Merhabalar…
Bu konuyla ilgili sitedeki bütün forumları ve Yargıtay kararlarını inceledim ama net bir sonuca ulaşamadım…Hukukçu olmadığım için farklı yorumluyor olabilirim ama konuyu bilgilerinize ve değerlendirmelerinize sunmak istiyorum..

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 2 inci maddesinde “kat maliki” ile “kat irtifak sahibi” ayrı ayrı tanımlanmış olup; kat mülkiyeti ve kat irtifakının kurulması, kat mülkiyeti ve kat irtifakı sahiplerinin hakları ve borçları, kat mülkiyeti ve kat irtifakının sona ermesi ayrı düzenlemelere tabi tutulmuştur. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 24 üncü maddesinde ise “Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabilir” hükmü yer almaktadır. Ancak, Kanun’da yer alan söz konusu düzenleme “kat maliklerinin borçları” arasında yer almakta olup, “kat irtifak sahiplerinin borçları” Kanunun 26 ncı maddesinde ayrıca düzenlenmiştir.
Kanunun 17 nci maddesinde “kat irtifakı kurulmuş gayrimenkullerde yapı fiilen tamamlanmış ve bağımsız bölümlerin üçte ikisi fiilen kullanılmaya başlanmışsa, kat mülkiyetine geçilmemiş olsa dahi ana gayrimenkulün yönetiminde kat mülkiyeti hükümleri uygulanır.” denilmekle birlikte söz konusu husus Kanunun “Anagayrimenkulün Yönetimi” başlıklı 5 inci bölümünde düzenlenmiş bulunmaktadır.
Bu çerçevede

1) 634 sayılı Kanunda kat maliklerinin borçları arasında sayılan 24 üncü maddedeki oybirliği ile karar alma şartı, kat irtifakı olan ve üçte ikisi fiilen kullanılan bir gayrimenkulde de uygulanacak mıdır? (Kat mülkiyetine geçmeden 634 sayılı Kanunun ilgili hükümlerinden faydalanmak mümkün ise, bağımsız bölüm sahiplerinin ekstra masraflar ödeyerek kat mülkiyetine geçmelerinin bir anlamı olmayacaktır. )

2) Site şeklinde yapılan ve üç bloktan oluşan bir arsa üzerinde bağımsız bölümler için kat irtifakı tesis edilmesi halinde, blok yönetimlerinin ayrı ayrı oluşturulması Kanuna uygun mudur? Uygun ise işyeri açmak için sadece ilgili blok yönetiminden mi izin alınması gerekir?

Konuyla ilgili yargı kararı bilenler bildirebilirse sevinirim..

Teşekkürler...