evrak sorarlar gerisinde özgürsünüz kimsede birşey talep edemez adımı kullanıyor diye isterseniz alıp satabilirsinizde internet özgürlüktür bazende para kazandırır
Şu ana kadar verilen cevaplar yanlıştır. İnternet alan adlarının alımında "önce gelen alır" prensibinin var olduğu açık ve net olmakla birlikte, başka şahıs veya kurumlara ait isimlerin alınması, hukuki açıdan isim sahibine zarar vermekte ve dolayısıyla talep halinde koruma altına alınmaktadır. WIPO'nun örnek kararlarına bakabilirsiniz konu detayı hakkında. Adın korunması ve telif haklarının korunması açısından, başkasına ait isim veya marka isimlerini kullanmayınız.
Sevgili Emrah ;
Kullanamazlar zaten. Malumun birileri coca cola yı almıştı Türkiyede de Akbank ve sabancı yı... Anarmal paralarla satmak istediler sonra . İlgili şirketler ki çok örneği var. Mahkemeye gittiler ve bu alan adlarını alanlar ceza almaktan son anda kurtuldular.
Benzer isimlerde ki alan adlarının alımı tescilinde doğan kararsızlıkta ise izlenen yol. İsmin hangisince daha önce kullanılmaya başlandığı kuruluş tarihleri mal oluş şeklidir.
Bundan dolayı bir isim alınırken bu hususlara dikkat etmek gereklidir.
"Faklı iş kollarında faaliyet gösteren kimselerin tescilli bir markayı alan ismi olarak almaları marka sahibi tarafından kural olarak engellenemez. Ancak kullanılan isim, tanınmış bir marka ise veya alan isminin kullanımı iyi niyet kurallarına aykırılık teşkil ediyorsa alan isminin kullanımı engellenebilir. "
Bu maddenin beni kapsayıp kapsamadığı konusunda bir sonuca varmış değilim. Burda üst düzey alan isimlerinden bahsedilmiş. Benim sitem firmayla tamamen farklı bir alanda faaliyet gösteriyor. Benim alan adımın uzantısı com, com.tr, org.tr,gov.tr gibi üst düzey alan adı değil. Mesela şöyle bir alan adı bunların kapsamında mı? turkcell.biz , yada beko.us acaba bu gibi durumlar buna dahil mi dir? Bunu tam çözmüş değilim.
Bu gün türk patent enstitüsünden bir uzmanla görüştüm. O kişide aynı şekilde Türkiye'de kullanılan belli üst düzey alan adları için ( org, com.tr, gov.tr ) gibi durumlarda ilgili olduklarını farklı ülkelerden alınan (.us, .biz, ..ks gibi) alan adlarında o ülkelerin kanunları ile ilgili olduğunu söyledi. Şimdi burda yine farklı bri durum aklıma geldi. Ben ismini kullandığım türk firması o ülkede dava açıp o ülkenin kanunlarına göre mi benim karşıma çıkacak? İnternet öyle bir şey ki ülke sınırıda yok . Benim bu siteme Türkiye ve dünyanın bir çok yerinden giren de olabilir.
Kullanıp kullanmamak sizin takdirinizdedir. Olayı bilişim hukuku yönüyle ele almaktayım.
Alan adı uzantıları genel olarak iki başlık altında incelenmektedir. Bunlar, gTLD ve ccTLD dir. Şu anda kullanımda olan (.aero .biz .cat .com .coop .edu .gov .info .int .jobs .mil .mobi .museum .name .net .org .pro .tel .travel) 19 adet resmi Genel En Üst Düzey Alan Adı Uzantısı’(gTLD)nın yanı sıra, bu listeye eklenecek 3 adet uzantı (.asia .post .geo) daha vardır. Yani bunlar ccTLD sayılmamaktadır, doğal olarak uluslararası antlaşmalar sonucu ICANN'nin denetimi altındadırlar.
Faaliyet alanı ne olursa olsun bir markaya yapılan tecavüzün, talep sonucu tazmini doğabilir. Örneğin, ozgoogle, hasgoogle ve sair adresler kapatılmıştır.
Sorunuzun ne olduğu tam anlaşılamıyor ki ...
Beko yu ele alırsak bekonun almadığı bir uzantı varsa onu alırsanız bu tespit edilirse devretmek zorunda kalırsınız.
Marka tescil ile ilgili bir avukat bularak kendi markanızın tescil edilip edilmediğini öğrenmek bu aşamada yapacağınız en doğru davranış yolu gibi gözüküyor...
Sorum kısa olarak şu.Amerika'da kurulmuş olan bir domain şirketi var. Uzantısı ws.Şirket alan adlarını aylık belli bir ücret karşılığı kiralıyor. Alan adını verirken de adlarda hiçbir kısıtlama yapmadan eğer daha önce alınmamışsa veriyor. Ben bu şirketten alan mesela www.atv.ws, www.mynet.ws, adını almak istiyorum. Bu alan adını şirket sahibine satma amaçlı olarak değil onların faaliyet gösterdiği alan dışında kullanmak istiyorum.Bunu aldığım zaman bir problem doğar mı?
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
go to this web-site
17-06-2025, 15:32:57 in Kredi Kartları ve Bankacılık Hukuku