MİT "Sözlün sakıncalı" diyerek ajanına evlenme izni vermedi Ajan, Başbakanlığa gerekçe sordu. Bunun üzerine onay çıktı.

17.03.2007 22:38
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) personeli Y.A. sözlüsüyle evlenmek için kural gereği çalıştığı kurumdan izin istedi. MİT, güvenlik soruşturmasında gelin adayının 'temiz' çıkmadığını bildirdi ve "Evlilikten vazgeç" dedi.

"BİLGİ EDİNME HAKKIN YOK"
Y.A. Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde MİT'in bu kararla ilgili bilgi ve belgeyi kendisine açıklamasını istedi. MİT, kanunun "istihbarat birimlerini kapsam dışı bıraktığını" öne sürerek başvuruyu almadı.

BAŞBAKANLIK: "BİLGİ VERİLSİN"
Y.A Başbakanlık Bilgi Edinme Kurulu'na başvurdu. Kurul, MİT'e "Bilgi ve belgeler Y.A.'ya verilmeli" dedi. Durumu yeniden değerlendiren MİT "Maddi hata yaptık" deyip evliliğe izin verdi.


MİT ajanı direndi, teşkilat evlilik için yeşil ışık yaktı

Sözlüsü "sakıncalı" bulunup evlenmesine izin verilmeyen MİT mensubu, teşkilat gerekçesini açıklamayınca Başbakanlığa başvurdu. Başbakanlık memura hak verdi. MİT "Maddi hata yaptık" deyip evliliğe müsade etti.

MİT ve Başbakanlık bu defa güvenliği değil, bir MİT mensubunun evlilik konusunu değerlendirdi. Neden evlenmesine izin verilmediği konusunda bilgi alamayan MİT mensubu, Başbakanlığa başvurdu. Başbakanlık "bilgilendirilmesi gerekir" yönünde görüş bildirdi. Gelişmeler ışığında MİT de, "Maddi hata yapıldı" diyerek evlilik için onay verdi. Süreç şöyle gelişti: MİT'in erkek personeli Y.A., kurum kuralları gereği evlenebilmek için izin istedi. Ancak teşkilat Y.A.'ya, sözlüsünün güvenlik soruşturmasının temiz çıkmadığı gerekçesiyle onay vermedi.

KURUMDAN BELGELERİ İSTEDİ



Kime güvenlik soruşturması yapılıyor?

Dışişleri, MİT ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile askeri yargı mensuplarının evlenecekleri kişiler devlet memuru ise, güvenlik soruşturmasına gerek duyulmuyor. Ancak evlenilecek kişi yabancı uyruklu veya Türk vatandaşı ancak devlet memuru değilse, güvenlik soruşturmasına tabi tutuluyor. Evlenme talebinde personelin 7 ayrı form doldurması gerekiyor.

Bilgi verilmezse ne yapılabilir?

Başbakanlık Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu'na başvuran ve Kurul'un kararına rağmen talep ettiği bilgileri alamayan herhangi bir kişi için izlenebilecek üç yol var:

Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun, 29'uncu maddesi gereği kararı uygulamayan kamu görevlisi en üst amirine şikâyet edilebilir.

Cumhuriyet Savcılığı'na 'görevi ihmal' gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulabilir.

İdari yargıda dava açılabilir.




Bu yanıt üzerine, Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde MİT'e başvurarak, evlenmesine izin verilmemesine gerekçe teşkil eden bilgi ve belgelerin kendisine verilmesini isteyen Y.A., olumsuz cevap aldı. MİT verdiği yanıtta, Bilgi Edinme Kanunu ve yönetmeliğinde "sivil ve askeri istihbarat birimlerinin görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi veya belgelerin kapsam dışı bırakıldığını" belirterek, dilekçeyi işleme koymadı. Y.A. bunun üzerine Başbakanlığa başvurdu. Başbakanlık Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu da Y.A.'nın evliliğine engel olan bilgi ve belgelerin kendisine verilmesinin uygun olacağı görüşüne vardı. Kararda şöyle denildi:

GERİ ÇEVRİLMESİ YERİNDE DEĞİL
* MİT Müsteşarlığı'nın, "talep edilen bilgi ve belgeler herhangi bir işleme dayanak değildir" diyerek talebi geri çevirmesi yerinde değildir.

* İlgilisi hakkında bir işlem tesis edilmemiş olsa dahi, bu bilgi ve belgelerin dosyasına işlenmesi yeterlidir.

* Evlenmekten sarfınazar etmesinin, Y.A.'nın "evlenme izni" istemesi üzerine dosyasına işlenen bilgi ve belgeler sonucunda gerçekleştiğinden hareketle, talep edilen bilgi ve belgelerin Y.A.'ya verilmesi gerekir. Gelişmeleri tekrar değerlendiren MİT, "Maddi hata yaptık" diyerek evlilik için izni verdi.