+ Konuyu Yanıtla
1 den 3´e kadar toplam 3 ileti bulundu.

Konu: Yeni petrol Yasası-Tpao ruhuna el fatiha-

Yeni petrol Yasası-Tpao ruhuna el fatiha- Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
  1. #1
    Kayıt Tarihi
    Aug 2006
    Nerede
    istanbul, Aksaray, Turkey.
    İletiler
    19
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Yeni petrol Yasası-Tpao ruhuna el fatiha-

    “TPAO'NUN RUHUNA EL FATİHA”

    Petrol üretiminin tamamına yakınının kalkınmada öncelikli illerde yapılması durumunda, devlet hissesinin yarısının söz konusu illerdeki il özel idaresine verilecek olmasını da eleştiren Aygün, “Bu ayrımcılıktır. Ankara'da toplanan vergi sadece Ankara'da mı harcanıyor? O illerde harcanmıyor mu?” diye sordu.

    Aygün, DTP'li Diyarbakır Belediye Başkanının “Bölgenin petrol geliri bölgeye bırakılsın” açıklamasının dikkate alındığında, Petrol Yasası ile getirilen bu düzenlemenin kafa karıştırdığını da belirtti.

    Yeni Yasa ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) devlet adına petrol arama ve üretim faaliyetinde bulunma hakkının kaldırıldığını, diğer şirketlerden daha fazla arama ruhsatı alabilme imkanının da elinden alındığını kaydeden Aygün, “TPAO işlevsiz bir kuruluş haline getirilmiştir ve özelleştirilmesinin önü açılmıştır. TPAO'nun ruhuna el fatiha” açıklamasında bulundu.

    TPAO'nun Azerbaycan'ın Hazar petrollerinde hisse sahibi olduğunu, Türkiye'nin hissesine düşen bölümün satışından elde edilen 1 milyar 650 milyon doların da TPAO'nun kasasına girdiğini belirten Aygün, şöyle devam etti:

    “Sadece 2006 yılında Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattından elde edilen petrol geliri 600 milyon dolardır. TPAO özelleştirilirse büyük olasılıkla yabancı bir şirket satın alacaktır. Bu durumda bu şirket, Türkiye'nin yurt dışı ruhsatlarındaki ortaklık hisselerini ve Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattındaki hisselerini de satın almış olacaktır. Hazar petrolleri ile ilgili ortaklık anlaşmalarının 30 yıllık olduğu göz önünde bulundurulursa TPAO'nun 30 yıllık geliri de satılmış olacaktır. En önemlisi Türkiye Cumhuriyeti Hazar bölgesinden çıkarılmış olacaktır.”

    “MİLLİ MENFAAT BÖLÜMÜ ÇIKARILDI”

    Petrol Yasasındaki “Milli Menfaatin Korunması” başlıklı bölümün de yeni yasada yer almadığını ifade eden Aygün, bu şekilde milli menfaatlerin yerini, yabancıların menfaatlerinin aldığını iddia etti.

    Petrol konusunda Irak'ta silah zoruyla yapılanın Türkiye'de yasa ile yapıldığını belirten Aygün, “Irak'ta petrol sektörünün serbestleştirilmesi ve petrolü bölüşme çalışmalarının devam ettiği bir sırada Türkiye'de yabancılara önemli imtiyazlar sağlayan Petrol Yasasının çıkarılması manidardır” açıklamasında bulundu.

    “YABANCIYA SINIRSIZ HAK”

    Yeni yasa ile ülke içinde üretilen ham petrol ve doğal gaz ile bunlardan elde edilen petrol ürünlerinin kara sahalarında yüzde 65'inin, deniz sahalarında ise yüzde 55'inin memleket ihtiyacına ayrılması zorunluluğunun kaldırıldığını kaydeden Aygün, bu şekilde yabancı şirketlere, ürettikleri ham petrol üzerinde sınırsız tasarrufta bulunma hakkı verildiğini de bildirdi.

    Arama ruhsatlarından hektar başına alınan devlet hakkı gelirinin de tamamen kaldırıldığını kaydeden Aygün, üretilen ham petrolden alınan yüzde 12,5'lik devlet hissesi oranının ise kademeli olarak yüzde 2'ye kadar indirildiğine dikkat çekti ve bunun devlet gelirini yüzde 70 oranında azaltacağını belirtti.

    ATO Başkanı, yeni yasa ile yabancı şirketlere Türkiye'nin her yerinde sınırsız bir biçimde faaliyette bulunma hakkı tanındığını ve bu şekilde uluslararası petrol şirketlerinin istediği doğrultuda bir düzenlemeye gidildiğini savundu.



    Hukuki NET Güncel Haber

    Yeni petrol Yasası-Tpao ruhuna el fatiha- konulu yargıtay kararı ara
    Yeni petrol Yasası-Tpao ruhuna el fatiha- konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #2
    Kayıt Tarihi
    Dec 2006
    Nerede
    Turkiye.
    İletiler
    2.302
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    ADIYAMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

    “TPAO tarafından 1971 yılından günümüze kadar petrol üretimi yapılan Adıyaman Bölgesi, Türkiye’de petrol bulma olasılığının yüksek olduğu şariyaj kuşağında bulunmaktadır..." Adıyaman Bölge Müdürü'nün mesajı devamı>

    FAALİYETLER

    Adıyaman; ekonomik, sosyal ve kültürel alanda kalkınmasını istikrarlı bir şekilde sürdüren yaklaşık 200.000 nüfuslu bir Güneydoğu ilimizdir.

    Türkiye Petrolleri A.O., Adıyaman’da 1992 yılına kadar Batman Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak Şeflik, Başmühendislik ve İşletme Müdürlüğü şeklinde faaliyetlerini sürdürmüş olup, bölgede; arama, sondaj ve üretim faaliyetlerinin artması sonucunda ise 1992 yılında Bölge Müdürlüğüne dönüştürülmüştür.

    Adıyaman Bölgesinde ilk petrol keşfi 1958 yılında California Asiatic Oil Co. tarafından yapılmış, Kahta-1 kuyusunda yapılan keşifle 1.040 m’de 11 API0 graviteli petrol bulunmuştur. TPAO’nun Adıyaman Bölgesindeki ilk petrol keşfi ise 1971 yılında gerçekleştirilmiş olup, Adıyaman-2 kuyusunda 1.750 m’de 26,7 API0 graviteli petrol bulunmuştur.

    Adıyaman sahasının keşfinden sonra TPAO’nun bu bölgeye ilgisi artmış, petrol arama-sondaj faaliyetlerine hız verilmiştir. 80’li yılların sonu ile 90’lı yılların başında yeni sahaların, özellikle de Karakuş Sahasının, keşfi ile Adıyaman Bölgesi Türkiye’nin en çok petrol üretimi yapılan bölgesi haline gelmiştir. Adıyaman Bölgesinde 2003 yılında, 20 sahadaki 168 kuyudan günde ortalama 12.000 varil petrol üretimi gerçekleştirilmiştir.

    Bir yandan arama çalışmalarına devam edilirken diğer yandan da mevcut sahalardaki üretimin arttırılabilmesi için günde 24 saat çalışma prensibi ile hareket edilmekte ve üretim kaybını minimum düzeyde tutacak şekilde özveri ile çalışılmaktadır. 1991 yılında TPAO petrol üretiminin %64’ünü karşılayan Adıyaman Bölgesi, 2003 yılında Ortaklığımız petrol üretiminin %42,1’ini (4,7 milyon varil) karşılamış olup, üretimin %69’u Karakuş ve Cendere sahalarından karşılanmıştır.

    TPAO Tesislerinin en büyüğü olan Karakuş Petrol Kampı, Karakuş Petrol Sahası içerisinde geniş bir alana kurulmuş olup, Adıyaman Bölge Müdürlüğünün petrol faaliyetlerini yürüttüğü merkez petrol kampı özelliğine sahiptir.

    2003 yılında Adıyaman Bölge Müdürlüğünce 5 kuyuda 6.353 m sondaj yapılmıştır. Bölgede mevcut 11 sondaj kulesinin 3’ü halen TPIC için Irak’ta bulunmakta olup, 1 kule de yine yurtdışı faaliyetleri için hazırlanmaktadır. Kalan 7 kule ile, sondaj faaliyetlerinde 2003 yılında başlatılan sondaj hamlesinin 2004 yılında artarak devam etmesi için gerekli ekip ve ekipman oluşturmasına hız verilmiş olup, 2004 yılı içerisinde sondaj ekip sayısının 3’ten 4’e çıkarılması planlanmaktadır. Aynı şekilde gerek Adıyaman Bölgesi dışındaki sondaj faaliyetlerine ve gerekse yurtdışındaki projelere ihtiyaç duyulması halinde verilmekte olan ekip ve ekipman desteğine de devam edilecektir.

    Kuyu tamamlama faaliyetleri ise 3 workover ve 2 rodpuller kulesi, 5 çimento- asit unit’i, 2 log uniti, 4 DST takımı ve 1 skid unit ile sürdürülmektedir. Faaliyetlerin katlanarak devam etmesi için saha ekip ve ekipmanlarının artırılmasına paralel olarak gerek sondaj ve gerekse kuyu tamamlama bazında atölye çalışmalarına da ağırlık verilmekte olup, mahsulün toplandığı yer olan sahalara en kaliteli lojistik destek verilmeye çalışılmaktadır.

    Bu amaçla sondaj ekiplerini desteklemek için Karakuş’ta inspekte atölyesi, bölgede ise teknik operasyonlar atölyesi, çamur laboratuvarı, kaynak atölyesi, makine bakım ve elektrik atölyeleri ile hizmet verilmekte olup, zaman zaman da kulelerin bakım-onarım işleri için ekipler oluşturulmakta ve kuleler sondaja hazır hale getirilmektedir. Aynı şekilde Kuyu Tamamlama Hizmetleri bünyesinde bulunan Workover, Teknik Operasyonlar ve Log Atölyeleri ile de kuyu tamamlama faaliyetleri desteklenmektedir. Bu çalışmalar ışığında Adıyaman Bölgesinin hedefi, hem yurtiçi faaliyetlerinin sayısını ve kalitesini artırmak hem de uluslararası alanda rekabet kalitesini sürdürebilmek, böylece başka ülkelerde Ortaklığımıza iş imkanları sağlamak ve üretimi artırarak ülkemizin enerji konusundaki dışa bağımlılığının azalmasına katkıda bulunmaktır.

    TPAO’nun petrol faaliyetleri, Türkiye’nin yanı sıra Adıyaman ili ekonomisine de önemli katkılar sağlamakta ve bölge halkına istihdam imkanı yaratmaktadır. Petrol arama, sondaj ve üretim faaliyetlerinin yoğun olarak sürdürüldüğü sahalar ile Bölge Müdürlüğünün aktivitelerinin fazla olduğu yerler başta olmak üzere Valilik ve Belediyeler ile işbirliği yapılarak yöreye katkıda bulunmak amacıyla bugüne kadar toplam 8.090 ton asfalt yardımı ile 594 km köy yolu yaptırılmıştır.

    Ayrıca; Adıyaman merkeze bağlı Çemberlitaş Köyünde İlköğretim Okulu yaptırılarak Milli Eğitim Bakanlığının hizmetine verilmiş ve bir çok okulun çeşitli ihtiyaçları karşılanmıştır. Adıyaman’da dünyanın 8. harikası olan Nemrut Dağı zirvesindeki Commagene Krallığı kalıntıları UNESCO Dünya Kültür Mirasında da yer almaktadır.

  4. #3
    Kayıt Tarihi
    Mar 2004
    Nerede
    istanbul, kadiköy, Türkiye.
    İletiler
    5.539
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Yeni petrol Yasası-Tpao ruhuna el fatiha-

    Kızmayayım diyorum amma git gide kızıyorum.... Değerli üyemiz Av. Fırat Bayındır Bu konuda forum açmıştır. Hemde hukuki boyutta da ele alınması amacı ile... Lütfen konulara bakarak açalım forumları ve iletileri....

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

Benzer Konular :

  1. [Borç ödeyememe] yeni çek yasası
    2008 yılında iflas etmiştim alacaklının elinde çeklerim vardı o zamanki yasaya göre 6 ay içinde mahkemede çek ın karşılık olduğuna dair dava...
    Yazan: mehmet111 Forum: Borçlar Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 16-09-2016, 13:14:56
  2. Yeni çek yasası
    yeni çek yasası çıktı. benım öğrenmek istediğim karşılıklı anlaşma olmazsa,kendimiz savcılığa gidip ödeme palanı yapabilirmiyiz?
    Yazan: ay_lin80 Forum: Borçlar Hukuku
    Yanıt: 5
    Son İleti: 17-03-2010, 23:20:58
  3. Yeni Çek Yasası
    Merhabalar... Uzun zamandır askıda olan yeni çek yasası ile ilgili herhangi bir gelişme gözünüze çarptıysa sizden ilgili link ya da bilgi istiyorum....
    Yazan: demirkelebek Forum: Ticaret Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 17-11-2008, 22:18:02
  4. Yeni af yasası
    Ben kamu görevinin vermiş olduğu nüfuzu kötüye kullanarak kişi hürriyetinden yoksun kılmaktan tck 109.1 a ve c den mart 2006 da 2 yıl ceza aldım ve...
    Yazan: ofmya Forum: Ceza Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 16-02-2008, 22:54:23
  5. Yeni Hukuki Kaynak: Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği (Güncel)
    Hukuk Makaleleri ve Mevzuat Kısmına yeni bir hukuki kaynak eklendi, üzerinde tartışmak ister misiniz : Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği...
    Yazan: admin Forum: Mevzuata İlişkin Bilgi ve Yorumlar
    Yanıt: 0
    Son İleti: 07-06-2007, 19:26:59

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.