Sayın değerli hukukçularımız.Bir konuda yardımınıza ihtiyacım var.1 yıldan fazla ertelenmiş bir cezam var.4-5 ay sonra deneme süresi bitecek.Deneme süresi içerisinde TSK dan çıkarıldım.Konuyu AYİM e taşıdım.Ancak içişleri bakanlığı deneme süresi sonunda her ne kadar adli sicil kaydı silinsede yeni adli sicil kanununa göre mahkumiyetin baki olduğunu savunuyor.Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.
KUTAY BEY,kendiniz 1 yıldfan fazla ertelenmiş cezam var diyorsunuz,bu cezanın Nev'ini yazmamışsınız,yüz kızatıcı suçlardan (1) gün dahi ceza alsanız (ertelense bile)657 sayılı Devlet memurluguna giremezsiniz,kabahat nev'inden suçlarda(trafik kazası)gibi(1yıl)olarak belirlenmiştir.Siz,bahse konu suçtan beraat etseidiniz,İçişleri Bakanlıgına dilekçe ile beraat kararınızı gönderip,G.B.T'da bulunan kayıtınızı sildirme şansınız bulunurdu ancak,(1)yıl'dan fazla ceza almışınız ceza tahminnen onanmış,Devlet memurlugu ve T.S.K.'ya giremezsiniz.
Nereden bu sonuca ulaştınız merak ettim sayın İyican!
Öncelikle arkadaş 657 sayılı kanuna tabi olmadığını açıkça belirtmiş.TSK mensupları 926 ve 1632 sayılı kanun hükümlerine tabidirler.Dolayısıyle 657 sayılı yasa TSK mensupları hakkında uygulanmaz.Eğer ertelenen cezanız yüzkızartıcı neviden bir suç değilse deneme süresi içerisinde TSK dan çıkarılmanız tamamen yasaya AYKIRIDIR.Şöyleki bu konuda Danıştay İçtihadı Birleştirme Genel Kurulunun 1990/2 sayılı cezası tecil edilen memurun yada kamu görevlisinin deneme süresi içerisinde memuriyetten ilişiğinin kesilemeyeceğine dair kesin kararı bulunmaktadır. Kaldı ki deneme süresi içerisinde erteli bir mahkumiyet nedeniyle kişinin memuriyetten ilişiğinin kesilmesi en başta tecilin gayesi ile bağdaşmaz.Anlatımınıza göre 5237 sayılı yasa hükümlerinde 1 yıldan fazla hükmedilen ceza tecil edilmiş ve belli bir süre deneme süresine hükmolunmuş.Deneme süresi içerisinde yeniden bir suç (kasıtlı) işlemediğiniz takdirde bu süre sonunda kullanmaktan yoksun bırakıldığınız hak yoksunluğu kendiliğinden ortadan kalkacaktır.5237 sayılı yasaya paralel olarak 5329 sayılı yasa hükümlerinede bakıldığında "Kamu görevinin üstlenilmesinden yoksun bırakılma veya bu hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına dair güvenlik tedbirleri, Türk Silâhlı Kuvvetleri mensupları hakkında, öngörülen süre kadar açığa çıkarılma şeklinde uygulanır" hükmü gayet açıktır.Dolayısıyle deneme süresi içerisinde anladığım kadarıyla açığa çıkarılmanız gerekirken ilişiğiniz kesilmiş.Fakat eski kanuna göre (95/2) deneme süresi sonunda (5 yıl) suç işlenmediği takdirde mahkumiyet vaki olmamış sayılıyordu.Oysa 5237 sayılı yasa hükümlerince deneme süresi sonunda ceza infaz edilmiş sayılacak ve mahkumiyetiniz adli sicil kaydından silinerek arşiv kaydına alınacaktır.Sanırım sizinde sormak istediğiniz husus bu.
Gelelim mahkumiyetin baki kalması sorunuza.5352 sayılı yasanın 12 md sinde arşiv bilgilerinin 80 yıl sonra silineceği açıktır.Buradan kasıt mahkumiyetin baki kalmasını sağlamak değil sadece arşiv kaydına alınması hususudur.Yoksa 10 gün hapis cezası alan bir memuru yada kamu görevlisinide arşiv kaydı var diyerek memuriyetten çıkarmak tamamen yasaya AYKIRIDIR.
Sayın iyican!
Yargılandığı mahkemeden zaten beraat kararı alan bir kişininde zaten G.B.T diye tabir ettiğiniz KİHBİ Daire Başkanlığında tutulan kayıtlarda kaydının olmadığı görülecektir.Bu nedenle beraat kararı alan kişinin herhangi bir makama müracaatı gerekmemektedir.
Sonuç olarak (yüzkızartıcı suç değil ise) deneme süresi sonunda suç işlemediğiniz takdirde devlet memurluğundan yada TSK dan çıkarılmayı gerektirecek bir husus bulunmamaktadır.
Saygılarımla.
Sayın Elvancetinkaya öncelikle konuya göstermiş olduğunuz ilgiye tşk ederim.İşlemiş olduğum suç yüz kızartıcı bir suç değildir.Sizinde dediğiniz gibi cezanın ertelenmesi ile birlikte deneme süresi sonuna kadar kamu hizmetlerinden yoksun bırakıldım.Dolayısıyle bende açığa alınmayı beklerken TSK dan çıkarıldım.Bana görede mahkumiyetin baki kalması memurluğa engel olmaması lazım yoksa dediğiniz gibi 10 gün ceza lan herkesin cezası arşive kaydedileceğinden tüm suç işleyenlerin memurluktan çıkarılması gerekir.Tşk ederim.
Dediğim gibi deneme süresi sonuna kadar suç (kasıtlı) işlemediğiniz takdirde size hükmedilen hak yoksunlukları kendiliğinden ortadan kalkmış olacaktır.Bu husus TSK dan çıkarılmayı gerektirmeyecek bir durumdur ancak AYİM bu konuda son kararını verecektir.Fakat bildiğim kadarıyla 2002 yılında 4 2004 yılında 2 olmak üzere toplam 6 dava AİHM de bu hususla ilgili (deneme süresi içerisinde memuriyetten çıkarılma) görüşülmüş ve davaların 5 i karar bağlanıp Türkiye aleyhinde tazminata hükmedilmiştir.
Saygılarımla.
Başımdan geçen bir olayı sizinle paylaşmak istiyorum, basit bir kavgadan dolayı ilk başta ben sonrası da karşı taraf şikeyetçi oldu. Karşılıklı darp...
Benim silahla tehtit yüzünden mahkemem var.Şimdi bu olay sicile işlenecekmiş.Ben şu an üniversite maliye okuyorum.Bu olay benim devlet kurumları yada...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku