İyi çalışmalar,
Çalıştığım işyerinden, 31.03.2006 tarihinde 4857 sayılı iş kanununun, 25/2-e ve h bentleri gereğince çıkartıldım.
25/2-e :İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.
25/2-h : İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.
Asıl neden ise, başka bir bölgeden yönetici tayini yapılması ve hakettiğim bir terfinin tarafıma verilmemesiydi. Kararımı vermem istendi ve yöneticime yazdığım bir mailde bunu kabul edemeyeceğimi belirttim. İş akdime son verildikten sonra "İşe iade" davası açtım ve kazandım. Yerel mahkeme yazdığım mailin 18. madde kapsamında işçinin davranışı kapsamına girebileceğine, feshin geçersizliğine ve işe iadeye hükmetti ve karar yargıtay tarafından onandı. Şu an posta ve şirketin tavrı beklenecek.
Sorum şu: Eğer şirket işe geri almazsa tazminat ödeyecek ancak yukarıdaki maddelerle yapılan feshin geçersizliği ve bu maddelerden mahkemece aklandığım için bu gerekçelere dayanarak tazminat davası açabilir miyim? Zira maddeler hırsızlık yapmak, işverenin güvenini kötüye kullanmak vb. hükümler içermekte. Üstelik çalışamadan geçen 1 yıl gibi bir süreç var.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür eder, iyi seneler dilerim
Belirttiğiniz maddeler, iş akdinin feshine gerekçe olabilecek durumları örnek olarak ve genel anlamıyla belirtmiştir. Fesih nedenleri tek tek sayılmak suretiyle sınırlandırılmamıştır. Bu nedenle salt madde metnine bağlı kalarak ancak fesih gerekçesinde işverence belirtilmeyen örneğin "hırsızlık" ile suçlanmamış olmanız halinde manevi tazmiat isteğinin de şartları oluşmaz. Madde metninde geçen ana kural "doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunmak"tır. Fesih yazısında şahsınıza yönelik asılsız bir suç isnadı, kişilik haklarınızı zedeleyici ifadeler yoksa manevi tazminat hakkınızın bulunmadığını düşünüyorum. Kaldı ki iş akdi feshi nedeniyel talep edilen manevi tazminat istekleri konıusunda Yargıtay fazlasıyla ketum davranmakta, çok somut olayların varlığını aramaktadır.
Yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Amacım tazminat ticareti yapmak değil ancak bu maddelerce iş akdimin feshini öğrendiğim zaman gerçekten çok şaşırdım. Yaptığım sadece hakettiğim bir terfinin verilmemesi ve kariyerimler ilgili karar vermemin istenmesi üzerine yöneticime yazdığım bir mailde bu durumu kabul edemeyeceğimi ifade etmiş olmam. Ayrıca dava sürecinin uzun olması ve davanın (işe iade) niteliği nedeni ile sigortalı başka bir işte çalışamamamın getirdiği maddi ve psikolojik sıkıntı ayrı bir tartışma konusu. Yani kaybettiklerim kazandıklarımdan daha fazla.
İlginiz ve değerlendirmeniz için tekrar teşekkür ediyorum.
Yeni bir işte çalışmaya başlamam durumunda, yeni şirketin yasal olarak sigortamı başlatma yükümlülüğü var. Eğer dava sonucunda işe iade kararı çıkar ve eski şirketim tekrar geri almaya karar verirse bu durumda yeni firmamdan kendi isteğimle ayrılmak durumunda kalacağım. En azından eski şirketimde kazandığım tazminat ve diğer alacaklarım için. Dönmezsem fesih geçerli sayılıyor bildiğim kadarıyla. Hal böyle olunca yeni şirketin de tazminat isteme hakkı doğacak. (sözleşme süresinden önce işten ayrılma gerekçesiyle)
Sigortasız yeni bir işte çalışılırsa sorun yok. İşe iade kararı çıktıktan sonra eğer işsizlik ödeneği alıyorsanız SSK bu ödemeleri geri istiyor diye biliyorum. Hatta örneklerini de okumuştum. Bu durumda işsizlik sigortasına da başvuramıyorsunuz ve kesinleşmiş yargı kararını beklemek durumunda kalıyorsunuz. Her durumda kötü yani.
Sonuçta sakal bıyık olayı. Ayrıca sigortalı yeni bir işe başlamamam avukatımın tavsiyesiydi.
Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum.
<b id="quote">quote:</b id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote">Yeni bir işte çalışmaya başlamam durumunda, yeni şirketin yasal olarak sigortamı başlatma yükümlülüğü var. Eğer dava sonucunda işe iade kararı çıkar ve eski şirketim tekrar geri almaya karar verirse bu durumda yeni firmamdan kendi isteğimle ayrılmak durumunda kalacağım. En azından eski şirketimde kazandığım tazminat ve diğer alacaklarım için. Dönmezsem fesih geçerli sayılıyor bildiğim kadarıyla. Hal böyle olunca yeni şirketin de tazminat isteme hakkı doğacak. (sözleşme süresinden önce işten ayrılma gerekçesiyle)
Sigortasız yeni bir işte çalışılırsa sorun yok. İşe iade kararı çıktıktan sonra eğer işsizlik ödeneği alıyorsanız SSK bu ödemeleri geri istiyor diye biliyorum. Hatta örneklerini de okumuştum. Bu durumda işsizlik sigortasına da başvuramıyorsunuz ve kesinleşmiş yargı kararını beklemek durumunda kalıyorsunuz. Her durumda kötü yani.
Sonuçta sakal bıyık olayı. Ayrıca sigortalı yeni bir işe başlamamam avukatımın tavsiyesiydi.
Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum. </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote">
Daha önceki yazınızda işe iade davası açtığınızı ve kazandığınızı ve kararın Yargıtayca onandığını yazmıştınız. Kesinleşen kararın size veya vekilinize tebliğinden sonra süresi içerisinde işe iade istemiyle eski işverene başvurmak zorundasınız. Başvurmaz iseniz, işe iade davasının getirdiği haklardan yararlanamazsınız. Sadece, işe iade davasında geçersizliğine karar verilen ve fakat işe iade başvurusunda bulunmamanız nedeniyle geçerli hale gelen feshe bağlı haklarınızı isteyebilirsiniz.
İşe iade başvurunuz işverence kabul edildiği takdirde işe başlamak durumundasınız, başlamazsanız yine işe iade davasının getirdiği haklardan yararlanamazsınız. Sadece geçersizliğine karar verilen feshe bağlı haklarınızı talep edebilirsiniz.
İşverenin daveti üzerine işe başlarsanız, fesih hiç yapılmamış sayılacağı için, kıdem ve ihbar tazminatı isteyemeyeceğiniz gibi işe iade davasının sağladığı haklardan -boşta geçen süreye ait ücret dışında- yararlanamazsınız.
Yeni bir işte belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışıyorsanız, süre bitiminden önce eski işverenin davetine uyup işinize geri dönmeniz halinde, bundan bir zarar görmüş ise mevcut işveren sizden tazminat talep edebilir. Ancak sözleşmeniz belirli süreli olsa dahi İş Kanununa göre ancak belirli hallerde belirli süreli iş sözleşmesi yapılabildiğinden, sözleşmenizin belirli süreli mi yoksa belirsiz süreli mi olduğunun değerlendirilmesi gerekecektir.
Bu nedenle sorduğunuz soruları halen mevcut Avukatınız ile birlikte yüzyüze değerlendirmeniz daha doğru olacaktır. Somut olayın detayları bilinmeden buradan verilen bilgiler sizi yanlış yönlendirebilir. En doğrusu bu konuları Avukatınızla görüşmenizdir.
işe iade davası sonucunda sormak istediğim diğer konu; işverenin cevap vermesi gereken 1 aylık sürenin ne zaman başladığı.
dava sonucuna göre 8 günlük süre içinde noterden tebligat yapıldı. Süre, noter kanalıyla tebligatın şirkete ulaştığı tarihte mi, yoksa tebligat iadesinin notere ya da bize geri döndüğü tarihte mi başlar?
İşverenin, işe iade başvurusunun kendisine ulaştığı tarihten itibaren bir ay içerisinde işçiyi işe başlatması gerekir. Aksi takdirde, kararda belirlenen süre üzerinden hesaplanacak tazminatı ödemekle yükümlü olur.
cevabınız için çok teşekkür ederim, noterden başvuru tarihi 18 Ocak 2007, başvuru Antalya'dan İstanbul şirket merkezine gitti, ancak henüz iadesi gelmedi. sorum, 1 aylık sürenin bu iadenin bize dönüş tarihinde mi başlayacağı yoksa şirketin tebliği alıp imzaladığı tarih midir? yani süre başlamış mıdır?
Şirketin tebligatı aldığı (şirkete ulaştığı) tarihten itibaren 30 günlük süre başlar.
Bu arada İş Kanunu'nun "işçi lehine yorum" esası ile uyuşmayan, mağdurun 10 gün içerisinde başvurması gerekliliğine karşılık, haksız görülene 30 günlük cevap süresi tanınması konusunu da burada eleştirmeden geçmemek gerekir.
İş Kanunu Madde : 21 İşçi kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının tebliğinden itibaren on işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır. İşçi bu süre içinde başvuruda bulunmaz ise, işverence yapılmış olan fesih geçerli bir fesih sayılır ve işveren sadece bunun hukuki sonuçları ile sorumlu olur.
dava sonucuna göre 8 günlük süre içinde noterden tebligat yapıldı.
Umarım siz bu 10 işgünü süreyi kaçırmamışsınızdır. Zira kararın size tebliğinden itibaren işe başlama başvurunuzun 10 işgünü içerisinde işverene ulaşması (tebliği) gerekir.
Selamlar,
Konu Harun Gür tarafından (15-02-2007 Saat 22:42:20 ) de değiştirilmiştir.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku